ΑρχικήΟικονομίαΚόπηκαν διασκέδαση, φαγητό απ’ έξω και καινούργια ρούχα

Κόπηκαν διασκέδαση, φαγητό απ’ έξω και καινούργια ρούχα

Ούτε ευρώ δεν περισσεύει στο 25% των Ελλήνων καταναλωτών ύστερα από την κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών τους, ενώ οι υπόλοιποι διαθέτουν τα όποια χρήματα που απομένουν κυρίως για την αποπληρωμή οφειλών στις τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen.

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές όλο και περισσότερο περικόπτουν τις δαπάνες για διασκέδαση εκτός σπιτιού και για είδη που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα το λιανεμπόριο να υφίσταται τεράστιο πλήγμα.

Η κακή οικονομική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να συγκαταλέγεται στις πλέον απαισιόδοξες χώρες του κόσμου, ενώ σημάδια πολύ χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης εμφανίζονται πλέον και στην Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και τη Γαλλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen για το γ΄ τρίμηνο του 2019, ο σχετικός δείκτης στην Ελλάδα παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στις 51 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Κορέα και τη Ρουμανία αποτελούν τις πλέον απαισιόδοξες χώρες του πλανήτη. Ο παγκόσμιος δείκτης υποχώρησε στις 88 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας

Εννέα στους δέκα Ελληνες θεωρούν πως η χώρα τους βρίσκεται σε ύφεση (αυτό που μάλλον προκαλεί εντύπωση είναι το 10% που έχει διαφορετική γνώμη), ενώ στην πλειονότητά τους οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Ο κυριότερος φόβος των Ελλήνων είναι η ανεργία (κοντά στο 50%), ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 20% και ακολουθεί φυσικά η πορεία της οικονομίας.

Η πραγματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει ως συνέπεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μπορεί να καλύψει μόνο τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Ενας στους τέσσερις δηλώνει πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών του αναγκών, με την αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη να είναι ένας στους πέντε. Οσοι συνεχίζουν να διαθέτουν κάποια χρήματα, αφού καλύψουν τις βασικές ανάγκες, τα χρησιμοποιούν κυρίως για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών (περίπου 30%) και για αποταμίευση (περίπου 22%), με αποτέλεσμα ένα μικρό μόνο ποσοστό των διαθέσιμων χρημάτων να καταλήγει στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Η συρρίκνωση του εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά και ο φόβος για το τι θα ακολουθήσει προκαλούν αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό τους (88%) αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες. Οι περισσότεροι (74%) έκοψαν τη διασκέδαση εκτός σπιτιού, δεν παραγγέλνουν φαγητό απ’ έξω (64%), δεν αγοράζουν καινούργια ρούχα (64%), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (63%) στρέφεται στην αγορά φθηνότερων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, κυρίως, δηλαδή, στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Περίπου το 50% δηλώνει ότι περικόπτει τα έξοδα για διακοπές, ενώ περίπου το 45% προσπαθεί να μιλά λιγότερο στο τηλέφωνο, να χρησιμοποιεί πιο αραιά το αυτοκίνητο και να κάνει οικονομία στη βενζίνη και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι χώρες όπου η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα είναι αυτές που ανήκουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται κυρίως οι αναδυόμενες οικονομίες. Σημειώνεται ότι στον δείκτη της παγκόσμιας καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Οι γεωγραφικές περιοχές Ασίας – Eιρηνικού, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται οριακά κάτω από τις 100 μονάδες, αποτελώντας όμως τις πιο αισιόδοξες περιοχές του πλανήτη.

Αντιθέτως, η Βόρεια Αμερική με 79 μονάδες και η Ευρώπη με 74 συνεχίζουν να είναι οι απαισιόδοξες γεωγραφικές ζώνες του κόσμου. «Το τρίτο τρίμηνο του 2019 ήταν ιδιαίτερα ασταθές και δύσκολο για τις παγκόσμιες οικονομίες, με την ανεργία να αυξάνεται στις ΗΠΑ και την κρίση χρέους να μεγαλώνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ηπεριφερειακή διευθύντρια της Nielsen για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

2 Σχόλια

    • Εκφράζεις μία διαφορετική άποψη. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται παράλογο αυτό το σκεπτικό, τουναντίον περιέχει μία μεγάλη δόση αλήθειας

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166