Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να φορέσει ένας άντρας κολεγιακό μπουφάν; Επίσης, μπορεί ένα tuxedo jacket να συνδυαστεί με denim; Ιδού οι απαντήσεις στις εύλογες απορίες σας.
Ο συνδυασμός tuxedo jacket με denim παντελόνι είναι κάτι που ενθαρρύνετε;
Αγαπητέ αναγνώστη, η ομάδα μας και εγώ προσωπικά θα θέλαμε με όλη μας τη θέρμη να σας αποθαρρύνουμε από ένα look αυτού του είδους. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τους κλασικούς κανόνες ενός βραδινού επίσημου look, μπορείτε πάντα να καταφύγετε στην ασφάλεια ενός slim μαύρου κοστουμιού, το οποίο θα κάνετε πιο ενδιαφέρον με ένα πουκάμισο με ιδιαίτερο κολάρο (μπορείτε να συμβουλευτείτε τον σχετικό οδηγό στο θέμα μας για το λευκό πουκάμισο), μια εντυπωσιακή γραβάτα, μια pochette και μαύρα παπούτσια από λουστρίνι.
Μπορείτε ακόμη να παίξετε με ένα ζευγάρι slippers και λεπτή μαύρη κάλτσα, αν έχετε τα cojones να «το πάτε» εντελώς εναλλακτικά. Ομως φωνάξτε σθεναρά «όχι», σας ικετεύουμε, σε ένα look που έχει περάσει από τις πίστες. Αυτό από μόνο του αποκλείει αυτό, μα και άλλα υποτιθέμενα «μοντέρνα» looks, όπως το βελούδινο σακάκι ή το μεταλλικό κοστούμι. Σας προτείνουμε, ωστόσο, να κάνετε την καρδιά σας πέτρα και να προτιμήσετε μία από τις δύο προτάσεις μας.
Αγαπητό Texnologia.Net, μου αρέσει πολύ ένα trend που παρατηρώ τον τελευταίο καιρό: τα varsity jackets, αυτά τα κλασικά σχολικά μπουφάν Αμερικής με τα ανοιχτόχρωμα μανίκια. Πιστεύετε ότι είναι ένα trend που μπορεί να ακολουθήσει ένας άντρας γύρω στα σαράντα ή απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες;
Αγαπητέ αναγνώστη, εδώ αγγίζουμε την περιοχή της sprezzatura, όπως την αναπτύξαμε στο προηγούμενο τεύχος. Ο κανόνας μας είναι γενικά ότι αν το πιστεύετε ακράδαντα, μπορείτε να το υποστηρίξετε. Το jacket μπορεί να είναι νεανικό στην καταγωγή ή ίσως και στην όψη, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το κάνετε να δείχνει «ενήλικο» ή ακόμη και «δικό σας». Αν, για παράδειγμα, ανήκετε στην κατηγορία (μάλλον πλειονότητα) των αντρών που έχουν αφήσει μούσι, μπορείτε άνετα να το φορέσετε πάνω από ένα σπορ παντελόνι και δετά μποτάκια ή σκαρπίνια. Γενικά, μια καλή ιδέα είναι να το δοκιμάσετε πάνω στο concept της slim εφαρμογής και να το φορέσετε στη θέση του κλασικού σπορ σακακιού με σκούρο denim, γραβάτες με μοτίβα, τζιν πουκάμισα, σουέντ σκαρπίνια…
Τέτοια πράγματα. Αυτή είναι μια πιο κλασική προσέγγιση. Το είδωλο του street style Nick Wooster, από την άλλη (ο οποίος είναι και στο δικό σας ηλικιακό box), φοράει το varsity jacket σε εκδοχή που παίζει με το μαύρο και το γκρι, το συνδυάζει με ρούχα και αξεσουάρ επίσης σε μαύρο και γκρι, ενώ το συμπληρώνει με εκκεντρικά μαύρα κοκάλινα γυαλιά ηλίου, έτσι δείχνει πιο σοφιστικέ. Εμπνευστείτε, θα σας λέγαμε εμείς, και προχωρήστε ακάθεκτος.
Όταν το Biker jacket είναι σκληρό
Oι ερωτήσεις των αναγνωστών μας είναι διαχρονικές ακόμη και όταν το περιεχόμενό τους είναι της μόδας. Δεν περιλαμβάνεται η ερώτηση «Είναι το στυλ επίκτητο ή εκ γενετής;».
Αγαπητό Texnologia, έχω ένα πολύ ωραίο biker jacket εδώ και χρόνια (το «ανακάλυψα» πάλι κατεβάζοντας τα χειμωνιάτικα) αλλά δεν το φοράω ποτέ γιατί είναι πολύ σκληρό. Υπάρχει καμία καλή ιδέα για το πώς μπορώ να το μαλακώσω;
Ο πιο ασφαλής τρόπος να μαλακώσει είναι να το φοράτε συνέχεια. Οχι όμως για να καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση με τις ώρες, αλλά στις πιο έντονες στιγμές σας, και κατά προτίμηση, όταν ιδρώνετε: στο γυμναστήριο, σε εκδρομές, στο σουπερμάρκετ, όπου γενικώς κινείστε καθημερινά. Κάποιοι λένε ότι είναι καλό να το ψεκάσεις με νεράκι (υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μια τυχαία βροχούλα στον δρόμο έκανε θαύματα), ωστόσο αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία κατά αυτόν τον τρόπο, καλύτερα να δοκιμάσετε με λίγο νερό σε ένα λιγότερο εμφανές σημείο του πανωφοριού και να δείτε πώς θα αντιδράσει το υλικό.
Υπάρχουν και μερικές πιο extreme προσεγγίσεις, όπως π.χ. να βουτήξετε το τζάκετ σας σε κρύο νερό ή να το πλύνετε στο πλυντήριο, ωστόσο, αν τις δοκιμάσετε, πρέπει να είστε έτοιμος και για το ενδεχόμενο να το αποχαιρετήσετε για πάντα. Μια άλλη προσέγγιση που συνδυάζει την ταχύτητα και την ασφάλεια είναι η εξής: Μπορείτε να επισκεφτείτε τον τσαγκάρη σας και να του ζητήσετε να σας συστήσει ένα καλό conditioner για δέρμα. Απλώστε το καλά με ένα μαλακό πανί πάνω στο τζάκετ σας, αφήστε το να στεγνώσει (ή, αν βαριέστε να περιμένετε, στεγνώστε το με το πιστολάκι των μαλλιών σε χαμηλή έως μεσαία θερμοκρασία) και σκουπίστε μετά με ένα στεγνό μαλακό πανί.
Το δανείστηκες από κάποιον hipster;
Μετά τη λαίλαπα με τα μούσια, πλέον βαλλόμεθα πανταχόθεν από υπερμεγέθεις γενειάδες, σχεδόν του παπά. Πέραν της οποιασδήποτε ένστασης του καθενός, εγώ θα ήθελα να ξέρω το ιστορικό προηγούμενο –in fashion terms– αυτού του φαινομένου. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Αγαπητέ αναγνώστη, όταν γεννιέται ένα trend το οποίο έχει και τις φυσικές δυνατότητες να φτάσει μέχρι τα άκρα, να είστε σίγουρος ότι θα το κάνει. Ετσι, λοιπόν, φτάσαμε στο μούσι του προφήτου διότι όλοι εκείνοι που είχαν αφήσει μούσι πρώτοι ήθελαν να νιώσουν διαφορετικοί, μετά, τους ακολούθησαν και αυτοί που τους είχαν ακολουθήσει την πρώτη φορά. Το μούσι το πολύ μακρύ υποπτευόμαστε πως γνώρισε την πρώτη στιγμή hipness λόγω των hippies.
Συνέβαλαν, φυσικά, και intellectual τύποι όπως ο Allen Ginsberg και γενικώς οι beatniks, κλασικό σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο hipster, και άρχισε να ξανανιώνει από το 2005 και μετά, όταν οι hipsters της Lower East Side και του Williamsburg θέλησαν να διαφοροποιηθούν από όσους ήδη είχαν υιοθετήσει τα μούσια τους. Ευτυχώς, επειδή πάντα αντιγράφουμε το εξωτερικό (ακόμη και σήμερα, με κάποια χρονοκαθυστέρηση), θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα αρχίσουν όλοι και πάλι να ξυρίζονται, διότι το trend βρίσκεται πλέον στην κατιούσα.
Τραγιάσκα για το κρύο
Αγαπώ πολύ τις τραγιάσκες, όμως διστάζω να τις φορέσω το φθινόπωρο, θεωρώντας τες αποκλειστικά χειμερινό αξεσουάρ. Να αναθεωρήσω ελεύθερα;
Με δεδομένη τη συχνά ευδαιμονική επίδραση ενός αγαπημένου αξεσουάρ, εγώ τουλάχιστον θα σας προέτρεπα άνετα να αναθεωρήσετε. Τα πράγματα που αγαπάμε στο ντύσιμο, επειδή τα πιστεύουμε και τα υποστηρίζουμε όταν τα φοράμε, γίνονται σήμα κατατεθέν του στυλ μας, μας δίνουν τύπο, άρα λειτουργούν καλά. Θεωρώ πως, αν δεν σας ενοχλεί πρακτικά, μια τραγιάσκα φορεμένη σε μια νορμάλ-προς-δροσερή φθινοπωρινή μέρα είναι μια χαρά. Να σας υπενθυμίσω, εξάλλου, πως πέρυσι και πρόπερσι την άνοιξη η Αθήνα ήταν γεμάτη από τύπους που, παρά την κλιμακούμενη ντάλα, κυκλοφορούσαν αναψοκοκκινισμένοι, φορώντας πάνω στα κάθιδρα κεφάλια τους εκείνα τα ολόμαυρα grunge-chic πλεκτά μάλλινα σκουφιά «του ψαρά» –μια τραγιάσκα το φθινόπωρο δεν είναι δα και κάτι τόσο τρομερό.
Το σωστό πανωφόρι
Το σωστό πανωφόρι για το βουνό και γενικώς για τα casual κρύα εντός και εκτός πόλης, πρέπει να έχει επένδυση πουπουλένια ή συνθετική;
Κάνοντας την έρευνά μας, πέσαμε πάνω σε αυτό το υπέροχο τζάκετ της CP Company. Είναι το «Goggle Jacket», γι’ αυτό βλέπετε ενσωματωμένα τα goggles στην κουκούλα του. Πρόκειται για ένα αληθινά ξεχωριστό κομμάτι. Βέβαια, μεταξύ μας τώρα, στον «πραγματικό κόσμο» το σωστό πανωφόρι παντός καιρού δεν χρειάζεται να έχει goggles, αλλά μια καλή επένδυση. Η CP Company, εδώ και 40 χρόνια, καινοτομεί χρησιμοποιώντας υλικά όπως οι μικροΐνες τριπλής στρώσης, που αδιαβροχοποιούν πλήρως το εξωτερικό ενός τζάκετ. Τι συμβαίνει, όμως, με το εσωτερικό; Το πούπουλο είναι ελαφρύ αλλά ακριβό, ενώ δεν έχει πάντα την αναμενόμενη απόδοση αν το πανωφόρι έρθει σε επαφή με νερό. Από την άλλη, ένα συνθετικό τζάκετ καταλαμβάνει περισσότερο χώρο μέσα στην αποσκευή, ενώ το υλικό δεν «αναπνέει» όπως το πούπουλο. Οπότε, καλείστε να διαλέξτε τι από τα δύο προτιμάτε ανάλογα με τις ανάγκες σας και το ποσό που θα διαθέσετε. Υπάρχει βέβαια και αυτό που λέγεται «hydrophobic τεχνολογία», η οποία μέσα από επιστρώσεις νανο-τεχνολογίας κάνει την πουπουλένια επένδυση να απορροφά λιγότερη υγρασία και να στεγνώνει πιο γρήγορα. Εδώ το budget ανεβαίνει. Τέλος, σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσετε όχι μόνο το υλικό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον είναι ραμμένο το τζάκετ με πουπουλένια επένδυση.
Monk strap shoes
Πως ονομάζονται αυτά τα πολύ φινετσάτα και κάπως παλιομοδίτικα δερμάτινα παπούτσια με εξωτερική αγκράφα (σε κάποια σχέδια, μάλιστα, είναι και διπλή σε κάθε παπούτσι); Και φοριούνται καλύτερα με κάλτσα ή χωρίς;
Αγαπητέ αναγνώστη, τα παπούτσια που δικαίως έχουν τραβήξει την προσοχή σας ονομάζονται monk strap shoes –ενώ αυτά με τη διπλή αγκράφα ονομάζονται, πολύ λογικά, double monk strap shoes. Λέγεται μάλιστα πως όντως το όνομά τους δηλοί την προέλευσή τους, καθώς το συγκεκριμένο στυλ εμφανίστηκε ως είδος υπόδησης για πρώτη φορά στους καλόγερους (monks) των ιταλικών Αλπεων τον 15ο αιώνα.
Οι άντρες το λατρεύουν αυτό το παπούτσι γιατί καλύπτει την «γκρίζα περιοχή» ανάμεσα στα slip-ons και τα δετά –αρκετά άνετο, κομψό χωρίς να είναι υπερβολικά «στημένο» και με μια «χαλαρή» μυτούλα που επιτρέπει να συνδυάζεται άνετα με κάθε είδους παντελόνι. Οι απόψεις διίστανται σε σχέση με το αν μπορεί ή πρέπει να φορεθεί με ή χωρίς κάλτσα –αλλά αντί να το σκεφτόμαστε έτσι, μπορούμε πολύ απλά να πούμε ότι φοριέται και με τους δύο τρόπους.
Αν και άνετα ανήκει στη κατηγορία υποδημάτων που αφήνουν να φανεί ολίγος αστράγαλος, κατά τα πρότυπα του σύγχρονου street-style chic (δηλαδή χωρίς κάλτσα και με παντελόνι είτε κάπως κοντό είτε γυρισμένο σε ρεβέρ), το (double) monk strap δείχνει εξίσου ασυναγώνιστο μαζί με κάλτσα –όχι απαραίτητα με την κλασική λεπτή dress sock, αλλά με κάτι πιο fuzzy και συνάμα φαντεζί– σε έντονο χρώμα, με ρόμβους, με ρίγες, με μοτίβα τύπου Happy Socks. Είμαστε σίγουροι ότι το look θα ενέκριναν όχι μόνο οι καλόγεροι, αλλά και ο ταξιδεμένος εκείνος Αγγλος που πρωτοβρέθηκε προς τα μέρη τους κι αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του παίρνοντας μαζί του ένα ζευγάρι από το πιο φίνο footwear που είχε δει τελευταία.
Συνδυάστε τις ρίγες
Πως γίνεται να συνδυαστούν δύο μοτίβα πάνω σε ένα σύνολο από αυτά τα «όψιμα καλοκαιρινά» των πρώτων αποδράσεων;
Όπως και σε κάθε άλλο σύνολο, αγαπητέ αναγνώστη: Mε σεβασμό στα κοντράστ. Πάντα συνδυάζουμε δύο μοτίβα που δεν μοιάζουν μεταξύ τους, ούτε γεωμετρικά ούτε αναλογικά. Απλό παράδειγμα: οι «γραμμικές» οριζόντιες ρίγες ταιριάζουν περίφημα με το πιο «συμπαγές» σχηματικά pied de poule, το οποίο μάλιστα και σε επίπεδο αναλογίας είναι κατά πολύ μικρότερό τους. Και μιλώντας για ρίγες, αφού θέλετε ιδέες για τις πρώτες αποδράσεις, ας αναφέρουμε και δυο-τρεις ακόμη συνδυασμούς που τις κολακεύουν. Δοκιμάστε τις επίσης με ένα κόκκινο bandanna print, με πουά ή, αν χρειάζεστε μια μικρή εισαγωγή σε κάτι λιγότερο bold από τα προαναφερθέντα, με μικρές αλλά έντονες πινελιές κόκκινου.
Ζιβάγκο
Ισχύει ότι το ζιβάγκο κάνει comeback; Και πώς μπορεί να φορεθεί φέτος ώστε να δείχνει αληθινά σύγχρονο και cool;
Όντως το ζιβάγκο συγκαταλέγεται στις μεγάλες επιστροφές της ανδρικής μόδας για τη χειμωνιάτικη σεζόν, μαζί με το μπορντό και το δερμάτινο παντελόνι (ω, ναι). Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε comeback, συγκεκριμένοι όροι καθορίζουν την coolness και την επικαιρότητα του επανεμφανιζόμενου κομματιού. Πριν ακόμη ασχοληθούμε με το πώς φοριέται το ζιβάγκο φέτος, λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς πρέπει να είναι το ίδιο το ζιβάγκο. Και είναι, κατά γενική ομολογία (όπως έχει εμφανιστεί στην αγορά αλλά και στα catwalks των Lanvin, Maison Martin Margiela και J.W. Anderson) από λεπτό ύφασμα –ξεχνάμε για λίγο τα loose και ογκώδη πλεκτά και εστιάζουμε σε κομμάτια που αγκαλιάζουν το σώμα, χωρίς να «στέκονται» αυστηρά στον λαιμό. Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, το layering αποτελεί λέξη κλειδί όταν ένας κύριος επιχειρεί να εντάξει ένα ζιβάγκο αυτής της λογικής στην καθημερινότητά του (δεν θα επιθυμούσε ποτέ να φανεί το στήθος του μέσα από την μπλούζα του). Μπορείτε να δοκιμάσετε το λεπτεπίλεπτο ζιβάγκο σας όπως το είδαμε στο catwalk: μέσα από πουκάμισα, bomber jackets, πoυλόβερ με polo λαιμόκοψη. Μπορείτε όμως να το φορέσετε και όπως ακριβώς ο ανερχόμενος Άγγλος ηθοποιός Morgan Watkins στην καμπάνια του οίκου Pal Zileri, πάνω από ένα κομψό dinner jacket.
Το tweed look γίνεται μοντέρνο
Υπάρχει κάποιος τρόπος να φορέσω τουίντ χωρίς να φαίνομαι σαν Άγγλος συνταγματάρχης 75 ετών, που ψηφίζει Tories; Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτόν τον τύπο ανδρός, απλώς δεν είμαι έτσι…
Αγαπητέ αναγνώστη, κι όμως, υπάρχει. Κατά πρώτον, θα προτιμήσετε τις λιγότερο «λείες» και περισσότερο «τραχιές», μπουκλέ εκδοχές του αγαπημένου σας υφάσματος, διότι αυτές δίνουν έναν πιο ξεχωριστό, λιγότερο dressy τόνο στην εμφάνισή σας. Ουσιαστικά, οι υφές αυτές φρεσκάρουν και βγάζουν από τη ναφθαλίνη το διαχρονικό μεν, πλην όμως και κομματάκι συντηρητικό ύφασμα. Στη συνέχεια θα κάνετε το εξής απλό: Τη δεύτερη ανατροπή, μέσα από το είδος του τουίντ ρούχου που θα φορέσετε. Αντί της «λογικής» και κομματάκι προφανούς επιλογής του σπορ σακακιού, ένα παλτό θα κάνει την καλοντυμένη έκπληξη.
Όσο πιο sharp, μάλιστα, τόσο πιο σύγχρονο και το αποτέλεσμα. Προτείνουμε λοιπόν κάτι με λεπτά κοφτερά πέτα, slim εφαρμογή και μήκος που να φλερτάρει με το γόνατο τόσο διακριτικά, όσο μια preppy εικοσιτριάχρονη που δεν έχει πιει ακόμη. Ο Jake Smallwood, φωτογραφημένος από τον Hedi Slimane με το Saint Laurent παλτό του, λειτουργεί ως τέλειο υπόδειγμα του look που επιθυμείτε να κατακτήσετε, καθώς προσθέτει και μια άκρως ευπρόσδεκτη «devil may care», rockabilly στάση απέναντι στα πράγματα, κοντά σε όλα τα προαναφερθέντα. Βασιστείτε σε αυτήν, προσθέστε και ένα χτένισμα του τύπου «έτσι έγιναν τα μαλλιά μου μέσα στην Porsche Spyder», και δεν θα το μετανιώσετε.
Κομποσκοίνι φορεμένο ως βραχιόλι
Το κορδονάκι ή το κομποσκοίνι φορεμένο ως βραχιόλι θεωρείται αποδεκτό ανδρικό αξεσουάρ;
Αγαπητέ αναγνώστη, γενικά ένα αξεσουάρ αυτού του είδους θεωρείται πλέον αρκετά διακριτικό ώστε να μπορεί να φοριέται παντού και πάντα. Ειδικά, μάλιστα, όταν απενοχοποιείται περαιτέρω από τη συμβολική του διάσταση: είναι ένα φυλαχτό, ένα γούρι, άρα δεν υπόκειται τόσο σε στυλιστικούς κανόνες όσο στο συναίσθημα του φέροντος. Βέβαια, στην περίπτωση ενός πολύχρωμου, tribal βραχιολιού από νήματα (όπως στο εικονιζόμενο look του ανυπέρβλητου Paul Smith), δεν έχουμε να κάνουμε απλά με κάτι που δεν θα μας πείραζε να περάσει απαρατήρητο, αλλά με ένα κόσμημα υπέροχο μες την απλότητά του, το οποίο προφανέστατα δείχνει μια χαρά ακόμη και φορεμένο με κοστούμι. Στην περίπτωση του κομποσχοινιού, αν θέλετε να μη «βγάζει μάτι» μπορείτε, το απλούστερο, να το φοράτε μαζί με το ρολόι σας, ώστε να λάβει μία λιγότερο κεντρική θέση πάνω στον καρπό σας.
Ένας άντρας είναι αποδεκτό να φοράει πέδιλα;
Τελικά, ένας άντρας μπορεί να φορά πέδιλα χωρίς να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του;
Τελικά, εν έτει 2021, υπάρχουν ακόμη άντρες οι οποίοι νιώθουν δυσάρεστα μπροστά στην ιδέα ή την προοπτική να δείξουν δαχτυλάκια ποδιού. Κάποιοι απ’ αυτούς, μάλιστα, δεν έχουν καθόλου άδικο: Δυστυχώς, για άλλη μία χρονιά, κατάλαβε κανείς πως άρχισε να μπαίνει καλοκαίρι από το ανησυχητικά αυξανόμενο ποσοστό αντρών που αποφάσισαν να φορέσουν πέδιλα και σαγιονάρες χωρίς να έχουν περάσει πρώτα από κάποιο στοιχειώδες έστω στάδιο πεντικιούρ. Εκεί εντοπίζουμε το βασικότερο λάθος στην εφαρμογή του look. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, θέλει καθαρά, καλοκομμένα νύχια και περιποιημένες φτέρνες. Επίσης, ας προτιμήσουμε ωραία, απλά και απέριττα δερμάτινα σανδάλια (όπως τα εικονιζόμενα από τον οίκο Lanvin) και όχι σαγιονάρες, τις οποίες θα προτείνουμε μόνον όταν ο beach bum γίνει style icon.
Nylon ή οποιοδήποτε άλλο συνθετικό υλικό,
Πιστεύεις πως ένα αληθινά stylish ρούχο μπορεί να είναι φτιαγμένο από nylon ή οποιοδήποτε άλλο συνθετικό υλικό, και όχι από ένα φυσικό ύφασμα όπως το μετάξι ή το μαλλί; Ιδίως, μάλιστα, αν κοστίζει ακριβά; Εν ολίγοις: Να «τα σκάσω» για ένα φετινό nylon Prada ή όχι;
Πολλές φορές, το σύγχρονο στυλ έρχεται να προκαλέσει ό,τι γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε ως «θέσφατο», και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Παράδειγμα, η δική σας απορία. Εντέλει, το συνθετικό είναι κακό; Εξαιτίας των κακόγουστων seventies, της δεκαετίας κατά την οποίαν άντρες και γυναίκες ντύθηκαν από κορυφής μέχρις ονύχων με εύφλεκτα παράγωγα του πετρελαίου, τα συνθετικά υλικά έβγαλαν «κακό όνομα». Αλλά και παλαιότερα, εδώ που τα λέμε, ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην υψηλή αξία και στη διαχρονικότητα ενός ρούχου ήταν το ύφασμά του. Και να ’μαστε εδώ, πάνω από μισό αιώνα αργότερα, να μιλάμε για ακριβό nylon. Από τότε, όμως, έχουν συμβεί τόσα πολλά. Ειδικά ο οίκος Prada έχει αναδείξει το nylon σε πολύτιμο υλικό του στυλ (του), το οποίο επισκέπτεται ξανά φέτος μέσα από τη χειμερινή συλλογή του και αποτελεί βασικό στοιχείο του minimal στυλ. Η απάντησή μας λοιπόν είναι «ναι, αν αγαπάτε το minimal ντύσιμο και μπορείτε να το υποστηρίξετε, “να τα σκάσετε” για ένα nylon Prada».
Φόρμα των δερμάτινων παπουτσιών
Πως μπορώ να διατηρήσω ανέπαφη τη φόρμα των δερμάτινων παπουτσιών μου;
Ιδού μια έξοχη ερώτηση, αγαπητέ, διπλά φλέγουσα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα φίνο ζευγάρι oxfords από έναν ανώτερο κατασκευαστή, όπως η βρετανική Church’s (στη φωτό). Ουσιαστικά, καλείστε να προστατεύσετε την επένδυσή σας, ώστε να διαρκέσει στον χρόνο –και δεν μιλάμε τόσο για την εξωτερική φροντίδα με βερνίκι και κερί, όσο για τη φροντίδα από τη μέσα όψη του δέρματος, καθώς αυτή θα βεβαιώσει ότι το σχήμα των παπουτσιών θα παραμείνει αναλλοίωτο. Πρώτα πρώτα, ας αναφέρουμε τον βασικότερο κανόνα όλων: Τα παπούτσια χρειάζονται διάλειμμα. Ακόμη και τα καλύτερα παπούτσια, αν φοριούνται κάθε μέρα, θα φτάσει η στιγμή που θα ταλαιπωρηθούν ανεπανόρθωτα. Ο ιδρώτας των ποδιών αρχικά σκληραίνει το δέρμα, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να «τσακίσει» ή ακόμη και να «σπάσει». Γι’ αυτό μία μέρα off θεωρείται το λιγότερο απαραίτητη. Το ίδιο απαραίτητο αποδεικνύεται και ένα καλό ζευγάρι καλαπόδια, κατά προτίμηση από ξύλο κέδρου.
café racer
Ποιος κατασκεύασε την café racer μηχανή που οδηγεί ο Olivier Martinez στο διαφημιστικό του L’ Homme Sport by Yves Saint Laurent;
Το εν λόγω café racer είναι ένα Godet-Egli-Vincent Black Shadow. Πιο αναλυτικά, είναι μια δημιουργία του Γάλλου Patrick Godet, o οποίος φτιάχνει τις μηχανές του συνδυάζοντας πλαίσια από τον σπεσιαλίστα του είδους, τον παλιό Ελβετό οδηγό Fritz Egli, και μηχανές από τον άγγλο κατασκευαστή Vincent, ένα από τα πιο ένδοξα μοντέλα του οποίου θεωρείται το Black Shadow. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το café racer θεωρείται ένας Frankenstein Junior που συνδυάζει το πιο «δυνατό» πλαίσιο από μια μηχανή με την πιο «δυνατή» μηχανή από μία άλλη, δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός. Το εκπληκτικό είναι ότι στο διαφημιστικό, το οποίο, αν αγαπάτε τις μηχανές αξίζει να δείτε στο YouTube, τη μηχανή όντως οδηγεί ο Martinez.