Sudden Strike (video game)

Sudden Strike (video game)
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Fireglow Games, Kite Games
  • Εκδότης: CDV, Koch Media, Kalypso Media
  • Είδος: Strategy, Real-time tactics
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2000
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: Windows, Linux, macOS, PlayStation 4, Xbox One

Όπως γνωρίζετε αγαπητοί μου φίλοι, κάνουμε αφιέρωμα σε παλιά παιχνίδια του παρελθόντος, και σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα ακόμη εξαιρετικό τίτλο που έγραψε ιστορία, το οποίο φέρει την ονομασία Sudden Strike (video game)

Φέτος είναι η χρονιά που τα real-time strategy games έχουν την τιμητική τους. Αναμφίβολα, το 2000 τους ανήκει… Τόσοι και τόσοι τίτλοι αυτής της κατηγορίας έκαναν την εμφάνισή τους, ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Ανάμεσά τους έρχεται να προστεθεί άλλος ένας, το Sudden Strike, από τη γερμανική CDV. Κι όπως φαίνεται, θα πιάσει μια καλή θέση στο σκληρό σας…

Το Sudden Strike είναι ένα στρατηγικό παιχνίδι «τακτικής», που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Μεταξύ μας, ο όρος «τακτική» δεν είναι ο καλύτερος για να περιγράψει το παιχνίδι, πόσο μάλλον όταν το σενάριο που παίζετε σας βάζει να ελέγχετε μερικές χιλιάδες στρατιωτών.

Σε γενικές γραμμές, ξεκινάτε το κάθε σενάριο με ένα συγκεκριμένο αριθμό μονάδων και προσπαθείτε να φτάσετε στη νίκη (μερικές φορές μπορείτε να καλέσετε ενισχύσεις). Αυτό είναι όλο κι όλο που πρέπει να κάνετε, όπως άλλωστε και στο Ground Control ή στη σειρά των Myth.

Το παιχνίδι, αντίθετα με την πλειοψηφία των ομοίων του, δεν τοποθετείται σε κάποιον φαντασικό κόσμο, ούτε επηρεάζεται από την επιστημονική φαντασία.

Μας μεταφέρει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντάς μας τον έλεγχο Αμερικάνικων, Βρεττανικών, Γαλλικών, Ρώσικων και Γερμανικών στρατευμάτων.

Δεν επιδιώκει να γίνει ένας ρεαλιστικός τίτλος στρατηγικής (όπως η σειρά των Close Combat), αλλά μάλλον ένας τίτλος ιστορικού θέματος που έχει σκοπό να μας διασκεδάσει. Μπορεί να μην απευθύνεται στο σκληροπυρηνικό κοινό των πολεμικών τίτλων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι κάτι σαν το Red Alert.

Τα ιστορικά στοιχεία που κάνει αναφορά είναι απόλυτα έγκυρα, ενώ τόσο τα στρατεύματα, όσο και ο οπλισμός τους αποδίδονται με μεγάλη χρονική ακρίβεια και υπέρμετρο ρεαλισμό.

Όσον αφορά τις δυνάμεις σας -εχθρικές και μή- θα συναντήσετε το κάθε τι: από απλούς ακροβολιστές, μέχρι τανκς και βομβαρδιστικά. Τα χαρακτηριστικά των μονάδων σας χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: hit points, εμπειρία και ενδείξεις πυρομαχικών για το κύριο και δευτερεύοντα οπλισμό σας. Τα hit points δηλώνουν την ισχύ της ομάδας σας, ενώ η εμπειρία κερδίζεται από τις μάχες που δίνετε. Οι ενδείξεις των πυρομαχικών είναι -φυσικά- γενικής μορφής και αναπληρώνονται από ανάλογα φορτηγά/μεταφορικά.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο παιχνίδι, είναι η εμφάνισή του. Τα ισομετρικά γραφικά των δύο διαστάσεων έχουν αποδοθεί με υψηλή πιστότητα. Τα τερραίν θυμίζει Commandos, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα χωρίς να χάνει στην λεπτομέρεια. Ίδιος και μεγαλύτερος βαθμός λεπτομέρειας υπάρχει και στις στρατιωτικές μονάδες. Τα οχήματα δείχνουν όπως θα έπρεπε και αναγνωρίζονται αμέσως από κάποιον έμπειρο στο χώρο. Οι στρατιώτες είναι λιγότερο ευδιάκριτοι ειδικότερα σε ανάλυση 1024χ768 (λόγω μεγέθους, άλλωστε) αλλά γρήγορα θα συνηθίσετε.

Υπάρχει κάτι όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο από τα λεπτομερέστατα γραφικά: Το γεγονός ότι μπορείτε να καταστρέψετε τα πάντα…! Δέντρα, γέφυρες, δεξαμενές καυσίμων, κτίρια, φράκτες και γενικώς οτιδήποτε υπάρχει στο χώρο!

Οι εκρήξεις είναι φανταστικές, ειδικά αν καταρρίψετε κάποιο αεροπλάνο στροβιλίζεται ενώ χάνει ύψος και συντρίβεται στο έδαφος με μία εντυπωσιακή έκρηξη! Λόγος επίσης πρέπει να γίνει για το υπέροχο animation των στρατιωτών, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους πραγματικούς σε φαντασία, κίνηση και λεπτομέρεια! Οι στρατιώτες πέφτουν στο έδαφος όταν δέχονται επίθεση, όσοι από αυτούς φέρουν φλογοβόλα όπλα και χτυπυθούν ακολουθεί έκρηξη σκορπίζοντας τον τρομο και τον πανικό.

Το Sudden Strike είναι ένα υπέροχο παιχνίδι στρατηγικής που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χάρη στην απίστευτη λεπτομέρεια που το διακρίνει.

Εάν είστε fan του είδους, δε θα πρέπει να το χάσετε!

System Requirements

  • System : Pentium 233+
  • RAM : 32MB
  • CD-ROM Speed : 4X+
  • Video Mode : SVGA with 4MB+
  • Operating System : Windows 95, Windows 98

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας