Σερφάρετε στο κύμα. Μην τους κοιτάτε, μιμηθείτε τους

Σερφάρετε στο κύμα. Μην τους κοιτάτε, μιμηθείτε τους

Όποτε βρισκόμαστε στην παραλία μας συμβαίνει το εξής φαινόμενο, επειδή δεν κάνουμε κάτι και δεν ασχολούμαστε με κάτι συγκεκριμένο, παρακολουθούμε τους γύρω μας με διάθεση άλλοτε περιπαικτική, άλλοτε ελαφρώς γκομενίζουσα, άλλοτε βαριεστημένη. Τις περισσότερες φορές μετά από λεπτά ή δευτερόλεπτα που η ματιά μας περιφέρεται και «παίζει», καταλήγει στους αντιπαθέστατους σέρφερς είτε αυτοί είναι γυναίκες είτε άνδρες. Έχουν, συνήθως, ωραία σώματα, δυναμική διάθεση και ανέμελο ύφος.

Το επόμενο σημείο στο οποίο πέφτει το μάτι μας είναι οι σωματικές, τυχόν, ατέλειες που έχουμε. Τότε, ξεφυσάμε και σκεφτόμαστε: Μα τί παραπάνω έχει ο λούλης ή η χαζή που κάνει σέρφινγκ και όλες ή όλοι τον παρατηρούν με τόση προσοχή;

Η απάντηση είναι απλή. Έχει μία σανίδα σερφ παραπάνω την οποία χρησιμοποιεί για να «καλπάζει» στα κύματα και επομένως είναι απολύτως λογικό να τον παρατηρούν όλοι και όλες με τόση προσοχή

Το σέρφινγκ, άλλωστε είναι ένα μοναχικό άθλημα, στο οποίο αντίπαλο μόνος, είναι ο άνεμος, η θάλασσα και ο κακός εαυτός του σέρφερ. Συνθέτει θετικά χαρακτηριστικά όπως η αδρεναλίνη, η ταχύτητα, η δύναμη, η αρμονία στην κίνηση, η ισορροπία. Θεωρείται δύσκολο καθώς απαιτεί καλή τεχνική και πολύ καλή ισορροπία. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και περισσότερο τους μυς του στήθους, της πλάτης, των ώμων και των χεριών, που ενεργοποιούνται στο χειρισμό του πανιού

Κάρπαθος Παραλίες

Πλάι σε ένα βραχώδη λόφο, που ορθώνεται στην ανατολική ακτή του νησιού, απλώνονται τα Πηγάδια (ή Κάρπαθος), η πρωτεύουσα του νησιού και το κύριο λιμάνι του. Πάνω στο βραχώδη λόφο ήταν χτισμένη πιθανότατα η μινωική ακρόπολη. Ανεβαίνουμε σ’ αυτήν από ένα ανηφορικό δρομάκι, παρακαμπτήριο του ασφαλτόδρομου που προχωράει ανατολικά προς την Παναγία τη Λαρνιώτισσα.

Στα πόδια μας το λιμάνι, ολόκληρη η πόλη της Καρπάθου, ο κόλπος του Βροντή με την απέραντη αμμουδιά και πέρα τα ορεινά χωριά. Η παραλία των Πηγαδιών απλώνεται σε όλο το μήκος του όρμου, που ξεπερνά τα 2,5 χιλιόμετρα. Η άμμος της είναι θαυμάσια και τα νερά πολύ καθαρά. Αρχίζει λίγο μετά το Επαρχείο και στα πρώτα 1000 μέτρα διαθέτει το καλοκαίρι ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Κάπως πιο μακριά υπάρχουν και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και κυρίως για γουίντ σέρφινγκ. Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ακτή ανατολικά των Πηγαδιών. Σε αυτή δεν υπάρχει αμμουδιά, αλλά πυκνό πευκοδάσος που σκαρφαλώνει σε έναν απότομο και βραχώδη λόφο. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος περνάει ψηλά, προσφέροντας μια όμορφη θέα προς τη θάλασσα. Αν δεν τις επισκεφτούμε, είναι δύσκολο να πιστέψουμε πόση ομορφιά κρύβουν αυτές οι παραλίες της Αμμοοπής. Έτσι εξηγείται και η ραγδαία τουριστική τους ανάπτυξη. Για να πάμε από τα Πηγάδια στην Αμμοοπή ακολουθούμε το δρόμο που προχωρεί νοτιοδυτικά προς το αεροδρόμιο.

Λίγο πιο έξω από την πόλη συναντάμε τη διασταύρωση με το δρόμο αριστερά που πάει στην Αγία Κυριακή. Ο δρόμος ανηφορικός, χαρίζει στην αρχή μια πανοραμική θέα προς την πόλη της Καρπάθου και τον όρμο της. Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα βλέπουμε τη διασταύρωση για το χωριό Μενετές, που ξεχωρίζει ήδη πάνω στο βουνό δεξιά. Σε λίγο θα αφήσουμε την κεντρική αρτηρία και θα στρίψουμε αριστερά προς τη θάλασσα. Ο δρόμος είναι τώρα στενότερος και έχει πολλές στροφές.

Λευκάδα

Μοναδικός στην Ελλάδα και από τους καλύτερους στην Ευρώπη για γουίντ σέρφινγκ ο κόλπος της Βασιλικής προσελκύει εκατοντάδες φίλους του αθλήματος από όλο τον κόσμο! Σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών βρίσκεται η Pension Holidays.

Θέλετε να νιώσετε πρωτόγνωρες εμπειρίες διασχίζοντας τα καταγάλανα νερά της πανέμορφης Ελλάδας; Τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα διάφορα είδη του wind surfing, που συνδυάζουν την ταχύτητα πάνω στο κύμα, την ηρεμία του απέραντου γαλάζιου και την άμεση επαφή με την φύση.

Είναι ένα άθλημα, που σου δίνει την δυνατότητα να καλπάσεις μέσα στην φαντασία σου ταξιδεύοντας μόνος ή να μοιραστείς τις όμορφες στιγμές του ταξιδιού συμπορεύοντας με άλλα σκάφη.

Η Χαβάη και η υπόλοιπη Πολυνησία είναι ευλογημένη με τα κύματα του Ειρηνικού Ωκεανού και έτσι το σέρφινγκ μπήκε στη ζωή των locals αιώνες πριν. Η άρχουσα τάξη της Χαβάης φημιζόταν για τις ικανότητες της στο κύμα, ενώ οι πλέον φημισμένοι σέρφερς ανεξάρτητα από κοινωνική θέση απολάμβαναν προνόμια στους βασιλικούς κύκλους.

Οι ηγέτες πάλι, καθώς έπρεπε να είναι δυνατοί ώστε να μπορούν να κυβερνούν σωστά, με το σέρφινγκ διατηρούσαν πάντα τη φόρμα που απαιτούσε η θέση τους.. Το 19ο αιώνα το σέρφινγκ λίγο έλειψε να χαθεί λόγω των έντονων κοινωνικών-πολιτισμικών επιρροών από το δυτικό πολιτισμό. Ελάχιστοι χαβανέζοι σέρφερς είχαν απομείνει εκείνη την εποχή. Το ενδιαφέρον για το σπορ, όμως, άρχισε να αναθερμαίνεται στα τέλη του αιώνα, όταν κάποιοι άρχισαν να αγκαλιάζουν πιο ζεστά το σπορ των προγόνων τους.

Στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να παίρνει πνοή, κυρίως στη Waikiki Beach, με πρωταγωνιστές τους θρυλικούς Duke Paoa Kakanamoku, George Freeth, William Dole, Steamboat Bill κ.ά.

Προσοχή

Τι πρέπει να προσέξετε

Αν προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας, κινδυνεύετε να τραυματίσετε τη μέση και τους ώμους σας. Πρέπει να φοράτε πάντα σωσίβιο, να αποφεύγετε τις θάλασσες που έχουν βραχάκια και να μην κάνετε σέρφινγκ αν έχει πολύ δυνατό άνεμο και μεγάλα κύματα.

Πόσες θερμίδες καίτε

Σε επίπεδο εκμάθησης, θα κάψετε από 200 με 240 θερμίδες την ώρα, ενώ κάποιος περισσότερο προχωρημένος θα καταναλώσει από 500 με 600 θερμίδες την ώρα.

Τα hot spots του καλοκαιριού

Οι ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και όχι μόνο

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες παραλίες, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως meeting-points των surfers. Κάτι αντίστοιχο με το Τροκαντερό του Φαλήρου για τους fans του street-basketball. Είναι σημεία στα οποία ο surfer αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα μέρος που τον καταλαβαίνουν, που νιώθει οικειότητα και που μπορεί να εκφραστεί.

Έχουμε αποκωδικοποιήσει μερικές από αυτές τις παραλίες και παράλληλα προσπαθήσαμε να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τη διευκόλυνση των αμύητων στο άθλημα. Οι…μυημένοι μπορούν να μας στείλουν με e-mail τυχόν διορθώσεις και προτάσεις.

Corfu Ski Club

 • ΠΟΥ: Στη Δασιά, 9 χλμ. Από την πόλη της Κέρκυρας
 • ΠΩΣ: Από την πόλη παίρνεις το δρόμο για την Παλαιοκαστρίτσα και σε 10 λεπτά είσαι στη Δασιά
 • ΤΙ: Water ski, kneeboard, wakeboard, jet ski,αλεξίπτωτο
 • ΠΟΣΟ: Water ski, kneeboard, wakeboard : 22 €, jet ski: 49€, αλεξίπτωτο: 40€

Καράβι

 • ΠΟΥ: Στο Σχινιά, 42 χλμ από την Αθήνα
 • ΠΩΣ: Ακολουθώντας τη διαδρομή για Μαραθώνα και στη συνέχεια τις πινακίδες για Σχινιά
 • ΤΙ: Water ski, wakeboard, kite surf, catamaran, banana, tube riding, windsurf
 • ΠΟΣΟ: Water ski, wakeboard:25 €, windsurf:25 €, catamaran: 30 € η ώρα.

Eden Beach

 • ΠΟΥ: 47ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, περιοχή Μαύρο Λιθάρι, 2 χλμ μετά τη Σαρωνίδα
 • ΤΙ: Water ski, wakeboard, κανό, windsurf, barefoot, tubes, banana
 • ΠΟΣΟ: Water ski, wakeboard:22 €, windsurf: 12 €, barefoot: 25 €, tubes: 15 €, banana: 12 €

Κέντρο Θαλασσίων Σπορ Νέων Ρόδων

 • ΠΟΥ: Στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής
 • ΠΩΣ: Από τη Θεσσαλονίκη περίπου μιάμιση ώρα μέσω Σταυρού, παραλιακά ή μέσω Αρναίας από τον ορεινό δρόμο
 • ΤΙ: Water ski, wakeboard, kneeboard, barefoot, κανό, windsurf, ιστιοπλοΐα, αλεξίπτωτο
 • ΠΟΣΟ: Water ski, wakeboard: 20 €, kneeboard18 €, barefoot 25 €, κανό, windsurf 15 € η ώρα, ενώ τα μαθήματα για 10 ώρες στοιχίζουν 200 €, ιστιοπλοϊκό laser για μία ώρα 15 €, ιστιοπλοϊκό soling για μία ώρα: 50 €, αλεξίπτωτο για 10 λεπτά: 30 €

Κύθηρα, Καψάλι

 • ΠΟΥ: 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα ή Κύθηρα
 • ΤΙ: γουίντ σέρφινγκ, κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, αλεξίπτωτο, ιστιοπλοϊα, θαλάσσιο σκι
 • ΠΟΣΟ: αρκετά φθηνότερα από κοσμικές παραλίες
 • Στις διάφορες παραλίες του νησιού των Κυθήρων ενοικιάζεται εξοπλισμός για διάφορα θαλάσσια σπορ, ενώ και στα ξενοδοχεία που λειτουργούν στο Καψάλι, διατίθεται εξοπλισμός για κάθε είδους θαλάσσιο άθλημα

Πόρτο Χέλι

θαλάσσιο σκι στο Porto Heli Water Sports (ειδικά καλό για παιδιά και γι’αυτούς που δοκιμάζουν για πρώτη φορά) ή στο Ververoda Bay Water Ski Centre οποίο κάνει προπόνηση η Ελληνική Ομάδα Θαλάσσιου Σκι με προπονητές τον Δημήτρη και την Τρίσια Κουρούνη.

 • ΠΟΥ: Στο λιμάνι του Πόρτο Χελίου
 • ΠΩΣ: με θαλάσσια δελφίνια, ΚΤΕΛ, ferry boat
 • ΤΙ: Windsurfing, Ιστιοπλοία, Paragliding.

Λίμνη του Καϊάφα

 • ΠΟΥ: Στη Ζαχάρω, στο Νομό Ηλείας
 • ΠΩΣ: Με ΙΧ αυτοκίνητο. Απόσταση απο Αθήνα :
 • Μέσω Πατρών 330 ΧΛΜ.
 • Μέσω Τριπόλεως 270 ΧΛΜ
 • Σιδηροδρομικά, από το ΣΤΑΘΜΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΑΘΗΝΑ) με το Intercity και άλλες αμαξοστοιχίες. Τηλ Σταθμού Αθηνών 3627947. Εκδοση Εισητηρίων από Αθήνα στο 210-5131601.
 • Αθήνα – Ζαχάρω με Λεωφορεία καθημερινά 3 φορές την ημέρα από το ΚΤΕΛ Ηλείας, Κηφισσού 100, τηλ. 210-5124910, 210-5144887.
 • ΤΙ: Η λίμνη του Καϊάφα, φιλοξένησε το καλοκαίρι του 1997 το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα θαλάσσιου σκι. Η άψογη διοργάνωση των αγώνων σηματοδότησε ουσιαστικά την ένταξη της περιοχής Καϊάφα στις καταλληλότερες και αρτιότερες από πλευράς υποδομής πίστες θαλάσσιων σπορ στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι η λίμνη του Καϊάφα δεν ρίχνει ποτέ τη θερμοκρασία του νερού κάτω από του 18ο C, ενώ λόγω της φυσικής της κατασκευής δεν παρουσιάζει έντονο κυματισμό. Αυτές οι μοναδικές ιδιότητες έχουν αναγάγει την λίμνη Καϊάφα σε προπονητικό κέντρο κωπηλασίας, εκτός από πίστα διεξαγωγής αγώνων. Οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να φιλοξενήσουν δεκάδες ομάδες διαγωνιζομένων καθώς και πολυάριθμους επισκέπτες.

Άνδρος, Χρυσή ακτή, Όρμος

 • ΤΙ: σέρφινγκ
 • ΠΟΥ: Στα νότια του Γαυρίου βρίσκονται τρεις από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, ο Άγιος Πέτρος, το Κυπρί και η Χρυσή Άμμος που προσφέρει και δυνατότητες θαλάσσιων σπορ. Στην πλαγιά του βουνού δεσπόζει ο πύργος του Αγίου Πέτρου ελληνιστικής περιόδου ύψους 20 μέτρων από τους καλύτερα σωζόμενους στις Κυκλάδες. Μπορεί να χαρεί κανείς τη θάλασσα, στη μεγάλη παραλία του Όρμου ή της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και σε μικρούς απομονωμένους ειδυλλιακούς κολπίσκους όπως Καλαμονάρι, Μπουρό και στον Αϊ Γιάννη στις Κρεμίδες. θα σας μείνουν αξέχαστη εμπειρία μια βουτιά στην παραλία «το πήδημα της Γριάς» και στην «σπηλιά τον ερωτά». Στη δε παραλία του Όρμου θα βρουν τις ιδανικές συνθήκες οι φίλοι του σέρφινγκ.

Σιθωνία Χαλκιδικής

 • ΠΩΣ: ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, 5 φορές την ημέρα
 • ΤΙ: γουίντ σέρφινγκ, ιστιοπλοία
 • Η κάτασπρη παραλία αντικρίζει μια ρηχή λιμνοθάλασσα ανάμεσα σε βραχώδη ακρωτήρια.
 • Σήμερα η Σάρτη αποτελεί τουριστικό κέντρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ομορφιά της φύσης συνδιάζοντας βουνό και θάλασσα, κρυστάλλινα πρασινογάλαζα νερά, η λευκή άμμος, οι φιλόξενοι κολπίσκοι, οι μοναδικές ακτές που τις προστατεύουν γραφικοί βράχοι, μαγεύουν τον επισκέπτη και χαράσσουν αλησμόνητες αναμνήσεις στους φίλους της θάλασσας. Το μέρος είναι ιδανικό για σέρφινγκ, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, βόλτα με βάρκα στις γύρω παραλίες.

Ρόδος

 • ΠΟΥ: Στις Φανεs του Δήμου Καμείρου,
 • ΠΩΣ: 25 χιλιόμετρα απο την πόλη της Ρόδου και 13 χιλιόμετρα απο το διεθνές αεροδρόμιο.
 • Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες της περιοχής βοηθούν τους λάτρεις του Σερφινγκ να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ στην πεντακάθαρη θάλασσα που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τα διάφορα διαμερίσματα.

Κρήτη

 • ΠΟΥ: Μαράθι, στο Νομό Χανίων
 • ΠΩΣ: περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων
 • ΤΙ: μπανάνα, σκί, σέρφινγκ, τζετ σκι, αλεξίπτωτο, tubes

Λεωνίδιο

 • ΠΟΥ: Στο Παράλιο Άστρος και στο Λεωνίδιο, ενοικιάζονται κανό, θαλάσσια ποδήλατα και υπάρχει πλήρης εξοπλισμός σέρφινγκ.
 • ΤΟΠΟΣ: Παλλήνη Beach: Μια τεράστια επιλογή από αθλητικές δραστηριότητες περιμένει όλους τους πελάτες του ξενοδοχείου. Το γραφείο των θαλασσίων σπορ μαζί με την ομάδα του βρίσκεται στην παραλία και είναι έτοιμο να σας γνωρίσει καινούρια θαλάσσια σπορ και να διδάξει σε παιδιά και μεγάλους σερφινγκ, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, μπανάνα, ringo, canoes, pedaloes και αλεξίπτωτο. Και άλλα σπορ, όπως γήπεδα τένις και μάθημα τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, μίνι γκολφ, μπιλιάρδο, darts, boules μπορείτε να βρείτε μέσα στο συγκρότημα.

Θάσος

 • ΠΟΥ: Ποτός Θάσου
 • ΠΩΣ: Αρκετοί είναι οι επισκέπτες της Θάσου που ασχολούνται με το θαλάσσιο σκι. Σκάφη και εξοπλισμό μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιες γνωστές παραλίες του νησιού.

Κύπρος

 • ΤΙ: υποβρύχιο ψάρεμα, ιστιοπλοϊα, γουίντ σέρφινγκ
 • ΠΟΥ: 40 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα
 • Η παραλία της Αγίας Νάπας είναι εντυπωσιακή, γαλήνια και κατάλληλη για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.
 • Αν και η Αγία Νάπα εξελίχθηκε σε τουριστικό κέντρο, δεν έγινε κέντρο μαζικού τουρισμού. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και συγκροτήματα δεν βρίσκονται στη χώρα, αλλά στις υπέροχες αμμουδιές της Αγίας Νάπας. Οι αμμουδιές μοιάζουν με τις αμμουδιές της Famagusta.

Οι παραλίες Nissi Beach, Makroniso Beach, Sandy Beach και η κύρια παραλία της Αγίας Νάπας είναι πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής. Στις δημόσιες και στις παραλίες των ξενοδοχείων παρέχονται όλα τα είδη των θαλάσσιων σπορ, όπως θαλάσσιο σκι, Paragliding, Kris craft κ.τ.λ. Τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν γήπεδα του τένις. Τα αξιοθέατα της Αγίας Νάπας είναι ελάχιστα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας