ΑρχικήΥπολογιστέςSmart Homes και Community IoT, θα μας απασχολήσουν τα επόμενα έτη

Smart Homes και Community IoT, θα μας απασχολήσουν τα επόμενα έτη

Smart Homes και Community IoT, θα μας απασχολήσουν τα επόμενα έτη.

Οι έξυπνες οικιακές τεχνολογίες μπορεί να έχουν γίνει συνηθισμένες σε σπίτια και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά η μεγάλη τους φύση δεν τους επέτρεψε να εκπληρώσουν την ευρύτερη υπόσχεσή τους.

Φανταστείτε για μια στιγμή έναν κόσμο βασισμένο σε δικαιώματα, όπου τα μεμονωμένα σπίτια είναι δικτυωμένα σε ψηφιακές γειτονιές, όπου ένα εγκληματικό συμβάν ή ένα κοινωνικό γεγονός μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα στους ανθρώπους άμεσα και με λεπτομέρεια.

Αν και επιμέρους οι μεμονωμένες τεχνολογίες υπάρχουν εν αφθονία στην τρέχουσα χρονική στιγμή, το πλαίσιο που λείπει μέχρι σήμερα – είναι αυτό που ενισχύει ακόμα παραπάνω τα συγκεκριμένα την καθιέρωση τους. Προβλέπεται ότι το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα IoT (internet of Things) θα έχει ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο στις πόλεις ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 και για να βγει κάποιος κερδισμένος με ισχυρό πλεονέκτημα, είναι ζωτικής σημασίας η επιχείρηση να βρίσκεται συνεχώς ενημερωμένη και να ασχολείται ενεργά με αυτή τη νέα αγορά.

Το γεγονός ότι η έξυπνη οικιακή τεχνολογία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με ευρύτερες κοινωνικές και κοινοτικές απαιτήσεις δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και το 2050 θα αυξηθεί στο 70% . Συναρπαστικά όμως, αυτή η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το 99% των πολυκατοικιών παγκοσμίως δεν διαθέτουν ψηφιακή υποδομή, αφήνοντας τους ξεκρέμαστους σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν μεταστροφή σε αυτόν τον τομέα.

Ένα παράδειγμα όπου συγκεντρώνονται αυτές οι μεμονωμένες τεχνολογίες σε μια κατάσταση που κερδίζει οφέλη είναι μια κοινωνική υπηρεσία που ξεκίνησε στη Γερμανία το Μάιο του 2017, που αποτελεί παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της ευρύτερης έξυπνης οικιακής σύνδεσης για τους ενοικιαστές διαμερισμάτων καθώς και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για πρώτη φορά, τα άτομα έχουν την εξουσία να οδηγούν αυτή την από καιρό καθυστερημένη καινοτομία της ίδιας της συνδεδεμένης κοινότητας – αλλά δεν είναι μόνο τα άτομα που αποκομίζουν πρόσθετη αξία από την έννοια.

Το νέο μοντέλο της κοινότητας Community IoT σε συνδυασμό με τα Smart Homes.

Μόλις σε πέντε λεπτά και χωρίς τεχνικές δεξιότητες ή απαιτήσεις, οποιοσδήποτε κάτοικος μπορεί να ξεκινήσει μια ιδιωτική κοινωνική πλατφόρμα για το κτίριο του. Συνδυάζοντας την έξυπνη οικιακή τεχνολογία, το IoT και το κοινωνικό δίκτυο, οι γείτονες και των διπλανών πολυκατοικιών μπορούν να συμμετέχουν στις παραδοσιακές έξυπνες τεχνολογίες των κατοικιών, επεκτείνοντάς τα πέρα ​​από το σπίτι ενός καταναλωτή, δημιουργώντας μια ζωντανή νέα κοινότητα και παράλληλα μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία.

Το αποτέλεσμα είναι μια συναρπαστική συγχώνευση της έξυπνης οικιακής τεχνολογίας, του IoT και του κοινωνικού δικτύου (Smart Homes και Community IoT), όπου η κοινότητα IoT συνδέει τους ιδιοκτήτες σπιτιού σε οικοδομικά τετράγωνα ή κοινόχρηστες κοινότητες, ενισχύει τις παραδοσιακές έξυπνες προσφορές κατοικιών, επεκτείνοντάς τις πέρα ​​από το σπίτι ενός καταναλωτή για χρήση μέσα στις κοινότητες. στη συνέχεια συνδέοντάς τα με τη διαχείριση εγκαταστάσεων και τους διαχειριστές ακινήτων.

Είτε μέσω κοινών έξυπνων αισθητήρων είτε με χειροκίνητη αναφορά, τα σφάλματα και οι βλάβες του κτιρίου μπορούν να καταγραφούν εύκολα και να αναφερθούν στις αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα, ένας χαλασμένος ανελκυστήρας ή ένα μη λειτουργικό κοινό φως μπορεί να αναφερθεί από έναν κάτοικο, καταγεγραμμένο, ούτως ώστε ο τεχνικός που θα το επισκευάσει να έχει πλήρη επίγνωση του θέματος. Άλλα μέλη της κοινότητας μπορούν να ακολουθήσουν την πρόοδο της επισκευής, αντί να καταγράψουν διπλότυπα αιτήματα. Όπου τα διαμερίσματα είναι μη εξυπηρετούμενα, θα μπορούσε να συνδεθεί μια υπηρεσία υψηλής ποιότητας με έναν πάροχο επισκευών έκτακτης ανάγκης στο σπίτι.

Αφού συνδεθεί με έξυπνους μετρητές, είναι δυνατή η παρακολούθηση της ακανόνιστης χρήσης και την πρόληψη των διαρροών, π.χ. με τη χρήση μιας υπηρεσίας μέτρησης ενέργειας, ενώ λαμβάνει κοινοτική προειδοποίηση ότι έχει ενεργοποιηθεί συναγερμός εισβολέα επιτρέπει την γρήγορη απόκριση καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας για την κοινότητα ως σύνολο.

Αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο μιας έξυπνης κοινότητας που προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρόταση για Smart Homes και προσφέρει επίσης μια εντελώς νέα σειρά ευκαιριών για τους κατασκευαστές ακινήτων και τους εργολάβους συντήρησης. Οι κτηματομεσίτες αναμένουν να εξομαλύνουν σημαντικά τη θέση λειτουργικά έξοδα και να μην επιβαρύνουν τα νέα κτίρια διαμερισμάτων με περιττές χρήσεις , καθώς οι διαχειριστές κτιρίων μπορούν να καταγράφουν και να παρακολουθούν τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τους χρήστες, δίνεται η ευκαιρία να επιτυγχάνουν σημαντική εξοικονόμηση σε μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια συγκεντρώνοντας ζητήματα και καθορίζοντάς τα επακριβώς.

Εν τω μεταξύ, ο θυρωρός ή ο διαχειριστής κτιρίων και οι εργολάβοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν, εξομαλύνοντας τις ροές εργασίας, συγκεντρώνοντας θέσεις εργασίας εξειδικευμένες σε όλους τους χώρους και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ενοικιαστών μέσω τακτικής αλληλεπίδρασης και σαφούς επικοινωνίας καθώς και ταχείας αντίδρασης.

Η ευρύτερη επιχειρηματική ευκαιρία.

Επιπλέον, η δύναμη της σύστασης μεταξύ των ομάδων είναι ιδιαίτερα ισχυρές, δηλαδή ένα άτομο να προτείνει δια του στόματος σε ένα άλλο ένα προϊόν να το αγοράσει. Μια τεράστια αναφορά από τον McKinsey μέχρι το 2015 κατέδειξε και προσδιόρισε ότι το εμπνευσμένο μάρκετινγκ της σύστασης δημιουργεί διπλάσια κέρδη κάνοντας άμεση απόσβεση των δαπανών και οι πελάτες αυτοί έχουν υψηλότερο ποσοστό διατήρησης κατά 37% – γεγονός που έχει οδηγήσει στην σημερινή άνοδο επηρεάζοντας τους προϋπολογισμούς του μάρκετινγκ. Η δύναμη της συστάσεως των ομοτίμων και των στόχων από το στόμα σε στόμα αναγνωρίζεται ιδιαίτερα και οι κοινότητες που βασίζονται στο κοινό συμφέρον είναι πιθανό να δουν περισσότερη εμπλοκή και πίστη σε σχέση με τα περισσότερα διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό το ενισχυμένο μάρκετινγκ μπορεί να ισχύει όχι μόνο για την αύξηση του φάσματος των έξυπνων οικιακών τεχνολογιών ανά χρήστη ή ανά σπίτι, αλλά και για την πώληση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ενδεχομένως να γεννηθούν επιπλέον κίνητρα. Πολλοί έξυπνοι οικιακοί καταναλωτές ξεκινούν με μια ενιαία πρόταση τεχνολογίας κλειδί που επιλύει ένα συγκεκριμένο σημείο του προβλήματος- όπως ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας για την προστασία της οικογένειάς τους ή ένας έξυπνος θερμοστάτης για την ελαχιστοποίηση των λογαριασμών κοινής ωφελείας. Η προσθήκη σε πιο εξωτικές αλλά βασισμένες στη χρήση συσκευές, όπως οι έξυπνες κλειδαριές και ο έξυπνος φωτισμός, είναι πιθανόν το επόμενο βήμα.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, υπάρχει τεράστιο δυναμικό. Όχι μόνο οι ενισχυμένες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας – όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες συναγερμού, αλλά και οι υπηρεσίες εγκατάστασης, συντήρησης και ασφάλισης. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι υπηρεσίες συσσωρευτών δεδομένων, για παράδειγμα εργαλεία μέτρησης ενέργειας τρίτων μερών που προσφέρουν προσαρμοσμένα ενεργειακά πακέτα ανάλογα με τη χρήση και τις περιβαλλοντικές προτιμήσεις, την ανταλλαγή υπηρεσιών οικονομίας για μεταφορά ή αποθήκευση, δηλαδή εν ολίγοις οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες.

Όχι μόνο αυτά, αλλά και η ταχεία γήρανση του πληθυσμού στο δυτικό πολιτισμό θα δώσει την δυνατότητα στους ηλικιωμένους ιδιαίτερα ελκυστικές και οι έξυπνες οικιακές τεχνολογίες που επιτρέπουν λύσεις σχετικά χαμηλού κόστους για τη συγκέντρωση σε ισχυρά αλλά διακριτικά συστήματα παρακολούθησης της ευεξίας.

Υπάρχουν βέβαια και πιο ήπια οφέλη για το κοινοτικό σύστημα, από την αμιγώς κοινωνική έως την πιο πρακτική βοήθεια, όπως είναι τα πότισμα ή τα κατοικίδια ζώα ενώ βρίσκεστε σε διακοπές, οπότε, θα κερδίσουν οι έμποροι και θα ωφεληθούν οι πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.

Αυτό το νέο, δημοκρατικό, κοινωνικά βασισμένο κίνημα για τους κατοίκους των πόλεων είναι το πρώτο νέο κύμα υπηρεσιών που θα σπάσει καθιερωμένο κατεστημένο των έξυπνων οικιακών προϊόντων, επιτρέποντάς τους να εκπληρώσουν την ευρύτερη υπόσχεσή τους. Θα πρέπει να ακούγεται σαν μια κραυγαλέα έκπληξη στις επιχειρήσεις πληροφορικής και υπηρεσιών, οι οποίες τώρα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν σε ένα αποδιοργανωτικό αλλά ώριμο έξυπνο επιχειρησιακό μοντέλο εσωτερικής αγοράς. Τα Smart Homes και το Community IoT, θα μας απασχολήσουν τα επόμενα έτη και θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166