ReWire: Συνδέοντας δυο προγράμματα μουσικής

Rewire: Συνδέοντας δυο προγράμματα μουσικής

Είμαι σίγουρος ότι πολλές φορές σας έτυχε να έχετε βρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διάσπαρτα σε διάφορα προγράμματα μουσικής επεξεργασίας, τα λεγόμενα DAW (Digital Audio Workstation). Για παράδειγμα, μου είχε φανεί ενδιαφέρον το synthesizer του προγράμματος Reason, με όνομα Maelstrom.

Είναι ένα graintable synthesizer που στην ουσία εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες από δυο διαφορετικούς τύπους σύνθεσης, το wavetable και το granular. Όσον αφορά το granural, μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και να βρείτε αρκετά στοιχεία περί granular synthesis αλλά και την συμβολή του Ιάννη Ξενάκη σ’ αυτήν.

Επίσης όμως ενδιαφέρον μπορεί να είναι και το απλό μα δυνατό synthesizer του Ableton, το Operator – ή και το Ultrabeat του Logic. Από ‘κει και πέρα, εκτός από το θέμα των synthesizers ή γενικώς των διαφόρων plugins που θα δούμε οτι κάθε DAW έχει και τους μικρούς κρυμμένους άσσους του, το πιο σημαντικό είναι οτι σίγουρα κάποια DAW έχουν καλύτερο σύστημα μείξης, ηχογράφησης και γενικής επεξεργασίας, που δεν το έχουν κάποια άλλα.

Όποτε μένουμε στο ότι υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά που στο ένα DAW είναι καλύτερα, στο άλλο όχι, όμως δεν υπάρχουν τα καλύτερα μαζεμένα μόνο σε ένα. Εδώ έρχεται η εταιρία Propellerhead, που σε συνεργασία με την Steinberg θέλει να μας δώσει την λύση. Να μας προσφέρει ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ δυο DAW, δηλαδή. Το όνομα του audio πρωτοκόλλου λέγεται Rewire και δημιουργήθηκε το 1998 για να μπορέσει το πρόγραμμα ReBirth (Software Synthesizer) να επικοινωνεί με τα γνωστά DAW της εποχής.

Ήταν μια πού έξυπνη ιδέα εκείνη την εποχή, που πλέον έχει εξελιχθεί σε αυτό που λέμε “industry standard” — τον βέβαιο τρόπο για να λειτουργήσει κάτι εντός μιας τεχνολογικής βιομηχανίας, δηλαδή. Το πρωτόκολλο υπάρχει ενσωματωμένο σε αρκετά DAW και εμφανίζεται στα λειτουργικά συστήματα Mac OS X και Windows, σε 32 και 64 bit. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν για εγκατάσταση.

Αυτό που θα κάνουμε σε αυτό το άρθρο, είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε το Ableton Live και το Logic Pro έτσι ώστε να μεταφέρουμε όλα τα κανάλια από το ένα στο άλλο για να ξεκινήσουμε την μείξη, μιας και το Ableton Live δεν φημίζεται για τον επαγγελματικό του τρόπο μείξης, ούτε και για το ηχητικό του αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να εχουμε εγκατεστημένο το Ableton Live για υπάρχει και το ReWire, μιας και γίνεται εγκατάσταση μέσα από το setup του. Για να κατεβάσετε το Live πατήστε εδω για μια demo έκδοση. Αφού γίνει η εγκατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τις λειτουργίες του Rewire θα πρέπει να το δηλώσουμε πρώτα από το πρόγραμμα.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο από τα δύο προγράμματα θα δηλώσουμε ως Masterκαι ποιο ως Slave. Μιας και το Rewire, εκτός από μεταφορά σήματος, συγχρονίζει και τα BPM (Beat Per Minute) μεταξύ τους, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο από τα δυο DAW θα ορίσουμε ως το κύριο πρόγραμμα, έτσι ώστε το δεύτερο να υπακούει στις εντολές του πρώτου. Εκτός από τα BPM συγχρονίζει και το transport, με ακρίβεια samples, οπότε ό,τι μεταφορά θα κάνουμε στο κύριο πρόγραμμα, η ίδια θα γίνει και στο δεύτερο. Αν το μετακινήσουμε στο Bar 17, το δεύτερο πρόγραμμα θα ανταποκριθεί αναλόγως. Επίσης, όταν πατάμε START σε κάποιο απο τα δυο DAW ξεκινάει η αναπαραγωγή του υλικού ταυτοχρόνως και από τα δυο αλλά και από ακριβώς το ίδιο σημείο του arrange μας.

Το πρώτο πρόγραμμα που θα ανοίξουμε είναι το Master και το δεύτερο που θα ακολουθήσει είναι το Slave. Εμείς θα θελήσουμε να έχουμε ως κύριο πρόγραμμα το Logic Pro οπότε θα το ανοίξουμε και πρώτο. Αφού ανοίξουμε το Ableton μετά, θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε τις ανάλογες διαδικασίες για να μεταφέρεται ο ήχος από το ένα DAW στο άλλο.

Σε κάθε κανάλι, εκεί που θα μας δείχνει το από που θα βγει ο ήχος μας (Audio Out) ή όπως μας το δείχνει το Ableton το αντίστοιχο Audio to, θα πρέπει να επιλέξουμε το ReWire Out και μια από τις εξόδους που μας δείχνει. Οι επιλογές μας είναι, ή το να στείλουμε το κανάλι μας στην stereo είσοδο του πρώτου DAW (Logic Pro), ή ξεχωριστά σε κάποιο από τα δυο stero κανάλια, Left ή Right ή σε κάποιο απο τα BUS κανάλια του Logic Pro.

Όσον αφορά την περαιτέρω επεξεργασία του ήχου που θα γίνει στο Logic Pro, καλό θα ήταν να επιλέγαμε και BUS ανά κανάλι στο Logic. Μιας και μας δίνει την επιλογή να επιλέξουμε στερεοφωνικό ή μονοφωνικό BUS, έχουμε την ελευθερία να αποφασίσουμε και από μόνοι μας για την τύχη του κάθε καναλιού.

Αν πούμε ότι θέλουμε να στείλουμε ένα στερεοφωνικό audio κανάλι του Ableton Live στο Logic Pro, θα πρέπει μέσα από το Ableton να δώσουμε π.χ Audio to στα κανάλι BUS 3-4 (stereo) και μέσα στο Logic Pro να ανοίξουμε ένα κανάλι BUS και στο I/O (Input/Output) του καναλιού να δηλώσουμε ως είσοδο το κανάλι RW:Bus 3-4 για να γίνει η σύνδεση.

Βέβαια την επιτυχία του Rewire την έχουν ακολουθήσει και άλλα παρόμοια δωρεάν προγράμματα, που επίσης κυκλοφορούν στο net και μπορούμε να τα βρούμε ακόμα και σε πειραματική και εμβρυακή μορφή μαζί με νέας γενιάς DAW. Το πρωτόκολλο αυτό πάντως έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ακόμα σε performance (live), δίνοντας μας την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από ένα προγράμματα για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.