Προσήλωση στον στόχο εν μέσω οικονομικής αναμπουμπούλας

Προσήλωση στον στόχο εν μέσω οικονομικής αναμπουμπούλας

Γιος οινοποιού, εκπαιδεύτηκε ως βιομηχανικός μηχανουργός και πέρασε από τις πιο σημαντικές θέσεις της γερμανικής βιομηχανίας.

Μια ημέρα, ο Ρόμπερτ Μπος τριγύριζε στις εγκαταστάσεις ενός από τα εργοστάσιa του, όταν στάθηκε μπροστά από έναν συνδετήρα χάρτου. Και τότε, ρώτησε έναν από τους εργάτες αν γνώριζε τι ήταν αυτό. Ο εργάτης απάντησε νευρικά: «Μα, ένας συνδετήρας χάρτου». «Οχι, αυτό είναι χρήμα», ανταπάντησε ο επιχειρηματίας.

Η παλιά ιστορία, πιθανώς αμφίβολης γνησιότητας, αποκαλύπτει πολλά για τον μεγαλύτερο ιδιωτικά ελεγχόμενο μηχανολογικό όμιλο της Γερμανίας. Η λιτότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία υπονόμευσαν την ανάπτυξη της Βosch, ως ανεξάρτητης εταιρείας, από το 1886, το έτος που ιδρύθηκε. Σε συνδυασμό με μια χαρακτηριστική εταιρική κουλτούρα και με τη φήμη της καινοτόμου εταιρείας κατάφερε, έκτοτε, να αναπτυχθεί για να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, στον πλανήτη.

Ο Φραντς Φέρενμπαχ, διευθύνων σύμβουλος και, μόλις, ο πέμπτος επικεφαλής της εταιρείας μετά τον Ρόμπερτ Μπος, έθεσε ως κύριο στόχο της να διακόψει την παραγωγή κάθε περιττού συνδετήρα χάρτου. Καθώς η Bosch αντιμετωπίζει την πιο σκληρή ύφεση που έχει βιώσει, για δεκαετίες, η παγκόσμια βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων, ο 59χρονος διευθύνων σύμβουλος αναζωογόνησε την παράδοση του αυστηρού ελέγχου του κόστους, που διακρίνει την εταιρεία.

«Πρέπει να μειώσουμε το κόστος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας», λέει. Εξαιρεί, ωστόσο, ένα πράγμα: «Θα μειώσουμε τις δαπάνες στις τρέχουσες δραστηριότητές μας, αλλά δεν θα κόψουμε ούτε σεντ από την έρευνα και ανάπτυξη για σοβαρά μελλοντικά σχέδιά μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες είναι σαφής από τα αποτελέσματα χρήσης του περασμένου έτους. Τα προ φόρων κέρδη της Bosch μειώθηκαν σε ποσοστό 2,5% των πωλήσεων, δηλαδή, μακράν του στόχο του 7% – 8% που η διοίκηση θεωρεί αναγκαίο για να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και η ανεξαρτησία της εταιρείας.

Η κάθετη μείωση των κερδών υποχρέωσε τον κ. Φέρενμπαχ να περικόψει τους τελευταίους μήνες την παραγωγή, αφήνοντας 17.000 Γερμανούς εργαζόμενους σε καθεστώς προσωρινής παύσης και περικόπτοντας χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε εργοστάσια ανά τον πλανήτη.

Σε καλύτερη θέση

Παρά τα περί του αντιθέτου φαινόμενα, ωστόσο, η Bosch βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Αν και έχει να αντιμετωπίσει τη ραγδαία πτώση της ζήτησης, εκμεταλλεύεται την επίζηλη θέση της, ως ιδιωτικά ελεγχόμενη εταιρεία που είναι ικανή να δράσει μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Φέρενμπαχ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης στην Bosch πριν από έξι χρόνια, παρέμεινε αυστηρά προσηλωμένος στη στρατηγική της εταιρείας, εν μέσω της κρίσης. «Η στρατηγική μας, από τρεις άξονες, περιλαμβάνει περαιτέρω διαφοροποίηση, επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και διεθνοποίηση», υποστηρίζει.

Ο διευθύνων σύμβουλος είχε τον μακροπρόθεσμο τρόπο σκέψης της Bosch πολύ προτού ξεκινήσει την επαγγελματική σταδιοδρομία του ως εκπαιδευόμενος, πριν από 34 χρόνια.

Γιος οινοποιού, εκπαιδεύτηκε ως βιομηχανικός μηχανουργός πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι που τον έφερε στο κατώφλι μιας από τις ποιο σημαντικές θέσεις εργασίας της γερμανικής βιομηχανίας, καθοδηγώντας τις τύχες μιας εταιρείας που κατέγραψε πωλήσεις ύψους 45 δισ. ευρώ, πέρυσι. Συνηθίζει να μιλά με ήρεμο αλλά αυταρχικό τρόπο. Είναι εμποτισμένος, από τα φοιτητικά χρόνια του, με το ομαδικό πνεύμα και εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην ανάγκη οι άνθρωποι της Bosch να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη που διαπράττουν.

Πράγματι, δείχνει ευτυχής όταν αναφέρεται στις σκληρές αποφάσεις που έλαβε, όπως είναι η πρόσφατη πώληση της ζημιογόνου Βlaupunkt, της βιομηχανίας κατασκευής συστημάτων ήχου για αυτοκίνητα, που ανήκε στον όμιλο για περισσότερα από 70 χρόνια.

«Η κουλτούρα της εταιρείας, ιδίως η υψηλή αξιοπιστία μας, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα προσόντα μας», λέει ο κ. Φέρενμπαχ. «Οι ανταγωνιστές μας δεν μπορούν να μας ξεπεράσουν επειδή, ακριβώς, χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να πετύχεις κάτι ανάλογο», τόνισε ο ίδιος. Το γνήσιο τέκνο της Βάδης – Βιτερμβέργης, που συνηθίζει να γευματίζει στην καντίνα της εταιρείας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, συνδυάζει τον ισχυρό τοπικισμό με τη διεθνή εμπειρία σε μια εταιρεία, της οποίας οι 168.000 από τους συνολικά 282.000 εργαζόμενους, βρίσκονται στο εξωτερικό.