ΑρχικήΑφιέρωμαRuja Ignatova: Η υπόθεση της Cryptoqueen από το Onecoin

Ruja Ignatova: Η υπόθεση της Cryptoqueen από το Onecoin

Η Ruja Ignatova ήταν το κεντρικό πρόσωπο του OneCoin, ενός συστήματος Πόντσι που παρουσιαζόταν ως κρυπτονόμισμα. Έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, ενώ πολλοί την θεωρούν νεκρή.

Μετέτρεψε τον περίπλοκο και βαρετό κόσμο των κρυπτονομισμάτων σε μια γοητευτική περιπέτεια για όλους: Η Ruja Ignatova, νεαρή και ντυμένη κομψά, ήταν το πρόσωπο και η φωνή του κρυπτονομίσματος OneCoin και έγινε γνωστή ως “Cryptoqueen” ακόμη και εκτός του κλάδου και της τεχνολογίας blockchain, κατά την περίοδο του μεγάλου θορύβου γύρω από αυτά.

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, τον Ιούνιο του 2014, η απάτη OneCoin – ένα γιγαντιαίο σύστημα Πόντσι και παράλληλα ένα οικονομικό σχήμα πυραμίδας – ξεκίνησε επίσημα με την κατοχύρωση του domain onecoin.eu για την εταιρεία OneCoin Limited.

Στις 27 Ιουνίου, το Sky ξεκινά ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων για την απάτη – και την τύχη της Cryptoqueen. Ποια ήταν (ή είναι) αυτή η γυναίκα που έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε τούτη την υπόθεση; Πως έφτασε στο σημείο να έχει υψηλή θέση, όχι μόνο στην ηγεσία του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στη λίστα καταζητούμενων του FBI; Και που είναι τώρα, αν ζει ακόμα;

Γεννημένη στη βουλγαρική πόλη Ρούσε, η Ruja Ignatova μετακόμισε με την οικογένεια της στην πανέμορφη πόλη Σχράμπεργκ στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης σε ηλικία δέκα ετών. Αν και αρχικά δεν μιλούσε γερμανικά, γρήγορα αποδείχτηκε άριστη μαθήτρια, καταφέρνοντας μάλιστα να πηδήξει δύο τάξεις.

Στο ντοκιμαντέρ του WDR το 2022 με τίτλο «Η Κρυπτοβασίλισσα», παρουσιάζει έναν από τους δασκάλους της σχολείο που την είχε αξιολογήσει στο ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung, ως άριστη μαθήτρια – ενώ στο ίδιο επεισόδιο εμφανίζεται και ένα κείμενο που είχε γράψει η ίδια για την εφημερίδα της τάξης της. Αυτοσαρκαστικά έγραφε για τους στόχους της: ότι ήθελε να γίνει μια πολύ επιτυχημένη δικηγόρος, να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα, να αποκτήσει παιδιά και να περάσει τα γηρατειά της «στο δικό της νησί στην Καραϊβική».

Ίσως όχι ιδιαίτερα ασυνήθιστα όνειρα για ένα νεαρό κορίτσι αυτής της ηλικίας, αλλά τα μέσα με τα οποία σκοπεύει να τα υλοποιήσει είναι σίγουρα ασυνήθιστα, όπως αποδεικνύεται μετά τις σπουδές της στη νομική. Το 1999 ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντία (Konstanz) και το 2005 λαμβάνει διδακτορικό της.

Ασάφειες στο βιογραφικό της Δρ. Ruja Ignatova

Το βιογραφικό της Ignatova αργότερα θα ενίσχυε τη φήμη της ως σοβαρού ατόμου. Ωστόσο, δεν μπόρεσε ποτέ να επαληθευτεί αν όντως σπούδασε νομικά στην Οξφόρδη και οικονομικά στο Fernuniversität Hagen και αν μετά το διδακτορικό της στο Konstanz ηγήθηκε ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds στη Βουλγαρία για λογαριασμό της McKinsey.

Ωστόσο, λείπει ένα σημαντικό σημείο από το βιογραφικό της: το 2010 αγόρασε μαζί με τον πατέρα της ένα χυτήριο. Η επιχείρηση που είχε έδρα στο Waltenhofen της Allgäu, είχε προηγουμένως κηρύξει πτώχευση, οπότε οι εργαζόμενοι χάρηκαν που θα διατηρούσαν τις θέσεις εργασίας τους. Στη σειρά ντοκιμαντέρ του WDR, ωστόσο, ένας εργαζόμενος θυμάται ότι υπήρχαν ασυνέπειες, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες εμφανίζονταν σχεδόν κάθε μέρα με άλλα πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ οι λογαριασμοί για τη λειτουργία της επιχείρησης φαινόταν να μην πληρώνονται πια.

Το 2012 η επιχείρηση πωλήθηκε κρυφά σε έναν αχυράνθρωπο, ο οποίος αμέσως μετά κατέθεσε εκ νέου πτώχευση. Πριν από αυτό, όπως διαπίστωσε ο διαχειριστής της πτώχευσης, είχαν γίνει στοχευμένες αναλήψεις χρημάτων από την επιχείρηση. Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις είχαν αποσυναρμολογηθεί, προφανώς με σκοπό να μεταπωληθούν. Ενώ την τελευταία στιγμή, αποτράπηκε η μεταφορά μιας μονάδας χυτηρίου αλουμινίου στη Βουλγαρία.

Η αρχή μιας εγκληματικής καριέρας

160 εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, η Ruja Ignatova καταδικάζεται το 2016 σε 14 μήνες φυλάκιση με αναστολή για καθυστέρηση πτώχευσης, απάτη και και παράβαση των λογιστικών απαιτήσεων.

Εκ των υστέρων, αυτή η απάτη μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή μιας εγκληματικής καριέρας που οδηγείται από τον στόχο της συσσώρευσης πλούτου – με οποιοδήποτε μέσο.

Η Απάτη Bigcoin: Προπομπός της OneCoin

Η Ignatova, ασχολούμενη πλέον με μεγαλύτερα πράγματα, βρισκόταν στο δρόμο για να γίνει η διάσημη Cryptoqueen. Προωθούσε πλέον επενδύσεις για το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα της, το Onecoin, σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της Ignatova στο χυτήριο και το OneCoin, υπήρξε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καριέρα της: η εμπλοκή της στην απάτη πολλαπλών επιπέδων Bigcoin, η οποία ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ευρώπη.

Το Bigcoin ήταν ένα κρυπτονόμισμα που ιδρύθηκε από τον John Ng στην Κίνα το 2013, με το συνηθισμένο σλόγκαν μάρκετινγκ ότι θα ήταν το επόμενο μεγάλο πράγμα μετά το Bitcoin. Μετά την ίδρυσή του – η ακριβής ημερομηνία είναι άγνωστη έως σήμερα, αλλά ήταν μέσα στην ίδια χρονιά – η εταιρεία Prosper Ltd μπήκε στο παιχνίδι. Πίσω από την Prosper Ltd κρύβονταν οι Ruja Ignatova, Sebastian Greenwood, Ronnie Skold και Nigel Allen – η ομάδα που αργότερα θα ίδρυε το Onecoin. Φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Ignatova είχε ήδη ηγετικό ρόλο στο Bigcoin.

Το BigCoin κατέρρευσε το 2014, αφού το κρυπτονόμισμα τέθηκε σε δημόσια διαπραγμάτευση – κάτι αναπόφευκτο, καθώς οι δημιουργοί του Bigcoin ήθελαν να μετατρέψουν τα ουσιαστικά άχρηστα token τους σε πραγματικά χρήματα.

Από το Bigcoin στο Onecoin

Ενδιαφέρον είναι ότι η καταχώρηση της ιστοσελίδας για το Onecoin έγινε ήδη πριν από την κατάρρευση του Bigcoin. Το Bigcoin και το Onecoin ήταν βασισμένα στην ίδια αρχή, ακόμα και τα σλόγκαν μάρκετινγκ διέφεραν ελάχιστα: από το The Future of Money (Bigcoin) έγινε The Future of Payments (Onecoin).

Και στις δύο πλατφόρμες, υποτίθεται ότι μπορούσε κανείς να κερδίσει χρήματα με δύο τρόπους: ο ένας, ονομαζόμενος “Sponsor”, ήταν το κλασικό σύστημα Πόντσι, και ο άλλος, ο “Invest”, η υποσχόμενη διαπραγμάτευση με τα κρυπτο-token – και η Ignatova, με το μικρόφωνο στο χέρι, προωθούσε το εγχείρημα σε διεθνείς σκηνές.

Το Bigcoin θεωρήθηκε ως η αποτυχημένη δοκιμή για το Onecoin. Η διαφορά ήταν μόνο ότι η είσοδος στη δημόσια διαπραγμάτευση των tokens του Onecoin είχε τροποποιηθεί και θα υλοποιούνταν μόνο όταν θα είχε δημιουργηθεί το 80% των tokens, ωστόσο αυτό το σενάριο για να πραγματοποιηθεί θα χρειαζόταν πολλά χρόνια.

Η άλλη διαφορά είναι ότι το Bigcoin δραστηριοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος στο ελλάδιο πολύ αργότερα. Αυτή η καθυστέρηση ίσως να επέτρεψε την άνθηση του OneCoin.

Η ελκυστικότητα του Onecoin

Παρακολουθώντας βίντεο από εκδηλώσεις του Onecoin, διακρίνει κανείς γρήγορα την ακτινοβολία της Ignatova, η οποία ασκούσε σαγηνευτική επιρροή στους υποψήφιους επενδυτές: άψογα βαμμένη και ντυμένη κομψά, η Ignatova μιλούσε με άνεση και χιούμορ στο κοινό, καλώντας το να γίνει “μέρος της οικονομικής επανάστασης”.

Ο πρώην διευθυντής του γραφείου της, Gary Gilford, περιέγραψε την παγκοσμίως πλέον καταζητούμενη απατεώνισσα ως “ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο, πολύ γοητευτική, πολύ ευγενική και πολύ μορφωμένη”. Είπε ότι “της άρεσε να είναι πλούσια” και επίσης “της άρεσε να γνωρίζουν οι άλλοι ότι είναι πλούσια”.

Παραμένει άγνωστο γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίστεψαν στην κενή υπόσχεση για γρήγορο πλουτισμό. Μέχρι το 2017, οι διαχειριστές του Onecoin είχαν, σύμφωνα με το FBI, συγκεντρώσει τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης.

Δεν ήταν κρυπτονόμισμα, αλλά ένα σχήμα πυραμίδας

Δεν υπήρχε τρόπος για τους εξαπατημένους να διαπιστώσουν ότι τοι OneCoin δεν είχε τα κλασικά χαρακτηριστικά ενός κρυπτονομίσματος; Ότι δεν υπήρχε blockchain, δηλαδή ένα ηλεκτρονικό σύστημα που αποθηκεύει οικονομικές συναλλαγές με αποκεντρωμένο τρόπο και χωρίς δυνατότητα εξωτερικής παρέμβασης.

Σίγουρα, οι μετέπειτα επενδυτές θαμπώθηκαν από τις ιστορίες επιτυχίας εκείνων που είχαν επενδύσει αρκετά νωρίς τα χρήματα τους στο OneCoin. Όπως συμβαίνει στα συστήματα πυραμίδας, αυτοί είναι οι -λίγοι- κερδισμένοι της απάτης.

Το γεγονός ότι η πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα του OneCoin, αντίθετα με ό,τι διαφημιζόταν στα events, ήταν η πώληση εκπαιδευτικών υλικών για το χρηματιστήριο, τα οποία κόστιζαν από 100 έως 250.000 ευρώ ανάλογα με τα οικονομικά μέσα των μελών, θα γινόταν σίγουρα αντιληπτό σε επενδυτές με εμπειρία στο χρηματιστήριο – ειδικά μάλιστα, καθώς το εκπαιδευτικό υλικό δεν ήταν πρωτότυπο, αλλά αντιγραφόταν από διάφορες πηγές.

Για τους πελάτες, αυτά τα εκπαιδευτικά υλικά ήταν ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν Onecoins, καθώς ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης τους λάμβαναν tokens, μέσω των οποίων υποτίθεται ότι η κρυπτονομισματική μονάδα θα παραγόταν με εξόρυξη.

Με την αγορά ενός πακέτου αρχαρίων συν μιας ακόμη τουλάχιστον εκπαιδευτικής ύλης, οι πελάτες λάμβαναν πρόσβαση στο Onecoin-Exchange, όπου τα κρυπτονομίσματα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με ευρώ και στη συνέχεια να αποθηκεύονται σε ένα εικονικό πορτοφόλι. Η ανταλλαγή, ωστόσο, ήταν αυστηρά περιορισμένη. Το 2017, το Onecoin-Exchange έκλεισε ξαφνικά.

Το FBI, στην έκθεση του, γράφει ότι η Ignatova σκόπιμα στοχεύει σε “ανθρώπους που ίσως δεν ήταν πλήρως εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων, αλλά εντυπωσιάστηκαν από το εντυπωσιακό βιογραφικό της Ignatova και τις στρατηγικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούσε το OneCoin”.

Τουλάχιστον στην αρχή, τα μέσα ενημέρωσης, αν και όχι πάντα εθελοντικά, βοήθησαν σημαντικά στην προώθηση της “όμορφης Cryptoqueen”, η οποία ξεχώριζε οπτικά από τους μάλλον βαρετούς Crypto-Bros. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο κανείς δεν έλεγξε την ακρίβεια της διαφήμισης του OneCoin, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ψεύτικα εξώφυλλα γνωστών περιοδικών και ψεύτικα προσόντα της Ignatova που δημιουργούσαν εικονική σοβαρότητα.

Τα θύματα συχνά σιωπούν από ντροπή

Ένα καλό παράδειγμα του πόσο εύκολα εξαπατήθηκαν αθώοι κάτοχοι μικρών περιουσιών είναι η ιστορία της κόρης ενός Σκωτσέζου ανθρακωρύχου, η οποία εξαπατήθηκε από την Ruja και τους συνεργούς της με αποτέλεσμα να χάσει ολόκληρη την κληρονομιά που της είχε αφήσει ο πατέρας της- περίπου 10.000 ευρώ.

Η Jennifer McAdam ανακάλυψε μια φωτογραφία της Ignatova στο εξώφυλλο του διάσημου περιοδικού Forbes σε μια διαφήμιση για το Onecoin, όπου επαινούνταν σε άρθρο τα προσόντα της (μερικά από τα οποία ήταν μάλλον πλαστά).

Το εξώφυλλο και το άρθρο ήταν ψεύτικα. “Ήταν όλα τόσο πειστικά, ήμουν ενθουσιασμένη”, θυμάται η γυναίκα. Ακόμη και στον κύκλο των φίλων της, το Onecoin ξαφνικά θεωρήθηκε ένα σπουδαίο κρυφό μυστικό για να γίνεις πλούσιος. Εκείνη την εποχή, οι εφημερίδες ήταν γεμάτες με αναφορές για τις εντυπωσιακές αυξήσεις τιμών του Bitcoin, και για ανθρώπους που έγιναν εκατομμυριούχοι πρακτικά από τη μια μέρα στην άλλη.

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο του OneCoin, η απληστία των ανυποψίαστων μικροεπενδυτών έχει γίνει δημοφιλές θέμα χλευαστικών αστείων. Και είναι γεγονός πως σπάνια υπάρχει συμπόνια για όσους θέλουν επιτέλους να γευτούν τον γρήγορο πλουτισμό με αυτόν τον παράδοξο τρόπο.

Αυτή η κατάσταση ήταν βούτυρο στο ψωμί των απατεώνων, οι οποίοι μπορούν να υπολογίσουν στο γεγονός ότι τα θύματα τους αρχικά δεν θέλουν να πιστέψουν ότι έπεσαν θύμα απάτης – και μετά συχνά σιωπούν από ντροπή.

Ο λογαριασμός της στο Onecoin ήταν άδειος

Το 2017, η McAdam αναγνώρισε την απάτη μετά από μια προειδοποιητική κλήση από τον Καλιφορνέζο Timothy Curry. Τα χρήματα της δεν είχαν δεκαπλασιαστεί όπως νόμιζε – τουναντίον ο λογαριασμός της στο Onecoin ήταν άδειος.

Και η Jennifer McAdam ντρεπόταν, αλλά μετά έγινε ενεργή, ίδρυσε μια ομάδα υποστήριξης για τα θύματα του Onecoin και έγραψε ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσας για τις εμπειρίες της.

Στο βιβλίο “Μόνη ενάντια στην Cryptoqueen: Πώς μπλέχτηκα στο σκάνδαλο της OneCoin και δεν άφησα να με καταβάλλει” περιγράφει πως, παρά τις απειλές δολοφονίας, τις παρενοχλήσεις και τις κακουχίες, θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και προειδοποιεί: “Αν δεν έχεις ιδέα από κρυπτονομίσματα, καλύτερα να μην επενδύσεις σε τέτοια. Διότι αυτό που μοιάζει με ζάχαρη, μπορεί να αποδειχθεί αλάτι.”

Η εξαφάνιση της Cryptoqueen

Το FBI υποθέτει ότι η Ignatova έλαβε πληροφορία για τις διεθνείς έρευνες εναντίον της και αμέσως εξαφανίστηκε. Στις 25 Οκτωβρίου 2017, ταξίδεψε από τη Σόφια της Βουλγαρίας στην Αθήνα με πτήση της Ryanair, συνοδευόμενη από έναν άνδρα που παρουσιάστηκε ως σωματοφύλακας, τον οποίο στη συνέχεια έστειλε πίσω στη Βουλγαρία. Από τότε, τα ίχνη της χάθηκαν.

Μια θεωρία λέει ότι η Ignatova χρησιμοποιεί έκτοτε πλαστογραφημένο γερμανικό διαβατήριο, με το οποίο θα μπορούσε να κινείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ίσως να έχει αλλοιώσει δραστικά την εμφάνιση της με τη βοήθεια πλαστικών χειρουργών, ενώ για την προστασία της φροντίζουν αποκλειστικές εταιρείες ασφαλείας.

Άραγε δολοφονήθηκε η Ruja Ignatova;

Μια ερευνητική ομάδα του βρετανικού BBC κατέληξε σε διαφορετικό συμπέρασμα: σύμφωνα με τα ευρήματα τους, η Ruja Ignatova ίσως να έχει δολοφονηθεί εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένα, φέρεται να δολοφονήθηκε στα τέλη του 2018, κατόπιν εντολής του Hristoforos Nikos Amanatidis, γνωστού και ως “Taki”, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, αποτελεί μια από τις βασικές μορφές του βουλγαρικού υποκόσμου. Η Ignatova και ο Taki γνωρίζονταν ήδη πριν από το 2017, όπως αποδεικνύουν διαρροές εγγράφων της Europol. Συνεργάζονταν, μεταξύ άλλων, σε αμφιλεγόμενες συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων. Επιπλέον, ο Taki ήταν ο άνδρας που την συνόδευσε ως σωματοφύλακας στο τελευταίο τεκμηριωμένο ταξίδι της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως αυτά του BBC, ένας γαμπρός της Ignatova, εκμυστηρεύτηκε όσο ήταν μεθυσμένος ότι στα τέλη του 2018 η Ignatova δολοφονήθηκε κατόπιν εντολής του Taki και η σορός της, αφού τεμαχίστηκε, ρίχτηκε στη θάλασσα από ένα γιοτ στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σχετικά με τον Taki, ο αναπληρωτής υπουργός της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ivan Hristanov, μίλησε με σαφήνεια στο ντοκιμαντέρ του BBC. Ο Taki, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες ζει πλέον στο Ντουμπάι, είναι “το αφεντικό της μαφίας στη Βουλγαρία”, όπως δήλωσε ο Hristanov.

Ο Hristanov περιέγραψε μεθόδους δράσης που θυμίζουν σκηνές από ταινίες δράσης. “Δεν τον βλέπεις ποτέ, μόνο ακούς γι’ αυτόν. Δεν μπορείς να του μιλήσεις, επικοινωνεί μαζί σου μέσω άλλων. Αν δεν υπακούσεις, εξαφανίζεσαι από προσώπου γης.” Σύμφωνα με Βούλγαρους δημοσιογράφους, ο Taki ελέγχει το εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα.

Σύνδεση με δολοφονίες στη Νότια Αφρική;

Βούλγαροι δημοσιογράφοι που κάνουν αστυνομικό ρεπορτάζ θεωρούν ότι αυτό είναι πιθανό, καθώς ένας Βούλγαρος εγκληματίας με στενές σχέσεις με τον Taki, ονόματι Krasimir Kamenov, επιβεβαίωσε σε αυτούς την άνοιξη του 2023 ότι η Ignatova είχε γίνει βάρος για τον Taki.

Ο Kamenov δεν μπορεί πλέον να ανακριθεί, καθώς πυροβολήθηκε νωρίς το πρωί της 25ης Μαΐου 2023 σε μια προαστιακή περιοχή του Κέιπ Τάουν, μαζί με τη σύζυγο του, έναν σωματοφύλακα και μια οικιακή βοηθό. Όλα τα θύματα ήταν δεμένα πριν από τη δολοφονία τους.

Το BIRD, ανεξάρτητο βουλγαρικό Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και Δεδομένων (Bureau of Investigative Reporting and Data) που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία, δήλωσε σε ένα tweet μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας ότι ο Kamenov ήταν η πηγή τους. Είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη δολοφονία της Ignatova και ετοιμαζόταν να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σε Αμερικανούς ερευνητές.

Συνολικά, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς ερευνητές, έξι άνδρες φέρονται να συμμετείχαν στις δολοφονίες, οι οποίοι έφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος με δύο διαφορετικά αυτοκίνητα. Δύο από τους φερόμενους ως δολοφόνους αναζητήθηκαν αργότερα με βάση εικόνες από κάμερες ασφαλείας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Kamenov δεν είναι η μόνη σύνδεση με το Κέιπ Τάουν

Επιπλέον, η Ruja Ignatova είχε καλές επαφές στη Νότια Αφρική – ωστόσο το Onecoin δεν σημείωσε ποτέ μεγάλη επιτυχία στη χώρα. Μετά την εξαφάνιση της, ο αδερφός της Konstantin, ο οποίος σύμφωνα με το FBI είχε αναλάβει τότε την ηγεσία της Onecoin, ανέβασε στο Instagram τον Μάρτιο του 2019 φωτογραφίες που τον έδειχναν σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας παραλίας στο Κέιπ Τάουν. Συνελήφθη κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, όπως και ο συνοδός του, ο Ιρλανδο-Νοτιοαφρικανός τραπεζίτης Duncan Arthur.

Ο Arthur, ο οποίος είχε προσληφθεί προσωπικά από την Ruja Ignatova για το Onecoin, συνεργάστηκε πλήρως με τους ερευνητές. Ωστόσο, ο αυτόκλητος μάρτυρας για την άνοδο και την πτώση του Onecoin διέψευσε κατηγορηματικά τη δολοφονία της Cryptoqueen: “Ξέρω ότι ο Konstantin είχε τακτική, άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της ακόμα και τον Μάρτιο του 2019, δηλαδή πολύ μετά την υποτιθέμενη δολοφονία της”, αναφέρεται στα αστυνομικά αρχεία.

Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός ερευνητής Richard Reinhardt, ο οποίος ξεκίνησε τις έρευνες κατά του Onecoin στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι η Ruja Ignatova δεν ζει πλέον. Ωστόσο, όπως επισημαίνει: “Το FBI δεν διατηρεί άτομα στη λίστα των δέκα πιο καταζητούμενων για πλάκα.” Κανείς, ούτε ο Reinhardt, δεν έχει αποδείξεις για τον θάνατο της Ignatova.

Συνολικά, η εκτιμώμενη ζημιά από το Onecoin ανέρχεται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Για σύγκριση: το σύστημα πυραμίδας Bitconnect έφτασε στο ένα δισεκατομμύριο ζημία. Η Ruja Ignatova πιθανότατα θα παραμείνει στη λίστα καταζητούμενων του FBI μέχρι να βρεθεί – νεκρή ή ζωντανή.

Ελπίδα για τα θύματα του Onecoin

Ανεξάρτητα από το αν η Cryptoqueen ζει ή όχι, οι ερευνητές και οι εισαγγελείς σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να διαλευκάνουν την τύχη των κλεμμένων χρημάτων. Ένα μερικό επιτυχές αποτέλεσμα επιτεύχθηκε πρόσφατα από την Ειδική Εισαγγελία για Οικονομικά Εγκλήματα στο Μπίλεφελντ, η οποία είναι βέβαιη ότι μπορεί να αποδείξει πως η Ignatova αγόρασε δύο ακίνητα στο Λονδίνο αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσω αντιπροσώπων.

Η εισαγγελία του Μπίλεφελντ έχει υποβάλει αίτηση στο τοπικό δικαστήριο για την κατάσχεση της περιουσίας της Ignatova – και αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της εισαγγελίας, αυτή η περιουσία μπορεί να διανεμηθεί στα θύματα που έχουν δηλώσει τις απώλειες τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166