ΑρχικήΑπόψειςΣε λίγα χρόνια όλοι οι χρήστες του διαδικτύου θα χρησιμοποιούν VPN

Σε λίγα χρόνια όλοι οι χρήστες του διαδικτύου θα χρησιμοποιούν VPN

Σε λίγα χρόνια όλοι οι χρήστες του διαδικτύου θα χρησιμοποιούν VPN.

Η εξέλιξη του VPN (Virtual Private Network) ή αλλιώς εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ειναι ένα εργαλείο που υποστηρίζει την ιδιωτική περιήγηση στο διαδίκτυο, καλύτερα από κάθε τι άλλο. Αφού αναμφισβήτητα μπορεί να παρέχει στο χρήστη τις βασικές αρχές της ασφάλειας, της ιδιωτικής ζωής και ενός ανοιχτού διαδικτύου.

Οι μεγάλες τάσεις της βιομηχανίας είναι σαφείς: ευαισθητοποίηση, ενοποίηση και επέκταση. Η εμπιστοσύνη στους ISPs έχει μειωθεί, ενώ η συνειδητοποίηση των VPN έχει αυξηθεί. Παρά τις υποσχέσεις τους, οι πάροχοι υπηρεσιών του διαδικτύου δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό της μεταπώλησης των δεδομένων περιήγησης των πελατών τους.

Η αξία του διαδικτυακού ιστορικού των χρηστών θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση που ασκείται στους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου για μεγιστοποίηση των ροών εσόδων τους με την πώληση πληροφοριών του χρήστη στον υποψήφιο πελάτη ανάλογα με τις προσφορές που θα λάβουν. Αυτή η συνεχώς αυξανόμενη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής θα αφορά τους καθημερινούς χρήστες, οι οποίοι θα αναζητήσουν λύσεις για την ανάκτηση του ελέγχου της ψηφιακής τους ζωής.

Μερικοί τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Google ή η Apple, μπορούν να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες VPN, αλλά οι καταναλωτές θα είναι επιφυλακτικοί να αναθέτουν ολόκληρη την ψηφιακή τους ζωή σε μία οντότητα μόνο. Πολλοί χρήστες προτιμούν να επιλέγουν ανεξάρτητες υπηρεσίες VPN ως έλεγχο της δύναμης των εταιρειών αυτών.

Ο κλάδος VPN θα υποστεί σημαντική ενοποίηση. Ενώ υπάρχουν χιλιάδες ελεύθερες και πληρωμένες εταιρείες VPN σήμερα, μόνο μια χούφτα εταιρειών θα φτάσουν τελικά στην κορυφή.

Οι αδίστακτοι χειριστές, όπως εκείνοι που δημιουργούν έσοδα από τις πλατφόρμες τους με την έγχυση διαφημίσεων σε προγράμματα περιήγησης, θα εκτεθούν, καθώς οι χρήστες χρόνο με τον χρόνο κατανοούν όλο και περισσότερο τα τυποποιημένα πρότυπα της βιομηχανίας των διαφημίσεων.

Μόνο εταιρείες VPN με αποδεδειγμένο ιστορικό παροχής ασφάλειας και αξιοπιστίας θα διαπρέψουν. Σε μια παράλληλη τάση, διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο, όπως οι προμηθευτές προστασίας από ιούς ή οι ίδιοι οι ISP θα προσφέρουν τα δικά τους προϊόντα ασφαλείας για την προστασία των συνδέσεων στο διαδίκτυο των χρηστών. Το αν τέτοιες προσφορές όπως η “ασφάλεια Wi-Fi” θα εξελιχθούν ώστε να γίνουν πλήρη προϊόντα VPN και να ανταγωνίζονται τους τυπικούς παρόχους VPN είναι μια εξαιρετική ερώτηση.

Οι προσπάθειες ρύθμισης των VPN θα αποδειχθούν άκαρπες. Οι περισσότερες κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν τα κέντρα δεδομένων ή τους παρόχους δικτύων ασκώντας πιέσεις στη βιομηχανία VPN, εμποδίζοντας τις πληρωμές σε παρόχους VPN και ζητώντας από τους παρόχους VPN να κατασκοπεύουν τους δικούς τους πελάτες.

Σε αντίθεση με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου που εκτροχιάστηκαν σε λανθασμένους και επικίνδυνους νόμους διατήρησης δεδομένων, οι εταιρείες VPN (υποστηριζόμενες από έντονο δημόσιο συναίσθημα) είναι πιθανό να αποτρέψουν τις προσπάθειες κρατικών ή εταιρικών φορέων να εισβάλουν στην ιδιωτικότητα των χρηστών. Οι περισσότερες χώρες ενδέχεται να επιχειρήσουν να θεσμοθετήσουν τεχνικά μέτρα για την παρεμπόδιση της πρόσβασης στο VPN, επεκτείνοντας το γνωστό παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους παρόχους VPN σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου η λογοκρισία είναι ο κανόνας.

Όσοι γνωρίζουν καλά το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο πιστεύουν ότι το πιο αξιόπιστο εργαλείο για την προστασία τους, από αδιάκριτα μάτια και από κακεντρεχείς φορείς, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι κατάσκοποι εείτε λειτουργών για το δημόσιο συμφέρον είτε για ιδιωτικά συμφέροντα.

Η συνειδητοποίηση του VPN θα συνεχίσει να επεκτείνεται καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να κατανοούν το βαθμό στον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και άλλες τεχνολογικές οντότητες παραβιάζουν τακτικά το απόρρητό τους. Αυτό θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενοποίησης καθώς οι καταναλωτές εξαντλούν τις φτωχότερες υπηρεσίες VPN και μερικές εταιρείες, θα ξεπεταχτούν στην επιφάνεια ως σανίδα ασφαλείας για τους δύσμοιρους χρήστες.

Ωστόσο η αύξηση της υιοθέτησης VPN θα σημάνει επιπρόσθετες προσπάθειες ρύθμισης και κυβερνητικών ελέγχων, οι οποίες τελικά θα συναντήσουν αντίσταση καθώς ο αυξανόμενος πληθυσμός των χρηστών VPN αγωνίζεται για την προστασία ενός κρίσιμου εργαλείου που προστατεύει την ηλεκτρονική ανωνυμία τους. Τελικά, η βιομηχανία VPN θα οφείλει την άνοδό της στην δημόσια συνειδητοποίηση ότι πρέπει να υπάρχει μια διαδρομή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Αδίστακτοι (1965 ταινία)

Men in Black II (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166