Στη Ρώμη, στο αποκορύφωμα της δόξας και του μεγαλείου της, εκεί γύρω στο 320 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, είναι αφιερωμένη η μεγαλύτερη και πληρέστερη προσομοίωση ιστορική πόλης, που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Η εικονική Ρώμη είναι έργο πολλών ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων, που ανακατασκεύασαν τη σφύζουσα από ζωή και κοσμοπολίτισσα πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, με τα 7.000 κτίρια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Μπέρναρντ Φρίσερ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Οι επισκέπτες της εικονικής Ρώμης (βρίσκεται σε ειδικό δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια), μπορούν να κάνουν περισσότερα απ’ ό,τι έκαναν οι αρχαίοι Ρωμαίοι: Να κινηθούν αργά στα υπόγεια του Κολοσσαίου, γεμάτου από κλουβιά λιονταριών και πρωτόγονα ασανσέρ, και να πετάξουν πάνω από τα γλυπτά και τις ανάγλυφες επιγραφές στις αψίδες του θριάμβου.
Χάρη στους σαρωτές λέιζερ και τις συμβουλές των αρχαιολόγων, οι ειδικοί έχουν ανακατασκευάσει σχεδόν όλη την πόλη μαζί με το 21 χιλιομέτρων τείχος, χρησιμοποιώντας προγράμματα σε υπολογιστές, που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες για να σχεδιάσουν τις νέες κατασκευές.
Η προσομοίωση αναπαριστά το εσωτερικό 30 κτιρίων, ανάμεσά τους η Σύγκλητος, το Κολοσσαίο και η βασιλική, που έχτισε ο αυτοκράτορας Μαξέντιος – συμπληρωμένα με τοιχογραφίες και διακοσμήσεις. Μάλιστα τα γλυπτά και τα μνημεία αναπαρίστανται χωρίς τα σημάδια της μόλυνσης, έπειτα από συμβουλές αρχαιολόγων, ενώ κάποια από τα κτίρια, που τώρα είναι εντελώς κατεστραμμένα, αναδημιουργήθηκαν με «μεγάλη πιθανότητα» ακρίβειας, όπως είπε ο κ. Φρίσερ. Για παράδειγμα ο ναός αφιερωμένος στις θεές Αφροδίτη και Ρώμη και μια πηγή, που βρισκόταν δίπλα στο Κολοσσαίο.
Η «Αναγεννημένη Ρώμη», που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια, αποτελεί έργο ζωής για περισσότερο από 10 χρόνια, διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών υπολογιστών από τα πανεπιστήμια της Βιρτζίνια και του Λος Αντζελες, όπως και από ερευνητικά ινστιτούτα της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας
Η προσομοίωση θα είναι χρήσιμη για τους επιστήμονες, κυρίως γιατί θα χρησιμεύσει και σαν πλήρως ενημερωμένο αρχαιολογικό περιοδικό, καθώς κάθε καινούρια ανακάλυψη θα περνάει κατευθείαν στην προσομοίωση. Και, βέβαια, είναι αυτονόητη η χρησιμότητα για τους σπουδαστές και τους τουρίστες.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη δημιουργία μιας εικονικής χρονο-μηχανής, που θα χρησιμοποιούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μελετήσουν την ιστορία των μεγάλων πόλεων του κόσμου», λέει ο κ. Φρίσερ.
Κομμάτια της προσομοίωσης είναι προσιτά μέσω Ιντερνετ. Μόνο, που εκεί προσφέρονται μόνο εικόνες και βίντεο, γιατί η ταυτόχρονη πρόσβαση πολλών χρηστών δεν επιτρέπει να δίδονται περισσότερα στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Φρίσερ συζητάει με τα εργαστήρια Λίντεν του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, προκειμένου να είναι προσβάσιμη όλη η προσομοίωση μέσω Ιντερνετ.
Η αρχική προσομοίωση δεν περιλαμβάνει πρόσωπα και χαρακτήρες, αλλά το εμπορικό κομμάτι θα κατοικείται από χιλιάδες μορφών, μερικές από τις οποίες θα είναι αποκαταστάσεις, στηριγμένες σε σκελετούς και αρχαιολογικά ευρήματα από τη Ρώμη και όλη την Ιταλία.