Συναισθήματα που μας προξενούν αναμνήσεις

Συναισθήματα που μας προξενούν αναμνήσεις

Ακούγοντας τον όρο αναμνήσεις συνήθως αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι ευχάριστες στιγμές που έχουμε περάσει σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε ίσως είναι τα συναισθήματα που μπορούν να μας προξενήσουν οι αναμνήσεις.

Οι αναμνήσεις αφορούν είτε ευχάριστες καταστάσεις της ζωής μας είτε δυσάρεστες, κι επομένως τα συναισθήματα που προκαλούν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα. Το παράδοξο εδώ είναι ότι ακόμα κι αν οι αναμνήσεις μας αφορούν καταστάσεις της ζωής μας που ήταν ευχάριστες για εμάς, μπορούν να μας προξενήσουν πέρα από ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα.

Μπορούμε να αναρωτηθούμε γιατί;

Η απάντηση είναι ότι μπορεί να έχουμε αναμνήσεις από μια περίοδο που είχαμε περάσει πάρα πολύ όμορφα, από μια περίοδο που ήταν πολύ δημιουργική και που είχαμε κοντά μας αγαπημένα μας πρόσωπα και όλη αυτή η κατάσταση να μας λείπει.

Αυτό που με έκανε να συνειδητοποιήσω τη διττή φύση των συναισθημάτων που προκαλούν οι αναμνήσεις ήταν μια προσωπική μου εμπειρία. Πέρασα ένα διάστημα πάρα πολύ όμορφα γνωρίζοντας νέα άτομα και περνώντας δημιουργικά το χρόνο μου. Αυτή η περίοδος τελείωσε κι ενώ έχω όλες αυτές τις αναμνήσεις στο μυαλό μου και χαίρομαι που έζησα κάτι τέτοιο, την ίδια στιγμή με κατακλύζουν άσχημα συναισθήματα γιατί ξέρω πως αυτό τέλειωσε και δεν μπορεί να επαναληφθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό που αναμένουμε λοιπόν είναι καινούριες εμπειρίες οι οποίες στη συνέχεια θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε μόνο τα ευχάριστα συναισθήματα των προηγούμενων εμπειριών. Κάθε εμπειρία μας τελειώνει αφήνοντας μας ευχάριστα συναισθήματα και αναμνήσεις, αλλά και μια πίκρα γιατί έφτασε στο τέλος της. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως την διαδέχεται μια καινούρια εμπειρία κι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελπίζουμε πως θα είναι καλύτερη και να προσδοκούμε να μας αφήσει εξίσου ευχάριστα συναισθήματα και αναμνήσεις.

Όλα κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους κι αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να θυμόμαστε όλα αυτά που μας συμβαίνουν στη ζωή μας.

Όσο θυμόμαστε κάτι, αυτό μένει ζωντανό μέσα μας και μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή.

Οι αναμνήσεις λοιπόν είναι ζωντανές μέσα μας για να μας θυμίζουν εμπειρίες και καταστάσεις της ζωής μας, να μας συντροφεύουν και να μας κατακλύζουν με συναισθήματα, ακόμα και με δυσάρεστα.

Προηγούμενο άρθροΟι ευκαιρίες μέσα στο παιχνίδι του χρόνου
Επόμενο άρθροΆγρυπνος στο Λουτράκι. Αμφισημίας σοφίσματος
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας