Επειδή όπως πάντα στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος. Έτσι και εδώ οι τεχνολογικές εταιρείες άδραξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτουν κατά κάποιο τρόπο τον φόβο που σχετίζεται με τους σχολικούς πυροβολισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, παρέχοντας ηχητικά συστήματα επιτήρησης που εντοπίζουν μέσω του ήχου την απειλή της βίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, τα συστήματα αυτά εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες και κατά συνέπεια να μην είναι τόσο αξιόπιστα, τουλάχιστον όπως τα παρουσιάζουν οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν και τα πωλούν.
Η ProPublica δημοσίευσε την Τρίτη μια έκθεση που εξέτασε τον ανιχνευτή επιθετικότητας της Sound Intelligence, ένα από τα συστήματα παρακολούθησης ήχου που υιοθετείται ευρέως ως μέτρο ασφάλειας στα σχολικά συγκροτήματα των ΗΠΑ.
Το λογισμικό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης (Machine learning) για να προσδιορίζει την “επιθετικότητα στην φωνή ενός ατόμου” καθώς και τα “ηχητικά μοτίβα που συνδέονται με την πίεση, τον θυμό ή το φόβο”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας.
Όποτε όταν οι ήχοι σε ένα δωμάτιο ή μία αίθουσα υπερβαίνουν ένα καθορισμένο από το χρήστη όριο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε αποστέλλεται μια ειδοποίηση από το σύστημα παρακολούθησης του σχολείου στον διαχειριστή ούτως ώστε να πράξει τα δέοντα για να προστατεύσει το πλήθος που βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα.
Σύμφωνα με την έκθεση, όταν η ProPublica εξέτασε ένα τέτοιο ηχητικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο είναι εξοπλισμένο με λογισμικό ανίχνευσης επιθετικότητας της Sound Intelligence, σε μία τυπική σχολική αίθουσα που παρευρισκόταν κι άλλα άτομα, η συσκευή δεν κατάφερε να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει τις κραυγές από τα γέλια, πράγμα που σημαίνει πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να χτυπήσει αναίτια ο συναγερμός στο σχολείο με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος, και αν αυτό συμβαίνει πολλές φορές μέσα στη βδομάδα, τότε είναι λογικό πως οι μαθητές θα βρίσκονται διαρκώς υπό την επήρεια του φόβου, και δεν θα είναι εύκολο να αφοσιωθούν στα μαθήματά τους.
Ένας εκπρόσωπος της Louroe Electronics (εταιρεία που κατασκευάζει τέτοια συστήματα ) ανέφερε: «Πλέον σήμερα, η παρακολούθηση με βίντεο δεν είναι από μόνη της αρκετή για την ορθή επιτήρηση των σχολικών χώρων, με συνέπεια πολλά σχολεία να αξιοποιούν παράλληλα και τις δύο τεχνολογίες παρακολούθησης, δηλαδή του ήχου και του βίντεο συνάμα, βοηθώντας τους να κρατήσουν ασφαλείς τους σπουδαστές, το προσωπικό, τα σχολεία και τις πανεπιστημιουπόλεις. Ο ήχος είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που παρέχει πρόσθετη παρακολούθηση και ενσωματώνεται εύκολα στις υπάρχουσες κάμερες και τα συστήματα διαχείρισης εποπτείας ευαίσθητων χωρών που βρίσκονται εκεί αρκετοί άνθρωποι».
Αλλά εκτός από τις αποτυχίες που ανακαλύφθηκαν μέσω της δοκιμής του εξοπλισμού παρακολούθησης ήχου από την ProPublica, τα σχολεία ανέφεραν και τα δικά τους παρατράγουδα με αυτές τις συσκευές, δηλαδή χωρίς λόγο υπήρξε αναστάτωση από λάθος ειδοποίηση.
Επιπρόσθετα αξίζει να επισημάνουμε πως αυτά τα συστήματα είναι αρκετά ακριβά και πιο συγκεκριμένα, μόνο ένα τέτοιο μικρόφωνο (δηλαδή ανιχνευτής ήχου) κοστίζει 1.000 δολάρια, και αν υποθέσουμε πως ένα σχολικό συγκρότημα χρειάζεται περίπου μερικές εκατοντάδες τέτοιες συσκευές (αισθητήρες) τότε καταλαβαίνουμε πως το κόστος εκτοξεύεται στα ουράνια.