ΑρχικήΤι είναιΣρι Λάνκα: Πληροφορίες και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Σρι Λάνκα: Πληροφορίες και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία

Η Σρι Λάνκα είναι νήσος και παράλληλα χώρα του Ινδικού ωκεανού, επίσης είναι γνωστή και με την παλαιότερη ονομασία του, Κεϋλάνη. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικά της Ινδικής χερσονήσου και χωρίζεται από αυτή με τον πορθμό Παλκ και την θάλασσα του Μαναάρ. Ήταν Βρετανική αποικία, αλλά το 1948 ανεξαρτοποιήθηκε και έγινε μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Έχει έκταση 65.610 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 21.670.000 κατοίκους (εκτίμηση 2018). Πρωτεύουσα του είναι το Κολόμπο με 700.000 κατοίκους και νόμισμα έχει το ρούπι. Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η σιγγαλική. Επίσης είναι διαδομένη η αγγλική, κυρίως στους εμπορικούς κύκλους.

Οι κάτοικοι στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (61%), ινδουιστές (21%), μωαμεθανοί και χριστιανοί (7%).

Το νησί είναι διαιρεμένο σε τρεις φυσικές περιοχές: Το βόρειο τμήμα είναι πεδινό. Στο κεντρικό τμήμα απλώνονται μικρές πεδιάδες, ενώ στο νότιο τμήμα δεσπόζουν ορεινοί όγκοι με υψηλότερες κορυφές τα βουνά Πιντουρουταλαγκάλα. Επειδή βρίσκεται κάτω από τον Ισημερινό, η Κεϋλάνη έχει κλίμα θερμό και υγρό. Οι κλιματολογικές αντιθέσεις είναι εμφανείς και επηρεάζουν τη βλάστηση. Έτσι, ενώ η μεσημβρινή περιοχή είναι σκεπασμένη με ωραία δάση, το κεντρικό τμήμα είναι μια φτωχή ζούγκλα. Η μεσημβρινή περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη. Το τοπίο της χαρακτηρίζεται από την οργιαστική βλάστηση. Το κεντρικό τμήμα αντίθετα είναι εγκαταλειμμένο και μαστίζεται από την ελονοσία.

Οι κάτοικοι του νησιού ζουν κυρίως από τη γεωργία. Παράγουν ρύζι, γλυκοπατάτα, αρτόκαρπους και κοκκοφοίνικες, αλλά γενικά η γεωργική παραγωγή είναι ανεπαρκής. Έτσι η Κεϋλάνη υποχρεώνεται να εισάγει από το εξωτερικό τρόφιμα, όπως π.χ. ρύζι από τη Βιρμανία.

Η βιομηχανία δεν έχει αναπτυχθεί. Υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιουργίας βυρσοδεψίας, καπνεργοστάσια κ.ά. Η βιομηχανία μετάλλου περιορίζεται σ’ ένα εργοστάσιο, το ίδιο και η χημική βιομηχανία.

Υπάρχουν ορυχεία γραφίτη, μίκας και πολύτιμων λίθων, που έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Το ποσοστό αναλφαβητισμού μεταξύ των κατοίκων είναι 15%. Η Κεϋλάνη έχει το ψηλότερο ποσοστό εγγράμματων ανάμεσα στις χώρες της μεσημβρινής Ασίας.

Ιστορία της Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα, επειδή βρίσκεται κοντά στην Ινδική χερσόνησο, ήρθε από νωρίς σε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο της αρχαίας εποχής. Ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής μαρτυρούν ότι το νησί κατοικούνταν από τα πολύ παλιά χρόνια. Το ιστορικό έπος “Ραμαγιάνα” διηγείται την κατάκτηση του νησιού από τον ήρωα Ραμά.

Πληροφορίες εξακριβωμένες έχουμε από το 543 μ.Χ. Τότε εγκαταστάθηκαν εδώ οι Σιγγαλέζοι από την Ινδία. Ο Βουδισμός διαδόθηκε και επικράτησε σαν θρησκεία. Κατά το 1505, έφτασαν οι πρώτοι Πορτογάλοι και ίδρυσαν αποικία. Οι Πορτογάλοι φέρθηκαν σκληρά στους ιθαγενείς. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν στις ακτές του νησιού οι Ολλανδοί, οι ιθαγενείς ηγεμόνες έκαναν συμμαχία μαζί τους. Μετά από σκληρούς αγώνες οι Ολλανδοί επικράτησαν και έδιωξαν τους Πορτογάλους.

Αργότερα, μετά τον πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας, η Κεϋλάνη πέρασε στην αγγλική κυριαρχία. Το 1802 αναγνωρίστηκε επίσημα η βρετανική κυριαρχία και το νησί έγινε “αποικία του στέμματος”. Τέλος η Κεϋλάνη έγινε το 1948 ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Η Κευλάνη ή όπως ονομάστηκε αργότερα Σρι Λάνκα (Ευλογημένο Νησί) αποτελεί την πρώτη χώρα που εξέλεξε γυναίκα πρωθυπουργό το 1960, την Σιρίμαβο Μπανταρανάικε, η οποία έκανε διάφορες σοσιαλιστικές μεταρυθμίσεις, στήριξε τις γυναίκες, εισήγαγε την χώρα στο Κίνημα των Αδέσμευτων (Non-aligned Movement), αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της άλλαξε το όνομα του νησιού και έθεσε νέο Σύνταγμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Hable con ella (soundtrack)

Insomnia & The Others (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166