Αρκετός κόσμος κάνει τα λάθος να καλύπτει τα θερμαντικά σώματα, πιστεύοντας πως έτσι θα φαίνονται πιο καλαίσθητα, με αρνητική συνέπεια να μειώνεται η απόδοση τους. Οφείλετε να κατανοήσετε πως είναι σημαντικό να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας γύρω τους και για αυτό το λόγο επιβάλλεται τα αντικείμενα και τα υφάσματα να έχουν απόσταση τουλάχιστον 15 με 20 εκατοστά από κάθε μεριά τους. Όσο πιο τεράστιο είναι το κενό από το θερμαντικό σώμα, τόσο διευρύνεται και η αποδοτικότητα του, δηλαδή επιτυγχάνεται μεγαλύτερη. θερμότητα με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος ή πετρελαίου
Εάν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε να βάψετε το καλοριφέρ, όπως γιατί υπάρχει εξωτερική φθορά, τότε σιγουρευτείτε πως θα χρησιμοποιήσετε τη σωστή μπογιά για αυτή τη διεργασία που θα αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες. Να θυμάστε ότι οι πολλαπλές στρώσεις μπογιάς έχουν την ιδιότητα να μειώνουν κατακόρυφα την απόδοση του καλοριφέρ, ρίχνοντας αισθητά τη θερμότητα που παράγουν στο χώρο του σπιτιού, όπως στο υπνοδωμάτιο, το καθιστικό, το χωλ, την τουαλέτα, και ούτω καθεξής.
Υπάρχει μία εξαιρετικά έξυπνη τακτική για να αυξήσετε την αποδοτικότητα των καλοριφέρ σας, δηλαδή να βάλετε από την πίσω πλευρά μια ανακλαστική επιφάνεια που θα αντανακλά τη ζέστη απευθείας εκεί που κοιτάει το θερμαντικό σώμα, φερειπείν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλασμα αλουμινίου, γυαλιστερό κόντρα πλακέ κ.λπ.
Επιπρόσθετα είναι σωστό να αντικαταστήσετε τους παλιούς λέβητες και τους καυστήρες με καινούργιους, ιδιαίτερα εάν αυτά τα μηχανήματα μετρούν πάνω από μία δεκαετία χρήσης, και δεν έχει γίνει η απαιτούμενη τακτική συντήρηση που προβλέπεται κάθε κάθε έξι ή τουλάχιστον 12 μήνες στη χειρότερη περίπτωση. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, τα παλιά συστήματα θέρμανσης αγγίζουν σε απόδοση από 56% έως 70%, ενώ τα νέα έχουν την ικανότητα να αγγίξουν από 95% μέχρι 105% (λέβητες συμπυκνωμάτων).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως μεταξύ άλλων, οι καινούργιοι λέβητες και καυστήρες παράγουν μειωμένες εκπομπές αερίων και ρύπων στην ατμόσφαιρα, δηλαδή έως μείον 60%, ανάλογα πάντα με την τεχνολογία και τα ποιοτικά υλικά που είναι κατασκευασμένο το μηχάνημα, και τι πιστοποιήσεις φέρει που να τεκμηριώνει αυτήν την προϋπόθεση. Εδώ είναι σημαντικό να επιλέξετε μοντέλο που έχει δημιουργηθεί από γνωστή εταιρεία η οποία είναι αναγνωρισμένη για την καλή δουλειά που κάνει και δεν διακινδυνεύει να παράγει μηχανήματα που θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα το κύρος που έχει στην αγορά.
Η αναβάθμιση παλαιών συστημάτων είναι κομβικής σημασίας για ένα σπίτι με μεγάλες απώλειες θερμότητας, παραδείγματος χάριν λόγω κακής θερμομόνωσης και κακών κουφωμάτων που μπάζουν από παντού. Έτσι εκτιμάται, πως αγοράζοντας καινούργια μηχανήματα θα εξοικονομήσετε κατά προσέγγιση περίπου ενάμιση τόνο πετρέλαιο σε ετήσια βάση.
Κάτι εξίσου σπουδαίο που δεν πρέπει να λησμονείται από κανέναν χρήστη θερμαντικών σωμάτων είναι να διεξάγεται η ετήσια συντήρηση στην αρχή του χειμώνα, κάνοντας εξαέρωση όλα τα καλοριφέρ της κατοικίας. Και φυσικά καθαρίζοντας σχολαστικά το λέβητα ή τον καυστήρα, αποβάλλοντας τις ακαθαρσίες πού βρίσκονται εντός του. Επίσης μην τοποθετείτε ποτέ στα σώματα διακοσμητικά υφάσματα, ρούχα για στέγνωμα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, αφού υπάρχει πιθανότητα να αρπάξουν φωτιά, σπάνια μεν, αλλά έχει συμβεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν.
Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα
Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι επιτακτική ανάγκη να τονιστεί ότι η θερμοστατική βαλβίδα ανιχνεύει τις αλλαγές της θερμοκρασίας στο δωμάτιο, όπως και της εξωτερικής θερμότητας που προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία, τις διάφορες συσκευές, τα άτομα που κινούνται στο χώρο, και ούτω καθεξής.
Επιπλέον, μπορεί με αυτόματες διαδικασίες να ρυθμίζει τη ροή του ζεστού νερού στο επίπεδο που θα επιλέξει ο εκάστοτε χρήστης, σε αντίθεση με τους παλαιού τύπου τυπικούς θερμοστάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και παρέχουν έλεγχο της θερμοκρασίας μόνο σε μία ζώνη με βάση ένα σημείο ανίχνευσης και μία ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Εφόσον θελήσετε να ρυθμίσετε τη θερμοστατική βαλβίδα στα σώματα, πάντα στην επιθυμητή θερμοκρασία που εσείς προτιμάτε, τότε μπορείτε να επιτύχετε:
- Να προσαρμόσετε επακριβώς τη θερμοκρασία σε μεμονωμένα δωμάτια. Δηλαδή στο ένα να έχετε περισσότερη ζέστη και στο άλλο λιγότερη.
- Να έχετε τον πραγματικό έλεγχο της θερμοκρασίας σε σχέση με τη χρήση ενός θερμοστάτη που είναι ενιαίος για όλα τα καλοριφέρ της κατοικίας, ο οποίος δεν λειτουργεί επιλεκτικά.
- Να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία ανάλογα με τις αληθινές ανάγκες του δωματίου. Είναι εξακριβωμένο πως οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι πιο λειτουργικές και παρέχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, εφόσον βέβαια τηρηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες από το χρήστη και δεν προβαίνει σε παραλογές κινήσεις που να καταπατά την ομαλότητα των μηχανημάτων.
- Επιπρόσθετα δύναται να μειώσουν τα έξοδα θέρμανσης μέχρι 3% για κάθε βαθμό που μειώνετε η θερμοκρασία. Για παράδειγμα κατεβάζοντας 5 βαθμούς η θερμοκρασία θα εξοικονομήσετε 15% σε χρήματα.
Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να προβαίνετε σε γενική συντήρηση όλων των μηχανημάτων θέρμανσης, όπως προαναφέρθηκε στις παραπάνω ενότητες, αν είναι εφικτό κάθε έξι μήνες ή έστω κάθε χρόνο από εξειδικευμένο συνεργείο που γνωρίζει τις ιδιοτροπίες το δικού σας μηχανήματος που χρησιμοποιείται.
Τι είναι κεντρική θέρμανση
Επί της ουσίας θεωρείται το κεντρικό σύστημα που παρέχει θέρμανση σε όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, και μπορεί να γίνει η διαχείριση μέσα από ένα πίνακα ελέγχου. Για παράδειγμα ο διαχειριστής μπορεί να ορίσει να στέλνει κατά προτίμηση θερμότητα σε συγκεκριμένα διαμερίσματα που πλήρωσαν το πετρέλαιο, ενώ δύναται να διακόψει την παροχή σε εκείνους που σκόπιμα δεν καταβάλουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που τους αναλογεί.
Για να μην μπερδεύεστε, η κεντρική θέρμανση δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο στις πολυκατοικίες, αλλά και σε διώροφα ή τριώροφα διαμερίσματα που διαμένουν ενοικιαστές, ή η οικογένεια του ιδιοκτήτη.
Τι είναι λεβητοστάσιο
Είναι η αίθουσα που βρίσκεται ο λέβητας και τα συστήματα που το συνοδεύουν, και συνήθως τοποθετείται εκτός οικίας, όπως στην αποθήκη, καθαρά για λόγους προστασίας, γιατί ενδέχεται να προκληθεί ζημιά στα μηχανήματα, όπως και στους ανθρώπους που παρευρίσκονται σε τούτο χώρο.
Τα μέρη που αποτελούν το σύστημα του λέβητα είναι ο καυστήρας που ανάβει και διατηρεί τη φωτιά, καίγοντας πετρέλαιο ή καυσόξυλα, και το μπόιλερ που θερμαίνει το νερό και έπειτα το αποστέλλει κατευθείαν στα καλοριφέρ. Επίσης σημαντικό κομμάτι θεωρείται και ο καπνοδόχος που αποβάλλει τα αέρια της καύσης, και τέλος οι σωληνώσεις που κινείται το νερό.
Είναι ρυπογόνα τα αέρια που εκπέμπει ο καυστήρας;
Εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό όταν το μηχάνημα είναι πολλών ετών, χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση του. Οι προκύπτουσες εκπομπές των ρυπογόνων αερίων συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μολύνοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα και καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι διατίθενται απλές διορθωτικές παρεμβάσεις μέσω συσκευών και μικροτσίπ που μπορούν να εγκατασταθούν από εξειδικευμένο προσωπικό για να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό τις μεγάλες ποσότητες ρύπων στον αέρα. Αυτές οι συσκευές κατακρατούν μέσω φίλτρων τις επικίνδυνες ουσίες και τα χημικά συστατικά, και το μόνο που απαιτείται να κάνει ο χρήστης είναι να αλλάζει στην ενδεδειγμένη ημερομηνία τα φίλτρα που έχουν λερωθεί και συνάμα αχρηστευτεί.
Πως ελέγχεται η σωστή λειτουργία του λέβητα
Την παρούσα διαδικασία μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε διαθέτει καυσαναλυτές. Εν τούτοις προτείνεται να διεξάγουν τον έλεγχο μόνο εξειδικευμένοι επαγγελματίες που γνωρίζουν τις ιδιομορφίες της κατάστασης και είναι σε θέση να συστήσουν τις απαραίτητες μεθοδολογίες για την επίλυση των προβλημάτων, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο απλός ο άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο.
Με λίγα λόγια ο ειδικός με τον καυσαναλυτή ελέγχει την απόδοση του καυστήρα, τους βλαβερούς ρύπους που εκπέμπει, τις ρυθμίσεις μηχανήματος εάν είναι στο σωστό σημείο, εάν έχει μπουκώσει η καμινάδα και χρειάζεται καθάρισμα κ.λπ.
Καυσάναλυση
Δυστυχώς αρκετοί νοικοκύρηδες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει πότε καυσάναλυση, προφανώς για να γλιτώσουν τα υποτιθέμενα περιττά έξοδα που θα πληρώσουν στο εξειδικευμένο συνεργείο, όμως αγνοούν το γεγονός πως μέσω αυτής της τακτικής θα έχουν την ευχέρεια να μειώσουν το κόστος κατανάλωσης. Έτσι πέφτουν μέσα σε ένα φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά, επιβαρύνοντας το σύστημα θέρμανσης που με το πέρασμα των καιρών θα αρχίζει να χάνει τη δυναμική του.
Πως να βάψετε τα καλοριφέρ
Εάν το χρώμα στα παλιά καλοριφέρ αρχίζει να ξεφλουδίζει, ή δεν ταιριάζει με τη χρωματική αρμονία του σπιτιού, ή απλά δεν σας αρέσει το τυπικό άσπρο που είναι βαμμένα από το εργοστάσιο που τα παράγει, τότε μη στεναχωριέστε, αφού υπάρχουν τρόποι για να τα βάψετε, δίχως να τα καταστρέψετε ή να ξοδέψετε μία ολόκληρη περιουσία.
Ενώ εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται ως μια δύσκολη δουλειά, στην πραγματικότητα είναι σχετικά εύκολη. Με την κατάλληλη προετοιμασία και χρησιμοποιώντας τους σωστούς τύπους ασταριού και χρώματος, μπορείτε να ανανεώσετε τα χρώματα στα καλοριφέρ από χυτοσίδηρο.
Να θυμάστε πως πρέπει να αγοράσετε ειδικά χρώματα για τη συγκεκριμένη εργασία και όχι οποιοδήποτε είδος μπογιάς, όπως λαδομπογιά. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα πώλησης χρωμάτων και εξηγήστε τους τι ακριβώς χρειάζεστε για να σας προτείνουν τον κατάλληλο τύπο μπόγιας.
Απενεργοποίηση του καυστήρα
Αδειάστε το νερό από τα καλοριφέρ
Απενεργοποιήστε εντελώς τον καυστήρα. Μετά κλείστε τη βαλβίδα ελέγχου που επιτρέπει την κίνηση του νερού σε όλα τα σώματα, και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Χρησιμοποιήστε κολλητική ταινία για να καλύψετε τη βαλβίδα εξαερισμού ελέγχου και τους σωλήνες που ρέει το νερό, και οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεται να λερωθεί.
Μετά αφαιρέστε το παλιό χρώμα με γυαλόχαρτο, κάνοντας καλό τρίψιμο πρώτα με χοντρό και μετά με ψιλό γυαλόχαρτο, και όταν τελειώσετε ξεκινήστε το βάψιμο.
Εφόσον έχει ολοκληρωθεί το βάψιμο. Τα καλοριφέρ σας θα πρέπει να παραμείνουν ανενεργά για μερικές ημέρες, ούτως ώστε να στεγνώσει το αστάρι και η μπογιά πλήρως. Αποφύγετε να βάψετε τα σώματα κατά τους χειμερινούς μήνες που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν ή έχει γενικά αρκετά κρύο, διότι θα αναγκαστείτε να κάτσετε στην παγωνιά μέχρις ότου στεγνώσει καλά το χρώμα.
Βλάβη στον καυστήρα
Εάν διαπιστώσετε πως τα καλοριφέρ δυσλειτουργούν και έχει πέσει ασυνήθιστα η ζέστη εντός της οικίας, και πιθανόν ευθύνεται ο καυστήρας, τότε σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται να προβείτε οι ίδιοι σας στην επιδιόρθωση του αν δεν είστε πιστοποιημένος τεχνικός, ή δεν κατέχετε την απαραίτητη γνώση που θα σας επιτρέψει να επιλύσετε το ζήτημα.
Ο λόγος που ενέχει αρκετούς κινδύνους αυτό το θέμα, έγκειται στο γεγονός πως αν επιχειρήσετε να διορθώσετε τη βλάβη, δίχως να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο προστασίας, τόσο για τη σωματική σας ακεραιότητα, όσο και για την ασφάλεια του κτιρίου, θα είναι σαν να βγάζετε τα μάτια σας με τα ίδια σας τα χέρια.
Εν ολίγοις εάν κάνετε κάτι λάθος και χειροτερέψει το πρόβλημα, και μετά από άγνοια βάλετε να δουλέψει ο καυστήρας, τότε ενδέχεται να αρπάξει πυρκαγιά στην αποθήκη, και μετά να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το οίκημα, αφού ως γνωστόν το μηχάνημα δουλεύει με εύφλεκτο καύσιμο και η δεξαμενή πετρελαίου βρίσκεται συνήθως δίπλα. Δηλαδή ένας θανάσιμος συνδυασμός που δεν σηκώνει επιπολαιότητες.
Εάν σας προβληματίζει η σκέψη πως ο τεχνικός θα ζητήσει αμοιβή 30 ή 40 ευρώ, ιδίως εάν βρίσκεστε σε άσχημη οικονομική κατάσταση, να θυμάστε πως εάν συμβεί το κακό, το αληθινό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και ίσως μη αναστρέψιμο, όσον αφορά την υγεία.