ΑρχικήHow toΗλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες, προφυλάξεις και οδηγίες

Ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες, προφυλάξεις και οδηγίες

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες γνωρίζουν τεράστια απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, προφανώς γιατί διαφημίζονται κατά κόρον στα τοπικά επαρχιακά τηλεοπτικά κανάλια, όπως και σε εκείνα που έχουν πανελλαδική εμβέλεια (βλέπε Open TV και ΣΚΑΪ μέσω του τηλεμάρκετινγκ), και κατά δεύτερο λόγο γιατί κατά μέσο όρο δεν είναι εξαιρετικά ακριβές, και εν μέρει κάνουν αυτό που υπόσχονται, δηλαδή ζεσταίνουν αρκετά καλά τον άνθρωπο κατά την διάρκεια του ύπνου (τουλάχιστον οι περισσότερες).

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός, πως εξαιτίας ορισμένων ηλεκτρικών θερμαινόμενων κουβερτών έχουν προκληθεί πυρκαγιές στα σπίτια εκείνων που τις χρησιμοποιούν (ευτυχώς δεν είναι πάρα πολλά τα περιστατικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό) εξαιτίας αστοχίας υλικού, δηλαδή λόγω δυσλειτουργίας ή βραχυκυκλώματος, όπως και από λάθος χρήση από μεριά του χρήστη που τις χρησιμοποιεί.

Βέβαια η τεχνολογία στις ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες έχει εξελιχθεί και σίγουρα δεν είναι ίδια με εκείνη που προϋπήρχε πριν από 5-6 χρόνια, όμως ορισμένοι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων (συνήθως κινεζικές μάρκες, αλλά όχι μόνο) για να μειώσουν το κόστος του προϊόντος τους, βάζουν φτηνά υλικά και ορισμένες φορές τα κατασκευάζουν με προχειρότητα, με αρνητική συνέπεια να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέλθει η κακιά στιγμή, και να καεί ζωντανός ο άνθρωπος την ώρα που κοιμάται.

Να σημειώσω δε, το ό,τι έχει εξελιχθεί η τεχνολογία σε αυτό το είδος, δεν σημαίνει πως την έχουν υιοθετήσει όλοι οι κατασκευαστές, γιατί σίγουρα είναι πιο ακριβά τα συστήματα που το συνοδεύουν, τα εξαρτήματα και ούτω καθεξής. Επομένως κάποιοι κατασκευαστές επιμένουν να χρησιμοποιούν την παλιά τεχνολογία, για ευνόητους λόγους.

Στις παρακάτω ενότητες θα σας παραθέσω ορισμένα στοιχεία που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, πριν προβείτε στην αγορά του προϊόντος και τι θα πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε την ώρα που τις χρησιμοποιείτε.

Αγορά ηλεκτρικής θερμαινόμενες κουβέρτες, χαμηλό κόστος

Σας συμβουλεύω να μην επιλέξετε ηλεκτρική θερμαινόμενη κουβέρτα με βασικό κριτήριο μόνο το κόστος, δηλαδή γιατί είναι πολύ φθηνή, διότι υπάρχει ενδεχόμενο να βάλετε σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

Παραδείγματος χάριν, μία ηλεκτρική κουβέρτα ξεκινάει από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι κάποιες εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα πάντα τη μάρκα και το μοντέλο που θα αγοράσετε. Μάλιστα σε ορισμένα κινέζικα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop) μπορείτε να τη βρείτε ακόμη και με 8 ευρώ, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν σας συνιστώ να την προμηθευτείτε από τα κινεζομαγαζα, ούτως ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Εάν παράδειγμα πιάσει πυρκαγιά η κουβέρτα, και την έχετε αγοράσει από την Ελλάδα, τότε κάλλιστα θα μπορείτε να απευθυνθείτε στο δικαστήριο για να βρείτε το δίκιο σας, ενώ αν το ψωνίσετε από κάποιο κινεζομάγαζο, άντε μετα να ψάξεις στην άλλη άκρη του κόσμου, ποιος είναι υπεύθυνος για το κακό που σε βρήκε. Επομένως μην αγνοείτε ετούτη την πτυχή.

Πιστοποίηση ασφάλειας του προϊόντος

Βεβαιωθείτε ό,τι η ηλεκτρική κουβέρτα διαθέτει σήμα πιστοποίησης ασφάλειας από κάποιο έγκυρο ευρωπαϊκό οργανισμό και πως ετούτη η πιστοποίηση ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε ό,τι η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας είναι συμβατή με το στρώμα που κοιμάστε, πριν από την αγορά. Συγκεκριμένα ορισμένες ηλεκτρικές κουβέρτες απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ορισμένα εύφλεκτα υφάσματα, όπως εκείνα στο πανωσέντονο, κατωσέντονο, κουβέρτες και παπλώματα που είναι φτιαγμένες από εύφλεκτα υλικά, εν ολίγοις είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε πως δεν θα συνδυαστεί η ηλεκτρική κουβέρτα με κάποιο εύφλεκτο ύφασμα, και όχι του κατασκευαστή ή του καταστήματος που τα πωλεί.

Δικλείδες ασφαλείας στην ηλεκτρική κουβέρτα

Σας προτείνω να επιλέξετε ηλεκτρική κουβέρτα που να συνοδεύεται από κάποιες βασικές δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Φερειπείν εάν γίνει κάποια δυσλειτουργία με το ρεύμα, να υπάρχει ένας μηχανισμός που να σταματάει αμέσως την παροχή ρεύματος στην ηλεκτρική κουβέρτα, όπως συμβαίνει με τις ηλεκτρικές θερμάστρες και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ.

Οπότε πριν αγοράσετε το προϊόν, ρωτήστε το μαγαζί που τις πουλάει να σας εξηγήσει διεξοδικά ποιες δικλείδες ασφαλείας έχει η ηλεκτρική κουβέρτα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο, δεν λάβετε ικανοποιητικές απαντήσεις από τον υπάλληλο του μαγαζιού αναφορικά με αυτό το ζήτημα, τότε θεωρώ πως είναι αυτονόητο να μην το ψωνίσετε, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Σωστή χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή

Συνήθως όλα τα ηλεκτρικά προϊόντα συνοδεύονται από ένα έντυπο εγχειρίδιο που εξηγεί αναλυτικά και με λεπτομέρειες το σωστό τρόπο χρήσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά το εγχειρίδιο και να κατανοήσετε πως θα λειτουργήσετε την ηλεκτρική κουβέρτα.

Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, πάρτε τηλέφωνο το μαγαζί από όπου την αγοράσατε για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία και να σας ενημερώσει για ορισμένα πράγματα που πιθανόν να μην καταλαβαίνετε. Μην ντρέπεστε να επικοινωνήσετε με το κατάστημα, άλλωστε τα μαγαζιά είναι υποχρεωμένα να εξυπηρετούν τον πελάτη και μετά την αγορά του προϊόντος, όχι μόνο να παίρνουν τα λεφτά και μετά: «Μην Είδατε Τον Παναή».

Μην αφήνετε να δουλεύει ολόκληρη τη νύχτα

Οφείλετε να έχετε κατά νου πως οι περισσότερες ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες δεν ενδείκνυται να δουλεύουν συνεχόμενα ολόκληρη τη νύχτα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να την βάλετε το πολύ για δύο ώρες σε λειτουργία πριν κοιμηθείτε και μετά να το κλείσετε, άλλωστε είναι λογικό πως όταν κοιμάστε δεν είναι εφικτό να είσαστε σε εγρήγορση εάν συμβεί το κακό.

Μην ξαπλώνετε βρεγμένοι στην ηλεκτρική κουβέρτα

Εάν έχετε το συνήθειο να κάνετε ντους πριν κοιμηθείτε, τότε φροντίστε να σκουπιστείτε καλά με την πετσέτα του μπάνιου, διότι εάν ξαπλώσετε βρεγμένοι επάνω στην ηλεκτρική θερμαινόμενη κουβέρτα μπορεί να πάθετε ηλεκτροπληξία και να σκοτωθείτε στα καλά καθούμενα. Επομένως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και ποτέ δεν κάνουμε του κεφαλιού μας σε τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Μην χρησιμοποιείτε χαλασμένη ή φθαρμένη ηλεκτρική κουβέρτα

Εάν η συγκεκριμένη ηλεκτρική συσκευή είναι φθαρμένη και φαίνονται τα καλώδια ή τα εξαρτήματα, τότε αμέσως την πετάτε στα σκουπίδια, διότι είναι ακατάλληλη προς χρήση. Επίσης το ίδιο ισχύει εάν υπάρχουν εμφανή σημάδια που να δείχνουν πως η ηλεκτρική κουβέρτα υπολειτουργεί, έχει δυσλειτουργίες ή κατά την κρίση σας, οτιδήποτε άλλο νομίζετε πως δεν είναι φυσιολογικό. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα.

Δεν πλένουμε την ηλεκτρική κουβέρτα στο πλυντήριο

Εάν έχει λερωθεί η ηλεκτρική κουβέρτα και επιθυμείτε να την καθαρίσετε τότε ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης. Πρέπει να έχετε πάντα στην άκρη του μυαλού σας πως οι ηλεκτρικές κουβέρτες απαγορεύεται δια ροπάλου να μπουν ολόκληρες στο πλυντήριο, επειδή πολύ απλά είναι ηλεκτρική συσκευή και υπάρχει ενδεχόμενο να καταστραφεί.

Συνήθως οι κουβέρτες έχουν αφαιρούμενα καλύμματα, τα οποία τα βγάζουμε και τα πλένουμε και ποτέ ολόκληρη τη συσκευή.

Από την άλλη πλευρά μην ξεχνάτε πως η καθαριότητα της ηλεκτρικής θερμαινόμενης κουβέρτας είναι μείζονος σημασίας για την υγεία σας, αφού το πλύσιμο των καλυμμάτων έχει την θετική ιδιότητα να απομακρύνει τα βακτήρια, τον ιδρώτα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα ακάρεα και τη σκόνη. Ορισμένες ηλεκτρικές κουβέρτες επιτρέπουν ακόμη και την αντικατάσταση των υφασμάτινων καλυμμάτων, με καινούργια.

Δεν αγοράζουμε μεταχειρισμένη ηλεκτρική κουβέρτα

Ορισμένοι ανόητοι συνάνθρωποι μας έχουν την φαεινή ιδέα να σκέφτονται να ψωνίσουν μεταχειρισμένη ηλεκτρική θερμαινόμενη κουβέρτα, προφανώς για να γλιτώσουν το κόστος που έχει μία καινούργια, αλλά όπως σας προανέφερα παραπάνω το κόστος είναι πολύ μικρό, και δεν αξίζει να μπείτε στη διαδικασία να προμηθευτείτε μία τέτοια συσκευή που δεν γνωρίζετε από πού κρατάει η σκούφια της.

Επιπρόσθετα μία άλλη σημαντική παράμετρος του όλου θέματος είναι πως ακόμη κι αν πλύνετε τα καλύμματα της μεταχειρισμένης ηλεκτρικής κουβέρτας, δεν σημαίνει πως αυτόματα είναι και καθαρή, αφού τις περισσότερες φορές δεν επιτυγχάνεται σωστή απολύμανση για να απομακρυνθούν οι ιοί και τα βακτήρια. Μην ξεχνάτε πως τα βακτήρια μπορεί να εισχωρήσουν στη συσκευή και μετά να κολλήσουν επάνω στο καινούργιο κάλυμμα.

Δεν βάζουμε τα κατοικίδια ζώα πάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα

Αρκετός κόσμος έχει το κακό συνήθειο να κοιμάται αγκαλιά στο κρεβάτι με τα κατοικίδια ζώα του, όπως με το σκύλο ή τη γάτα, κάτι που φυσικά δεν συνάδει με τους σωστούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας. Ακόμη κι αν τα κατοικίδια ζώα έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια.

Πριν λίγο καιρό μία επιστημονική μελέτη ανέφερε πως η γρίπη των σκύλων μπορεί να μεταφερθεί και στον άνθρωπο, βέβαια δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο, όμως όπως και να χει, «φυλά τα ρούχα σου για να χεις τα μισά». Εναι σώφρων να να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας στα μικρόβια.

Επιπλέον τα κατοικίδια ζώα ενδέχεται τυχαία να φθείρουν τα καλύμματα με τα νύχια τους ή ακόμη και με τα δόντια τους. Και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποια στιγμή σε ανύποπτο χρόνο να μασήσουν και τα καλώδια της ηλεκτρικής κουβέρτας, και όλοι γνωρίζουμε τι θα συμβεί εάν ακουμπήσουμε το σώμα μας στα γυμνά καλώδια.

Δεν αφήνουμε τα παιδιά να ξαπλώσουν στην ηλεκτρική κουβέρτα

Καλό θα είναι να τηρείτε ετούτη την παράμετρο για προληπτικούς λόγους, όπως γνωρίζουμε όλοι τα παιδιά παρουσιάζουν διαρκώς απρόβλεπτη συμπεριφορά, συνεπώς μπορεί την ώρα που ξαπλώνουν επάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα, να πειράξουν με τα χέρια τους τα καλώδια ή να καταστρέψουν τη συσκευή επάνω στο ανέμελο παιχνίδι.

Επίσης εάν μία συσκευή παρουσιάζει δυσλειτουργίες, και δεν έχει πέσει στην αντίληψη του γονιού, ενδέχεται το παιδί ασυνείδητα, ηθελημένα ή άθελα να ξαπλώσει επάνω στην κουβέρτα δίχως να αντιλαμβάνεται τους πραγματικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από αυτό το εγχείρημα, και τελικά να επέλθει το μοιραίο. Επομένως όσοι είστε γονείς, φροντίστε να λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις προστατεύοντας τα παιδιά σας.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές έχουν την αρνητική ιδιότητα να απελευθερώνουν από μικρές έως μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας που προέρχεται από το ηλεκτρομαγνητικό τους πεδίο, και η απεριόριστη έκθεση σε αυτήν την ακτινοβολία ίσως να προκαλέσει κάποια στιγμή στο μέλλον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Βέβαια το πρόβλημα με την ηλεκτρονική κουβέρτα είναι ό,τι βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τη συσκευή και αναπόφευκτα λαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα εν αντιθέσει με ένα κινητό τηλέφωνο που μπορεί να βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά την ώρα που κοιμόμαστε.

Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πως την ώρα που κοιμόμαστε καλό είναι στο δωμάτιο να μη βρίσκεται καμία συσκευή, γιατί πέραν του προφανές ό,τι προκαλούν ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν αφήνουν το εκάστοτε άτομο να κοιμηθεί σωστά (το λεγόμενο βαθύ ύπνο).

Υπερθέρμανση του σώματος

Η υπερθέρμανση του σώματος από μια ηλεκτρική κουβέρτα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο και συνήθως συμβαίνει όταν τα άτομα κάνουν κακή χρήση της συσκευής, εντούτοις ετούτη η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για εκείνους τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως υπερήλικες, παιδιά κάτω των 5 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη κ.λπ.

Όμως το πιο δυσάρεστο από όλα είναι πως όταν μία ηλεκτρική κουβέρτα δουλεύει στο τέρμα, παράγοντας τη μέγιστη θερμότητα, ενδέχεται να επιφέρει ορισμένες επικίνδυνες καταστάσεις για τον οργανισμό την ώρα του ύπνου, και όπως εξήγησα παραπάνω κάποιοι ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι πιο ευάλωτοι από τους φυσιολογικούς ανθρώπους, και μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων εάν υπερθερμαίνονται συνεχόμενα και για πολλές ώρες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166