ΑρχικήΤι είναιΠόσο κοντά ή μακριά εξελίσσεται μια καταιγίδα

Πόσο κοντά ή μακριά εξελίσσεται μια καταιγίδα

Πόσο κοντά ή μακριά εξελίσσεται άραγε μια καταιγίδα; Μερικές φορές θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τη θέση στην οποία εξελίσσεται μια καταιγίδα, για να μπορούμε με σχετική ακρίβεια να προβλέψουμε αν πλησιάζει σε εμάς ή αν απομακρύνεται. Η διαδικασία υπολογισμού είναι σε θεωρητικό επίπεδο μία εύκολη διαδικασία:

Κύριο γνώρισμα των καταιγίδων είναι τα αστραπόβροντα. Οι αστραπές είναι οι γνωστές μας λάμψεις φωτός, ενώ οι βροντές είναι τα λεγόμενα μπουμπουνητά. Από τη μια πλευρά, το φως ταξιδεύει με ταχύτητα 300.000.000 μέτρων την ώρα ή 83.333 μέτρων το δευτερόλεπτο, ταχύτητα που τίποτε άλλο στο γνωστό μας κόσμο δεν μπορεί να ξεπεράσει. Από την άλλη πλευρά, ο ήχος διαδίδεται με ταχύτητα μόλις 343 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Με δεδομένο ότι αστραπή και βροντή ή αλλιώς φως και ήχος παράγονται την ίδια ακριβώς στιγμή, και με δεδομένο ότι αντιλαμβανόμαστε το φως σχεδόν ακαριαία τη στιγμή της δημιουργίας του, μένει να υπολογίσουμε το χρόνο που θα κάνει ο ήχος να φτάσει στο αφτί μας. Εάν, για παράδειγμα, δούμε μια λάμψη και μετά από 3 δευτερόλεπτα ακούσουμε τη βροντή, τότε η καταιγίδα εξελίσσεται σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από εμάς (3 * 343 = 1.029 μέτρα). Άρα, ο γενικός κανόνας για να γνωρίζουμε πού βρίσκεται μια καταιγίδα, είναι να μετράμε πόσα δευτερόλεπτα μεσολαβούν μεταξύ της αστραπής και της βροντής, γνωρίζοντας ότι κάθε 3 δευτερόλεπτα αντιστοιχούν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου.

Εάν τη μια φορά μετρήσουμε, για παράδειγμα, 3 δευτερόλεπτα και την αμέσως επόμενη φορά μετρήσουμε 5 δευτερόλεπτα, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η καταιγίδα απομακρύνεται από εμάς. Εάν όμως οι αντίστοιχοι χρόνοι μειώνονται, τότε μάλλον θα ήταν καλό να προετοιμαστούμε κατάλληλα!

Επιπλέον αξίζει να επισημανθεί κάτι σημαντικό αναφορικά με τούτο ζήτημα, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις στα γραφόμενα μου, πως για να κατανοήσει κάποιος πλήρως τις παραπάνω παραμέτρους πρέπει να ασχοληθεί ενεργά με τον παρόν αντικείμενο, ούτως ώστε να αποκτήσει εμπειρία για να είναι πιο ακριβές οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις που θα κάνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166