Πως το Google Play Protect προστατεύει τις συσκευές από κακόβουλες εφαρμογές

Πως το Google Play Protect προστατεύει τις συσκευές από κακόβουλες εφαρμογές

Ο ενσωματωμένος μηχανισμός προστασίας των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (αγγλικά: smartphone) που ονομάζεται Google Play Protect, έχει βοηθήσει αφάνταστα το λειτουργικό σύστημα android να εξαλείψει τις κακόβουλες εφαρμογές, προστατεύοντας παράλληλα στο έπακρο τους ανυποψίαστους χρήστες.

Συγκεκριμένα το Google Play Protect έχει την ικανότητα να ελέγχει διεξοδικά και σε καθημερινή βάση πάνω από 50 δισεκατομμύρια android εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σττις συσκευές των χρηστών και πάνω από 500.000 που τρέχουν μέσω του cloud, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των δυνητικά επιβλαβών εφαρμογών (PHA).

Στην πραγματικότητα, μόνο το 2018, το Google Play Protect εμπόδισε την εγκατάσταση 1,6 δισεκατομμυρίων κακόβουλων εφαρμογών (PHA) σε Smartphone και Tablet σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της Google.

Οι προσπάθειες εγκατάστασης εφαρμογών μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το Google Play Protect δεν παρέχει 100% προστασία, και προφανώς ορισμένες PHA καταφέρνουν να ξεγελάσουν το σύστημα μέσω διάφορων τεχνασμάτων και τελικά να εγκατασταθούν στη συσκευή, ωστόσο ο αριθμός είναι πραγματικά μικρός, περίπου μόνο το 0,45% κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα.

Το Play Protect δεν είναι το μόνο εργαλείο που βοήθησε στην καταπολέμηση των PHA. Η δημιουργία της σουίτας (BTS) – μια υπηρεσία που ανιχνεύει προεγκατεστημένα PHA σε τροποποιημένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android που συνήθως δημιουργούν και παρέχουν οι κατασκευαστές των smartphone – τελικά εμπόδισε και κατάργησε ένα μεγάλο αριθμό PHA από το οικοσύστημα της Google.

Μια άλλη αλλαγή που έκανε τη διαφορά είναι ό,τι οι ειδοποιήσεις από το Google Play που προειδοποιούν τους χρήστες σχετικά με ανεπιθύμητο λογισμικό κινητού τηλεφώνου για εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητα κακόβουλες, αλλά συλλέγουν κρυφά δεδομένα εν αγνοία του χρήστη, όπως αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πληροφορίες σχετικά με εγκατεστημένες εφαρμογές, αποδείχθηκε πως ήταν κομβικής σημασίας, συμβάλλοντας περαιτέρω στην εξάλειψη των PHA. Αυτό το σύστημα ειδοποιήσεων φέρει την ονομασία MUwS.

Ο λόγος που υπάρχει ραγδαία αύξηση των κακόβουλων εφαρμογών οφείλεται στο γεγονός πως μέσω αυτής της μεθόδου κάποιοι κυβερνοεγκληματίες κερδίζουν πακτωλό χρημάτων. Επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό πως υπάρχει μεγάλο κίνητρο για τους επιτήδειους να συνεχίσουν αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια του χρήστη.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες, προφυλάξεις και οδηγίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας