ΑρχικήHow toΨηφιακή εργασία στον υπολογιστή, οδηγίες για παραγωγικότητα

Ψηφιακή εργασία στον υπολογιστή, οδηγίες για παραγωγικότητα

Είτε ασχολείστε με δημιουργικές εργασίες, όπως η δημιουργία του προσωπικού σας blog ή η προσθήκη τίτλων σε βίντεο, είτε με τη διεκπεραίωση κοινών εργασιών μέσω του υπολογιστή σας, όπως η ρύθμιση της ανάλυσης της οθόνης ή ο καθαρισμός του συστήματος από ιούς, το ζητούμενο είναι ένα: πως θα γλυτώσετε χρόνο για να καταστήσετε την ψηφιακή εργασία στον υπολογιστή παραγωγική.

Στη συνέχεια θα συναντήσετε χρήσιμα tips, που θα σας επιτρέψουν -μεταξύ άλλων- να ελευθερώσετε ακόμα περισσότερο χώρο στο σκληρό δίσκο, να αποστείλετε ογκώδη αρχεία με e-mail, να ανεβάσετε το βίντεό σας στο Internet, αλλά και να βρίσκετε αμέσως αρχεία που χρησιμοποιείτε συχνά. Ο καλύτερος τρόπος να εκτελείτε κάθε εργασία ακόμα πιο γρήγορα είναι να αξιοποιήσετε τις εφαρμογές που ενσωματώνει το λειτουργικό σας. Σε περίπτωση όμως που το λογισμικό των Windows δεν σας αρκεί, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα συνήθως δωρεάν προγράμματα που σας προτείνουμε.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφάλειας

Ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος να λάβετε αντίγραφα ασφάλειας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με χωρητικότητα ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνη του βασικού δίσκου του συστήματός σας. Βέβαια, αν ο υπολογιστής σας έχει ελεύθερη θύρα E-SATA, αγοράστε τον αντίστοιχο δίσκο και επωφεληθείτε από την υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που προσφέρεται. Διαφορετικά, μπορείτε να συνδέσετε τον εξωτερικό δίσκο μέσω θύρας USB ή FireWire. Για την ταχύτατη λήψη αντιγράφων ασφάλειας συνδέστε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο και περιμένετε ελάχιστα, ώστε να αναγνωριστεί από το σύστημά σας.

Μόλις αυτό γίνει πατήστε το πλήκτρο των Windows και το γράμμα R και εκτελέστε την εντολή %userprofile%. Με drag ’n’ drop μεταφέρετε εκεί τους φακέλους που περιέχουν τα δεδομένα που επιθυμείτε να λάβετε σε αντίγραφα ασφάλειας. Οι κάτοχοι Vista πρέπει επιπλέον να μεταφέρουν τους φακέλους που περιέχουν τις φωτογραφίες, τα αποθηκευμένα παιχνίδια και τα βίντεο, ενώ προσέξτε να μην ξεχάσετε κάτι (π.χ. τα δεδομένα του Callendar). Για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία μπορείτε να αγοράσετε έναν εξωτερικό δίσκο που θα ενσωματώνει λογισμικό λήψης αντιγράφων ασφάλειας.

Επανεγκαταστήστε τα Windows

Αν το λειτουργικο σας εμφανίζεται ιδιαίτερα ασταθές, ήρθε η στιγμή να προχωρήσετε στην επανεγκατάσταση των Windows. Η εκ νέου εγκατάσταση των Windows είναι αρκετά χρονοβόρα, επομένως… αφήστε τη για άλλη φορά. Ο ταχύτερος τρόπος είναι να λάβετε αντίγραφα ασφάλειας (όπως αναφέραμε σε προηγούμενο tip) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο επιδιόρθωσης (λογισμικό που κατά πάσα πιθανότητα συνόδευε τον υπολογιστή σας, εκτός εάν τον έχετε συναρμολογήσει μόνοι σας).

Συμβουλευτείτε τον υπολογιστή σας σχετικά με την κατάλληλη μέθοδο επανεγκατάστασης. Τα εργαλεία αποκατάστασης/επανάκτησης αρχείων συνήθως επικαλύπτουν (overwrite) τα δεδομένα σας. Κάντε πράξη την επιδιόρθωση του λειτουργικού σας. Πλέον τα Windows θα λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα και, μάλιστα, ιδιαίτερα γρήγορα. Φυσικά, δεν έχετε στη διάθεσή σας το λογισμικό που είχατε εγκατεστημένο, ούτε τις προσωπικές ρυθμίσεις που είχατε πραγματοποιήσει. Αποκαταστήστε τα προσωπικά σας αρχεία, αυτά για τα οποία είχατε λάβει αντίγραφα ασφάλειας, και εγκαταστήστε εκ νέου τις εφαρμογές που επιθυμείτε.

Ελευθερώστε χώρο στο δίσκο

Ο σκληρός δίσκος σας αρχίζει να γεμίζει; Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που θα ελευθερώσει πολύ χώρο σε αυτόν είναι η μεταφορά των αρχείων μουσικής σε δεύτερο ή εξωτερικό δίσκο. Κατ’ αρχάς, κλείστε κάθε εγκατεστημένη εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής και ανοίξτε το My Documents (Τα έγγραφά μου).

Με drag ’n’ drop μεταφέρετε τη μουσική σας στον εξωτερικό δίσκο. Τα Windows θα αναγνωρίσουν τη μεταφορά του “ειδικού” φακέλου και θα αλλάξουν αυτόματα τις ρυθμίσεις τους. Φυσικά, αν έχετε αποθηκεύσει τη μουσική σας σε διαφορετικό φάκελο, πρέπει να μεταφέρετε το συγκεκριμένο φάκελο.

Αν χρησιμοποιείτε Vista, δεν έχετε παρά να επιλέξετε Start (Έναρξη), να κάνετε δεξί κλικ στο φάκελο Music και να δώσετε στην καρτέλα Location του μενού Properties (Επιλογές) τη νέα διαδρομή αποθήκευσης των μουσικών αρχείων σας.

Στην ερώτηση των Vista αν όντως θέλετε να αλλάξει η διαδρομή απαντήστε καταφατικά. Στην ερώτηση αν συμφωνείτε να μεταφερθεί στο σύνολό του το μουσικό αρχείο σας απαντήστε επίσης καταφατικά. Αν για την αναπαραγωγή μουσικής χρησιμοποιείτε τον Windows Media Player, ανοίξτε τον και πατήστε F3, επιλέξτε τους φακέλους και δώστε χρόνο στην εφαρμογή να κάνει την απαραίτητη αναζήτηση και να τους εντοπίσει.

Καθορίστε αγαπημένους φακέλους

Αν χρησιμοποιειτε εναν ή και περισσότερους φακέλους συνεχώς, κατατάξτε τους στα Αγαπημένα σας, ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτούς από το μενού εκκίνησης. Αυτή η ενέργεια ενδείκνυται ιδιαίτερα, όταν δεν χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο υπολογιστή στο Internet, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι αγαπημένοι σας φάκελοι θα αναμειχθούν με τους αγαπημένους σας προορισμούς του Internet.

Για να κάνετε έναν φάκελο “αγαπημένο”, μεταφέρετέ τον με drag ’n’ drop από τον Windows Explorer στο πλήκτρο εκκίνησης (Start) και ύστερα στο μενού των αγαπημένων (Favorites menu). Οι κάτοχοι XP έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό μέσω της ρύθμισης Add to Favorites, που βρίσκεται στο μενού Favorites του Explorer.

Δημιουργήστε CD εκκίνησης

Πως θα καταφερετε να φτάσετε στα δεδομένα σας, αν τα Windows αρνούνται να εκκινήσουν; Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή κάποιου φίλου και κατεβάστε το εργαλείο Puppy Linux. Πρόκειται για ένα αρχείο ISO, το οποίο πρέπει να εγγράψετε σε CD. Μόλις ολοκληρωθεί το download, με τη βοήθεια οποιασδήποτε εφαρμογής εγγραφής δεδομένων σε CD που “διαβάζει” αρχεία ISO, όπως το Nero ή το Roxio Easy Media Creator, κάντε διπλό κλικ σε αυτό και γράψτε το σε ένα CD.

Αν τα Windows του υπολογιστή όπου κατεβάσατε το συγκεκριμένο εργαλείο εμφανίζουν μήνυμα που σας πληροφορεί ότι δεν μπορούν να διαβάσουν το αρχείο ISO, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το εργαλείο iso Recorder. Η έκδοση του Puppy Linux δεν είναι η ισχυρότερη που κυκλοφορεί, είναι ωστόσο η καλύτερη και η πιο εύχρηστη από τους χρήστες Windows.

Από τη στιγμή που θα τρέξετε το CD στο “λαβωμένο” υπολογιστή σας, μπορείτε να αντιγράψετε τα αρχεία που επιθυμείτε σε έναν εξωτερικό δίσκο.

Στείλτε τεράστια αρχεία μέσω Internet

Η αποστολή τεράστιου όγκου μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκαλεί προβλήματα στους αποδέκτες τους. Για παράδειγμα, η αποστολή με e-mail βίντεο μεγέθους 6MB αναγκάζει τους φίλους σας, ειδικά αν χρησιμοποιούν το Outlook, να κατεβάζουν ολόκληρο το μήνυμα για να καταλάβουν τι τους στείλατε, ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν αν η σύνδεσή τους δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη.

Η γνώμη μας: Ποτέ μη στέλνετε e-mail μεγαλύτερο των 2MB, αν δεν έχετε τη συγκατάθεση του παραλήπτη. Χρησιμοποιήστε το YouSendit (https://www.hightail.com/), που βασίζεται στο πρότυπο FTP. Η υπηρεσία είναι δωρεάν για την αποστολή αρχείων μέχρι και 100MB, ενώ κάθε αρχείο μπορεί να γίνει download εκατό φορές. Επιπλέον, δεν απαιτείται εγγραφή – αρκεί να πληκτρολογήσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αποστολέα και παραλήπτη), να κάνετε upload το αρχείο που θέλετε να στείλετε και να πατήσετε την εντολή Send It.

Φτιάξτε το δικό σας website

Δεν έχει καμία σημασία πόσο χρόνο βρίσκεστε online. Για να θεωρηθείτε άνθρωπος του Internet πρέπει να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική ιστοσελίδα. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία ενός site εκ του μηδενός δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, αφήστε που δύσκολα θα βρείτε δωρεάν υπηρεσία hosting. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε; Επισκεφτείτε και αξιοποιήστε κάποια από τις πολλές υπηρεσίες blogging που υπάρχουν.

Για παράδειγμα, επισκεφτείτε τις σελίδες blogger.com ή wordpress.com. Όποια υπηρεσία και να επιλέξετε, το μόνο που απαιτείται είναι να πληκτρολογήσετε το κείμενο που θέλετε να κοινοποιήσετε, να επιλέξετε διάταξη προβολής… και το blog σας είναι έτοιμο. Η συγκεκριμένη εργασία μπορεί να γίνει πιο εύκολη με τη βοήθεια του Word 2019. Γράψτε το κείμενο που επιθυμείτε και ανεβάστε το απευθείας στο blog σας, ακολουθώντας τη διαδρομή Publish > Blog.

Δυνατότητες που λείπουν από τα Windows

Αρκετοί από εσάς θα εύχεστε να είχατε στη διάθεσή σας ακόμα περισσότερες λειτουργίες από αυτές που ενσωματώνουν τα Windows. Για παράδειγμα, να είχατε πιο εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα σας, δυνατότητα αυτόματης λήψης αντιγράφων ασφάλειας και γενικότερα έναν ευκολότερο τρόπο διαχείρισης των εργασιών που πραγματοποιείτε συχνότερα.

Τα λειτουργικά συστήματα Linux και MacOS Χ είναι κατάλληλα εφοδιασμένα για να πραγματοποιήσετε αρκετές εργασίες, όπως αυτές που προαναφέραμε και ακόμα περισσότερες. Πάντως, το γεγονός ότι τέτοιες χρήσιμες λειτουργίες δεν υπάρχουν στα Windows δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Διαβάστε στη συνέχεια πώς μπορείτε να διαμορφώσετε τα Windows ώστε να κάνετε με ευκολία οποιαδήποτε εργασία επιθυμείτε.

Είτε σας αρέσει, είτε όχι, τα Windows αποτελούν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως, κερδίζοντας μέχρι στιγμής τη μερίδα του λέοντος. Όμως, αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνουν τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα, όπως το Linux και το MacOS X, θα ανακαλύψετε ότι τόσο τα Windows 7, όσο και τα 8 εμφανίζουν αρκετές ελλείψεις.

Τα προεγκατεστημένα εργαλεία που ενσωματώνει ένα λειτουργικό είναι πολύ σημαντικά, ένας τομέας όπου τα Windows υστερούν αρκετά έναντι των άλλων λειτουργικών. Κάτι άλλο που ισχύει στα λειτουργικά της Microsoft είναι ότι πολλές χρήσιμες λειτουργίες είναι διαθέσιμες μόνο στις ακριβές εκδόσεις (βλέπε έκδοση Ultimate).

Αντιθέτως, για τους χρήστες Linux τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς για οποιαδήποτε εφαρμογή το μόνο που χρειάζεται είναι να την κατεβάσετε από το Internet. Επίσης, εξίσου χρήσιμες προεγκατεστημένες λειτουργίες συναντάμε και στα προϊόντα της Apple, όπως η λειτουργία “Cover Flow and Expos”, με την οποία μπορείτε να κάνετε εξαγωγή δεδομένων σε αρχεία media (π.χ. ISO).

Για να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ελλείψεις ή τις επιπλέον δυνατότητες και λειτουργίες που ενσωματώνουν οι βασικές εκδόσεις των Windows, τα εξετάσαμε λεπτομερώς σε αντιπαραβολή με τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα της αγοράς MacΟS X, Linux, Unix και BeOS. Η αλήθεια είναι ότι από τις στάνταρ δυνατότητες των υπόλοιπων λειτουργικών συστημάτων ελάχιστες ήταν εκείνες που συναντήσαμε στις βασικές εκδόσεις των Windows.

Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι τα Windows υστερούν σημαντικά έναντι των αντίστοιχων λειτουργιών που συναντάμε ακόμα και σε παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι λειτουργίες που απουσιάζουν πλήρως. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς που προκύπτουν από τον τρόπο σχεδίασης που ακολουθεί η Microsoft. Με λίγη τύχη ίσως συναντήσουμε τις χρήσιμες αυτές “επιπλέον” δυνατότητες σε κάποια επόμενη έκδοση των Windows.

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε έως τότε, διαβάστε στις σελίδες που ακολουθούν ποιες λειτουργίες δεν υπάρχουν στα Windows, πού θα τις βρείτε, πώς θα τις εγκαταστήσετε και πόσο θα σας διευκολύνουν να πραγματοποιήσετε μια σειρά από χρήσιμες εργασίες.

Εικονικοί χώροι εργασίας

Διαθέσιμο στα: Linux, MacOS X & Unix.

Οι χρήστες Unix απολαμβάνουν -και καλά κάνουν- τη δυνατότητα να τρέχουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές χωρίς να προκαλείται σύγχυση στην οθόνη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας να εργάζονται με ευκολία σε εικονικούς χώρους εργασίας (desktops).

Η εγκατάσταση μιας τυπικής έκδοσης του Linux δημιουργεί τέσσερεις διαφορετικούς χώρους εργασίας. Όσο ο χρήστης ανοίγει νέα προγράμματα, ένα εικονίδιο κάνει την εμφάνισή του, ενημερώνοντας το χρήστη για την εξέλιξη των επιλογών του σε κάθε εικονικό χώρο. Με λίγα λόγια, μέσω του συγκεκριμένου εικονιδίου μπορείτε να πληροφορείστε ποια προγράμματα τρέχουν και σε ποιο εικονικό workplace.

Η δυνατότητα να εργάζεστε σε πολλούς χώρους εργασίας σάς επιτρέπει να οργανώνετε το περιβάλλον εργασίας κάθε desktop ανά είδος εργασίας που πραγματοποιείτε, ανά είδος εφαρμογής που επιθυμείτε να τρέξετε ή βάσει σπουδαιότητας. Αυτό είναι πολύ πρακτικό, καθώς δεν χρειάζεται να τρέχετε διαδοχικά τις εφαρμογές που επιθυμείτε.

Αντίθετα, μπορείτε να τρέχετε ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να τρέχετε σε ένα χώρο εργασίας το e-mail σας και εφαρμογές επικοινωνίας (π.χ. Instant Messenger) και σε έναν άλλον τις εφαρμογές που χρειάζεστε για την εργασία σας (π.χ. εφαρμογές γραφείου).

Για να εργαστείτε σε εικονικούς χώρους εργασίας και στα Windows, πρέπει να κατεβάσετε κάποια εργαλεία. Συγκεκριμένα, για όσους χρησιμοποιούν XP η λύση ακούει στο όνομα Microsoft Virtual Desktop Manager, ένα δωρεάν εργαλείο που περιέχεται στη συλλογή utilities PowerToys της Microsoft.

Από την άλλη, οι χρήστες Vista πρέπει να επιλέξουν κάποια από τις αντίστοιχες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από άλλη εταιρεία. Για παράδειγμα, τη δωρεάν εφαρμογή Dexpot, η οποία προσφέρει εξαιρετική ποικιλία επιλογών, προκειμένου να δημιουργήσετε τους δικούς σας εικονικούς χώρους εργασίας.

Η εφαρμογή Virtual Desktop Manager της Microsoft προσθέτει χώρους εργασίας (workplaces) στα Windows του υπολογιστή σας.

Εύκολη απομακρυσμένη πρόσβαση

Διαθέσιμο στο: MacOS X.

Τίποτα δεν είναι πιο βολικό από το να έχετε πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα και τις εφαρμογές του υπολογιστή στη δουλειά σας από οποιονδήποτε υπολογιστή. Στους υπολογιστές με λειτουργικό Mac, χάρη στο εξοπλισμένο Leopard, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή του γραφείου σας οπουδήποτε και αν βρίσκεστε επιλέγοντας το Back to My Mac. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχετε διαθέσιμη πρόσβαση στο Internet, ώστε πλέον να έχετε τη δυνατότητα του απομακρυσμένου και πλήρους ελέγχου του υπολογιστή σας.

Μερικές εκδόσεις των XP και των Vista, 8 και 10 ενσωματώνουν την εφαρμογή Remote Desktop. Οι άτυχοι της υπόθεσης είναι οι χρήστες των εκδόσεων Vista Home Basic και Home Premium, καθώς δεν προσφέρεται εξαρχής η εν λόγω δυνατότητα. Αν ανήκετε σε αυτούς, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα https://get.gotomypc.com/ και να δοκιμάσετε την υπηρεσία GoToMyPC. Το κόστος της πρόσβασης είναι περίπου €114 ετησίως. Βέβαια, υπάρχει και η αντίστοιχη δωρεάν λύση, το UltraVNC, που μπορείτε να το κατεβάσετε από τη σελίδα http://www.uvnc.com.

Υποστήριξη multi-touch

Διαθέσιμο στο: MacOS X.

Όλοι οι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές Mac ενσωματώνουν αρκετές λειτουργίες που σας επιτρέπουν να ελέγχετε μια σειρά από εργασίες με ένα άγγιγμα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δύο από τα δάχτυλά σας μπορείτε να “κυλίσετε” προς τα πάνω ή προς τα κάτω, να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε το παράθυρο που έχετε στο προσκήνιο της επιφάνειας εργασίας και να ελέγξετε με άνεση το μενού (Cover Flow). Ακόμα περισσότερες είναι οι δυνατότητες στη high-end σειρά φορητών υπολογιστών της Apple MacBook Pro.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι αποτέλεσμα υλικού (hardware) αλλά και λογισμικού (software) που σχεδίασε η ίδια η Apple, κάτι που δεν διαθέτει η Microsoft. Ήδη μερικές εταιρείες κατασκευής φορητών, όπως η Asus, εφοδιάζουν κατάλληλα τα προϊόντα τους, ώστε ο χρήστης με ένα μόνο άγγιγμα να πραγματοποιεί βασικές λειτουργίες.

Αυτό που θέλουμε για το μέλλον είναι όλοι οι φορητοί υπολογιστές να μπορούν να διαβάζουν το άγγιγμα του χρήστη, προκειμένου να πραγματοποιούνται βασικές εργασίες. Η Microsoft έχει δείξει ήδη το ενδιαφέρον της σε αυτό το κομμάτι, καθώς προσπαθεί να ενσωματώσει τέτοιου είδους λειτουργίες στη νέα έκδοση των Windows, την οποία ήδη σχεδιάζει. Πάντως, αν θέλετε να ελέγχετε κάποιες λειτουργίες του φορητού σας με ένα άγγιγμα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή μοντέλου, καθώς πρώτα από όλα είναι θέμα hardware.

Ψηφιακά post-it

Διαθέσιμο στα: Linux, MacOS X & Unix.

Αρκετές είναι οι εφαρμογές που σας επιτρέπουν να κρατάτε σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή στον υπολογιστή σας, αντί για τα γνωστά post-it που γεμίζουν κάθε κενό χώρο του γραφείου σας. Το κακό είναι πως είναι πολύ πιθανό να μπερδευτείτε όταν ανατρέξετε στις σημειώσεις σας και να μην τις διαβάσετε με τη σειρά προτεραιότητάς τους. Οι υπολογιστές Mac έχουν ενσωματωμένη την εφαρμογή Stickies, η οποία σας επιτρέπει να “κολλάτε” στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας οποιαδήποτε σημείωση θέλετε.

Τα ηλεκτρονικά post-it είναι σε χρωματιστά πλαίσια, για να τα ξεχωρίζετε με μια ματιά. Αντίστοιχη λειτουργία συναντάμε στο ανοιχτού κώδικα λειτουργικό Linux. Πρόκειται για το TomBoy Notes, που είναι ισχυρότερο από την αντίστοιχη εφαρμογή των Mac, καθώς επιτρέπει την προσθήκη link στις εκάστοτε σημειώσεις. Στην τελευταία έκδοση των Windows (Vista) έχει προστεθεί μια αντίστοιχη εφαρμογή με το όνομα Notes. Αν επιθυμείτε ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ψηφιακές σημειώσεις, δεν έχετε παρά να επιλέξετε μια πιο ολοκληρωμένη λύση.

Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση https://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/ και κατεβάστε την εφαρμογή Stickies στην έκδοση για Windows. Η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα και σας επιτρέπει να λαμβάνετε τις σημειώσεις σας όπως σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Κοινοποιήστε την επιφάνεια εργασίας σας

Διαθέσιμο στο: MacOS X.

Η νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Apple MacOS X Leopard έχει εφοδιαστεί με μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εφαρμογή. Ο λόγος για το iChat, ένα δωρεάν εργαλείο που επιτρέπει σε δύο χρήστες του λειτουργικού Leopard να κοινοποιούν μεταξύ τους μια επιφάνεια εργασίας. Έτσι, στην περίπτωση που θέλετε να δείξετε κάτι σε ένα συνάδελφό σας και αυτό βρίσκεται στον υπολογιστή σας, δεν έχετε παρά να του κοινοποιήσετε την οθόνη σας. Ζητήστε του, δε, να κάνει και εκείνος το ίδιο. Από τη στιγμή που σας κοινοποιούν μια οθόνη αποκτάτε τη δυνατότητα να βλέπετε οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται σε αυτόν τον υπολογιστή.

Όσοι χρησιμοποιείτε Vista θα συναντήσετε την εφαρμογή Meeting Space, που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία. Δυστυχώς, περιορίζεται σε υπολογιστές που ανήκουν στο ίδιο τοπικό δίκτυο, δηλαδή δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον υπολογιστή ενός συγγενή ή φίλου. Μία άλλη λειτουργία κοινοποίησης δεδομένων είναι το πασίγνωστο Live Messenger, με το οποίο ναι μεν μπορείτε να κοινοποιείτε δεδομένα, αλλά δεν έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε τον υπολογιστή του φίλου ή του συγγενή σας.

Η Microsoft δοκιμάζει ήδη μια καινούργια εφαρμογή, τη SharedView (θα τη βρείτε στο http://connect.microsoft.com). Η εγκατάστασή της σε δύο υπολογιστές μεταφράζεται σε δυνατότητα επικοινωνίας και ελέγχου αυτών από έναν χρήστη. Εκκινήστε την εφαρμογή, επιλέξτε “Start a new session” και στείλτε το κείμενο της πρόσκλησης στον παραλήπτη που επιθυμείτε μέσω e-mail.

Ο παραλήπτης πρέπει να ανοίξει την εφαρμογή, να ακολουθήσει τη διαδρομή που του στείλατε και στη συνέχεια να πληκτρολογήσει το όνομα και τον κωδικό χρήστη του υπολογιστή στον οποίο προσπαθεί να συνδεθεί.

Η εφαρμογή SharedView σας επιτρέπει να προσφέρετε τον έλεγχο του desktop σας οπουδήποτε επιθυμείτε.

Εφέ προβολής στην επιφάνεια εργασίας

Διαθέσιμο στα: Linux & Unix.

Κάποιες από τις λειτουργίες που συναντάμε σε όλα τα λειτουργικά συστήματα δεν είναι πρακτικές και δεν διευκολύνουν πάντα το έργο μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα διάφορα εφέ προβολής στην επιφάνεια εργασίας. Ειδικά για τους χρήστες του Linux τα εφέ που παρέχονται εντοπίζονται στη λειτουργία Compiz Desktop Effects. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, η απεικόνιση των παραθύρων με τη βοήθεια κάποιου εφέ (π.χ. η περιστρεφόμενη εναλλαγή τους) απορροφά πόρους από το σύστημά μας, τους οποίους θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για οποιαδήποτε εργασία πραγματοποιούμε.

Πάντως, δεν πρέπει να είστε ιδιαίτερα αρνητικοί απέναντι σε τέτοιου είδους λειτουργίες, καθώς κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινή ενασχόληση με υπολογιστή.

Με την κυκλοφορία της διανομής Ubuntu 7.10 πριν από περίπου έναν χρόνο αρκετά εφέ απεικόνισης της επιφάνειας εργασίας αλλά και των παραθύρων προστέθηκαν ως βασική λειτουργία (όλα τα εφέ περιέχονται στο πακέτο Desktop Effects). Έτσι, όσοι έχουν εγκατεστημένη αυτόνομη κάρτα γραφικών στο σύστημά τους μπορούν να εμφανίζουν τα παράθυρα που έχουν ανοιχτά με πανέμορφα εφέ.

Στην αντίπερα όχθη, παρ’ ότι αναπτύχθηκαν τέτοιου είδους εφαρμογές για Windows, το αποτέλεσμα είναι υποδεέστερο έναντι των υπόλοιπων λειτουργικών. Μία από τις αξιοπρόσεκτες αντίστοιχες εφαρμογές προέρχεται από την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Otaku Software, φέρει την ονομασία DeskSpace και μπορείτε να την κατεβάσετε από τη διεύθυνση http://www.otakusoftware.com/deskspace.

Με την εγκατάστασή της θα προστεθεί στην επιφάνεια εργασίας ένας κύβος, όπου κάθε παράθυρο θα καταλάβει μία από τις πλευρές του, όπως ακριβώς γίνεται στο Linux. Επίσης, σας δίνεται η δυνατότητα να ορίσετε το επίπεδο διαφάνειας, την ταχύτητα περιστροφής και το μέγεθος της αντανάκλασης κάθε πλευράς του κύβου (κάθε παραθύρου).

Οποιαδήποτε αλλαγή στις ρυθμίσεις σημαίνει ότι η απορρόφηση πόρων του συστήματός σας μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Επιπλέον αρνητικό σημείο είναι ότι δεν διατίθεται δωρεάν, όπως η αντίστοιχη λειτουργία των Linux, αλλά μετά την πάροδο της δοκιμαστικής περιόδου πρέπει να διαθέσετε περίπου €20 για να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε.

Η μπάρα των εφαρμογών

Διαθέσιμο στα: AmigaOS, Linux, MacOS X & Unix.

Στο κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας ενός υπολογιστή Mac υπάρχει μια οριζόντια μπάρα εικονιδίων (thumbnails) των εφαρμογών που χρησιμοποιεί πιο συχνά ο χρήστης. Η συγκεκριμένη λειτουργία ονομάζεται Dock και μπορείτε να επιλέξετε εσείς τις εφαρμογές που θα απεικονίζονται. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη λειτουργία των Windows, την taskbar του Start Menu (μενού εκκίνησης), το Dock των Mac βρίσκεται σε πιο λειτουργική θέση, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην εφαρμογή της αρεσκείας σας με ένα κλικ.

Η προσθήκη μιας εφαρμογής όμοιας με το εργαλείο Dock είναι εφικτή. Μεταβείτε στη σελίδα http://www.stardock.com/products/objectdock και κατεβάστε την εφαρμογή ObjectDock. Από την εγκατάστασή της προκύπτει μια μπάρα εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας, ενώ κάθε φορά που κάνετε cross over τον κέρσορα σε κάθε εικονίδιο, αυτό μεγεθύνεται, όπως συμβαίνει και στους Mac. Η απλή έκδοση της εφαρμογής ObjectDock διατίθεται δωρεάν, ενώ, αν θέλετε να κάνετε ακόμα περισσότερες και πιο εξεζητημένες ρυθμίσεις, επιλέξτε την έκδοση Plus, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα €12,5.

Αυτοματοποιημένη λήψη back-up

Διαθέσιμο στο: MacΟS X.

Μία από τις προσθήκες της τελευταίας έκδοσης του λειτουργικού MacOS X Leopard είναι το utility λήψης αντιγράφων ασφάλειας Time Machine. Με τη βοήθεια της εφαρμογής μπορείτε να λάβετε εξαιρετικά απλά και γρήγορα αντίγραφα ασφάλειας των δεδομένων σε έναν εξωτερικό δίσκο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων σας από κάποια προγενέστερη έκδοσή τους, ώστε να μη χάνετε ποτέ κρίσιμα δεδομένα. Στα XP αλλά και σε ορισμένες εκδόσεις των Vista δυστυχώς δεν συναντάμε κάποιο αντίστοιχο εργαλείο για τη λήψη αντιγράφων ασφάλειας.

Οι εκδόσεις των Windows Vista που ενσωματώνουν μια αντίστοιχη και πλήρως αποτελεσματική λειτουργία είναι η Ultimate και η Enterprise. Το όνομά της είναι Shadow Copy και σας επιτρέπει να ανακτάτε παλαιότερες εκδόσεις των πολύτιμων δεδομένων σας. Πώς; Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε τη ρύθμιση “Restore previous versions” από το μενού. Όσοι είστε κάτοχοι των “φθηνών” εκδόσεων Vista Home Basic και Home Premium, πρέπει να στραφείτε σε άλλες λύσεις.

Μία από αυτές είναι το δωρεάν utility ShadowExplorer, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το http://www.shadowexplorer.com, ενώ η εγκατάστασή του θα σας επιτρέψει και την ανάκτηση δεδομένων από προγενέστερες εκδόσεις. Η εφαρμογή, όπως προαναφέραμε, είναι δωρεάν, άρα, δεν χρειάζεται να δαπανήσετε χρήματα για να κάνετε upgrade του λειτουργικού σας.

Στους Mac το εργαλείο Time Machine επιτρέπει την ανάκτηση δεδομένων από οποιαδήποτε προγενέστερη έκδοσή τους.

Screen shooting

Διαθέσιμο στο: MacOS X.

Στα Windows η λήψη screenshot της επιφάνειας εργασίας ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολη όσο θα έπρεπε να είναι. Η διαδικασία είναι μεν απλή, αλλά αρκετά χρονοβόρα. Κατ’ αρχάς, πρέπει να επιλέξετε το πλήκτρο “PrintScrn”, ώστε η επιφάνεια εργασίας να μεταφερθεί ως αρχείο εικόνας και να αποθηκευτεί ως εικόνα στο clipboard.

Ύστερα με τη βοήθεια μιας εφαρμογής επεξεργασίας εικόνων, όπως το Paint, επικολλάτε την εικόνα και στη συνέχεια την αποθηκεύετε στο format που επιθυμείτε. “Λαβύρινθος” για κάτι τόσο απλό. Στα Vista τα πράγματα είναι το ίδιο πολύπλοκα, καθώς ναι μεν ενσωματώνουν το εργαλείο Snipping, αλλά δεν υπάρχει κάποια συντόμευση, ώστε να αποκτήσετε το screenshot της αρεσκείας σας σε χρόνο μηδέν.

Στους Mac η κατάσταση είναι πολύ πιο απλή. Αρκεί να επιλέξετε το συνδυασμό πλήκτρων “Command” και “Shift-3” και αυτομάτως η εικόνα της επιφάνειας εργασίας που βλέπετε αποθηκεύεται στην επιφάνεια εργασίας. Αν επιλέξετε “Command” και “Shift-4”, και με τη βοήθεια του κέρσορα, μπορείτε να λάβετε το screenshot μόνο της επιφάνειας που επιθυμείτε.

Για να βελτιώσετε τη λειτουργία στο λειτουργικό της Microsoft, δεν έχετε παρά να εγκαταστήσετε την εφαρμογή FastStone Capture. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε οποιαδήποτε συντόμευση πλήκτρων σας εξυπηρετεί, ενώ εξαιρετικά χρήσιμο είναι το εργαλείο επεξεργασίας εικόνων που ενσωματώνει.

Με το FastStone Capture μπορείτε να προσαρμόσετε και να κάνετε εύκολη και γρήγορη τη λήψη της επιφάνειας εργασίας.

Ανοιχτός φάκελος

Διαθέσιμο στο: MacOS X.

Η γραφική απεικόνιση ενός φακέλου, που σας επιτρέπει να βλέπετε με μια ματιά το περιεχόμενό του, είναι κάτι πολύ χρήσιμο και βολικό για όλους τους χρήστες υπολογιστών. Κάτι τέτοιο υπάρχει στους Mac, όπου μια γρήγορη ματιά αρκεί για να διακρίνετε αν ένας φάκελος περιέχει φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία μουσικής ή άλλου τύπου δεδομένα. Αυτή η λειτουργία των Mac ονομάζεται Cover Flow και σας επιτρέπει να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή το περιεχόμενο κάθε φακέλου που έχετε ανοιχτό στην επιφάνεια εργασίας.

Στα Vista η Microsoft έκανε σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο απεικόνισης του Explorer, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πλησιάζει την εξαιρετική λειτουργία που συναντάμε στους Mac. Για να βελτιώσετε και να ομορφύνετε την εμφάνιση του Explorer στα Vista κατεβάστε το δωρεάν εργαλείο Harmony. Η εγκατάστασή του θα μεταμορφώσει τον Windows Media Player, που θα μοιάζει αρκετά με το Cover Flow, ενώ η εμφάνιση των τραγουδιών και των καλλιτεχνών θα γίνεται με ένα μεγάλο thumbnail. Δυστυχώς, δεν πραγματοποιείται κάποια αντίστοιχη αλλαγή στην απεικόνιση του Windows Explorer.

Κάψτε αρχεία ISO

Διαθέσιμο στα: Linux, MacOS X & Unix.

Αρκετά είναι τα λειτουργικά συστήματα που είναι κατάλληλα διαμορφωμένα, ώστε να υποστηρίζουν τη διαχείριση αρχείων ISO. Δυστυχώς -άγνωστο για ποιο λόγο-, οι κάτοχοι Windows δεν είναι τόσο τυχεροί όσο οι χρήστες των λειτουργικών ΜacOS X και Linux. Έτσι, όσοι χρησιμοποιείτε Windows είστε αναγκασμένοι να προχωρήσετε στην εγκατάσταση τουλάχιστον μίας εφαρμογής για να προβείτε στην εγγραφή ενός εικονικού δίσκου.

Για να κάνετε πραγματικότητα την παραπάνω ενέργεια κατεβάστε το δωρεάν εργαλείο ISO Recorder. Το συγκεκριμένο utility είναι απόλυτα συμβατό με υπολογιστές XP και Vista. Δεν διαθέτει εξεζητημένες δυνατότητες ελέγχου αρχείων ISO, αλλά τουλάχιστον σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε και να “καίτε” εικονικά αρχεία σε DVD, ενώ είναι συμβατό τόσο με τα 32bit όσο και με τα 64bit.

Στοιχισμένα παράθυρα

Διαθέσιμο στα: Linux, MacOS X & Unix.

Όταν θέλετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των εφαρμογών που έχετε ανοιχτές στον υπολογιστή σας, επιλέξτε απλώς οποιοδήποτε fuction key. Τότε αναλαμβάνει δράση η λειτουργία “Exposé”, η οποία εμφανίζει τις εφαρμογές που τρέχουν με ένα μεγάλο και ευδιάκριτο εικονίδιο. Κάντε κλικ σε όποιο από τα εικονίδια επιθυμείτε και η αντίστοιχη εφαρμογή θα έρθει στο προσκήνιο της επιφάνειας εργασίας.

Όσοι χρησιμοποιούν Linux μπορούν να έχουν στον υπολογιστή τους μια αντίστοιχη λειτουργία, αρκεί να εγκαταστήσουν το αντίστοιχο plug-in της λειτουργίας Compiz Desktop Effects. Με την κυκλοφορία των Vista η Microsoft προσπάθησε να λανσάρει μια νέα λειτουργία μέσω του εργαλείου Flip3D για ακόμα ευκολότερη διαχείριση των παραθύρων.

Το Flip3D πραγματοποιεί την τρισδιάστατη απεικόνιση των παραθύρων που έχει ανοιχτά ο χρήστης, αλλά υστερεί έναντι της αντίστοιχης λειτουργίας των Μac. Για να πραγματοποιήσετε την ομολογουμένως εντυπωσιακή απεικόνιση των παραθύρων, πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία Aero.

Για να βελτιώσετε το Flip3D, κατεβάστε και εγκαταστήστε το δωρεάν εργαλείο Switcher. Η εγκατάστασή του θα σας επιτρέψει να διαμορφώσετε την προβολή των παραθύρων που τρέχετε, να προσαρμόσετε τα χρώματα απεικόνισης που επιθυμείτε, αλλά και να ορίσετε τις συντομεύσεις πλήκτρων που σας βολεύουν. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τους χρήστες Vista, καθώς για όσους τρέχουν XP η λύση ακούει στο όνομα Top-Desk, το οποίο θα βρείτε στη σελίδα http://www.otakusoftware.com/topdesk. Δυστυχώς, μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου πρέπει να καταβάλετε το ποσό των περίπου €12,5, εάν θέλετε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε.

Το εργαλείο Switcher σας επιτρέπει να τακτοποιείτε και να έχετε πάντα γρήγορη πρόσβαση στα ανοιχτά παράθυρα της επιφάνειας εργασίας σας.

Δημιουργία αρχείων PDF

Διαθέσιμο στα: Linux, MacOS X & Unix

Το λιγότερο ψυχρές μπορούν να χαρακτηριστούν οι σχέσεις των Microsoft και Adobe. Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι η Microsoft δεν έχει ενσωματώσει στα λειτουργικά συστήματά της κάποια λειτουργία δημιουργίας και διαχείρισης αρχείων PDF (Portable Document Format). Αντίθετα, στα λειτουργικά συστήματα Linux και Mac η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ενσωματωμένη εδώ και χρόνια, προσφέροντας στους χρήστες τους τη δυνατότητα να προβάλλουν και να δημιουργούν αρχεία PDF χωρίς να απαιτείται κάποια επιπλέον εγκατάσταση λογισμικού.

Οξύνοντας περαιτέρω τα πνεύματα, η Microsoft προχώρησε στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού του PDF format, του XPS. Ειδικά με την κυκλοφορία των Vista σκοπός της εταιρείας είναι να ενισχυθεί το XPS, ώστε να παραμεριστεί πλήρως το αντίστοιχο της Adobe. Ωστόσο, το XPS βρίσκεται ακόμα σε μεταβατικό στάδιο, καθώς οι χρήστες XP δεν μπορούν να διαχειριστούν αρχεία στο συγκεκριμένο format.

Μέχρι λοιπόν η Microsoft να ενσωματώσει στα λειτουργικά της αντίστοιχη λειτουργία, εάν θέλετε να δημιουργήσετε αρχεία PDF, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε την εφαρμογή PrimoPDF (http://www.primopdf.com). Διατίθεται δωρεάν, συνεργάζεται άψογα με την εφαρμογή Adobe Reader και υποστηρίζει τη μετατροπή οποιουδήποτε αρχείου (doc) σε PDF.

Μόνο με το πληκτρολόγιο

Διαθέσιμο στα: Linux και Unix

Είναι ευρέως γνωστό ότι η χρήση του πληκτρολογίου αντί του ποντικιού επιτρέπει στο χρήστη να ολοκληρώνει πολύ πιο γρήγορα την εκάστοτε εργασία που πραγματοποιεί. Για το σκοπό αυτό τα λειτουργικά συστήματα Linux και Unix ενσωματώνουν το εργαλείο Deskbar. Το συγκεκριμένο utility σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε οποιοδήποτε αρχείο του υπολογιστή σας χωρίς να απομακρύνετε τα χέρια σας από το πληκτρολόγιο.

Μπορείτε να πάρετε αρκετές πληροφορίες για την πλήρη διαχείριση των δεδομένων του υπολογιστή σας, ακόμα και να εκτελέσετε οποιαδήποτε αναζήτηση στο Internet χρησιμοποιώντας κάποια μηχανή αναζήτησης. Στα Vista έχει προστεθεί ένα πεδίο αναζήτησης, όπου μπορείτε να ψάξετε και να τρέξετε οποιαδήποτε εφαρμογή, αλλά και να κάνετε αναζήτηση στο Internet. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα plug-ins για εξεζητημένες αναζητήσεις. Πάντως, αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον δυνατότητες, εγκαταστήστε το δωρεάν εργαλείο Launchy (http://www.launchy.net).

Ολοκληρωτική καταστροφή αρχείων

Διαθέσιμο στο: MacOS X

Ακόμα μία έλλειψη των Windows είναι η απουσία ενός εργαλείου για την πλήρη διαγραφή περιττών αρχείων, χωρίς δυνατότητα επαναφοράς τους στο μέλλον. Αντίθετα, όσοι τρέχουν Mac έχουν ένα αντίστοιχο εργαλείο εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για το Secure Empty Trash, που, σε συνδυασμό με τη λειτουργία Disk Utility, σας επιτρέπει να απαλλάσσεστε μόνιμα από αρχεία που δεν χρειάζεστε, αλλά και να επαναφέρετε αρχεία που διαγράψατε (όχι μόνιμα) κατά λάθος.

Ακόμα και σήμερα μια τέτοια εφαρμογή πλήρους διαγραφής αρχείων δεν υπάρχει σε καμία έκδοση των Windows, οπότε πρέπει να στραφείτε στην πρόσθετη εγκατάσταση λογισμικού. Σας προτείνουμε την εφαρμογή File Shredder, την οποία θα βρείτε στη σελίδα http://www.fileshredder.org. Με την εγκατάστασή της ενσωματώνονται στα Windows (XP ή Vista) νέες δυνατότητες στην πλήρη διαγραφή των περιττών ή σημαντικών δεδομένων, κάτι που επιπλέον απελευθερώνει αρκετό αποθηκευτικό χώρο στο δίσκο σας.

Οι σχέσεις των λειτουργικών συστημάτων

Διαθέσιμο στα: BeOS, Linux, MacOS X & Unix

Εκτός από τα Windows όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα είναι προσαρμοσμένα και βασισμένα στο πρότυπο του Unix, το POSIX. Οποιοδήποτε λειτουργικό είναι συμβατό με το πρότυπο POSIX μπορεί να τρέχει σε οποιονδήποτε υπολογιστή Unix.

Το Linux είναι απόλυτα συμβατό με το πρότυπο αυτό, ενώ το ίδιο συμβαίνει για το Mac (η ανάπτυξή του έχει βασιστεί στο Unix) αλλά και το BeOS. Το μοναδικό λειτουργικό σύστημα που δεν ακολουθεί το εν λόγω πρότυπο είναι τα Windows. Με την κυκλοφορία των Vista οι χρήστες των εκδόσεων Enterprise και Ultimate μπορούν θεωρητικά να προσθέσουν στον υπολογιστή τους οποιοδήποτε υποσύστημα είναι βασισμένο στο Unix.

Γράφουμε “θεωρητικά”, διότι η πρακτική εφαρμογή του δεν στέφθηκε από επιτυχία. Ο καλύτερος τρόπος να προσθέσετε σε έναν υπολογιστή με XP ή Vista το Unix πρότυπο POSIX είναι να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Cygwin (http://www.cygwin.com). Αυτός ο δωρεάν “εξομοιωτής” του Linux θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε εύκολα και γρήγορα οποιοδήποτε πρόγραμμα έχει ως βάση το Linux.

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και ως γραμμή εντολών, δηλαδή να τρέξετε οποιαδήποτε εντολή Linux στα Windows. Φυσικά, η εγκατάσταση του Cygwin δεν μεταφράζεται σε πλήρη υποστήριξη του ανοιχτού κώδικα λειτουργικού στον υπολογιστή σας, όμως θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε μερικές από τις βασικές ιδιότητες του Linux.

Διαμόρφωση των υπομενού

Διαθέσιμο στο: MacOS X

Ακόμα μία χρήσιμη λειτουργία, που δυστυχώς απουσιάζει από τα Windows, είναι η παρουσία μιας επιλογής για ομαδοποιημένο έλεγχο του μενού όλων των εφαρμογών ενός συστήματος. Τα υπομενού των περισσότερων προγραμμάτων περιέχουν τις “ξεπερασμένες” επιλογές Αρχείο, Επεξεργασία, Προβολή (File, Edit, View), κάτι που άλλαξε με την κυκλοφορία των Office 2007.

Αντίθετα, στους υπολογιστές Mac οι επιλογές του υπομενού για κάθε εφαρμογή είναι όμοιες, κάτι που επιτρέπει στο χρήστη να εντοπίζει ανά πάσα στιγμή την απλή ή εξεζητημένη ρύθμιση-επιλογή που αναζητά. Για να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο και στα Windows, μεταβείτε στη σελίδα http://www.stardock.com και κατεβάστε την εφαρμογή ObjectBar.

Αυτή θα σας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το μενού προσθέτοντας επιλογές που θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο σας. Για την ώρα, το ObjectBar μπορούν να το χρησιμοποιούν μόνο οι χρήστες XP και όχι όσοι έχουν Vista (η συμβατή έκδοση αναμένεται λίαν συντόμως).

Μια ομαδοποιημένη διαμόρφωση των επιλογών του υπομενού κάθε εφαρμογής στον υπολογιστή σας θα σας βοηθήσει αρκετά.

Εφαρμογές… ενός αρχείου

Διαθέσιμο στο: MacΟS X

Από την πρώτη στιγμή που διακρίναμε στα Windows τη λειτουργία “Προσθαφαίρεση λογισμικού” (Add/Remove Programs) στον Πίνακα Ελέγχου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι εφαρμογές των Windows έχουν γίνει αρκετά πολύπλοκες για το μέσο χρήστη. Αντιθέτως, στους υπολογιστές Mac τα προγράμματα τις περισσότερες φορές αποτελούνται από μόλις μερικά αρχεία, συχνά μάλιστα από μόλις ένα αρχείο.

Για να απομακρύνετε/απεγκαταστήσετε μια εφαρμογή στους Mac, αρκεί να τη σύρετε (ένα απλό drag ‘n’ drop) στον κάδο “Trash”. Η μόνη περίπτωση να γίνει κάτι αντίστοιχο στα Windows είναι μια εφαρμογή να υπάρχει σε έκδοση portable, δηλαδή να μην είναι αναγκαία η εγκατάστασή της για να χρησιμοποιηθεί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166