ΑρχικήΕπιστήμηΣτυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, αιτίες

Στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, αιτίες

Η Στυτική δυσλειτουργία που επιφέρει ανικανότητα στην σαρκική πράξη, παρότι δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνεις ελαφρά τη καρδία, συνάμα δεν είναι και για θάνατο, από μόνη της. Οι άνδρες δεν χρειαζόμαστε ντε και καλά τη συνουσία για να επιβιώσουμε, άσχετα με τις παραδοσιακές αντιλήψεις που επικρατούν στη χώρα μας, και σχετίζεται με το μοτίβο ότι το αρσενικό πρέπει να δείχνει άντρακλας στη γυναίκα, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι άχρηστος, και φυσικά είναι πέρα για πέρα λάθος

Η ίδια όμως η ανικανότητα, γνωστή και ως στυτική δυσλειτουργία, μπορεί να προμηνύει άλλα προβλήματα υγείας, ίσως πιο σοβαρά που αν δεν τα δώσουμε σημασία ενδέχεται να προκληθούν μη αναστρέψιμες ζημιές όταν φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο. Παρακάτω το Texnologia.Net σας παρουσιάζει όλες τις βασικές αιτίες αναφορικά με τη στυτική δυσλειτουργία.

Στυτική δυσλειτουργία και καρδιαγγειακές παθήσεις

Όταν οι γιατροί έχουν απέναντι τους έναν τύπο που γκρινιάζει ότι δεν του σηκώνεται, εκείνο που εξετάζουν πρώτα από όλα είναι η κατάσταση της καρδιάς του. Όλες οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι περισσότερο πιθανό να προσβάλλουν κάποιον με στυτική δυσλειτουργία. Οι υγιείς στύσεις εξαρτώνται από την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Κατά τη διάρκεια μιας στύσης, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται (γεμίζουν από αίμα) παράγοντας μια μεγαλοπρεπή στύση.

Κατά συνέπεια, ασθένειες που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να διακόψουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς το πέος. Η αθηροσκλήρωση και η υπέρταση είναι δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όποιος έχει καρδιακά προβλήματα είναι και ανίκανος ή το αντίστροφο. Η σχέση των δυο δεν είναι τόσο απόλυτη και απλή.

Τεστοστερόνη

Εκτός από την κυκλοφορία του αίματος σημαντικό ρόλο για τις στύσεις παίζει και η τεστοστερόνη. Άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι αιτίες για αυτό πολλές: προβλήματα στην υπόφυση, στο θυρεοειδή, στο συκώτι ή ακόμα και στους όρχεις. Αν εντοπίσεις λοιπόν προβλήματα στύσης είναι πιθανό το πρόβλημα να προέρχεται από ελλιπή παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό σου. Τις περισσότερες φορές, βεβαίως, τα χαμηλά επίπεδα της θαυματουργής ορμόνης είναι μια φυσική συνέπεια της γήρανσης. Αν πάντως η ανικανότητα οφείλεται σε αυτό, το πρόβλημα λύνεται με μια θεραπεία αναπλήρωσης της τεστοστερόνη.

Εγκεφαλικά σήματα

Όπως συμβαίνει με όλες τις σωματικές λειτουργίες, έτσι και οι στύσεις εξαρτώνται από τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στην επίμαχη περιοχή. Η ανικανότητα λοιπόν μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα των νευρικών κυττάρων να μεταφέρουν αυτά τα σήματα. Συνεπώς, όλες οι ασθένειες που προσβάλλουν τα νευρικά κύτταρα μπορούν να προσβάλλουν και την τιμή του πέους σου. Ο διαβήτης, για παράδειγμα, είναι μια τέτοια ασθένεια. Και προσβάλλει κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους υπέρβαρους και όσους πάσχουν από υψηλή πίεση.

Το AIDS είναι μια ακόμη ασθένεια νευροπάθειας που μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Η πολλαπλή σκλήρωση ή ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης είναι ασθένειες του νευρικού συστήματος και ενδεχόμενες αιτίες, αν και η ανικανότητα δεν είναι από τα κύρια συμπτώματα τους. Πολλές φορές εκείνοι που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών μαραζώνοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ένα μίζερο και πλαδαρό πέος που δεν λέει να ξυπνήσει.

Κακή ψυχολογία

Το 90% των περιπτώσεων αναφορικά με τη στυτική δυσλειτουργία και την ανικανότητα αποδίδονται σε οργανικά αίτια. Ωστόσο, αυτή μπορεί να προκληθεί και από ψυχολογικές αιτίες, όπως το στρες ή η αγωνία καλής απόδοσης. Άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία λόγω ψυχολογικών αιτίων, είναι σε θέση να έχουν μια κανονική στύση, όχι όμως όταν τη θέλουν.

Ένα κλασικό τεστ για να καταλάβεις αν το πρόβλημα είναι οργανικό ή ψυχολογικό είναι το λεγόμενο «νυχτερινό τεστ». Πριν κοιμηθείς, τυλίγεις ένα κομματάκι χαρτί ή ταινίας γύρω από το πέος σου -όταν δεν είναι σε στύση. Αν το πρωί βρεις το κομματάκι κομμένο, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της νύχτας είχες στύση, πράγμα που σημαίνει ότι η ανικανότητα είναι μάλλον ψυχολογικής φύσεως. Σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι ψυχολογικό, η θεραπεία συνίσταται στην αντιμετώπιση του στρες ή της κατάθλιψης.

Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ναι, σε σένα απευθυνόμαστε. Το 90% από εμάς κουβαλάει κάποια μορφή έρπητα. Σταμάτα να ψάχνεις από πού σου ήρθε και μάθε πώς θα καταφέρεις να ζήσεις αρμονικά με τον εχθρό σου.

Υπάρχουν ιοί πρώτης γραμμής (ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο ιός Εμπολα). Εάν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να ξεσπάσει, τα πράγματα είναι σκούρα έως μαύρα. Από την άλλη, ο έρπης θεωρείται ότι ανήκει στους δευτεροκλασάτους ιούς, οι οποίοι όμως σιωπηλά μολύνουν το ανθρώπινο γένος. Ακόμα όμως κι αν του λείπει η τρομερή ικανότητα να σκοτώνει, ο ύπουλος αυτός ιός μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Τα αμερικανικά κέντρα για τον έλεγχο των ασθενειών στην Ατλάντα εκτιμούν ότι, μόνο στις Η.Π.Α. τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ενήλικοι φέρουν το στέλεχος του ιού, που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα. Συγχρόνως υπολογίζεται ότι το 65% του πληθυσμού φέρει το στέλεχος του επιχείλιου έρπητα (εάν έχεις εμφανίσει έλκη στην περιοχή των χειλιών, ίσως έχεις πλέον μέσα σου το συγκεκριμένο τύπο του ιού. Ετσι συνήθως εκφράζεται. Απαξ και σε επισκεφθεί, μένει για πάντα μαζί σου και κατά καιρούς εκδηλώνεται).

Ο έρπης πλήττει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ η μετάδοση του ιού δεν έχει γυρισμό. Εάν κολλήσεις έρπητα, πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί του. Μην απελπίζεσαι όμως. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση σου έχουμε έτοιμο πλάνο, έτσι ώστε να είσαι εσύ αυτός που θα ξεγελάσει τον ιό μη αφήνοντάς τον να εκδηλωθεί. Με αυτόν τον τρόπο τον κρατάς σε χειμερία νάρκη και τον αποτρέπεις από το να μετατρέψει την αγαπημένη σου σε αντικείμενο της μόλυνσής σου.

Όταν η αγάπη εγκυμονεί κινδύνους

Aν δεν είχες άλλη επιλογή, ώστε να αποφύγεις τους ιούς του έρπητα, θα επέλεγες σίγουρα τον ΗSV-1 (Herpes simplex virus 1, επιχείλιος έρπης) κι αυτό διότι το χειρότερο που μπορεί να σου προκαλέσει είναι αυτές οι -αντιαισθητικές και σχετικά επώδυνες είναι η αλήθεια- φουσκάλες στην περιοχή των χειλιών. Ο ΗSV-2 (Herpes simplex virus 2, έρπης των γεννητικών οργάνων), από την άλλη, συνδέεται με κνησμό κι αίσθημα καύσου στα γεννητικά όργανα, τους γλουτούς και το πάνω μέρος των μηρών, επώδυνες «επισκέψεις» στην τουαλέτα και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Και για τα δύο αυτά στελέχη δεν υπάρχει θεραπεία, που να έχει 100% επιτυχία.

Νόμιζες ότι τα δυσοίωνα τελείωσαν; Διάβασε τώρα τα χειρότερα: ο επιχείλιος έρπης μπορεί να «μετακομίσει» στα γεννητικά σου όργανα. Με ποιον τρόπο; Σκέψου το ακόλουθο σενάριο: η ερωτική σου σύντροφος έχει στα χείλη της τη γνωστή φουσκάλα, που μαρτυρεί την ύπαρξη έρπητα, ίσως να μην έχει καν τα σημάδια του έρπητα ακόμη πάνω της, και σου κάνει στοματικό σεξ. Είναι από τις περιπτώσεις που ισχύει το «μοιραζόμαστε τα πάντα», γιατί ο έρπης της έγινε τώρα και δικός σου. Και όχι μόνο αυτό: μεταφέρθηκε σε πολύ χειρότερο σημείο.

«Παρατηρούμε αύξηση της εμφάνισης έρπητα των γεννητικών οργάνων, ο οποίος έχει προκληθεί από τον τύπο HSV-1 μετά από σεξουαλική πράξη – συγκεκριμένα έπειτα από στοματικό έρωτα» λέει ο Ρίτσαρντ Γουίτλεϊ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμας στο Μπέρμιγχαμ. Μπορεί η μόλυνση να είναι πιο ήπια σε σύγκριση με το αν είχε προκληθεί από τον HSV-2 , δεν είναι όμως και παιχνιδάκι η αντιμετώπισή της. (Εχε στο νου σου και το τελευταίο σενάριο όμως: μπορείς να αποκτήσεις έρπητα των γεννητικών οργάνων στο στόμα – σε περίπτωση που κάνεις στοματικό έρωτα σε γυναίκα με έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ευτυχώς, η περίπτωση αυτή είναι πολύ σπάνια).

Προλαμβάνοντας το ξέσπασμα του Έρπη

Η λέξη κλειδί και στην περίπτωση του έρπητα (όπως και όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία) είναι η πρόληψη παρά η θεραπεία. Στην περίπτωση του έρπητα, μάλιστα, η πρόληψη είναι ακόμα πιο σημαντική, δεδομένου ότι ο ιός παίζει «κρυφτούλι» με όλα τα φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί εναντίον του και βγαίνει νικητής. «Ο ιός ταξιδεύει μέσα από τα μονοπάτια του νευρικού συστήματος και καταλήγει σε μία δεύσμη νεύρων στη βάση της σπονδυλικής στήλης» λέει ο Δρ. Γουίτλεϊ. Πολλοί από τους πάσχοντες έχουν βέβαια τις δικές τους θεωρίες σχετικά με το τι κάνει κατά καιρούς τον έρπητα να βγαίνει από την «κρυψώνα» του και να εκδηλώνεται (οι μεγάλες βόλτες με το ποδήλατο, η μεγάλη στενοχώρια ή, αντιθέτως, η πολύ μεγάλη χαρά. Ωστόσο, οι ειδικοί επισήμως «δείχνουν» τρεις κύριους ενόχους:

Ηλιακό φως

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Αmerican Journal of Sports Medicine έδειξε σύνδεση των ξεσπασμάτων του επιχείλιου έρπητα στους σκιερ με το επίπεδο έκθεσής τους στο φως του ήλιου, ιδιαιτέρως στις υπεριώδεις ακτίνες Β.

Πως θα βγεις εσύ νικητής της αναμέτρησης: Κάλυψε το στόμα σου. «Τα ειδικά αντηλιακά προϊόντα είναι αποτελεσματικά – σε ό,τι αφορά τη μείωση της επίπτωσης της υπεριώδους ακτινοβολίας στα δερματικά έλκη στην περιοχή του στόματος» αναφέρει η Ρόντα Ασλεϊ Μόροου, διευθύντρια του Ιολογικού Τμήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου και του Τοπικού Ιατρικού Κέντρου στο Σιάτλ.

Στρες

Όλες οι καταστάσεις στρες της καθημερινότητας -από το πρώτο ραντεβού έως την πρώτη μέρα στη δουλειά- αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης στον έρπητα. Το ίδιο συμβαίνει όταν έχουμε κρυολογήσει.

Πως θα βγεις εσύ νικητής της αναμέτρησης: Εάν νιώθεις πολύ στρεσαρισμένος, συνόδευσε το δείπνο σου με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Το κόκκινο κρασί όχι μόνο θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το στρες, αλλά θα εξαπολύσει και… προληπτική επίθεση στον επιχείλιο έρπητα. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Αntiviral Research έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή κόκκινου κρασιού στην περιοχή των χειλιών βάζει φρένο στην ανάπτυξη του επιχείλιου έρπητα χάρη σε ένα συστατικό του: τη ρεσβερατρόλη.

Οδοντιατρικές εργασίες

«Μία ένεση στο στόμα από τον οδοντίατρο μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ιού στην περιοχή του τραύματος» εξηγεί ο Μάικλ Σίγκελ, πρόεδρος του Τμήματος Διαγνωστικών Επιστημών στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Nova Southeastern.

Πως θα βγεις εσύ νικητής της αναμέτρησης: Ζήτησε από τον οδοντίατρό σου να σου συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο όπως η ακυκλοβίρη (Zovirax) ή η βαλακυκλοβίρη (Valtrex). Λάβε δόση ενός γραμμαρίου με τα πρώτα σημάδια εμφάνισης έλκους και ίδια δόση μετά από 12 ώρες. Αυτό θα σε βοηθήσει να βρεθείς ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Να ξέρεις επίσης ότι τα φάρμακα αυτά συστήνονται γενικώς ως προληπτικές θεραπείες σε άτομα που έχουν πάνω από τέσσερα ξεσπάσματα έρπητα ετησίως. \

Δεν πρόλαβες το ξέσπασμα του Έρπη

Πρέπει τουλάχιστον να το αντιμετωπίσεις. Υπάρχει περίπτωση να κάνεις όλα όσα σου είπαμε μέχρι τώρα και, παρ’ όλα αυτά, ο έρπης να μη θέλει να σε αφήσει σε ησυχία, γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσεις το ειδικό κουτί πρώτων βοηθειών για την κατάσταση. Τι θα πρέπει να περιέχει; Πάντως, όχι ιώδιο και γάζες.

Μπίρα

Στο πρώτο καμπανάκι, που δείχνει ότι ο έρπης θα κάνει την εμφάνιση του, πήγαινε κατευθείαν στο ψυγείο. Βρες ένα παγωμένο κουτάκι μπίρα και τύλιξέ το με μία πετσέτα. Τώρα πίεσέ το πάνω στη φουσκάλα -που αρχίζει να σχηματίζεται για δεκαπέντε δευτερόλεπτα- και στη συνέχεια απομάκρυνέ το για άλλα δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Επανάλαβε τη διαδικασία για πέντε λεπτά. Περίμενε ένα τέταρτο (και πάλι από την αρχή). Και όταν τελειώσεις, πιες την μπίρα. «Το κρύο ποτό μπορεί να παγώσει στην κυριολεξία τον ιό και να αποτρέψει το σχηματισμό του έλκους» λέει ο Τζερόμ Λιτ, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Βέβαια, όλα αυτά ισχύουν για τον επιχείλιο έρπητα. Μην το δοκιμάσεις στην περίπτωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Για ευνόητους λόγους…

Σκόρδο

Μαγείρεψε μία ωραία μακαρονάδα και φρόντισε στη σάλτσα να βάλεις πολύ σκόρδο. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ντιουκ, συγγραφέα του βιβλίου The Green Pharmacy, το σκόρδο αποτελεί «δολοφόνο» των ιών. Μάλιστα, από πειράματα στο εργαστήριο έχει φανεί ότι το σκόρδο μπορεί να σκοτώσει τόσο τον επιχείλιο έρπητα όσο κι εκείνον των γεννητικών οργάνων. Φοβάσαι μήπως η αγαπημένη σου δυσανασχετήσει -ή μάλλον λιποθυμήσει- μόλις ανοίξεις το στόμα σου, αφού έχεις απολαύσει τη μακαρονάδα; Εχε στο συρτάρι σου ένα κουτί με συμπλήρωμα σκόρδου. Δύο ταμπλέτες σου δίνουν τη δόση που χρειάζεσαι χωρίς τα παρελκόμενα. Παίρνε δύο ταμπλέτες, τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσει το ξέσπασμα.

Εχινάκεα

Είναι ένα από τα πιο διάσημα φαρμακευτικά φυτά και φημίζεται για την ενίσχυση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πειράματα στο εργαστήριο, που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα, έδειξαν ότι, όταν τοποθετήθηκε εκχύλισμα εχινάκεας πάνω στον επιχείλιο έρπητα, ο ιός εξοντώθηκε. «Η εφαρμογή βάμματος εχινάκεας πάνω στο έλκος είναι πιθανό να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον άνθρωπο» λέει ο επικεφαλής των ερευνητών Τζον Αρνασον. Κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα εχινάκεας. Βάλε μικρή ποσότητα σε λίγο βαμβάκι και τοποθέτησέ το πάνω στη φουσκάλα – μία ή δύο φορές την ημέρα

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166