ΑρχικήΕιδήσειςΡωσία και ΗΠΑ θα φτιάξουν από κοινού Σεληνιακό Διαστημικό Σταθμό

Ρωσία και ΗΠΑ θα φτιάξουν από κοινού Σεληνιακό Διαστημικό Σταθμό

Ρωσία και ΗΠΑ θα φτιάξουν από κοινού Σεληνιακό Διαστημικό Σταθμό.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Τετάρτη να συνεργαστούν σε ένα έργο υπό την ηγεσία της NASA για την κατασκευή του πρώτου σεληνιακού διαστημικού σταθμού, μέρος ενός μακροπρόθεσμου έργου για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

Η Αμερικανική υπηρεσία διαστήματος δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι διερευνά ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Deep Space Gateway, ένα έργο πολλαπλών σταδίων που θα βοηθήσει περαιτέρω την προσέγγιση το ηλιακό σύστημα.

Το έργο προβλέπει την οικοδόμηση ενός διαστημολογίου με τη βοήθεια του πληρώματος σε σεληνιακή τροχιά που θα χρησιμεύσει ως “πύλη για το βαθύ διάστημα και την επιφάνεια της Σελήνης”, δήλωσε η NASA.

Από την πλευρά της η Ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας σε ένα αστροναυτικό συνέδριο στην Αδελαΐδα, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Οι εταίροι σκοπεύουν να αναπτύξουν διεθνή τεχνικά πρότυπα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα, ιδίως για τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε σεληνιακή τροχιά”, δήλωσε η ρωσική υπηρεσία σε δήλωση της.

Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί θα συνεργαστούν για να χτίσουν τα συστήματα που απαιτούνται για την οργάνωση επιστημονικών αποστολών σε σεληνιακή τροχιά και στην επιφάνεια της Σελήνης, πρόσθεσε ο οργανισμός.

“Η Roscosmos και η NASA έχουν ήδη συμφωνήσει σε πρότυπα για μια μονάδα σύνδεσης του μελλοντικού σταθμού. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη εμπειρία της χώρας στην ανάπτυξη μονάδων σύνδεσης, τα μελλοντικά στοιχεία του σταθμού θα δημιουργηθούν πάνω σε Ρωσικά σχέδια”.

Ο γενικός διευθυντής του Roscosmos, ο Ιγκόρ Κομάροφ, δήλωσε ότι λιγότερες από πέντε χώρες έχουν χτίσει δικούς τους πυραύλους και συστήματα τα οποία είναι ικανά να προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

“Για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα σχετικά με την τεχνική συνεργασία και μέρος των προτύπων θα πρέπει ανοιχτό και σε άλλα κράτη- για να δοθεί η δυνατότητα σε διάφορες χώρες να δουλέψουν στο σκάφος και να αποβιβαστούν στο διεθνή σεληνιακό σταθμό”, ανέφερε ο κ. Komarov στη δήλωση.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης τη χρήση πυραύλων Proton-M και Angara της Μόσχας να βοηθήσει στη δημιουργία της υποδομής της σεληνιακής διαστημικής βάσης, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι οι κύριες εργασίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα μέσα της δεκαετία του 2020.

Εξερεύνηση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού εργασία για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό International Space Station (ISS) – είναι μια από τις λίγες περιοχές όπου η διεθνής συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ δεν έχει καταστραφεί από τις εντάσεις πάνω από την Ουκρανία και τη Συρία.

Το ISS αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 28.000 χιλιομέτρων από το 1998, είναι το μεγαλύτερο διαστημικό έργο στον κόσμο .

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166