- Απαιτήσεις: Blog βασισμένο στο WordPress, πρόσβαση στο Internet
- Κόστος: Δωρεάν
- Ολοκλήρωση διαδικασίας: 15 Λεπτά
- Επίπεδο δυσκολίας: 3/10
Αξιοποιήστε το bookmarklet Press This, που συνοδεύει τις τελευταίες εκδόσεις του WordPress, για να αναρτήσετε στο blog σας με ένα κλικ οτιδήποτε συναντάτε στο απέραντο διαδίκτυο που κεντρίζει την προσοχή σας και θέλετε να το μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό σας.
Αν έχετε ένα blog βασισμένο σε μία από τις τελευταίες εκδόσεις του WordPress, είτε στην επίσημη υπηρεσία https://www.wordpress.com, είτε ως εφαρμογή σε δικό σας server, τότε έχετε στη διάθεση σας έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο ανάρτησης άρθρων σε αυτό. Δεν χρειάζεται η χρήση ανεξάρτητων εφαρμογών και βοηθημάτων για bloggers, εξειδικευμένων extensions (add-ons) για τον browser σας ή άλλων λύσεων, άσχετων με το ίδιο το blog σας, που με κάποιον τρόπο πρέπει να τις ενώσετε με αυτό. Αρκεί το drag and drop ενός bookmark στον browser σας, όποιος και να είναι αυτός.
Ή, για την ακρίβεια, ενός bookmarklet. Όταν επισκεπτόμαστε ένα site, ο κώδικας που δομεί τις σελίδες του χωρίζεται σε δύο τμήματα: στον κώδικα που τρέχει στον server (εκεί όπου φιλοξενείται το site) και στον κώδικα που τρέχει στον browser μας. Τα bookmarklets, λοιπόν, αξιοποιούν το γεγονός ότι ο browser μας μπορεί να τρέξει κώδικα και δεν είναι παρά bookmarks που, όμως, αντί να “δείχνουν” προς ένα site, εμπεριέχουν κώδικα που μπορεί να τρέξει στον browser για την εκτέλεση κάποιας λειτουργίας. Υπάρχουν bookmarklets που αλλάζουν την εμφάνιση οποιουδήποτε site ή εκτελούν αυτόματες αναζητήσεις στο Google και το YouTube.
Και υπάρχει και το επίσημο bookmarklet του WordPress, το οποίο συνδέεται με το blog που έχουμε βασισμένο σε αυτό και μας παρουσιάζει μια απλή εκδοχή του γνώριμου πλαισίου ανάρτησης νέων posts του blog μας σε ένα νέο παράθυρο του browser. Έτσι, αντί να πρέπει να επισκεπτόμαστε το blog μας όποτε θέλουμε να αναρτήσουμε ένα νέο post ή να σχολιάσουμε κάτι που είδαμε σε άλλο site, μπορούμε απλώς να κάνουμε κλικ στο συγκεκριμένο bookmark (…let)!
Βήμα 1
Προϋπόθεση για το θέμα μας να έχετε ένα λειτουργικό blog σε WordPress. Επισκεφθείτε το backend του (τις “σελίδες διαχείρισής” του), από όπου προσθαφαιρείτε άρθρα, ελέγχετε τα σχόλια, τις παραμέτρους του blog σας κ.λπ. Αντί, όμως, για οτιδήποτε άλλο κάντε κλικ στο “Εργαλεία”.
Βήμα 2
Από αυτό το… συνήθως παραμελημένο σημείο μπορείτε να εγκαταστήσετε το Google Gears και να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Turbo του blog σας, που βελτιώνει την ταχύτητα διαχείρισής του – προτείνουμε να το κάνετε. Εδώ, όμως, βρίσκεται και το Press This bookmarklet. “Πιάστε” το κρατώντας το αριστερό πλήκτρο του mouse πατημένο επάνω του και αφήστε το στη γραμμή bookmarks του browser σας.
Βήμα 3
Το πιθανότερο είναι ότι ένα bookmark που δεν ξεχωρίζει οπτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα, το Press This, είναι εύκολο να ξεχαστεί – και τι γίνεται αν έχετε περισσότερα από ένα blogs; Ας το κάνουμε να ξεχωρίζει: κάντε δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε Edit ή Properties, ανάλογα με τον browser σας (εμείς βλέπουμε τη διαδικασία στον Chrome της Google).
Βήμα 4
Εισαγάγετε νέο όνομα για το bookmark, που να δηλώνει καλύτερα το σκοπό του – π.χ. αν έχετε περισσότερα από ένα blogs, δώστε ονόματα τύπου “ανάρτηση στο blog 1”, “blog 2 post” κ.λπ. Με την ευκαιρία, μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί το bookmarklet, αφού στη γραμμή URL αντί για μία τυπική διεύθυνση θα υπάρχει ο κώδικάς του – καλύτερα, όμως, να μην τον πειράξετε, αν δεν γνωρίζετε τι αλλαγές κάνετε.
Βήμα 5
Μόλις ολοκληρώσατε την εγκατάσταση του νέου σας εργαλείου blogging. Σίγουρα απλούστερη από την εγκατάσταση ανεξάρτητης εφαρμογής ή add-on για τον browser. Ας το δούμε, όμως, στην πράξη: επισκεφθείτε ένα οποιοδήποτε site και επιλέξτε ένα τμήμα από μία σελίδα του. Καλό είναι να μην επιλέγετε μπλεγμένα στοιχεία (π.χ. ταυτόχρονα εικόνες, βίντεο και κείμενο) αλλά μονάχα κείμενο.
Βήμα 6
Έχοντας επιλεγμένο το κομμάτι κειμένου που θέλετε να αναρτήσετε και στο δικό σας blog, κάντε κλικ στο νέο σας bookmarklet. Ύστερα από μία μικρή καθυστέρηση (κατά την οποία ο browser συνδέεται με το blog σας και τραβά στοιχεία από το backend του) θα σας παρουσιαστεί ένα νέο παράθυρο, που μοιάζει με απλοποιημένη εκδοχή του αντίστοιχου πλαισίου ανάρτησης του blog σας. Επεξεργαστείτε μέσω αυτού το νέο σας post όπως θα κάνατε και απευθείας στο blog σας.
Βήμα 7
Αν και παρουσιάζει λιγότερες επιλογές από το κανονικό πλαίσιο ανάρτησης post του blog σας (π.χ. θα απουσιάζουν όλα τα plugins που ίσως του έχετε προσθέσει), το συγκεκριμένο bookmarklet έχει στόχο απλώς την ανάρτηση γρήγορων posts ή προσχεδίων για εκτενέστερες αναρτήσεις. Και λειτουργεί και ευκολότερα.
Για παράδειγμα, αν κάνετε κλικ στο πλήκτρο εισαγωγής εικόνας ή βίντεο, αντί να εμφανιστούν οι εικόνες και τα βίντεο που έχετε στο blog σας, θα παρουσιαστούν αυτές της σελίδας που βλέπατε όταν το πατήσατε, ώστε να τα συνδέσετε αμέσως με το δικό σας post στο δικό σας blog! Αρκούν η επιλογή τους και η επικύρωση της εισαγωγής.
Βήμα 8
Συνεχίστε τη διαδικασία καταχώρησης όπως θα κάνατε στο blog σας, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες, π.χ. προσθέτοντας tags και εντάσσοντας το post σε κατηγορίες. Ολοκληρώστε με ένα κλικ στο “Ανάρτηση”, για να δημοσιευτεί αμέσως το νέο σας post. Αν χρησιμοποιείτε πρόσθετα βοηθήματα στο blog σας (π.χ. για ευκολότερο εντοπισμό εικόνων, αυτόματη προσθήκη tags), θα απουσιάζουν από εδώ. Μπορείτε όμως απλώς να καθυστερήσετε τη δημοσίευση του post, καταχωρώντας το ως προσχέδιο (με κλικ στο “Αποθήκευση προσχεδίου”).
Έτσι, μπορείτε κάλλιστα, να ετοιμάζετε φερειπείν τρία – τέσσερα προσχέδια post και, όποτε βρίσκεστε στο πραγματικό backend του blog σας, να προσθέτετε σε αυτά επιπλέον στοιχεία, αξιοποιώντας τα plugins του blog σας, δημοσιεύοντας απευθείας από εκεί μέσα.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί το εξής γεγονός, ούτως ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες από όσα άτομα διαβάζουν το παρόν άρθρο, δηλαδή η πλατφόρμα του wordpress προβαίνει συχνά-πυκνά σε τεράστιες αναβαθμίσεις, αλλάζοντας ριζικά ορισμένα σημεία, μετατρέποντας τα σε κάτι τελείως διαφορετικό, όπως έγινε και στην περίπτωση με το Gutenberg, πράγμα που σημαίνει πως ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται στο μέλλον να είναι μερικώς διαφοροποιημένες ή τελείως αλλιώτικες.
Ωστόσο μη σας τρομάζουν οι αλλαγές που εφαρμόζει η συγκεκριμένη εταιρεία, αφού ως γνωστόν είναι για το καλό σας. Εάν παρόλα αυτά κρίνεται ότι δεν σας ευνοούν αυτές οι παραμετροποιήσεις, και δυσκολεύουν στο έπακρο την ενασχόληση σας με το blogging, τότε είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να στραφείτε σε κάποια άλλη πλατφόρμα όπως το blogger blogspot που είναι τελείως απλοποιημένο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμα και ο πιο αδαής χρήστης στο Internet.