Πυρηνικές… πονηριές!

Πυρηνικές... πονηριές!

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας κερδίζει έδαφος στους πολίτες της Ευρώπης των «27», σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα ενός ειδικού Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκάλεσαν την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ταχθεί έμμεσα ή άμεσα υπέρ της μορφής αυτής ενέργειας. Αλλωστε για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκε αυτό το Ευρωβαρόμετρο…

Στην πρώτη σειρά των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας βρίσκονται οι πολίτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Λιθουανία, Ουγγαρία), οι οποίοι έχουν πλέον εξοικειοποιηθεί με την ενεργειακή αυτή πολιτική.

Ακολουθούν οι Βούλγαροι και οι «οικολόγοι» Σουηδοί και Φινλανδοί, ενώ 44% είναι ο μέσος όρος των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Ελληνες, οι Μαλτέζοι, οι Αυστριακοί και οι Κύπριοι. Μόνο το 18% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

Σε σύγκριση, όμως, με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης του φθινοπώρου 2005, διαπιστώνεται αύξηση κατά 9% των φίλων της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας. Κάτι που η Επιτροπή φροντίζει να επισημάνει στα σχόλιά της…

Οι 5 αρνητές.

Μόνο στην Ουγγαρία, τη Μάλτα, τη Σουηδία, την Κύπρο και τη Λετονία μειώθηκε το ποσοστό των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας. Και αυτό μεταξύ 2 και 4 %. Σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει αύξηση, που φτάνει στο +13% στην Ιταλία και την Πολωνία.

Στην πονηρή ερώτηση «εάν υπήρχε μια μόνιμη και ασφαλής λύση για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, θα ήσασταν υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας;», οι Ελληνες παραμένουν επιφυλακτικοί (μόνον 26% τάσσεται υπέρ) και βρίσκονται τέταρτοι από το τέλος, όπου δεσπόζουν οι Αυστριακοί.

Αντίθετα, Ολλανδοί, Βέλγοι, Λιθουανοί και Βρετανοί σπεύδουν πρώτοι να ταχθούν υπέρ με ποσοστά πάνω από 50%…

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότερες ερωτήσεις φέρουν σε αντιπαράθεση το πετρέλαιο με την πυρηνική ενέργεια, ζητώντας από τους πολίτες να πάρουν θέση.

Λες και δεν υπάρχουν άλλες πηγές ενέργειας. Πονηριές των Βρυξελλών… *