ΑρχικήΕιδήσειςΣκωτσέζοι επιστήμονες βλέπουν με κάμερα μέσα στο ανθρώπινο σώμα χωρίς ακτίνες Χ

Σκωτσέζοι επιστήμονες βλέπουν με κάμερα μέσα στο ανθρώπινο σώμα χωρίς ακτίνες Χ

Σκωτσέζοι επιστήμονες δημιούργησαν κάμερα για να βλέπουν μέσα από το ανθρώπινο σώμα, δηλαδή αυτή η έξυπνη κάμερα επιτρέπει τους γιατρούς να κάνουν παρατηρήσεις μέσα στο σώμα χωρίς να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές ακτίνες Χ.

Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν και να κάνουν παρατηρήσεις μέσω ιατρικών εργαλείων γνωστά ως ενδοσκόπια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση μιας σειράς εσωτερικών συνθηκών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέχρι τώρα, δεν ήταν δυνατό να διεξαχθεί μία τέτοια ενέργεια χωρίς τη χρήση ακτίνων Χ ή άλλων δαπανηρών μεθόδων.

Η νέα κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει πηγές φωτός μέσα στο σώμα, όπως το φωτισμένο άκρο του μακρύ εύκαμπτου σωλήνα του ενδοσκοπίου.

Ο καθηγητής Kev Dhaliwal του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε: “Έχει τεράστιες δυνατότητες για ποικίλες εφαρμογές όπως αυτή που περιγράφεται παρακάτω.

“Η ικανότητα να βλέπουμε την τοποθεσία μιας συσκευής είναι ζωτικής σημασίας για πολλές εφαρμογές στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός με ελάχιστα επεμβατικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία ασθενειών”.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η πρωτότυπη συσκευή μπορεί να εντοπίσει μια πηγή σημειακού φωτός μέσα σε 20 εκατοστά ιστού υπό κανονικές συνθήκες.

Οι ακτίνες από το ενδοσκόπιο μπορούν να διέλθουν από το σώμα, αλλά συνήθως διασκορπίζονται ή αναπηδούν από τους ιστούς και τα όργανα και όχι από το να μετακινούνται κατευθείαν.

Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσετε μια σαφή εικόνα του τόπου όπου βρίσκεται το εργαλείο.

Η νέα κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει μεμονωμένα σωματίδια, που ονομάζονται φωτόνια, και είναι τόσο ευαίσθητα, ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει μικροσκοπικά ίχνη φωτός που διέρχονται από τον ιστό.

Μπορεί επίσης να καταγράψει το χρόνο που απαιτείται για να περάσει το φως μέσα στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή είναι σε θέση να επεξεργαστεί ακριβώς πού είναι το ενδοσκόπιο.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει τη νέα κάμερα έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κρεβάτι του ασθενούς.

Το έργο – με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt – είναι μέρος της Proteus διεπιστημονικής συνεργασίας, η οποία αναπτύσσει μια σειρά από νέες τεχνολογίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων των πνευμόνων.

Ο Michael Tanner, από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, δήλωσε τα εξής: “Το αγαπημένο μου στοιχείο αυτής της εργασίας ήταν η ικανότητα να δουλεύω με τους κλινικούς για να κατανοήσουμε μια πρακτική πρόκληση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε προηγμένες τεχνολογίες και αρχές που κανονικά δεν θα το έκαναν έξω από ένα εργαστήριο φυσικής για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη διεπιστημονική προσέγγιση για να κάνουμε πραγματική διαφορά στην τεχνολογία της υγειονομικής περίθαλψης».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166