Σημεία των καιρών περί οικονομικών

Σημεία των καιρών περί οικονομικών

Ήταν Σάββατο βράδυ, βρισκόμουν στο δρόμο για μια θεατρική παράσταση. Καθώς ξεκινούσα χτυπάει το κινητό. Απόκρυψη!

Περιμένοντας πως είναι κάποιος από τους φίλους ή γνωστούς απαντώ.

 • «Γεια σας κύριε Θεοδωρίδη!» ηχεί μια φωνή από το ακουστικό. Γνώριμη μεν, αλλά ως εκεί… «Θυμάστε, είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά, πριν από δύο περίπου μήνες».
 • Πάλι δεν μπορούσα να θυμηθώ…
 • «Ναι», του απαντώ «βεβαίως από ποια περιοχή καλείτε;»
 • «Είμαι ο Νίκος από την Άρτα».
 • Πάλι δεν μπορώ να θυμηθώ, αν και η Άρτα εκ των πραγμάτων δεν είναι μια από τις περιοχές που φημίζονται για την υιοθέτηση του συστήματος Franchising.
 • «Βεβαίως» του απαντώ ξανά για να μην δείξω ότι δεν θυμόμουν τίποτα.
 • «Θυμάστε – συνεχίζει – που είχαμε συζητήσει να ανοίξω ένα κατάστημα της «Χ» εταιρείας;»
 • «Θυμάστε – συνεχίζει – που μου είχατε πει ότι εξαιτίας της κρίσης υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες πλέον έχουν αναπροσαρμόσει το σύστημα συνεργασίας τους και το έχουν κάνει πολύ πιο προσιτό στον μέσο επενδυτή;»
 • «Βεβαίως» του απαντώ «ό,τι σας είχα πει ισχύει. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του franchising, δηλαδή πολλοί franchisors, οι οποίοι έχουν αλλάξει τα δεδομένα της συνεργασίας τους. Παραδείγματος χάριν – και αρχίζω να του αναφέρω διάφορα παραδείγματα, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στον χώρο των αξεσουάρ που έχουν αλλάξει τα δεδομένα της συνεργασίας. Δεν ζητούν entry fee, μπαίνουν στην διαδικασία της άτυπης παρακαταθήκης που σημαίνει ότι ο franchisor βάζει το εμπόρευμα και η αξία του εμπορεύματος που θα πουληθεί ως το τέλος κάθε εβδομάδας κατατίθεται κάθε Δευτέρα σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ πολλές είναι οι εταιρείες που βοηθούν και στο «στήσιμο» της αρχικής διαμόρφωσης του χώρου κλπ.»
 • «Αυτό ακριβώς εννοώ» μου απαντά, «μήπως υπάρχει και κάτι πέρα από αυτό;» «Μπερδεύτηκα» του απαντώ «δεν σας καταλαβαίνω».
 • «Να σας πω» και συνεχίζει, «εγώ έχω ένα στεγαστικό δάνειο».
 • Σιωπή…
 • «Τι ακριβώς εννοείτε;» του απαντώ.
 • «Να, επειδή, έχω το στεγαστικό δάνειο, πληρώνω κάθε μήνα τις δόσεις, πιστεύω ότι τώρα είναι καλή ευκαιρία να κάνω μια επιχείρηση».

Περιμένω αμίλητος στο ακουστικό, εν τω μεταξύ βρίσκομαι μποτιλιαρισμένος, λόγω του ότι είναι σαββατόβραδο και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ τελείως στην συζήτηση, γιατί συγχρόνως προσέχω και την κίνηση.

Παράλληλα, πλησιάζω στο θέατρο όπου η παράσταση θα ξεκινήσει σε λίγο και ως εκ τούτου έχω άγχος μήπως εμπλακώ σε συζητήσεις με τον άνθρωπο αυτό και δεν προλάβω τελικά να εκδώσω τα εισιτήρια με αποτέλεσμα να χάσουμε την αρχή της παράστασης, και μου έρχεται να πω – αλλά το καταπνίγω:

«Άνθρωπε μου με ξένα χρήματα περιμένεις να κάνεις επιχείρηση; Εάν ήταν να κάνουμε όλοι έτσι επιχειρήσεις, να ανοίξω και εγώ καμία δεκαριά Franchise.» Συγκρατούμαι όμως, γιατί όπως έχουμε πει ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο και προσπαθώ να του δώσω να καταλάβει ότι αυτός δεν είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να αντιμετωπίζει το μέλλον του και τις επιχειρηματικές του βλέψεις.

Προσπαθώ, λοιπόν, να του δώσω να καταλάβει ότι επειδή βρισκόμαστε σε κρίση δεν σημαίνει ότι τα franchise θα «ξεπουλήσουν» τα συστήματα τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια εταιρεία η οποία είναι σοβαρή, ένα franchise το οποίο σέβεται τον εαυτό του και θέλει να αναπτύξει το δίκτυο του με ποιοτικούς συνεργάτες και προ κρίσης έκανε πολύ αυστηρή επιλογή, με βάση το profile του κάθε συνεργάτη, όχι μόνο του location, αλλά απαιτούσε και από τον Διακιοδόχο κάποια ελάχιστα χαρακτηριστικά, τόσο ποιοτικά όσο και οικονομικά.

Ας μην ξεχνάμε – και το έχουμε πει παρά πολλές φορές- ότι εάν ο Δικαιοδόχος δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια ήδη θέτει τον εαυτό του και κατ’ επέκταση το franchise που έχει επενδύσει σε δυσμενή θέση, αφού κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. Κινδυνεύει μέσα σε ένα – δυο μήνες να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, τόσο απέναντι στον ίδιο τον franchisor, όσο απέναντι και στις πάγιες υποχρεώσεις του – ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενοίκιο κλπ – για να μην μιλήσουμε για το κεφάλαιο κίνησης που θα πρέπει να έχει ο κάθε Δικαιοδόχος στην άκρη, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση.

Που να τα πω αυτά τώρα όλα στον κύριο Νίκο από την Άρτα ο οποίος γεμάτος χαρά νομίζει –αυτό το σαββατόβραδο – ότι είναι η ευκαιρία της ζωής του.

«Κύριε Νίκο, αυτό που προτείνω είναι να μπείτε σε κάποιο ελληνικό site τύπου franchise, έπειτα να πάτε στον κατάλογο όλων των συστημάτων franchise, και πιθανόν μέσα εκεί θα βρείτε περισσότερα από 600 διαφορετικά συστήματα.

Να εφαρμόσετε ένα πάρα πολύ απλό φίλτρο, δηλαδή στην αναζήτηση το σύστημα να σας βρει όλα τα Franchise τα οποία απαιτούν μηδενικό κεφάλαιο επένδυσης. Και έτσι θα βρείτε αμέσως όλες τις επιχειρήσεις που ουσιαστικά σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε δωρεάν ένα franchise. Να μη χρειάζεται δηλαδή να επενδύσετε ούτε για να νοικιάστε το κατάστημα ούτε για να επενδύσετε στην υποδομή του καταστήματος, ούτε στην διαμόρφωση του, ούτε στο εξοπλισμό του ούτε να προμηθευτείτε το αρχικό εμπόρευμα σας, ούτε να πληρώσετε entry fee, ούτε να έχετε αρχικό κεφάλαιο κίνησης, ούτε να χρειάζεται να έχετε χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης. Οπότε με βάση τα αποτελέσματα που θα βρείτε τηλεφωνήστε μου την Δευτέρα να μιλήσουμε αναλυτικά και να σας δώσω και εγώ περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις επιχειρήσεις».

Όπως καταλαβαίνετε βέβαια ο κύριος Νίκος δεν τηλεφώνησε ποτέ και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί δεν υπάρχει καμία εταιρεία στον χώρο του franchise που μπορεί η επένδυση να υλοποιηθεί με μηδενικό κεφάλαιο και θα ήταν και τραγικό για την αγορά της Δικαιόχρησης στην Ελλάδα εάν αύριο «έβγαιναν» επιχειρήσεις και πρόσφεραν τα συστήματα τους με μηδενικό κεφάλαιο επένδυσης, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι ουσιαστικά «ξεπουλιούνται» και κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους τους.

Σωστά, τα franchise και έχουν βελτιώσει τις προϋποθέσεις για συνεργασία με υποψήφιους δικαιοδόχους.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και σε αυτό το σημείο θα αναφέρω την γνωστή εταιρεία που παράγει & εμπορεύεται πουκάμισα «MAN & MANETTI», η οποία έχει τροποποιήσει το σύστημα της και δεν ζητά entry fee, δεν ζητά την προαγορά εμπορευμάτων, απαιτεί όμως από τον συνεργάτη να είναι ικανός να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό σημείο στην τοπική αγορά που σημαίνει ενδεχομένως ότι πρέπει να καταβάλει και «αέρα» για την ενοικίαση του καταστήματος και απαιτεί βεβαίως ο συνεργάτης να επενδύσει στην διαμόρφωση του καταστήματος με βάση τις προδιαγραφές που του θέτει η μητρική εταιρεία.

Άρα ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να έχει ένα κεφάλαιο στην διάθεση του, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τη συνεργασία.

Άρα το γεγονός, ότι έχουν βελτιωθεί οι όροι συνεργασίας δεν σημαίνει ότι η αγορά της Διακιόχρησης είναι εύκολη λεία σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να την εκμεταλλευτούν ευκαιριακά.

Και θα ήταν τραγικό, επαναλαμβάνω, εάν τα franchise δεν συνέχιζαν να τηρούν τα υψηλά standards τα οποία έχουν βάλει στην επιλογή και στην αξιολόγηση των συνεργατών τους.

Διότι διαφορετικά θα οδηγούμασταν σε αδύναμες αλυσίδες και ας μην ξεχνάμε ότι οι αλυσίδες είναι τόσο ισχυρές όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος τους.

Δεν ανέλυσα τις σκέψεις μου στον κύριο Νίκο από την Άρτα, διότι θεωρώ ότι ούτως ή άλλως δεν είχε κανένα νόημα.

Εάν ο κύριος Νίκος είχε έρθει στα κεντρικά μας γραφεία και είχε συναντηθεί με κάποιο από τα εξειδικευμένα στελέχη της easy franchise θα είχαμε ίσως τη δυνατότητα να του εξηγήσουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες.

Αυτή τη στιγμή όμως, αυτός ο άνθρωπος δεν κατάφερε να καταλάβει τι σημαίνει franchising.

Δεν κατάλαβε τελικά ότι το franchising δεν είναι μια ευκαιριακή διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να συγκριθεί με την πρόσληψη του σε μια μεγάλη και υψηλού κύρους εταιρεία για όλο το υπόλοιπο του βίου του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας