Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον Άγιο Μαρίνο. Κρατηθείτε γερά γιατί ξεκινάμε. Η επίσημη ονομασία του κράτους είναι η Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου και αποτελεί ανεξάρτητο κρατίδιο στη βορειοδυτική Ιταλία, από την οποία περιβάλλεται εξολοκλήρου.
Ο Άγιος Μαρίνος, σε αντίθεση με τη μικρή έκταση του και το λιγοστό πληθυσμό του, διαθέτει πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν και σήμερα γνωρίζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες ξένων τουριστών κάθε χρόνο.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα προκειμένου να μεταβούν στις αγορές αφορολόγητων ειδών που υπάρχουν εκεί.
Η έκταση του κρατιδίου είναι 61,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεγονός που καθιστά τον Άγιο Μαρίνο το τρίτο μικρότερο κράτος της Ευρώπης μετά το Βατικανό και το Μονακό, και το πέμπτο μικρότερο σε ολόκληρο τον κόσμο (τα άλλα δύο κρατίδια που υπολείπονται σε έκταση του Αγίου Μαρίνου είναι το Ναούρου και το Τουβαλού). Ο πληθυσμός του Αγίου Μαρίνου είναι 33.477 κάτοικοι (εκτίμηση 2019).
Ο Άγιος Μαρίνος αποτελεί ένα κλειστό τμήμα εδάφους κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Ιταλικής χερσονήσου, νοτιοδυτικά του Ρίμινι, στο ανατολικό πρανές των Απεννίνων. Το κρατίδιο περιβάλλεται ολόγυρα από την Ιταλία και συνορεύει με την επαρχία του Φορλί στα βόρεια και βορειοδυτικά και με την επαρχία του Πέζαρο και Ουρμπίνο στα νότια και νοτιοδυτικά.
Γεωγραφία
Μορφολογία εδάφους
Ο Άγιος Μαρίνος βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές των κεντρικών Απεννίνων και το ανάγλυφο της μικρής του έκτασης κυριαρχείται από το όρος Τιτάνο (743 μέτρα), με τις τρεις κορυφές του. Το υπόλοιπο έδαφος της χώρας αναπτύσσεται στο πρανές του Τιτάνο και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη χαμηλών λόφων. Στο Τιτάνο υπερτερούν σαφώς τα ασβεστολιθικά πετρώματα, ενώ στους λόφους υπάρχει άφθονος άργιλος.
Υδρογραφία
Η ύπαρξη του όρους του Τιτάνο ευνοεί το σχηματισμό πλούσιων χειμάρρων, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα νερά της βροχής. Οι κυριότεροι από αυτούς, που στην πορεία παίρνουν τη μορφή μικρών ποταμών, είναι οι ποταμοί Σαν Μαρίνο, Φιουμιτσέλο και Άουσα. Στη συνέχεια οι παραπάνω ποταμοί εισέρχονται στο ιταλικό έδαφος και ενώνονται με μικρά ή μεγαλύτερα ποτάμια της Ιταλίας, τα οποία χύνονται στην Αδριατική θάλασσα.
Κλίμα
Το κλίμα του κρατιδίου είναι σχετικά ήπιο, χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στη χώρα φτάνει τα 686 mm.
Χλωρίδα – Πανίδα
Ο Άγιος Μαρίνος παρουσιάζει σήμερα την τυπική χλωρίδα και πανίδα των μεσογειακών χωρών, χωρίς την παρουσία κάποιου ιδιαίτερου είδους. Παρ` όλα αυτά, λόγω της μεγάλης πυκνότητας πληθυσμού που παρουσιάζει και της συνεχούς οικοδόμησης, λίγα μόνο είδη φυτών και ζώων επιβιώνουν.
Η οικονομία του Αγίου Μαρίνου
Η οικονομία του Αγίου Μαρίνου αρχίζει να μετακινείται σταδιακά σήμερα από τη γεωργία και την κτηνοτροφία προς την ελαφριά βιομηχανία και τον τουρισμό. Αρκετά έσοδα αποφέρουν επίσης στη χώρα οι συλλογές γραμματοσήμων που εκδίδονται εκεί και πωλούνται ως επί το πλείστον στους ξένους τουρίστες. Χαρακτηριστικό στοιχείο της οικονομίας της χώρας αποτελούν τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών κάθε χρόνο.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας το 2001 ήταν 940 εκατ. δολ. Η.Π.Α., ποσό που αντιστοιχεί σε κατά κεφαλή ΑΕΠ 34.600 δολ. Η.Π.Α.
Ο Άγιος Μαρίνος χρησιμοποιεί ως νόμισμα το ευρώ. Το ευρώ διαιρείται σε 100 λεπτά (σεντς). Η ισοτιμία δολαρίου Αμερικής και ευρώ, τον Ιανουάριο του 2002 ήταν: 1 U.S. $ = 1,132 ευρώ.
Γεωργία, Υλοτομία, Αλιεία, Κτηνοτροφία
Η γεωργία για δεκαετίες αποτελούσε τον πιο αναπτυγμένο κλάδο παραγωγής του Αγίου Μαρίνου. Σήμερα όμως, μετά τη ραγδαία άνοδο της ελαφριάς βιομηχανίας, αρχίζει να τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι διέρχεται κρίση. Η γεωργία συμμετέχει σταθερά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας σε ποσοστό 3%. Το ποσοστό αυτό μπορεί για οποιαδήποτε άλλη χώρα να θεωρούνταν μηδαμινό.
Για τα δεδομένα όμως του μικρού κρατιδίου και αν συνυπολογιστεί η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση της χώρας, τότε θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό. Υπολογίζεται ότι το 17% περίπου της συνολικής έκτασης της χώρας είναι σήμερα καλλιεργήσιμο, ενώ η γεωργία απασχολεί το 1% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας (εκτ. 2000).
Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγει σήμερα ο Άγιος Μαρίνος είναι το σιτάρι, τα σταφύλια, οι ελιές, το καλαμπόκι και τα κάστανα. Η κτηνοτροφία είναι αναπτυγμένη ιδίως στις παρυφές του Τιτάνο, όπου υπάρχουν άφθονοι βοσκότοποι. Η κτηνοτροφία αποδίδει σήμερα μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και δερμάτων.
Ορυκτός πλούτος
Ο Άγιος Μαρίνος διαθέτει σήμερα κοιτάσματα θείου και μεταλλεία απ` όπου εξάγεται εκλεκτή οικοδομική πέτρα.
Βιομηχανία
Η βιομηχανία του Αγίου Μαρίνου γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και πλουτοπαραγωγικά τείνει να ξεπεράσει τον τομέα της γεωργίας. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η βιομηχανία συμμετέχει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ποσοστό 44%.
Στη χώρα υπάρχουν βιομηχανίες επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και εργοστάσια παρασκευής κρασιών, υφασμάτων, τσιμέντου και μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Επίσης στη χώρα υπάρχουν και εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων κεραμικών και ειδών λαϊκής τέχνης. Μία παγκόσμια ιδιαιτερότητα της χώρας είναι η ύπαρξη εργαστηρίων τα οποία εκδίδουν συστηματικά συλλογές γραμματοσήμων και τις διαθέτουν στο εμπόριο.
Εμπόριο
Ο Άγιος Μαρίνος εξάγει όλα σχεδόν τα προϊόντα που παράγει καθώς η εγχώρια παραγωγή υπερκαλύπτει τις τοπικές ανάγκες. Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα είναι το σιτάρι, το κρασί, τα κάστανα, η ξυλεία, τα δέρματα, η οικοδομική πέτρα, τα κεραμικά και τα γραμματόσημα. Η χώρα που δέχεται τα αγαθά αυτά είναι κυρίως η Ιταλία. Τα προϊόντα που εισάγει ο Άγιος Μαρίνος είναι τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Η χώρα προέλευσης των παραπάνω αγαθών είναι κυρίως πάλι η Ιταλία. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Άγιος Μαρίνος ευνοείται σημαντικά σήμερα από την τελωνειακή ένωση που υπέγραψε με την Ιταλία και η οποία του επιτρέπει τη λειτουργία καταστημάτων αφορολόγητων ειδών.
Μεταφορές και Τηλεπικοινωνιακό δίκτυο
Το κρατίδιο του Αγίου Μαρίνου συνδέεται οδικά με όλες τις γύρω ιταλικές πόλεις. Το 2001 το οδικό δίκτυο του Αγίου Μαρίνου κάλυπτε 220 χλμ. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί ότι το κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου συνδέεται με την κωμόπολη του Μπόργκο Ματζιόρε με εναέρια σιδηροδρομική γραμμή (τελεφερίκ).
Το 2000 αντιστοιχούσε 1 τηλέφωνο ανά 2 κατοίκους, 1 ραδιόφωνο ανά 1,6 κατοίκους και 1 τηλεόραση ανά 2,8 κατοίκους. Ο Άγιος Μαρίνος, μετά από μια σειρά συμβάσεων που έχει υπογράψει με την Ιταλία, συνδέεται σήμερα τηλεπικοινωνιακά και μεταφορικά με το Ιταλικό κράτος και εξυπηρετείται στους παραπάνω τομείς από τους φορείς του.
Τουρισμός
Ο Άγιος Μαρίνος συγκεντρώνει κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό τουριστών. Οι τουρίστες αυτοί με το συνάλλαγμα που εισάγουν στη χώρα αποτελούν σημαντική πηγή πλουτισμού για το μικρό κρατίδιο. Ένας από τους λόγους που οι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται το κρατίδιο είναι για να αγοράσουν αφορολόγητα είδη. Πολλοί ξένοι τέλος επισκέπτονται κάθε χρόνο το “Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο”, το οποίο διεξάγεται στη γειτονική πίστα της Ίμολα (Ιταλία) στα πλαίσια του πρωταθλήματος αυτοκινήτων της Φόρμουλα
Τα έσοδα από τον αγώνα αυτό περιέρχονται στον Άγιο Μαρίνο, ο οποίος και αναλαμβάνει την επίσημη διοργάνωση.
Οι κάτοικοι του Αγίου Μαρίνου
Δημογραφικά στοιχεία
Ο πληθυσμός του Αγίου Μαρίνου είναι σήμερα 27.730 κάτοικοι (εκτ. 2002), ενώ η πυκνότητα του πληθυσμού του κρατιδίου είναι 453 κάτοικοι ανά τετρ. χλμ., αριθμός που καθιστά τον Άγιο Μαρίνο μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές τον κόσμο. Ο πληθυσμός αυτός είναι κατά το 89,3% αστικός και μόλις κατά το υπολειπόμενο 10,7% αγροτικός.
Ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων στον Άγιο Μαρίνο είναι 81,33 χρόνια (εκτ. 2002), γεγονός που συνιστά το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο. Για το ανδρικό φύλο ο παραπάνω μέσος όρος πέφτει στα 77,79 χρόνια (εκτ. 2002), ενώ για το γυναικείο αυξάνεται στα 85,18 (εκτ. 2002).
Στο στατιστικό πεδίο, ο δείκτης ετήσιας γεννητικότητας το 2002 ήταν 1,06%, ενώ την ίδια περίοδο ο δείκτης ετήσιας θνησιμότητας άγγιζε το 0,77% (με τη βρεφική θνησιμότητα να αγγίζει μόλις τους 6 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις). Οι παραπάνω τιμές έχουν διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο δείκτη αύξησης του πληθυσμού, ο οποίος το 2002 ήταν 1,41%.
Μετανάστευση
Σήμερα υπολογίζεται ότι εκτός από τους 25.000 μόνιμους κατοίκους του Αγίου Μαρίνου υπάρχουν άλλοι περίπου τόσοι, οι οποίοι διαμένουν και εργάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στη γειτονική Ιταλία. Οι περισσότεροι απ` αυτούς εγκατέλειψαν το κρατίδιο προκειμένου να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και στη συνέχεια απορροφήθηκαν σε διάφορες εργασίες, με αποτέλεσμα τη μόνιμη εγκατάστασή τους στο εξωτερικό.
Από πλευράς υποδοχής ξένων μεταναστών ο Άγιος Μαρίνος είναι μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα σχετικά ποσοστά.
Σύνθεση πληθυσμού
Το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του μικρού κρατιδίου συγκροτεί σήμερα ανεξάρτητο έθνος, το οποίο συγκροτείται από τη φυλετική ομάδα των Σαμμαρινέζων (83,1%). Οι Σαμμαρινέζοι είναι ουσιαστικά Ιταλοί, οι οποίοι πριν από αιώνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αγίου Μαρίνου. Με το πέρασμα των χρόνων οι κάτοικοι του κρατιδίου συσπειρώθηκαν, κατόρθωσαν να σχηματίσουν ακμαία εθνική συνείδηση και να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους ανέπαφα. Στον Άγιο Μαρίνο κατοικεί και ένα μικρό ποσοστό Ιταλών (12%).
Θρησκεία
Το 95% σχεδόν των κατοίκων του Αγίου Μαρίνου ακολουθούν το ρωμαιοκαθολικό χριστιανικό δόγμα. Το υπόλοιπο 5% ακολουθεί άλλες θρησκείες.
Γλώσσα
Οι κάτοικοι του Αγίου Μαρίνου χρησιμοποιούν την ιταλική γλώσσα. Η ιταλική αποτελεί την επίσημη γλώσσα του κρατιδίου, η οποία διδάσκεται στο σχολείο και χρησιμοποιείται στη δημόσια διοίκηση και το εμπόριο.
Πολιτειακή και κοινωνική οργάνωση
Πολίτευμα – συνταγματικοί θεσμοί
Το πολίτευμα του Αγίου Μαρίνου είναι η δημοκρατία, η οποία λειτουργεί υποδειγματικά. Το σημερινό σύνταγμα του κρατιδίου ψηφίστηκε στις 8 Οκτωβρίου 1600 και ισχύει παραδοσιακά μέχρι σήμερα. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Μέγα και Γενικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 60 μέλη. Τα μέλη αυτά έχουν πενταετή θητεία και εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας άνω των 18 ετών.
Η καθολική ψηφοφορία θεσμοθετήθηκε στη χώρα το 1906 και από το 1960 και μετά παραχωρήθηκε το εκλογικό δικαίωμα και στις γυναίκες. Κάθε 6 μήνες τα 60 μέλη του Συμβουλίου εκλέγουν ανάμεσά τους δύο μέλη, τα οποία αναλαμβάνουν επίσημα την εκτελεστική εξουσία και συγκυβερνούν (Capitani Reggenti).
Ο Άγιος Μαρίνος συμμετέχει ως μέλος σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι ο Ο.Η.Ε (U.N.), η UNESCO, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (I.M.F.) κ.ά. Η σύνδεση της χώρας με τους παραπάνω οργανισμούς πολλές φορές πραγματοποιείται μέσω των επιτετραμμένων της Ιταλίας.
Υγεία – Πρόνοια
Το σύστημα της δημόσιας υγείας και πρόνοιας στον Άγιο Μαρίνο είναι άρτια οργανωμένο.
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση στον Άγιο Μαρίνο είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 χρονών και παρέχεται δωρεάν στα σχολεία του κρατιδίου. Το ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει έστω και τη στοιχειώδη μόρφωση είναι 98%. Υπάρχουν ακόμη επαγγελματικά και τεχνικά κολέγια, με περιορισμένη όμως συμμετοχή μαθητών, καθώς όσοι νέοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να λάβουν ανώτατη ή τεχνολογική μόρφωση μεταβαίνουν στο εξωτερικό και κυρίως στις σχολές τις γειτονικής Ιταλίας.
Ένοπλες δυνάμεις
Ο αριθμός του τακτικού στρατού του Αγίου Μαρίνου είναι σήμερα περιορισμένος καθώς το κρατίδιο δεν αντιμετωπίζει καμία εδαφική ή άλλη απειλή από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Διοικητική διαίρεση
Δήμοι – πρωτεύουσα
Ο Άγιος Μαρίνος διαιρείται σήμερα σε 9 δήμους, οι οποίοι διοικούνται από τοπικά δημοτικά συμβούλια.
Πρωτεύουσα του κρατιδίου είναι η πόλη του Αγίου Μαρίνου. Η πόλη του Αγίου Μαρίνου έχει πληθυσμό 5.000 κατοίκους και είναι χτισμένη στις δυτικές παρυφές του όρους Τιτάνο, στα ανατολικά των Απεννίνων. Η πόλη περιστοιχίζεται από πολλά φρούρια, πύργους, γέφυρες και άλλα οχυρωματικά έργα, τα οποία χτίστηκαν κατά καιρούς για να προστατέψουν τους κατοίκους της από επιθέσεις και επιδρομές. Στην πρωτεύουσα υπάρχουν πολλά εμπορικά μαγαζιά αφορολόγητων ειδών και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.
Πόλεις
Η μεγαλύτερη κωμόπολη του Αγίου Μαρίνου είναι το Σεραβάλε, με πληθυσμό 7.109 κατοίκους. Άλλη κωμόπολη του κρατιδίου είναι το Μπόργκο Ματζιόρε.
Ιστορία
Μέχρι τον 20ό αιώνα
Ο Άγιος Μαρίνος ιδρύθηκε το 301 μ.Χ. από το χριστιανό μοναχό Μαρίνο, πρώην λιθοξόο. Ο Μαρίνος πέρασε από τις ακτές της Δαλματίας στην Ιταλική χερσόνησο για να αποφύγει το θρησκευτικό διωγμό κατά των χριστιανών.
Όταν έφτασε στο όρος Τιτάνο, αποφάσισε να βρει εκεί καταφύγιο και να εγκατασταθεί μόνιμα. Σύντομα γύρω του μαζεύτηκαν και άλλοι κυνηγημένοι χριστιανοί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μικρός οικισμός. Τους επόμενους αιώνες ο Άγιος Μαρίνος θα αποτελέσει μήλο της έριδος ανάμεσα στην Παπική Εκκλησία και τους φιλόδοξους ευγενείς της περιοχής. Η μικρή κοινότητα υπέφερε περισσότερο από τις διαδοχικές επιδρομές των αρχόντων του γειτονικού Ρίμινι.
Τελικά το κρατίδιο ανακηρύχτηκε για πρώτη φορά αυτόνομο το 1291 από τον πάπα Νικόλαο Δ΄. Μετά από μία μικρή περίοδο προσέγγισης προς το γειτονικό δουκάτο του Ουρμπίνο, ο Άγιος Μαρίνος θα αποκτήσει για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα εσωτερικής διακυβέρνησης. Το σύστημα αυτό εισήγαγε το 60μελές Μέγα και Γενικό Συμβούλιο, το οποίο στελεχώθηκε από όλες τις κοινωνικές τάξεις του μικρού κρατιδίου.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Άγιος Μαρίνος έγινε στόχος επιθέσεων και επιδρομών, κατακτήθηκε μάλιστα για λίγο από τον Καίσαρα Βοργία. Η ανεξαρτησία του Αγίου Μαρίνου αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε πλέον επίσημα το 1631, με επικύρωση της Παπικής Εκκλησίας. Από τότε η ανεξαρτησία αυτή διατηρήθηκε απαραβίαστη για αιώνες και από πολλούς κατακτητές, οι οποίοι έβλεπαν το μικρό κρατίδιο ως ένα αξιοσέβαστο κύτταρο δημοκρατίας και πολιτισμού.
Το 1815 στο Συνέδριο της Βιέννης, οι Μεγάλες Δυνάμεις τοποθέτησαν και επίσημα τον Άγιο Μαρίνο στο χάρτη των ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών της Ευρώπης και διακήρυξαν το απαραβίαστο των συνόρων του.
Τα επόμενα χρόνια στην ελεύθερη επικράτεια του μικρού κρατιδίου θα βρουν καταφύγιο πολιτικοί πρόσφυγες από όλη την Ευρώπη, με σημαντικότερο απ` όλους τον Ιταλό πολιτικό Γαριβάλδη. Το 1862, μετά από μια βίαιη παραβίαση των εδαφών του από τον αυστριακό στρατό, ο Άγιος Μαρίνος θα υπογράψει συνθήκη φιλίας και συνεργασίας με το νεοϊδρυμένο βασίλειο της Ιταλίας, το οποίο ανέλαβε ρόλο επίσημου προστάτη και εγγυητή της ασφάλειας των κατοίκων του μικρού κρατιδίου. Η συνθήκη αυτή επικυρώθηκε για τελευταία φορά από τις δύο χώρες το 1953.
Ο 20ός αιώνας
Η τελευταία φορά που απειλήθηκε η ειρήνη και η ασφάλεια του Αγίου Μαρίνου ήταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου. Τότε, παρά την ουδετερότητα που επίσημα είχε διακηρύξει η κυβέρνηση του κρατιδίου, ο Άγιος Μαρίνος υπέστη σημαντικές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Στη μεταπολεμική περίοδο τη διακυβέρνηση ανέλαβαν το Χριστιανοδημοκρατικό και το Κομουνιστικό κόμμα. Τα κόμματα αυτά κυβέρνησαν τον Άγιο Μαρίνο άλλοτε διαδοχικά και άλλοτε συμμετέχοντας από κοινού σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι κάτοικοι του Αγίου Μαρίνου κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουν την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας του, επιδιώκοντας παράλληλα σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις αναπτυγμένες και ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Καθ` όλο αυτό το διάστημα σημαντική υπήρξε η συνδρομή και η αρωγή της Ιταλίας.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση
Ο Άγιος Μαρίνος εντάχθηκε επίσημα σε όλους σχεδόν τους διεθνείς οργανισμούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Συγκεκριμένα, το κρατίδιο εντάχθηκε επίσημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1988, ενώ το 1992 έγινε πλήρες μέλος του Ο.Η.Ε. και λίγο αργότερα εντάχθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα τελευταία χρόνια η θέση του Αγίου Μαρίνου δίπλα στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να χαρακτηριστεί ισότιμη μετά την υπογραφή ειδικής συμφωνίας σύνδεσης του κρατιδίου με την Ε.Ε. (1991) και με την επίτευξη της τελωνειακής του ένωσης με την Ιταλία. Η ένωση αυτή προσφέρει στον Άγιο Μαρίνο το προνόμιο να αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό ως ιταλική επαρχία.