ΑρχικήΑπόψειςΣε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται να βοηθούμε ο ένας τον άλλο σαν...

Σε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται να βοηθούμε ο ένας τον άλλο σαν αδέρφια

Σε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σαν αδέρφια. Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές μου! Οκτώ ημέρες μετά την ιερή στιγμή της αναλήψεως της Μαρίας στους ουρανούς, η σημερινή θεία λειτουργία μάς προσκαλεί να τιμήσουμε την ευτυχή Παρθένο Μαρία, αποδίδοντάς της τον τίτλο της «βασιλίσσης». Στοχαζόμαστε σήμερα τη μητέρα του Χριστού ως εστεμμένη από τον υιό της, ως μέλος της οικουμενικής Του βασιλείας, όπως την αναπαριστούν πολυάριθμα ψηφιδωτά και νωπογραφίες. Φέτος μάλιστα η εορτή αυτή συμπίπτει με την Κυριακή, κι επωφελείται έτσι από μεγαλύτερη φωταψία από το Λόγο του Θεού και από τους πανηγυρισμούς που συνοδεύουν το εβδομαδιαίο Πάσχα. Επιπλέον, η απεικόνιση της εικόνας της εστεμμένης Μαρίας ταιριάζει με το σημερινό ευαγγέλιο, στο οποίο ο Ιησούς μας λέει: «ἰδοὺ εἰσὶν ἔσχατοι οἳ ἔσονται πρῶτοι, καὶ εἰσὶ πρῶτοι οἳ ἔσονται ἔσχατοι» (Λκ. 13:30). Πρόκειται αυτολεξεί για μια έκφραση του Χριστού, που αναφέρεται πολλές φορές στα ευαγγέλια, με ταυτόσημο τρόπο, ασφαλώς διότι αντανακλά ένα από τα αγαπημένα θέματα της διδασκαλίας Του.

Η Παρθένος είναι το ιδεώδες παράδειγμα αυτής της ευαγγελικής αλήθειας, πως ο Θεός «καθεῖλε δυνάστας ἀπὸ θρόνων καὶ ὕψωσε ταπεινούς» (Λκ.1:52). Η ασήμαντη και απλή κόρη της Ναζαρέτ έγινε βασίλισσα της οικουμένης! Είναι ένα από τα μεγάλα θαύματα που μας αποκαλύπτει η αγάπη του Θεού. Ασφαλώς, η βασιλεία της Μαρίας είναι πολύ σχετική σε σύγκριση με εκείνη του Χριστού: εκείνος είναι ο Κύριος, που μετά το όνειδος και το θάνατο επί του σταυρού «ὁ Θεὸς… ὑπερύψωσε καὶ ἐχαρίσατο αὐτῷ ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα, ἵνα… πᾶν γόνυ κάμψῃ ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων» (Φιλ. 2:9-10).

Χάρη όμως στο σχέδιο της Θείας Χάριτος, η άσπιλος μητέρα του Χριστού συνδέθηκε ακατάλυτα με το μυστήριο του υιού της: με την ενσάρκωσή Του· με τη γήινη ζωή Του, την κατ’ αρχή κεκαλυμμένη, στη Ναζαρέτ, την αποκαλυφθείσα αργότερα διαμέσου του μεσσιανικού του λειτουργήματος· του πάθους και του θανάτου Του· την ένδοξής Του ανάστασης τέλος και της ανάληψής Του στους ουρανούς. Η μητέρα δεν μοιράστηκε με το γιο της μόνο την ανθρώπινη πλευρά του μυστηρίου Του, αλλά, δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και με την προαίρεσή Του και τη θεία Του βούληση, σε βαθμό που ολόκληρη η πτωχή και ταπεινή ύπαρξή της να ανελιχθεί, να μετασχηματισθεί και να δοξασθεί «διὰ τῆς στενῆς πύλης», που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον Ιησού (Λκ.13:24). Η Μαρία είναι πράγματι η πρώτη που διασχίζει αυτή την «οδό» πρόσβασης που άνοιξε ο Χριστός προς τη βασιλεία Του, μια οδό προσβάσιμη στους ταπεινούς, σε όλους όσοι εμπιστεύονται το Λόγο του Θεού και στρατεύονται στην εφαρμογή του.

Στην ιστορία των πόλεων και των λαών που ευαγγελίσθηκαν στο χριστιανικό μήνυμα, πολυάριθμες είναι οι δημόσιες μαρτυρίες της λατρείας προς την Παναγία, που αρκετές φορές συνδέονται με τη βασιλεία της εστεμμένης Παρθένου Μαρίας. Αλλά σήμερα επιθυμούμε κυρίως να ανανεώσουμε, ως μέλη της εκκλησίας, την αφοσίωσή μας προς εκείνη που ο Ιησούς όρισε μητέρα και βασίλισσά μας. Ας εμπιστευθούμε στη μεσιτεία της τις καθημερινές μας προσευχές για ειρήνη, ιδίως όπου κυριαρχεί η παράλογη λογική της βίας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να αποδεχθούμε πως σε αυτόν τον κόσμο χρειάζεται να βοηθούμε ο ένας τον άλλο σαν αδέρφια ώστε να οικοδομήσουμε έναν πολιτισμό της αγάπης. Maria, Regina pacis, ora pro nobis!

Μετά το πέρας του κηρύγματος

Ιδιαιτέρως χαιρετώ τους γαλλόφωνους προσκυνητές, και μάλιστα τους κατηχητές της ενορίας της Αγίας ‘Αννης του Μπιτ-Ο-Κάιγ, στο Παρίσι. Τα σημερινά λειτουργικά μας κείμενα μάς θυμίζουν πως όλοι οι άνθρωποι προορίζονται για τη σωτηρία. Αυτή η πίστη όμως είναι ταυτόχρονα και μια πρόσκληση, να αποδεχόμαστε τις νόμιμες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, μιμούμενοι τον Ιησού, που ήρθε στο κόσμο για να σώσει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή γλώσσας. Αγαπητοί μας γονείς, είθε να διαπαιδαγωγήσετε τα παιδιά σας στην παγκόσμια αδερφοσύνη. Και είθε η Παρθένος Μαρία να σας συντροφεύει στην προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, που πλησιάζει! Καλή Κυριακή σε όλους!

Άρθρο του πάπα Benedictus XVI

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166