SimCity 4 (video game)

  • Είδος: Strategy, City building
  • Εκδότης: EA Games (Windows), Aspyr Media (Mac OS X)
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Maxis
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Ιανουαρίου 2003
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Microsoft Windows, Mac OS X
  • Mode: Single player

Άλλη μια συνέχεια, της γνωστής και επιτυχημένης σειράς, που κυκλοφόρησε για να κλέψει τις καρδιές των παικτών. Ο λόγος για το SimCity 4 το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να διοικήσουμε τη πόλη των ονείρων μας. Κατά πόσο όμως αυτή η δυνατότητα είναι ικανή να μας κρατήσει προσκολλημένους στο να συνεχίζουμε να το παίζουμε;

Η σειρά SimCity λοιπόν, έχει αρκετούς φανατικούς φίλους αλλά και πολλούς… αδιάφορους παίκτες, εδώ και 15 χρόνια, οπότε και κυκλοφόρησε το 1ο παιχνίδι της! Αν με ρωτήσετε σε ποια κατηγορία ανήκω, θα έλεγα πως τείνω προς τη 2η,.μιας και δε βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτού του είδους τους τίτλους (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, πως κατακρίνω όσους αρέσκονται).

Η λογική και η “ιστορία”, παραμένει ίδια με αυτή των… προγόνων του: είστε ο δήμαρχος μιας πόλης, την οποία δημιουργείτε εξ αρχής και προσπαθείτε να τη μεγαλώσετε, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία των πολιτών σας. Τώρα το κατά πόσο είναι εφικτό αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από σας (και μην ακούσω τη καταραμένη λέξη που αρχίζει από “che” και τελειώνει σε “ats”!!!).

Ξεκινώντας

Το ξεκίνημα του SimCity 4 μας βρίσκει πάνω από μια μεγάλη έκταση γης (ονόματι SimNation), χωρισμένη σε επιμέρους τετραγωνάκια (εκτάσεις). Δύο εξ αυτών περιέχουν ισάριθμα tutorials (Mayor και God mode) τα οποία σκοπό έχουν να βάλουν το ,νέο κυρίως, παίκτη στο νόημα του αλλά και να δείξει στους παλαιότερους τι νέο περιλαμβάνει. Ο παίκτης λοιπόν επιλέγει την έκταση που θέλει και ξεκινάει τη δημιουργία.

Πρωταρχική ασχολία, είναι η διαμόρφωση του εδάφους. Με τη σχετική μπάρα εργαλείων μπορούμε να επέμβουμε στο απόλυτο στη μορφολογία της περιοχής: να δημιουργήσουμε ή να εξαφανίσουμε βουνά, λίμνες, πεδιάδες, δάση, κτηνοτροφικές περιοχές κλπ. Με 2 λόγια έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το αγαπημένο παιχνίδι των Αμερικάνων, ήτοι να το παίξουμε Θεοί.

Βέβαια εδώ δεν περιλαμβάνονται βομβαρδισμοί αμάχων στο όνομα της παγκόσμιας… ειρήνης και ελευθερίας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Πλάκα-πλάκα υπάρχουν κάποια είδη καταστροφών, τα οποία όμως αφορούν τη δική μας πόλη – αλλά αυτά θα τα δούμε παρακάτω. Μια σημαντική καινοτομία της νέας έκδοσης, είναι η δυνατότητα που δίνει στο παίκτη να δημιουργήσει ξεχωριστές πόλεις, σε ξεχωριστά τμήματα του χάρτη και μάλιστα με την επιπλέον δυνατότητα της μεταξύ τους επικοινωνίας και φυσικά ανταλλαγής αγαθών.

We built this city

Αφού λοιπόν έχουμε διαμορφώσει το έδαφος σύμφωνα με τη προτίμησή μας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε (και εν συνεχεία να υλοποιούμε) τη πόλη μας. Υπάρχουν 3 βασικές ζώνες κατασκευών, οι resident (κατοικήσιμη), commercial (εμπορική) και industrial (βιομηχανική). Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το πρώτο μας μέλημα είναι αν δημιουργήσουμε resident ζώνες, προκείμενου να χτιστούν τα σπίτια των κατοίκων μας.

Και εδώ λοιπόν, έχουμε διαθέσιμες τις κάτωθι (3 τον αριθμό) υπό-επιλογές: ζώνες χαμηλής πυκνότητας όπου χτίζονται σπίτια για μια και μόνο οικογένεια, μέτριας πυκνότητας όπου μπορούν να χτιστούν σειρές σπιτιών καθώς και διαμερίσματα, και υψηλής πυκνότητας όπου χτίζονται όλα τα παραπάνω καθώς και πολυκατοικίες (τις οποίες ποτέ δε συμπάθησα).

Οι ίδιες υποκατηγορίες ισχύουν και για τις λοιπές ζώνες. Στις χαμηλής πυκνότητας εμπορικές ζώνες δημιουργούνται μαγαζιά και μικρά συγκροτήματα γραφείου, στις μέτριας πυκνότητας χτίζονται ό,τι και πριν συν κτήρια γραφείων ενώ στις υψηλής πυκνότητας χτίζονται ολόκληρα κτήρια γραφείων. Στη βιομηχανική ζώνη τα πράγματα αλλάζουν κάπως.

Έτσι, έρχεται να προστεθεί και η γεωργία, η οποία είναι σαφώς πιο φιλική προς το περιβάλλον. Από κει και πέρα ανταμώνουμε τις μέτριας πυκνότητας ζώνες στις οποίες αναπτύσσονται οι βιοτεχνίες, οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και μικρές μολυσματικές βιομηχανίες, και τέλος στις ζώνες υψηλής πυκνότητας αναπτύσσονται κάθε είδους βιοτεχνίες, βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας αλλά και άκρως μολυσματικές επιχειρήσεις.

Όπως μπορεί να σκεφθεί κανείς, οι τελευταίες καλό θα είναι να χτίζονται σε κάποια απόσταστη από το κέντρο της πόλης σας, ώστε να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον. Εκτός και αν είστε φίλοι του νέφους! 

Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε τα οικοδομικά μπλοκ, έρχεται η ώρα να φτιάξουμε ένα δύκτιο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης της περιοχής. Φαντάζεστε μια πόλη χωρίς νερό και ρεύμα τη σήμερον ημέρα; Ε, έτσι θα είναι και η δική σας αν δε φροντίσετε για τα παραπάνω. Όσον αφορά το νερό, θα πρέπει να ελέγχουμε και τη καθαρότητά του, (καθώς δεν είναι και τόσο δύσκολο να μολυνθεί), δημιουργώντας τις σχετικές μονάδες καθαρισμού.

Από κει και πέρα, σειρά έχουν η κατασκευή δρόμων και οδικών αρτηριών, πεζόδρομων και χώρων αναψυχής. Οι τελευταίοι μπορεί να ακούγονται περιττοί, αλλά είναι αρκετά σημαντικοί για τη καλή διάθεση των κατοίκων. Σαν καλοί δήμαρχοι θα πρέπει φυσικά να μεριμνήσουμε και για την ασφάλεια της πόλης και των πολιτών μας, χτίζοντας αστυνομικό τμήμα και πυροσβεστικό σταθμό.

Χρήσιμο στοιχείο εδώ είναι η ζώνη κάλυψης της κάθε υπηρεσίας, η οποία εμφανίζεται μόλις την επιλέξουμε. Ασφαλώς κάλυψη χρειάζεται και στον τομέα της υγείας, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κέντρου υγείας ή και νοσοκομείου. Όπως λέει ο σοφός λαός μας: “άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο”. Αυτό φυσικά ισχύει και εδώ, οπότε και η δημιουργία σχολείων και βιβλιοθηκών είναι εξίσου επιτακτική, όσο και τα προηγούμενα.

Αν μάλιστα ο πληθυσμός της πόλης μας αυξηθεί ραγδαία-και δη οι νεαρές ηλικίες- τότε μπορούμε να χτίσουμε μέχρι και πανεπιστήμιο. Ακόμα έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής μνημείων, τα οποία όμως κοστίζουν πολλά και δεν είναι απαραίτητα – τουλάχιστον στην αρχή. Πάντως τα μνημεία, είναι αντίγραφα γνωστών -πραγματικών- κατασκευών, όπως για παράδειγμα ο Πύργος του Άιφελ, το Καπιτώλιο, η φωτεινή επιγραφή που κοσμεί το λόφο του Hollywood (ασχολίαστο αυτό) κλπ.

Τέλος, συναντάμε το τομέα των συγκοινωνιών. Μπορεί στην αρχή να μην είναι τόσο σημαντικός, αλλά όσο μεγαλώνει η πόλη σας, καλό θα είναι να αρχίσετε να ασχολείστε με το… άθλημα. Το πιο απλό είναι η δημιουργία αστικών λεωφορείων και σταθμών. Ελπίζω στη τοποθέτηση των στάσεων να τα καταφέρετε καλύτερα από τους… κυρίους που ανέλαβαν την ίδια διεργασία στην Αθήνα και το Πειραιά. Ειδικά αυτές οι στάσεις επάνω σε φανάρια και σε στροφές είναι σαφώς αποτελέσματα μοναδικών στιγμών εμπνεύσεως! Και είμαι βέβαιος πως οι εν λόγω κύριοι, χρησιμοποιούν τα… δημιουυργήματά τους για τις μετακινήσεις τους.

Anyway, back to game, πάλι. Καλό θα είναι οι στάσεις να βρίσκονται κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μη περπατάνε πολύ (μας βγήκαν τεμπέληδες, τι να κάνουμε;). Ασφαλώς όταν μεγαλώσει πολύ η πόλη σας, καλή λύση είναι η κατασκευή υπόγειου σιδηρόδρομου (subway). Η λύση αυτή είναι σαφώς πιο δαπανηρή, αλλά είναι σίγουρα αποτελεσματική και πιο ωφέλιμη για το περιβάλλον.

Από κει και πέρα, όταν αρχίσει η επικοινωνία μεταξύ των ανεξαρτήτων πόλεων, θα χρειαστεί να φτιάξετε σιδηρόδρους, λιμάνια και αεροδρόμια.

Ανάπτυξη

Αυτά τα… ολίγα λοιπόν αναφορικά με το σχεδιασμό και τη δημιουργία της πόλης μας. Μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα διαπιστώσετε πως το ταμείο έχει… αλαφρώσει αρκετά (τόσο που τείνει προς το… μείον). Κάτι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να το γεμίσουμε. Βασική πηγή εσόδων είναι η φορολογία, την οποία μπορούμε να αυξήσουμε, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη της πόλης μας και φυσικά τις υπηρεσίες που αυτή παρέχει.

Σε διαφορετική περίπτωση (χαμηλό επίπεδο υπηρεσίων και υψηλή φορολογία) είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί δυσαρέσκεια και να μην έχουμε μεγάλη προσέλευση. Πάντως καλό να είναι η φορολογία να είναι και αντίστοιχη της κάθε ζώνης (βλέπε παραπάνω). Την εξέλιξη της πόλης τη βλέπουμε από τη μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης.

Εκεί λοιπόν, απεικονίζεται ο πληθυσμός, η αξιολόγηση μας (ως δήμαρχου) και ο δείκτης ζήτησης. Ο τελευταίος αναφέρεται στη ζήτηση κατοικιών και εργασιών και καλό θα είναι να δημιουργείτε νέα οικοδομικά ή εμπορικά μπλοκ, σε συνάρτηση με τη ζήτηση (άρα στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, αποφύγετε το χτίσιμο μεγάλων μπλοκ).

Εκτός αυτών, έχουμε πάντα και τη πολύτιμη βοήθεια των συμβούλων (advisors). Για κάθε τομέα (σχεδιασμό πόλης, οικονομικά, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ασφαλείας, υγείας & εκπαίδευσης, μεταφορών και περιβάλλοντος) υπάρχουν ξεχωριστοί σύμβουλοι. Μη τους σνομπάρετε, καθώς οι πληροφορίες τους είναι πολύτιμες, αν θέλετε βέβαια να γίνετε επιτυχημένοι δήμαρχοι..

Πάντως θα παρατηρήσετε πως τα χρήματα φεύγουν εν ριπή οφθαλμού και δεν είναι καθόλου δύσκολο να χρεωκοπήσετε. Πολλές φορές, όταν το budget “κοκκινήσει”, θα σας έρθουν προσφορές για τη κατασκευή συγκεκριμένων χώρων (στρατιωτική βάση, εργοστάσιο τοξικών κλπ), οι οποίες θα συνοδεύονται από τη σχετική επιδότηση. Μπορεί βέβαια να κακοφανεί στους κατοίκους σας, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Γραφικά και ήχος

Τα γραφικά του SimCity 4 είναι καλοσχεδιασμένα και προσεγμένα. Τα κτήρια είναι πολύ όμορφα, ενώ και η κίνηση οχημάτων και κατοίκων είναι ομαλότατη. Οι δε φωτισμοί είναι άκρως ρεαλιστικοί, αποδίδοντας πιστά τις αντανακλάσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας, όσο και της νύχτας. Το επίπεδο του zoom είναι ικανοποιητικό και μας επιτρέπει να δούμε από πιο κοντά τα τεκταινόμενα.

Το μόνο πρόβλημα που παρατήρησα είναι πως κατά τη μετακίνηση της θέσης της οθόνης (scrolling), εξαφανίζονται κάποια στοιχεία, τα οποία επανεμφανίζονται μόλις πάψει (η κίνηση). Παράλληλα η κίνηση της κάμερας, δεν είναι και η ομαλότερη που έχω δει. Πάντως η οπτική εικόνα της πόλης είναι πολύ όμορφη και ευχάριστη στο μάτι.

Ο δε ήχος, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, δένει με τη σειρά του, αρμονικά με το παιχνίδι. Κατά τη διάρκειά του λοιπόν, ακούγονται αρκετά κομμάτια απαλής jazz μουσικής, ενώ και οι διάφορες ενέργειες συνοδεύονται από κάποια εφφέ.

Appetite for destruction

Τα χρέη τρέχουν και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα; Έχει αυξηθεί απότομα η εκληματικότητα; Οι κάτοικοι είναι δυσαρεστημένοι από το δημαρχό τους; Απλώς βαρεθήκατε; Ό,τι και αν συμβαίνει από τα παραπάνω, μη βιαστείτε να πατήσετε απλώς την επιλογή exit game…

Μπορείτε να το διασκεδάσετε καταστρέφοντας το δημιούργημά σας. Και μάλιστα να το πράξετε με τη βοήθεια στοιχείων της φύσης και όχι με όπλα μαζικής καταστροφής. Για το ευτελές έργο της καταστροφής, έχουμε στη διάθεσή μας, κομήτες, φωτιές, σεισμούς, ηφαίστεια, κεραυνούς και καταστροφικά ρομπότ! Αν θέλετε δε, μπορείτε να θέσετε σε… λειτουργία όσους καταστροφικούς μηχανισμούς θέλετε και να… απολαύσετε το θέαμα!

SIMS παρόντων…

Ασφαλώς, η Maxis δε θα μπορούσε να μην εμπλέξει και στοιχεία από την -πολύ επιτυχημένη είναι η αλήθεια- σειρά παιχνιδιών “The Sims”. Αν δε γνωρίζετε πρόκειται για το παιχνίδι εκείνο στο οποίο έχουμε τον έλεγχο virtual ανθρώπων (οι sims), και κατευθύνουμε τη virtual ζωή τους.

Δεν ξέρω πως σας φαίνεται ως ιδέα, εμένα πάντως δε μου αρέσει ιδιαίτερα… και σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως είναι στη κορυφή των πωλήσεων σε Αμερική και -φυσικό επακόλουθο- Αγγλία. Φαίνεται πως εκεί όπου η ζωή των -πραγματικών- ανθρώπων είναι ελεγχόμενη έως κατευθυνόμενη, τους αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής. Τι να πει κανείς…

Αρκετά όμως με τους κοινωνικούς προβληματισμούς μου. Ας επανέλθω, για άλλη μια φορά, στα του παιχνιδιού. Μπορούμε λοιπόν στη πόλη μας να εισάγουμε χαρακτήρες από το “The Sims”. Χαρακτήρες που υπάρχουν μέσα στο Sc4, αλλά και να εισάγετε τους ήδη υπάρχοντες από το sims.

Μέσω των sims λοιπόν, θα λαμβάνετε περισσότερες πληροφορίες για το τι γίνεται στη πόλη καθώς και τη γνώμη τους -θετική και αρνητική- για τα τεκταινόμενα. Ουσιαστικά τα 2 παιχνίδια συνεργάζονται μεταξύ τους και δε θα ήταν υπερβολή να πω, πως το SimCity 4 είναι KAI expansion του The Sims (και μάλιστα το μεγαλύτερο από όλα).

Για να δω. Ξέχασα κάτι;

Κλείνοντας να αναφέρω πως το νέο SimCity δε διαθέτει έτοιμα σενάρια, που να αφορούν την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων, σε συγκεκριμένες πόλεις (κάτι που συναντάμε σε προηγούμενες εκδόσεις). Επίσης αν και υπάρχουν έτοιμες, προσχεδιασμένες πόλεις, δε μπορούμε να τις εισάγουμε στις εκτάσεις μας!

Από την άλλη όμως, όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει έτοιμες πόλεις, δημιουργημένες από άλλους παίκτες, μέσω του επίσημου site του παιχνιδιού (www.simcity.com). Θα προσέξατε πως δεν αναφέρθηκα καθόλου στον τομέα του gameplay, μιας και ο χειρισμός γίνεται με το ποντίκι. Υπάρχουν βέβαια και κάποια πλήκτρα-shortcuts τα οποία αναφέρονται στο συνοδευτικό εγχειρίδιο, αλλά δε πιστεύω να τα πολυχρησιμοποιήσετε.

Συμπερασματικά, το SimCity 4 απευθύνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία κοινού. Διαθέτει καλά γραφικά ενώ απελευθερώνει το… αρχιτεκτονικό απωθημένο που μπορεί να κρύβει κάποιος μέσα του. Όμως δε πιστεύω πως αν δεν είστε “κολλημένοι με τη μπάλα” θα ασχοληθείτε για πολύ μαζί του. Αν πάντως σας αρέσουν αυτού του είδους τα παιχνίδια, αποτελεί καλή επιλογή.

Να κλείσω εκφράζοντας την ευχή μου να σταματήσει το τρομοκρατικό χτύπημα των Αμερικανών στο Ιράκ (αυτή τη στιγμή που γράφω βομβαρδίζεται ανελέητα η Βαγδάτη). Γιατί όσο χάλια και σάπιες και αν είναι οι ηγεσίες κάποιων χωρών, αυτοί που την πληρώνουν πάντα είναι οι αθώοι πολίτες…

Διάβασε επίσης: Η γενιά που επενδύει στην εξωτερική εικόνα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166