Το Alphabet Loon παρέμεινε στη στρατόσφαιρα 312 μέρες, σπάζοντας ρεκόρ

Το Alphabet Loon παρέμεινε στη στρατόσφαιρα 312 μέρες, σπάζοντας ρεκόρ

Η θυγατρική εταιρεία της Alphabet, η Loon, ισχυρίζεται ότι έσπασε ένα εκπληκτικό ρεκόρ που σχετίζεται με την συνεχόμενη διάρκεια πτήσης των ιπτάμενων μπαλονιών της στη στρατόσφαιρα που λειτουργούν ως πομποί για να παρέχουν διαδίκτυο στο ευρύ κοινό. Η εταιρεία είπε ότι κατέρριψε το δικό της προηγούμενο ρεκόρ των 223 ημερών, το οποίο είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο μετά από τρεις μήνες περίπου έφτασε τις 312 μέρες.

Η ανακοίνωση έρχεται την χρονική στιγμή που πάρα πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς αναζητούν νέους τρόπους για να επεκτείνουν την κάλυψη του Διαδικτύου στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης. Μάλιστα αρκετοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν εκτοξεύσει και θέσει σε λειτουργία συστάδες μικρό-δορυφόρων για να επιτύχουν αυτό το σκοπό, μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι η Amazon και το SpaceX του Elon Musk που ανταγωνίζονται να φέρουν την διαδικτυακή σύνδεση σε δυσπρόσιτα μέρη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft ξεκίνησε μία φιλόδοξη πρωτοβουλία, το Azure Space για να ενισχύσει τη μονάδα cloud της, ούτως ώστε να μπει και αυτή δυναμικά σε τούτο το χώρο και να κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο από την πίτα σε αυτή την κερδοφόρα αγορά. Ο Bill Gates είχε προβεί πρόσφατα σε μία σχετικά μεγάλη επένδυση της τάξεως του 85,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία δορυφορικών κεραιών Kymeta, η οποία βοηθά στον εξοπλισμό οποιουδήποτε οχήματος ή πλοίου για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από μεριάς των εταιρειών στου δορυφόρους χαμηλής γήινης τροχιάς (low earth orbit), εντούτοις τα μπαλόνια Loon έχουν την ικανότητα να πετούν σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο και μπορούν έτσι να παρέχουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο υπηρεσίες LTE απευθείας σε καταναλωτικές συσκευές. Αυτό παρακάμπτει οποιαδήποτε ανάγκη για τους δαπανηρούς δορυφόρους με πανάκριβα τερματικά που θεωρούνται ασύμφοροι οικονομικά και αρκετά χρονοβόρο για να κατασκευαστούν. Και επειδή τα μπαλόνια του Loon βρίσκονται πιο κοντά στη Γη, μειώνεται ο λανθάνων χρόνος μεταφοράς δεδομένων προς τις συσκευές των χρηστών που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.

Τα μπαλόνια Loon ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα κατά μέσο όρο 20 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, όπου οι διάφορες συνθήκες επηρεάζουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα των μπαλονιών. Για να το αντιμετωπιστεί αυτή η περίεργη κατάσταση, η Loon χρησιμοποιεί αλγόριθμους και μοντέλα πρόβλεψης για να μετακινήσει τα μπαλόνια πάνω-κάτω μέχρι να βρουν το κατάλληλο ευνοϊκό ρεύμα ανέμου που θα τα βοηθήσει να συνεχίσουν να κινούνται προς την προβλεπόμενη κατεύθυνση τους, αποφεύγοντας τις ακατάλληλες ζώνες πτήσης που δυσχεραίνουν το έργο τους. Αυτό επιτρέπει στη Loon να παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας εκτεταμένη κάλυψη LTE, εξυπηρετώντας απομακρυσμένες περιοχές όπως και μέρη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπου έχει υποστεί ζημιά η επίγεια υποδομή.

Καθώς τα μπαλόνια εκμεταλλεύονται τον αέρα για να κινηθούν πιο σωστά, μπορούν να παραμείνουν στον ουρανό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένων δύο ραδιοπομπούς, που τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες και μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας