Ringleader of the Tormentors

Ringleader of the Tormentors

Όταν ο ξεχασμένος από καιρό Morrissey, κυκλοφόρησε το «You are the Quarry», και άρχισε την ξέφρενη πορεία προς την κορυφή, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως ένα αξιοπρεπές «κύκνειο άσμα» του, κατά πολλούς, μεγαλύτερου βρετανού «ποιητή» της γενιάς του.

Η αλήθεια ήταν πως μετά την διάλυση των Smiths οι προσωπικές προσπάθειες του Morrissey δεν είχαν στους ήχους, στις λέξεις και στις ερμηνείες τους την σφραγίδα της αιωνιότητας να τις συντροφεύουν.

Όμως κομμάτια όπως το First of the gang to die, I have forgiven Jesus, Irisi blood, English Heart και φυσικά το εξαιρετικό You know I couldn’t last. ήταν ικανά να επαναφέρουν το όνομα του εκκεντρικού Ιρλανδού ξανά στην πρώτη θέση των charts στο νησί.

Παρά το γεγονός όμως ότι η 5η δεκαετία της ζωής του σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν, ο Morrissey δεν έψαχνε μια ηρωική έξοδο, αλλά μια είσοδο επιστροφής στην φυσική του θέση, την κορυφή.

Ο αρχηγός των βασανιστών, ή αλλιώς το «Ringleader of the Tormentors», δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το «You are the Quarry», αντιθέτως, σε πολλά σημεία υπερτερεί.

Ο δίσκος αυτός είναι γεμάτος από Ιταλία, μια χώρα που άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχθεί έναν Morrissey τρομαγμένο από την φασίζουσα –όπως την αποκαλεί- Αμερική, και εκείνος την λάτρεψε.

Διέσχισε κάθε στενό της, ήπιε τον καφέ του κάτω από τον ήλιο της Ρώμης, μίλησε με τα φαντάσματα και τις σκιές του Παζολίνι και της Άνα Μανιάνι, και ύστερα αποφάσισε να καταγράψει όλα εκείνα που επέλεξε η ψυχή του.

«I am walking through Rome,
With my heart on a string
Dear God please help me.
And I am so very tires
Of doing the right thing
Dear God please help me»
”Piazza Cavour, whats my life for?”

Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία μας παρουσιάζει έναν Morrissey ερωτευμένο, κάτι που σίγουρα δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο, και έτοιμο να μεγαλουργήσει για άλλη μία φορά.

Έναν Morrissey που δηλώνει ότι θέλει να δει «το αγόρι χαρούμενο ξανά, με την ελπίδα στα μάτια του και τους ώμους του γύρω από την πρώτη του αγάπη» στο εξαιρετικό I just want to see the boy happy.

Στο πλευρό του o 61ρονος Ιρλανδός έχει τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του σπουδαίο Tony Visconti, ενώ μια παιδική χορωδία τον συντροφεύει σε πολλά από τα κομμάτια του.

Σίγουρα το You have killed me έχει όλες τις προοπτικές για να γίνει η μεγάλη επιτυχία του δίσκου, κάθε κομμάτι όμως έχει κάτι διαφορετικό να δώσει.

Προσωπική μου επιλογή πάντως δεν μπορεί παρά να είναι το «Life is a pigsty» ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που παρά τα 7 λεπτά διάρκεια που έχει, εύχεσαι να μην τελείωνε ποτέ.

Βροχή, σκοτάδι που κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμα και αν ακούς το τραγούδι μεσημέρι του Αυγούστου, και η αισθαντική φωνή του Morrissey να τραγουδά ”it’s tha same old sos but with brand new broken fortunes”.

Πίνακας περιεχομένων

Απόλαυση…

Ένα χαρακτηριστικό πάντως που θα πρέπει να παρατηρήσουν οι έλληνες φαν του Morrissey είναι πόσο πολύ κάποια κομμάτια παρουσιάζουν ομοιότητες στον ήχο τους με τραγούδια από τα «Διάφανα Κρίνα», χαρακτηριστικό που όχι μόνο ξενίζει, αλλά δημιουργεί και θαυμασμό για την ελληνική μπάντα.

Σίγουρα όσοι μεγάλωσαν τραγουδώντας το «Τhere is a light that never goes out» και χορεύοντας το «Bigmouth Strikes Again», δεν περιμένουν καμία κριτική για να τρέξουν και να αγοράσουν κάθε νέα δουλειά του μελαγχολικού Steven Patric Morrissey.

Όσοι όμως ακόμα αναρωτιούνται αν αυτός ο δίσκος αξίζει τα χρήματα τους, σίγουρα θα πρέπει να σπεύσουν να τον αποκτήσουν. Διαμάντι με λιγότερο από 20 ευρώ δεν βρίσκεις πουθενά.

Track Listings

 1. “I Will See You in Far-off Places” (Morrissey and Alain Whyte)
 2. “Dear God Please Help Me” (Morrissey and Alain Whyte)
 3. “You Have Killed Me” (Morrissey and Jesse Tobias)
 4. “The Youngest Was the Most Loved” (Morrissey and Jesse Tobias)
 5. “In the Future When All’s Well” (Morrissey and Jesse Tobias)
 6. “The Father Who Must Be Killed” (Morrissey and Alain Whyte)
 7. “Life Is a Pigsty” (Morrissey and Alain Whyte)
 8. “I’ll Never Be Anybody’s Hero Now” (Morrissey and Alain Whyte)
 9. “On the Streets I Ran” (Morrissey and Jesse Tobias)
 10. “To Me You Are a Work of Art” (Morrissey and Alain Whyte)
 11. “I Just Want to See the Boy Happy” (Morrissey and Jesse Tobias)
 12. “At Last I Am Born” (Morrissey and Michael Farrell)
Προηγούμενο άρθροΑναμνήσεις από τους Iron Maiden
Επόμενο άρθροPearl Jam κατά πάντων
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας