Η αλπική κουλτούρα, συνώνυμη με τη φιλοξενία και την παράδοση, μας αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή σε ένα εκπληκτικό μέρος για τους φίλους του σκι, και όχι μόνο.
Tο Schladming απέχει περίπου τρεις ώρες από το Μόναχο και μόνο μία από την πόλη Salzburg της Αυστρίας, αλλά η πτήση εκεί γίνεται transit μέσω Βιέννης. Έτσι, αποφασίσαμε να προσγειωθούμε στο Μόναχο και να φτάσουμε στο Schladming με τρένο. H τρίωρη διαδρομή μάς έδωσε την ευκαιρία να μπούμε σιγά-σιγά στο πετσί της Αυστρίας, διασχίζοντας το αλλού καταπράσινο και αλλού κατάλευκο σώμα της. Ο χειμώνας δεν είχε προλάβει ακόμα να την ντύσει όλη στα λευκά, και έτσι μας άφησε να κρυφοκοιτάξουμε λίγο την πράσινη φορεσιά της.
160 χιλιόμετρα χιονοδρομικές πίστες
Τέσσερα τα βουνά που περιτριγυρίζουν το Schladming: τα Hauser Kaibling (2.015 μ.), Planai (1.894 μ.), Hochwurzen (1.850 μ.) και Reiteralm (1.860 μ.). Στέκουν το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας τούφες σπιτιών να αναπτυχθούν στις πλαγιές και τις κοιλάδες τους, ενώ ένα ποτάμι τρέχει στα πόδια τους προσθέτοντας την τελευταία πινελιά στο μαγευτικό τοπίο. Μια τούφα σπίτια, ή πιο σωστά ξενοδοχεία, βρίσκουμε και στο χωριό Pichl που απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από το Schladming και το οποίο προτιμάμε για τη διαμονή μας τις ημέρες που θα περάσουμε σε τούτη τη μεριά των αυστριακών Αλπεων. Η μεταφορά, άλλωστε, μεταξύ Pichl και Schladming γίνεται δωρεάν με τα δημόσια μεταφορικά μέσα, με την προϋπόθεση φυσικά ότι υπάρχει έγκυρο εισιτήριο σκι.
Τα multi day passes είναι εισιτήρια για σκι, κατάλληλα για όσους έχουν σκοπό να περάσουν τις περισσότερες ώρες τους στις πίστες. Τα τέσσερα βουνά έχουν συνολικά πάνω από 160 χιλιόμετρα διαμορφωμένες πίστες, με άριστη επικοινωνία και διασύνδεση μεταξύ τους. Οι δε φιλόξενες πλαγιές είναι κατάλληλες τόσο για προχωρημένους όσο και για αρχάριους, παιδιά και οικογένειες. Υπάρχει εξαιρετική υποδομή, με πολλές σχολές σκι και snowboard για ενηλίκους και παιδιά, καθώς και πολλά φυσικά παγοδρόμια. Επιπλέον, μόνο στο Planai και στο Hochwurzen υπάρχουν 657 χιονομηχανές που εξασφαλίζουν καλή ποιότητα χιονιού, ανεξάρτητα από τα «κέφια» του καιρού.
To Schladming έχει ανακηρυχθεί μία από τις κορυφαίες αυστριακές περιοχές για σκι και το Μάρτιο του 2012 θα είναι η δεύτερη φορά από το 1982 που θα γίνει εδώ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι γυναικών και αντρών. Στις 27 Μαρτίου, το παγωμένο Dachstein θα φιλοξενήσει για πέμπτη φορά φέτος τους καλύτερους αλπινιστές που θα καταφτάσουν από πολλές χώρες του κόσμου, για να αγωνιστούν στους σκληρότερους αγώνες σκι των Ανατολικών Άλπεων, στο «Dachstein Χtreme».
Ο ανοιξιάτικος Απρίλης θα κλείσει τη χειμερινή περίοδο στο Schladming και το Ramsau, με την εβδομάδα των χειμερινών σπορ «Aspen Adria Winter sport Week» (11 έως 17 Απριλίου), στην οποία θα συμμετάσχουν σχεδόν 1.000 άτομα από όλη την Ευρώπη.
Μια βόλτα στο Schladming θα μας οδηγήσει στο Hohenhaus Tenne. Τα 3.000 τετραγωνικά του φιλοξενούν μπαρ, εστιατόρια και μια ξακουστή διώροφη disco στην οποία ξεφαντώνουν κάθε βράδυ οι σκιέρ. Στα ριζά του όρους Planai, όπου απλώνεται η πόλη του Schladming, είναι εγκατεστημένα τα lifts, διθέσια κλειστά κουβούκλια που μεταφέρουν κόσμο στις πίστες και στην κορυφή του βουνού. Ακόμα και αν δεν κάνεις σκι, μια βόλτα εκεί ψηλά σε φιλεύει με μια απίστευτη πανοραμική θέα! Ο χρόνος μοιάζει να μην είναι αρκετός για να μπορέσεις να γνωρίσεις και να βιώσεις όλα όσα έχει να σου προσφέρει ο υπέροχος αυτός τόπος, και ο δικός μας έχει σχεδόν εξαντληθεί…
Πληροφορίες για την Schladming
Πως να πάτε
Αεροπορικώς για Μόναχο, Βιέννη ή Salzburg με Aegean, Austrian Airlines, Lufthansa.
Η διαδρομή από Salzburg για Schladming είναι περίπου μία ώρα, από Μόναχο δυόμισι με τρεις ώρες και από Βιέννη σχεδόν τέσσερις. Γίνεται με τρένο, με ταξί, mini bus ή με λεωφορείο και το κόστος ποικίλλει ανάλογα με την επιλογή.
To τρένο έχει το μειονέκτημα ότι αλλάζεις συρμό σε κάποιους σταθμούς και είναι λίγο πιο αργό. Κατά τ’ άλλα, για ταξί μπορείτε να σημειώσετε το Taxi Steve (τηλέφωνο 00433.68.722.855, 00436.644.342.742), ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας είναι ο Σταύρος, συμπατριώτης μας που κάνει sightseeing tours στην περιοχή και τη διαδρομή Μόναχο – Schladming και Salzburg – Schladming. Η μεταφορά με mini bus είναι καλή επιλογή, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν περισσότεροι επιβάτες (5 – 8 άτομα), ώστε να είναι χαμηλό το κόστος (130 ευρώ ανά mini bus για Salzburg, 370 ευρώ για Μόναχο την ημέρα, μετά τις 9 το βράδυ είναι 160 και 400 ευρώ, αντίστοιχα). Το κόστος του τρένου είναι περίπου 60 ευρώ από Μόναχο και 30 ευρώ από Salzburg.
Που να μείνετε
Pichlmayrgut
Pichl, www.pichlmayrgut.at τηλ. 00436.45.47.305.
Το ξενοδοχείο, με θέα τα βουνά Hochwurzen και Reiteralm, έχει προσφορές που συμπεριλαμβάνουν στην τιμή του δωματίου όλες τις υπηρεσίες του: πισίνα, σάουνα, χαμάμ, μασάζ, γκολφ, bowling, γυμναστήριο, πρόγραμμα για παιδιά κ.λπ. Το spa του μοναδικό. Τα δε lifts, σχεδόν στα πόδια του, απέχουν περίπου 7 λεπτά με τα πόδια, ενώ το ξενοδοχείο παρέχει δωρεάν μεταφορά σε αυτά.
Gut Raunerhof
Pichl, www.raunerhof.at, τηλ. 00436.45.47.356.
Αρχοντικό ξενοδοχείο, πιο μικρό και οικονομικό από το πρώτο, σκαρφαλωμένο στο Reiteralm, με τα lifts να περνούν κυριολεκτικά έξω απ’ το παράθυρό σας. Σάουνα, σολάριουμ, μασάζ, παιδική χαρά, πινγκ πονγκ, ιππασία αλλά και ski passes προσφέρονται στους πελάτες.
Almdorf Reiteralm
www.almdorf-reiteralm.at
Το συγκρότημα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 στο όρος Reiteralm, έχει καταπληκτική θέα, απευθείας πρόσβαση στις πίστες και δική του φωτιζόμενη πίστα για έλκηθρα.
Που να φάτε
Εμπιστευτείτε την κουζίνα του ξενοδοχείου σας. Τα περισσότερα έχουν μεγάλη ποικιλία στο μενού τους -συνήθως μπουφέ, που περιλαμβάνει τόσο τοπικές όσο και διεθνείς γεύσεις. Κατά τ’ άλλα, το Schladming έχει εστιατόρια για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις. Ενδεικτικά:
- Marias Mexican
Steirergasse 3, τηλ. 00433.68.722.821
Μεξικανική κουζίνα - Café Erlbacher
Martin-Luther-Strasse 30, τηλ. 00433.68.722.114
Γερμανικό εστιατόριο - Giovanni’s Pizza u Pasta
Parkgasse 69, τηλ. 00433.68.724.638
Ιταλικό εστιατόριο - China Restaurant Perking
Siedergasse 268, τηλ. 00433.68.722.688
Κινεζική κουζίνα
ΑPRES SKI
- Hohenhaustenne
- (τηλ. 00433.68.722.042, www.planai.at):
- Στην καρδιά του Schladming βρίσκεται το μεγαλύτερο après-ski σαλέ της Ευρώπης, διαθέτει πολλά μπαρ, εστιατόριο και μια εκπληκτική διώροφη disco.
ΕΧΤRΕΜΕ SKI SPORTS
- Dachstein Χtreme
- (τηλ. 00436.64.411.309, www.astc.at)