Το δημόσιο χρέος και το χρέος μας

Το δημόσιο χρέος και το χρέος μας

Οι ευρέως πλέον συζητούμενες διευκολύνσεις προς τη χώρα μας με επίκεντρο το δημόσιο χρέος και την αποπληρωμή των δανείων ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή της στις αγορές, είναι το πρώτο καλό νέο για τη χώρα ύστερα από μακρά περίοδο αρνητικών τοποθετήσεων. Αν συμβεί αυτό -πολύ περισσότερο αν συνδυαστούν οι συζητούμενες διευκολύνσεις με χρηματοδότηση της χώρας από τα διαθέσιμα των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. ώστε να ανακοπεί η πορεία ύφεσης- θα μπορούμε βάσιμα να προσδοκάμε σε καλύτερες μέρες για τη χώρα.

Πρέπει, βεβαίως, να γνωρίζουμε πως τα σενάρια αυτά υπάρχουν -έστω και ως σενάρια- ακριβώς επειδή στο μεταξύ η χώρα επανακτά σταδιακά και με βαρύ κόστος την αξιοπιστία της. Με την εφαρμογή επώδυνων μέτρων που μας επιβλήθηκαν ενώ θα έπρεπε οι ίδιοι, εκουσίως, να τα είχαμε λάβει.

Αλλά αυτό το κεφάλαιο, πλέον, ανήκει στην ιστορία. Αυτό που έχει σημασία είναι το «αύριο»… Και το «αύριο» είναι συνυφασμένο με την ικανότητα και την αποφασιστικότητά μας, τις αντοχές και τη θέλησή μας να εκσυγχρονίσουμε τον τόπο. Μόνο έτσι -«στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις»- μπορούμε να προσδοκάμε σε στήριξη φίλιων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ακριβώς γιατί πρέπει να είναι βέβαιοι πως οι όποιες διευκολύνσεις δεν μπορούν να κατευθύνονται σε μία οικονομία που αποδεδειγμένα υπήρξε ο πίθος των Δαναΐδων. Οι αλλαγές στη χώρα θα φέρουν και αλλαγή στάσης από την πλευρά της Ευρώπης.

Ας μην αυταπατώμεθα. Ούτε μαγικές λύσεις υπάρχουν, ούτε «καλοί Σαμαρείτες». Η προσπάθεια της χώρας θα είναι μακρά και κοπιώδη. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρωτίστως οι πολίτες. Αν μη τι άλλο, αυτοί διαθέτουν τον κοινό νου.

Σε αντίθεση με πολιτικές δυνάμεις που μηρυκάζουν φιλολαϊκές φλυαρίες ωσάν να ζουν σε άλλη χώρα και ωσάν τα προβλήματα να λύνονται(;) όχι με ορθολογική αντιμετώπιση αλλά με βερμπαλιστικούς εξορκισμούς των «κακών» συμμάχων μας. Τους οποίους καταγγέλλουμε από τη σχεδία που μας έδωσαν για να αποφύγουμε τον βέβαιο πνιγμό.