Πως θα ενθαρρύνουμε τα αγόρια να χορέψουν;

Πως θα ενθαρρύνουμε τα αγόρια να χορέψουν;

Ο χορός είναι μια φυσική και αθλητική δραστηριότητα, η οποία απαιτεί ικανότητα, δύναμη και επιδεξιότητα. Μοιάζει ιδανική άσκηση για τα ενεργητικά αγόρια… αλλά δεν τα βλέπουμε στις τάξεις χορού!!!

Είναι γνωστή η προκατάληψη όλων για τα αγόρια που ασχολούνται με το χορό, και αυτό είναι κάτι δύσκολο να αλλάξει. Ακόμα και αν όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνδρες που ασχολούνται με το χορό πρέπει να γυμνάζονται και να εξασκούνται καθημερινά, προτιμάμε να τους βλέπουμε να ασχολούνται με αθλήματα που έχουν βία και ιδρώτα.

Η εκλεπτυσμένη κίνηση που έχει ο χορός σε μερικές εκφράσεις του, θεωρείται ιδανική μόνο για κορίτσια.

Αυτό, φυσικά, είναι μια γενίκευση και αποτελεί ένα θέμα για την ισότητα των δύο φύλων. Επομένως, πώς θα προσελκύσουμε αγόρια στα μαθήματα χορού και πώς θα τα κρατήσουμε να συνεχίσουν; Παρακάτω υπάρχουν μερικές προτάσεις…

Προσέξτε τη διακόσμηση της σχολής

Είναι οι τοίχοι ροζ; Οι πίνακες στους τοίχους απεικονίζουν μόνο γυναικείες μορφές ή χνουδωτά ζωάκια; Μήπως τα έπιπλα έχουν λουλουδένια σχέδια; Ασφαλώς, τέτοιου είδους διακόσμηση μην περιμένετε να προσελκύσει το ανδρικό κοινό.

Δοκιμάστε πιο έντονο ντεκόρ με καθαρές γραμμές και διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε αθλητικές και δυναμικές μορφές τόσο ανδρών όσο και γυναικών. Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, παρουσιάστε πίνακες που δείχνουν παιδιά και των δύο φύλων να χορεύουν σε ενδιαφέρουσες φιγούρες, όχι μόνο σειρές από γλυκά κοριτσάκια που κάνουν χαριτωμένες υποκλίσεις.

Διαφημίστε σωστά τη σχολή σας

Όταν προβάλλετε τη σχολή χορού μέσα από διαφημίσεις, άρθρα ή στο website σας, δώστε ξεκάθαρα μέσα από εικόνες και λόγια ότι τα αγόρια είναι ευπρόσδεκτα.

Ξεκινήστε τμήματα μικρών ηλικιών

Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν τα αγόρια να μαθαίνουν χορό είναι πριν μπουν στο δημοτικό, καθώς η μαθησιακή διαδικασία στο νηπιαγωγείο είναι πιο παιγνιώδης και η κίνηση πιο ελεύθερη.

Μην ξεχνάτε, όμως, τον παράγοντα «γονείς». Φυσικά και δε θα τρέξουν να γράψουν το αγοράκι τους σε μια σχολή που δίνει έμφαση σε κινήσεις λεπτεπίλεπτες και τρισχαριτωμένες.

Αγοράκια και κοριτσάκια λατρεύουν τη δημιουργική και τμηματική προσέγγιση στο χορό. Δώστε έμφαση, λοιπόν, σε ένα φάσμα κινήσεων που εναλλάσσονται μεταξύ γρήγορων και αργών, απαλών και δυναμικών, ψηλών (στις μύτες) και χαμηλών (στο πάτωμα).

Προσφέρετε μαθήματα ειδικά για αγόρια

Υπάρχουν κάποια είδη χορού που γοητεύουν ιδιαίτερα τον ανδρικό πληθυσμό. Ενσωματώστε στο πρόγραμμα των μαθημάτων σας, hip-hop, breakdance, capoeira, rhythm tap, και κάποιους χορούς latin (π.χ. tango, rumba, paso doble).

Προτιμήστε άνδρες δασκάλους χορού

Σιγουρευτείτε ότι στις τάξεις, όπου υπάρχουν ανάμεικτα αγόρια με κορίτσια, οι δάσκαλοι γνωρίζουν να κάνουν τις σωστές επιλογές σε κινήσεις και σε μουσική. Μερικοί δάσκαλοι είναι τόσο συνηθισμένοι στο να διδάσκουν κορίτσια, ώστε τα αγόρια στην τάξη να αποτελούν πρόβλημα γι’ αυτούς και να μην μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους σ’ αυτά.

Επιλέξτε δασκάλους που έχουν εμπειρία στο να διδάσκουν και να χορογραφούν άνδρες χορευτές, καθώς, επίσης, προτιμήστε άνδρες δασκάλους χορού, αν αυτό είναι δυνατόν. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, προσκαλέστε για σεμινάρια άνδρες εκπαιδευτές, όσο συχνά μπορείτε.

Δώστε προσοχή στον ενδυματολογικό κώδικα

Σε τάξεις αρχαρίων και ημιεπαγγελματικά τμήματα, μπορεί ο ενδυματολογικός κώδικας να είναι πιο ελαστικός. Δεν είναι ανάγκη από την αρχή τα αγοράκια να φορούν κολάν, θα μπορούσαν να φορέσουν ένα T-shirt και ένα σορτσάκι, ώστε να αισθάνονται άνετα.

Θυμηθείτε, όμως, ότι όσο τα τμήματα γίνονται περισσότερο επαγγελματικά, τα αγόρια καλό είναι να συνηθίζουν στα συγκεκριμένα ρούχα που χρειάζεται το κάθε είδος χορού.

Φτιάξτε ζευγάρια

Δημιουργήστε χορογραφίες που απαιτούν να δημιουργούνται ζευγάρια αγοριών και κοριτσιών. Ακόμα και τα μικρά αγοράκια μπορούν να κάνουν απλά σηκώματα στην παρτενέρ τους. Να είστε, όμως, σίγουροι ότι μπορείτε να τα διδάξετε με τον τρόπο που αρμόζει στις μικρές ηλικίες, ώστε να εκτελούνται με τη μέγιστη ασφάλεια.

Δημιουργήστε ξεχωριστά events

Η σχολή σας μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και να προσφέρει μαθήματα στους γονείς των αγοριών ή στους φίλους τους, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι μαθητές σας. Κάντε κάτι ξεχωριστό και δημιουργήστε ένα event. Μπορεί να είναι ένα χιουμοριστικό event, σαν σεμινάριο, όπου οι γονείς των αγοριών θα μάθουν να χορεύουν μεταξύ τους, ή οι μικροί φίλοι τους θα μπορούν να εκτελέσουν μια ομαδική χορογραφία.

Μια άλλη ιδέα είναι να καλέσετε μια τοπική αθλητική ομάδα, η οποία θα παρουσιάσει μια χορογραφία που θα ετοιμάσετε μαζί. Η μικρή αυτή παράσταση μπορεί να γίνει για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, μεμονωμένη ή στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης διοργάνωσης.

Με τα events αυτά, δημιουργείτε την αίσθηση στους μαθητές σας ότι δεν εξαντλείστε σε αυστηρή διδασκαλία βημάτων, αλλά, γενικότερα, διασκεδάζετε μαζί τους και δημιουργείτε ξεχωριστές εμπειρίες.

Υπενθυμίστε την αθλητική διάσταση του χορού

Βρείτε τρόπους να τους το υπενθυμίσετε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε άνδρες χορευτές να χορεύουν (σε βίντεο ή live) ή να βρείτε ομοιότητες μεταξύ της αθλητικής συμπεριφοράς στο χορό και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Αντί για επίλογο…

Όλες οι παραπάνω προτάσεις, ελπίζουμε να βοηθήσουν τους νεαρούς χορευτές να αισθανθούν άνετα στα μαθήματα χορού. Μην ξεχνάτε, ότι, παρά τις γενναίες σας προσπάθειες, θα χάσετε αρκετούς ταλαντούχους χορευτές. Αυτό δεν έχει και τόσο σημασία, καθώς ο καθένας σταματά κάτι για τους δικούς του λόγους.

Να θυμάστε, όμως, ότι οι παραπάνω προτάσεις θα βοηθήσουν και τις νεαρές χορεύτριες. Οι γυναίκες πολλές φορές εκπλήσσονται, όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών χορού, έρχονται αντιμέτωπες με εκπαιδευτές που περιμένουν από εκείνες να είναι σκληρές και δυναμικές χορεύτριες.

Σε πολλές σχολές χορού συμβαίνει οι δάσκαλοι να προσδοκούν από τα κορίτσια να είναι πολύ θηλυκά, χαριτωμένα, ή απλά sexy. Κάτι τέτοιο δημιουργεί μονοδιάστατες χορεύτριες. Αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα με το να δημιουργήσετε πολύπλευρες προϋποθέσεις για πολυδιάστατους χορευτές, είτε άνδρες είτε γυναίκες.

Προηγούμενο άρθροHip hop και χορός για μη μυημένους τύπους
Επόμενο άρθροΔίνοντας ποιότητα στη διδασκαλία του χορού
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας