Το Ιράκ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράκ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές σε στόχους που βρίσκονται στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο λόγος που αναγκάστηκε να προβεί σε αυτήν την δήλωση η Ιρακινή πλευρά έγκειται στο γεγονός ό, τι η Τουρκική η αεροπορία έπληξε στόχους στο βουνό Kurtak, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας αλλά πέντε, την Πέμπτη που μας πέρασε.

Αξίζει να επισημάνουμε πως αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν άλλα τρία παρόμοια περιστατικά με αεροπορικές επιθέσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου σκοτώθηκαν συνολικά έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράκ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενώ είμαστε πρόθυμοι να εδραιώσουμε τις στρατηγικές μας σχέσεις με τη γειτονική χώρα και να αποτρέψουμε κάθε είδους επιθετική πράξη που προέρχεται από το ιρακινό έδαφος ενάντια σε μέρη της Τουρκίας, εν τούτοις πιστεύουμε ό,τι οι μονομερείς επιθετικές πράξεις παραβιάζουν την ιρακινή κυριαρχία, και μάλιστα αντιβαίνουν τις αρχές της καλής γειτονίας που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών, με αρνητική συνέπεια όλη ετούτη η κατάσταση να αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η επιστολή αναφέρει επίσης: «Όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, τονίζουμε στην τουρκική πλευρά τη σημασία της παύσης των βομβαρδισμών στις Ιρακινές περιοχές, την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας μας, και την αμοιβαία συνεργασία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων».

Να εξηγήσουμε δε, πως ο Τουρκικός στρατός διενεργεί συνήθως αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς μέσω του πυροβολικού στο Ιρακινό Κουρδιστάν ενάντια στους πιθανολογούμενους στόχους του PKK, ωστόσο αυτή η συχνότητα των επιθέσεων έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που η Άγκυρα ξεκίνησε το σχέδιο “Operation Claw” τον Μάιο, ούτως ώστε να αποτελειώσουν μία και καλή τους κούρδους που είναι μία ορατή απειλή για το έθνος τους.

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την παρουσία αυτών των βάσεων στο Ιράκ, και παρότρυνε τη Βαγδάτη να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες που θα εμποδίσουν το ΡΚΚ να μην χρησιμοποιεί άλλο αυτά τα εδάφη για να πραγματοποιεί πολεμικές επιθέσεις εναντίον της χώρας της.

Η Τουρκία διατηρεί επίσης ένα δυναμικό δίκτυο 21 βάσεων στις επαρχίες Duhok και Erbil και έχει αναπτύξει μονάδες σε έκταση περίπου 30 χιλιομέτρων στην επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν, μερικές από τις οποίες έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από επιθέσεις των μαχητών του ΡΚΚ.

Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο λόγος που η Τουρκία παρουσιάζει αυτήν την απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά ενάντια στην γειτονική του χώρα οφείλεται στο γεγονός πως το Ιράκ είναι ένα σκορποχώρι, και προφανώς δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στις επιθετικές ενέργειες που διεξάγονται στο έδαφός του, εν αντιθέσει εάν συνέβαιναν σε κάποια άλλη χώρα όπου τέτοιου είδους είδους κινήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία πολέμου μεταξύ των δύο μερών.