Σαουδική Αραβία, No Woman, No Drive

Σαουδική Αραβία, No Woman, No Drive

Όλη η νομοθεσία στη Σαουδική Αραβία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ανδρών. Περιέχει μάλιστα διατάξεις, οι οποίες επισημοποιούν τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Μία από αυτές είναι και εκείνη, η οποία απαγορεύει την οδήγηση αυτοκινήτων από τις κυρίες!

Από τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει στη Σαουδική Αραβία ένα κύμα διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης απαγόρευσης, μάλιστα κάποιες φεμινίστριες κατέληξαν στη φυλακή. Οι αστυνομικοί, που σταματούν τις γυναίκες-οδηγούς, τις αφήνουν ελεύθερες μόνον αφού υπογράψουν μία δήλωση, ότι δεν πρόκειται να καθίσουν ξανά στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Η ποινή για τις ανυπάκουες είναι δέκα μαστιγώσεις!

Για να μην κατηγορηθεί μάλιστα η κυβέρνηση της χώρας για διακρίσεις κατά των γυναικών, δεν τους απαγορεύει ρητά την οδήγηση, απλά δεν εκδίδει σε εκπροσώπους του ωραίου φύλου διπλώματα οδήγησης! Μία πραγματικά πανέξυπνη κίνηση ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα και κατ’ επέκταση τις αντιδράσεις των πολιτών που υπερασπίζονται τα γυναικεία δικαιώματα.

Ο σαουδάραβας κωμικός, Hisham Fageeh, έχει σκαρφαλώσει αυτές τις ημέρες στην κορυφή των charts με μία διασκευή του γνωστού τραγουδιού No Woman, No Cry. Ονομάζεται No Woman, No Drive και στόχος της παρωδίας είναι να καυτηριάσει τη συγκεκριμένη απαγόρευση, αλλά και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στο εξωτερικό για την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων.

Ο καλλιτέχνης φαίνεται πάντως ότι πέτυχε τον σκοπό του, αφού το βίντεο ανέβηκε σήμερα στις 26 Οκτωβρίου στο Youtube και μέσα σε λίγες ώρες το είχαν δει πάνω από 180.000 θεατές του διαδικτύου.

Ωστόσο χρήζει άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα επί της ουσίας ακολουθεί τους θρησκευτικούς νόμους του Ισλάμ πού τυπικά δεν παρέχει πολλές ελευθερίες στο γυναικείο φύλο σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν τον πρώτο λόγο για τα πάντα.

Και παρόλο που σε εμάς τους πολίτες που ανήκουμε στο δυτικό πολιτισμό μας φαίνεται πραγματικά περίεργο, εν τούτοις στις αραβικές χώρες είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο και είναι μία φιλοσοφία που κρατάει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και σαφώς δεν θεωρείται κάποια καινούργια μόδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας