ΑρχικήΟικονομίαΣυμφέρουν οι ανακαινίσεις σπιτιών να γίνονται τακτικά;

Συμφέρουν οι ανακαινίσεις σπιτιών να γίνονται τακτικά;

Οι ανακαινίσεις σπιτιών είναι πλέον όλο και πιο συχνές, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Αυτή η έξαρση, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αγορά ακινήτων έχει νεκρώσει τα τελευταία χρόνια, οπότε τα καινούργια σπίτια είναι είδος ύπο εξαφάνιση. Με άλλα λόγια, όποιος ψάχνει καινούργιο σπίτι δεν μπορεί να βρει και έτσι στην ουσία αναγκάζεται να ανακαινίσει το δικό του. Πέρα από την ανανέωση του σπιτιού, οι ανακαινίσεις ανεβάζουν και την αξία του, ειδικά αν το εν λόγω σπίτι δεν είναι και προπολεμικό. Με άλλα λόγια, αποτελούν μία καλή επένδυση για τους κατόχους ακινήτων.

Ένα ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό πολλών από εμάς, είναι το κατά πόσο συμφέρει κανείς να ανακαινίσει το σπίτι του. Ας μην ξεχνάμε πως οι αλλαγές στο εσψτερικό ή και το εξωτερικό ενός σπιτιού μπορεί να μην είναι εξίσου ακριβές με το χτίσιμο του από την αρχή, αλλά κοστίζουν αρκετά και απαιτούν μία γενναία επένδυση χρόνου και χρήματος. Είναι λοιπόν μία συμφέρουσα επένδυση για όλους; Η απάντηση είναι πολύπλοκη και σίγουρα δεν καλύπτεται από ένα ναι ή ένα όχι. Ας δούμε λοιπόν το θέμα λίγο πιο διεξοδικά.

Οι λόγοι της ανακαίνισης σπιτιού

Οι ανακαινίσεις σπιτιών Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις γίνονται συνήθως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι απλά η βελτίωση του χώρου κατοικίας του ιδιοκτήτη. Με άλλα λόγια, ο κάτοχος του σπιτιού θέλει να ανανεώσει το σπίτι του για να βελτιώση τη ποιότητα ζωής του, καθώς δεν θέλει ή δεν μπορεί να αγοράσει καινούργιο. Ο δεύτερος λόγος, είναι η αύξηση της αξίας του ακινήτου είτε για την μεταπώληση είτε για την ενοικίαση του. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης κάνει μία επένδυση στο σπίτι του για να το πουλήσει ή να το νοικιάσει πιο εύκολα με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Στη πρώτη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να δώσει όσα χρήματα θέλει και να κάνει ό,τι θέλει στο σπίτι του, μιας που οι όποιες αλλαγές προορίζονται για τον ίδιο και τη οικογένεια του. Στη δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς η επένδυση θα πρέπει να αποδώσει και κάποιο κέρδος, οπότε θα πρέπει το κόστος της να είναι περιορισμένο.

Η ηλικία και η αξία του σπιτιού

Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι που στην ουσία καθορίζουν το αν μία ανακαίνιση αξίζει τον κόπο ή όχι. Γενικά, αν ένα σπίτι είναι πολύ παλιό, πάνω από 25 ετών δηλαδή, η ανακαίνιση για αύξηση της αξίας του είναι μάλλον ασύμφορη. Γιατί το λέμε αυτό; Μα γιατί η αξία του ακινήτου είναι πολύ μικρή, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει πως μία ανακαίνιση μπορεί να φθάσει να κοστίζει σχεδόν όσο η τιμή πώλησης του σπιτιού. Ακόμη και ανακαινισμένο ένα σπίτι 25 ετών είναι ένα σπίτι 25 ετών, δύσκολα θα δώσει κάποιος αγοραστής παραπάνω από δύο φορές την αξία του για να το αγοράσει. Για άλλη μια φορά, αν η ανακαίνιση δεν γίνεται με σκοπό τη προσωπική χρήση, τότε το κόστος δεν έχει και τόση σημασία, αρκεί βέβαια να μην υπερβαίνει το budget της οικογένειας.

Όπως βλέπετε, το αν συμφέρει ή όχι μία ανακαίνιση, εξαρτάται από τον σκοπό για τον οποίο γίνεται. Αν γίνεται σαν οικονομική επένδυση, τότε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψην το κόστος αλλά και το πιθανό κέρδος που θα αποφέρει. Αν το πρώτο υπερβαίνει το δεύτερο, δεν χρειάζεται να είστε και καθηγητής μαθηματικών για να καταλάβετε ότι δεν συμφέρει!

Ανακαίνιση σπιτιού, Μια σοβαρή απόφαση

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού είναι μια σοβαρή απόφαση που παίρνει ένας ιδιοκτήτης σπιτιού. Το τι μπορεί να περιλαμβάνει, διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες μας και τις απαιτήσεις του σπιτιού μας. Έτσι καθορίζονται από τις διάφορες εταιρείες που παρέχουν τη σχετική υπηρεσία διάφορα πακέτα ανακαίνισης. Πέρα από το πιο απλό πακέτο υπάρχουν πακέτα που περιλαμβάνουν όλο και περισσότερες εργασίες, φυσικά ανάλογα με τις εργασίες αυτές καθορίζεται και η τιμή που θα πληρώσουμε. Εδώ θα παρουσιάσουμε το μαξ πακέτο (οι εταιρείες θα δείτε να αναφέρουν το συγκεκριμένο πακέτο ως «πολυτελές»). Το πακέτο, δηλαδή που περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που μπορεί να περιλαμβάνει μια ανακαίνιση.

Οι πρώτες ενέργειες που περιλαμβάνει το πακέτο, είναι το ξήλωμα του παλιού εξοπλισμού του σπιτιού. Αυτό περιλαμβάνει γενική αποξήλωση των σωληνώσεων και καλωδιώσεων που είχαμε ως τώρα, το ξήλωμα όλου του μπάνιου και του εξοπλισμού του, όπως και των πλακακιών, της κουζίνας και όλων των ντουλαπιών, των εξωτερικών και εσωτερικών πορτών και κουφωμάτων και των παλιών πριζοδιακοπτών.

Μετά την αποξήλωση, περνάμε στην εγκατάσταση των νεώτερων στοιχείων του σπιτιού μας. Ξεκινώντας από τα υδραυλικά, αυτή περιλαμβάνει, την εγκατάσταση νεώτερου τύπου επενδυμένων με χαλκό σωληνώσεων, νέα σιφώνια, έλεγχο με μανόμετρο της πίεσης του υδραυλικού δικτύου ώστε να διατηρηθεί πίεση 6 ατμοσφαιρών που θεωρείται ιδανική.

Τα ηλεκτρολογικά συστήματα ακολουθούν. Πρώτα από όλα ένας νέος ηλεκτρολογικός πίνακας, αντικαθιστώντας την πιθανώς απαρχαιωμένη παλιά μορφή που είχαμε στο σπίτι μας. Οι πρίζες αντικαθίστανται από νέες πρίζες τύπου SUKO. Στην κουζίνα προστίθενται (αν δεν υπάρχουν) γραμμές για απορροφητήρα και φωτισμού πάνω από το χώρο μαγειρέματος. Η νεότερη ηλεκτρολογική εγκατάσταση, προσπαθεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο χώρο μας.

Η νέα μας κουζίνα είναι τελείως διαφορετική από την παλιά, περιλαμβάνει την αντικατάσταση της με νέα επώνυμα έπιπλα, μεγάλης ποικιλίας όπου το τι τελικά θα εγκατασταθεί είναι και στην δική μας κρίση.

Το μπάνιο μας ανασχεδιάζεται, ώστε να πετύχουμε κέρδος χώρου, που πιθανώς τα παλιότερα σκεύη δεν μας επέτρεπαν, βελτιώνοντας ή διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργικότητα του χώρου. Και εδώ το γούστο μας μπορεί να εξυπηρετηθεί αφού εμείς κάνουμε τις επιλογές των διάφορων σκευών που θα χρησιμοποιηθούν. Σε μια πολυτελή ανακαινιση ενος σπιτιου περιλαμβάνονται συσκευές υδρομασάζ, ηχομονωμένο καζανάκι και κάθε τελευταίου τύπου εξέλιξη παρέχει η τεχνολογία στο χώρο του μπάνιου!

Περαιτέρω, γίνεται καταπολέμηση της υγρασίας και των όποιων ρηγματώσεων με ειδικό πλαστικό μονωτικό υλικό. Τοποθετούνται μεταλλικά γωνιόκρανα ώστε να ενισχυθεί η αντοχή των τοιχωμάτων. Γίνεται επιπλέον σοβάτισμα των εσωτερικών τοίχων με νεότερου τύπου μίγματα.

Τα δάπεδα αλλάζουν επίστρωση, συνήθως προτιμούνται νεότερης τεχνολογίας πλακάκια. Το τι θα μπει, εξαρτάται από την κρίση του πελάτη.

Νέου τύπου ντουλάπες εντειχιζόμενες μπορούν να εγκατασταθούν με τρόπο που να μην θυσιάζουν χώρο αλλά και να είναι πλήρως λειτουργικές. Όλες οι εσωτερικές πόρτες και κουφώματα επίσης αλλάζουν και αντικαθίστανται νέες ελληνικής ή ιταλικής κατασκευής.

Η εξωτερική πόρτα αντικαθίσταται από θωρακισμένη είσοδος ασφαλείας, που κρατά μακριά τους ενδεχόμενους εισβολείς. Τα εξωτερικά κουφώματα επίσης αλλάζουν με κουφώματα αλουμινίου, που προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομία ενέργειας στο σπίτι.

Η θέρμανση του σπιτιού αναδιαρθρώνεται μετά από την ανάλογη μελέτη. Τα σώματα που τοποθετούνται είναι πολύ πιο οικονομικά. Τέλος όλο το σπίτι βάφεται ξανά μετά από συμφωνία για τα χρώματα με τον ιδιοκτήτη και τις ανάλογες προτάσεις από διακοσμητές.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166