Πόσο νερό χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός

Πόσο νερό χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός

Όλοι έχετε ακούσει για τα απαραίτητα 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Τον γενικό κανόνα για την απαιτούμενη ποσότητα νερού που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, για να μην αφυδατωθεί.

Είναι βέβαια μια καλή αρχή για να ξεκινήστε από κάπου, αλλά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Οι ανάγκες σε κάθε άνθρωπο και γι’ αυτό το ζήτημα είναι διαφορετικές. Στην ποσότητα νερού που χρειάζεται ο καθένας παίζουν ρόλο: το φύλο, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα, το κλίμα, η κατάσταση της υγείας του κ.ά.

Περισσότερο νερό πρέπει να πίνουν τα άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα, τα παιδιά, όσοι έχουν πυρετό ή ζουν σε κλίμα με υψηλές θερμοκρασίες. Ο οργανισμός καθοδηγεί το σώμα με την αίσθηση της δίψας.

Αν δε ληφθούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού, το σώμα αφυδατώνεται και παρουσιάζει συμπτώματα όπως: πονοκεφάλους, ζαλάδες, κράμπες, αδυναμία συγκέντρωσης. Η έλλειψη νερού μπορεί να αποβεί γρήγορα μοιραία.

Μια αφυδάτωση της τάξεως μόλις του 2%, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική απόδοση. Επίσης ο οργανισμός αν δε λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα νερού που χρειάζεται καθημερινώς κάνει κατακράτηση υγρών.

Η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να έρθει όχι μόνο με το νερό αλλά και μέσω τροφίμων και φυσικά άλλων υγρών (σε μικρότερο ποσοστό βέβαια). Έτσι το 20% των υγρών προμηθεύεται στο σώμα από τις τροφές και το υπόλοιπο από τα ροφήματα (γάλα, χυμοί, καφές, τσάι κ.ά.). Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό.

Το νερό προστατεύει τα όργανα τους σώματος, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, ενυδατώνει τις αρθρώσεις και το δέρμα, διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και γενικά είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Προσπαθήστε λοιπόν να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Ακολουθήστε τον γενικό κανόνα των 8 ποτηριών, προσαρμόζοντάς τον όμως στις δικές σας καθημερινές ανάγκες και μη ξεχνάτε ότι το νερό όντας το 60-70% του σωματικού βάρους αποτελεί το κύριο συστατικό του σώματός σας!

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Η σχέση μου με το νερό ήταν όπως αυτή με τα κινέζικα. Καμία απολύτως σχέση. Για την ακρίβεια, δεν το χρειαζόμουν. Έπρεπε να αισθανθώ τεράστια δίψα για να πιω ένα ποτήρι.

Σήμερα πίνω τουλάχιστον 3 λίτρα την ημέρα και μπορώ να φύγω από το σπίτι χωρίς πορτοφόλι, αλλά σε καμία περίπτωση χωρίς ένα μπουκάλι νερό.
Τι συνέβη και άλλαξα συνήθεια;

Έκοψα το κάπνισμα! Και το κατάφερα πίνοντας νερό. Κάθε φορά δηλαδή,που ήθελα να καπνίσω, έπινα νερό! Άλλαξα μία κακή συνήθεια, με μία καλή. Και την διατήρησα.

Γιατί όμως πρέπει να πίνουμε πολύ νερό;

  • Γιατι το σώμα μας αποβάλλει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, περίπου 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Η άσκηση οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια άρα και μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση.
  • Για να «χτίσουμε» μύες. Οι μυς μας αποτελούνται κυρίως από νερό. Απαραίτητη προυπόθεση λοιπόν είναι ένα σώμα καλά ενυδατωμένο.
  • Η έλλειψη νερού μπορεί να επιβραδύνει ή να διακόψει το μεταβολισμό του λίπους. Πράγμα που σημαίνει «αντίο» αδυνάτισμα!
  • Το νερό γεμίζει το στομάχι και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Κατάλαβες; Δεν πεινάς! Διψάς.
  • Βελτιώνει την εικόνα του δέρματος. Αποτοξινώνεται καλύτερα και τα αποτελέσματα είναι γρήγορα ορατά.

Μικρά μυστικά για να πίνετε περισσότερο νερό.

  • Πιείτε το πρώτο σας λίτρο νωρίς το πρωί. Έτσι μέχρι το βράδυ θα καταφέρετε να πιείτε την απαραίτητη ποσότητα.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμο νερό. Βάλτε ένα μπουκάλι στη τσάντα σας και πίνετε τακτικά. Χρειάζεται να σας πω ότι το ξαναγεμίζετε πολλές φορές όταν αδειάσει;
  • Βάλτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά. Σας δίνουν βιταμίνες και νερό αφού αυτό είναι το βασικό τους συστατικό.
  • Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Και ενυδάτωση και λιγότερος χώρος στο στομάχι για φαγητό. Μπίνγκο!
  • Προπονείστε; Πρέπει να πιείτε πολύ νερό. Ή την ώρα της προπόνησης ή έστω αμέσως μετά.

Πόσο νερό όμως πρέπει να πίνουμε;

Η απάντηση είναι σχετική. Εξαρτάται από τον μεταβολισμό, το βάρος και την φυσική δραστηριότητα του καθενός μας.

Υπάρχει όμως ένας απλός κανόνας για να το υπολογίσετε:

1 λίτρο ανά 20 κιλά βάρους. Δηλαδή μία γυναίκα βάρους 60 κιλών πρέπει να πίνει περίπου 3 λίτρα νερό, την ημέρα.

Στην υγειά σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας