Press Play!

This is… EA!

Ουκ ολίγη αίσθηση έκανε η Electronic Arts, υπογράφοντας συμβόλαιο με τον κινηματογραφικό σκηνοθέτη Zack Snyder για τη δημιουργία τριών τίτλων. Ο Snyder είναι εξαιρετική επιλογή για την εμπλοκή ενός σινεσκηνοθέτη στην παραγωγή games υψηλής ευκρίνειας. H διασημότερη μέχρι τώρα δημιουργία του, το περίφημο “300”, είχε να επιδείξει στοιχεία που παραπέμπουν σε video games, η δε στυλιστική προσέγγισή του είναι ξεκάθαρα της… γενιάς του Matrix, οπότε με τη νέα συνεργασία του βρίσκεται εν πολλοίς στο στοιχείο του.

Το ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αξίζει προσοχής είναι το ότι και τα τρία games είναι original παραγωγές, δεν είναι δηλαδή βασισμένα σε άλλα franchises ή brand names. Ο Snyder θα έχει έτσι απόλυτη δημιουργική ελευθερία και δεν θα υπόκειται στα γνωστά δεσμά παραγωγής του video game της ταινίας ή του video game του βιβλίου (που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν ως αποτέλεσμα πολύ κακά games). Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τα games που θα αναπτυχθούν υπό την εποπτεία του Snyder για λογαριασμό της EA έχει προβλεφθεί ήδη το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ταινίες(!) βασισμένες σε αυτά.

Και επειδή από πλευράς μάρκετινγκ δεν έχει νόημα οι ταινίες να απέχουν χρονικά πολύ από τα games, είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του σινεμά και του gaming που θα συμβεί το εξής: νέο προϊόν και για τις δύο αγορές θα σχεδιαστεί εξαρχής με διττή φύση, αλληλεπιδραστική και μη, με χαρακτήρα σκοπίμως συμπληρωματικό και όχι “στο by the way”. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές πιθανότητες οι “γέφυρες” ανάμεσα στις δύο μορφές διασκέδασης να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ουσιαστικές, έχοντας ως αποτέλεσμα ΑΑΑ games και ΑΑΑ ταινίες, χωρίς η μία μορφή να περιορίζει την άλλη. Είναι παράλογο να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από την ΕΑ και τον Snyder; Ελπίζουμε όχι!

Νο… Greek Life with PlayStation

Τα πέτρινα χρόνια της χώρας μας όσον αφορά στην αγορά της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διασκέδασης θα έπρεπε να θεωρείται ότι ανήκουν στο παρελθόν. Η κατάσταση δεν είναι ονειρεμένη, αλλά σαφώς καλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1990. Και μετά συμβαίνουν μικρά πράγματα… καρπαζιές, που θυμίζουν σε όσους έχουν βιώσει την πρόοδο αυτή ότι, τελικά, παραμένουν σε μία χώρα δυτικοφανή, που δεν θα γίνει πραγματικά δυτική ούτε σε μία δεκαετία. Πράγματα όπως το Life with PlayStation, η νέα υπηρεσία της Sony για το PS5 που προβάλλει μία εκπληκτική τρισδιάστατη αναπαράσταση της Γης και αναγράφει σε διάφορες πόλεις τις τοπικές ειδήσεις (μέσω Google), ώστε να προσφέρει ενημέρωση “με μια ματιά”, πρωτότυπα και διαφορετικά.

Ε, λοιπόν, σε αυτήν την υπηρεσία πολλές πόλεις και πολλές χώρες καλύπτονται, και γειτονικές μας, αλλά η Ελλάδα ούτε για αστείο σε καμία πόλη της και κατά κανέναν τρόπο. Γεγονός που, αν κάνει το γύρο του κόσμου ένας χρήστης για λίγη ώρα με το Life with PlayStation, ε, όσο να ’ναι ενοχλεί. Βέβαια, κάποιος περισσότερο ψύχραιμος θα ρωτήσει: “Αυτό είναι το ενοχλητικό και όχι το γεγονός ότι π.χ. οι browsers του PS5 και του PSP δεν υποστηρίζουν καν Ελληνικά, ώστε να φαίνονται σωστά τα sites στη γλώσσα μας;” Ναι, ΟΚ. Αλλά να, κρίμα να μένει για πολλοστή φορά ο Έλληνας καταναλωτής με το παράπονο του «εγώ, γιατί όχι»;, ακόμη και για μία απλή δικτυακή υπηρεσία στο PS3.

Nintendo: Όπως λέμε… Apple!

Και ένα γρήγορο, κατά την εσχάτως προσφιλή συνήθεια της στήλης. Με ποιας εταιρείας το εμπορικό μοντέλο παρομοιάζουν δεκάδες αναλυτές το αντίστοιχο της Nintendo, όπως προκύπτει από τις βελτιώσεις στα σημεία ανάμεσα στα Nintendo DS Lite και Nintendo DSi; Με της Apple, φυσικά, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια με μικρές αλλαγές και προσθήκες στους iPod έχει κατορθώσει να κρατήσει από λίγο έως πολύ σταθερό το επίπεδο των τιμών στους διάσημους media players, ενώ οι τιμές άλλων ανταγωνιστικών προϊόντων μειώνονται συνεχώς. Το ερώτημα είναι αν η ιαπωνική εταιρεία θα δοκιμάσει την ίδια προσέγγιση με το Nintendo Wii, παρουσιάζοντας το 2021 μία νέα έκδοση με λίγη παραπάνω εσωτερική μνήμη, ίσως ένα διακριτικό redesign και περισσότερα διαθέσιμα χρώματα στο περίβλημα, ώστε να επιτύχει το ίδιο. Το “Ω, ναι!” τι αποδόσεις δίνει;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166