ΑρχικήΟικονομίαΠρόστιμο £ 34 εκατ. στην Goldman Sachs για απόκρυψη 220 εκατ. συναλλαγών

Πρόστιμο £ 34 εκατ. στην Goldman Sachs για απόκρυψη 220 εκατ. συναλλαγών

Πρόστιμο £ 34 εκ. στην Goldman Sachs για απόκρυψη 220 εκατομμυρίων συναλλαγών

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) της Μεγάλης Βρετανίας επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην Goldman Sachs International ύψους 34 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας επειδή δεν παρείχε στην αρμόδια αρχή έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με 220,2 εκατομμύρια συναλλαγές μεταξύ Νοεμβρίου 2007 και Μαρτίου 2017.

Δηλαδή για 10 χρόνια κρατούσε μυστικές αυτές τις πληροφορίες, κάτι που αντικειμενικά θεωρείται σοβαρή παρατυπία, και προφανώς δεν δικαιολογείται τέτοια συμπεριφορά από μία τράπεζα αυτού του μεγέθους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μεγάλη Βρετανία οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν λεπτομερή στοιχεία που σχετίζονται με τις συναλλαγές στην FCA, ώστε να μπορεί να εντοπίσει τυχόν καταχρηστική εκμετάλλευση της αγοράς, οικονομικά εγκλήματα, και κάθε άλλου είδους παράνομη πράξη.

Επίσης η Goldman Sachs κατηγορείται πως δήλωσε ψευδώς 6,6 εκατομμύρια ανύπαρκτες συναλλαγές, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να δηλωθούν στην αρμόδια αρχή, διότι αποσυντονίζει το σύστημα επιτήρησης των οικονομικών συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, η FCA ανέφερε: «Αναμένουμε μετά από αυτό το ατυχές περιστατικό πως όλες οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κατανοήσουν πως ετούτη η νοοτροπία μπορεί να βλάψει το δημόσιο συμφέρον, επομένως είναι ευκαιρία να παραδειγματιστούν και να μην πράξουν το ίδιο λάθος. Και για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός απαιτείται να επιβλέπουν λεπτομερώς τις οικονομικές δραστηριότητες που διεξάγονται στα τραπεζικά συστήματα τους, με απώτερο σκοπό να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα και να διορθώνονται αμέσως».

Ωστόσο αν αναλογιστούμε πως αυτή η παράλογη συμπεριφορά κράτησε για 10 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, τότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβαίνει στην Ελλάδα που οι μηχανισμοί επιτήρησης συνήθως είναι αρκετά χαλαροί, και ευνοούν τέτοιου είδους παραβάσεις από τις εμπλεκόμενες τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός πως η απόκρυψη των συναλλαγών δεν γίνεται πάντα με δόλο από μεριάς των τραπεζών, και φυσικά μερικές φορές ευθύνεται η κακή οργάνωση που έχουν, και η έλλειψη ευθύνης από τους υπαλλήλους που χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες, προφυλάξεις και οδηγίες

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166