ΑρχικήΤι είναιΣπουδάζοντας στην Ελλάδα, πληροφορίες για τους φοιτητές

Σπουδάζοντας στην Ελλάδα, πληροφορίες για τους φοιτητές

Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας παρέχει πολλαπλά προνόμια και επιλογές σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν έναν τίτλο σπουδών εντός συνόρων, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να μεταναστεύσουν ή, έστω, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Φτάνει μόνο ο υποψήφιος σπουδαστής να κάνει μία καλή έρευνα, προκειμένου να επιλέξει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και να είναι σίγουρος γι’αυτό, αφού στην ουσία πρόκειται για μία απόφαση ζωής. Όποια και να είναι η επιλογή του, όμως, το γεγονός παραμένει πως η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί εντυπωσιακά, με τις πιθανές ειδικότητες από τις οποίες έχει να διαλέξει να πληθαίνουν, με τη δυνατότητα να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, αναβαθμίζοντας το πεδίο γνώσεων και τη δυναμική απήχηση του πτυχίου του.

Τα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών παρέχουν όλα τα εφόδια για μια ολοκληρωμένη και σωστά δομημένη εκπαίδευση. Όμως, προσοχή! Κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ως προς το φορέα εκπαίδευσης που θα επιλέξει, έτσι ώστε, αποφοιτώντας, να μην αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία στην κατοχύρωση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων.

Αν, λοιπόν, μόλις τελειώσατε το λύκειο και αναζητάτε το επόμενό σας βήμα προς την επαγγελματική καταξίωση, καλό είναι να λύσετε πρώτα όλες σας τις απορίες σχετικά με την αξιοπιστία των σπουδών σας, τις προοπτικές και τις δυνατότητες που σας παρέχονται με την εισαγωγή σας στην αγορά εργασίας.

Και, όπως προαναφέραμε, πρέπει φυσικά να είστε σίγουροι για το επάγγελμα που θα επιλέξετε, για τις απαιτήσεις του και για το αν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε αυτές. Αν αποφασίσετε σωστά, θα είναι σαν να κρατάτε ήδη στα χέρια σας το κλειδί της επιτυχίας. Γι’ αυτό μη βιαστείτε: ενημερωθείτε επαρκώς τόσο για το αντικείμενο των σπουδών όσο και για το πού θα σπουδάσετε και καλή σταδιοδρομία!

Ι.Ι.Ε.Κ. – Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης

Τα Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι κομμάτι της τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και υπάγονται διοικητικά στο υπουργείο Παιδείας, που εποπτεύει τη λειτουργία τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών ΙΕΚ. Τα ΙΙΕΚ παρέχουν τίτλο σπουδών αναγνωρισμένο από το κράτος, με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, αφού όμως ο σπουδαστής πάρει πρώτα μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Στόχος τους είναι να παρέχουν οποιουδήποτε τύπου επαγγελματική κατάρτιση (αρχική ή συμπληρωματική) και να εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, καθώς και τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες δεξιότητες ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το βασικό προαπαιτούμενο για τη φοίτηση σε ΙΕΚ είναι το Απολυτήριο Λυκείου, αν και υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες στις οποίες μπορούν να φοιτήσουν όσοι διαθέτουν μόνο το Απολυτήριο Γυμνασίου. Η φοίτηση στα ΙΙΕΚ διαρκεί 4 εξάμηνα και οι απόφοιτοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, κάτι που τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ε.Ε.Σ. – Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών

Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών απευθύνονται σε αποφοίτους λυκείου και προσφέρουν σπουδές που διαρκούν από ένα έως τέσσερα χρόνια, ανάλογα με την ειδικότητα ή το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος (π.χ. ταχύρυθμο). Με βάση τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα Ε.Ε.Σ. χορηγούν αποκλειστικά βεβαιώσεις σπουδών, οι οποίες δεν είναι ισότιμες με τους τίτλους του τυπικού συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ απαγορεύεται να χαρακτηρίζονται ως πανεπιστήμια, σχολές, ΤΕΙ, κολέγια, οργανισμοί, ινστιτούτα, ακαδημίες ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη ονομασία.

Παρ’ όλα αυτά, τα Ε.Ε.Σ. παρέχουν τη δυνατότητα για εκπαίδευση μέσα από μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων σε τεχνικούς και θεωρητικούς τομείς, ενώ οι απόφοιτοί τους, αξιοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, μπορούν να εξασφαλίσουν επιτυχημένη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα.

ΚΕΜΕ – Κολέγια

Με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα κολέγια στη χώρα μας –εφόσον, φυσικά, τηρούν τις σχετικές προϋποθέσεις– πρέπει να φέρουν τον τίτλο Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και αποτελούν παρόχους μεταλυκειακής μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οι οποιοιδήποτε άλλοι τίτλοι που χορηγούν δεν είναι ισότιμοι με εκείνους που παρέχονται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης (π.χ. από Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Ι.Ε.Κ.). Τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης εντάσσονται, εφόσον φυσικά τους χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από το σχετικό νόμο άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, στο χώρο της μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και ασκούν οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, που απευθύνονται σε συγκεκριμένους εκπαιδευόμενους και έχουν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους.

Οι απόφοιτοι Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), τα οποία εδρεύουν νόμιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν έγκυρες συμβάσεις πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising) με πανεπιστήμια άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύνανται να ζητήσουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που ενδεχομένως έχουν αποκτήσει στα εν λόγω κράτη-μέλη, κατόπιν των σπουδών που πραγματοποίησαν στα ΚΕΜΕ. Τα εν λόγω επαγγελματικά προσόντα, βέβαια, αναγνωρίζονται υπό προϋποθέσεις.

Όσο για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, αυτά διαρκούν μέχρι τέσσερα χρόνια και οδηγούν στην απόκτηση Bachelor (προπτυχιακός βρετανικός τίτλος), ενώ στη συνέχεια ο απόφοιτος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα (Master) για να αποκτήσει την ειδικότητα της προτίμησής του.

Διαλέξτε το σωστό επάγγελμα

Αφού αποφασίσετε τι θέλετε να σπουδάσετε, το επόμενο βήμα είναι… να το σκεφτείτε ξανά! Κι αυτό γιατί η επιλογή αυτή θα σας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής σας, οπότε πρέπει να στηρίζεται σε ώριμη και βαθιά σκέψη. Μην αγχώνεστε όμως, δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας ταιριάζει. Αρκεί να εστιάσετε στις ικανότητες, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και τα ταλέντα σας και να συζητήσετε, ίσως, τις απορίες και τους προβληματισμούς σας με κάποιον ειδικό πάνω σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, ή τους γονείς σας, που γνωρίζουν καλά την προσωπικότητά σας.

Και να θυμάστε: η ταύτιση του κάθε ατόμου με το επαγγελματικό του περιβάλλον δημιουργεί ισορροπία και προϋποθέσεις για επιτυχημένη καριέρα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ψυχραιμία, προγραμματισμός και στρατηγική: αυτά είναι τα τρία απαραίτητα βήματα για κάθε μελλοντικά επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166