ΑρχικήΕπιστήμηΣύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας, αόρατος εχθρός

Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας, αόρατος εχθρός

To Texnologia.Net σας παρουσιάζει όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας, με απώτερο σκοπό να είσαστε πάντα ενημερωμένοι για αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Πολλοί άνθρωποι τρώνε ελάχιστα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο όταν έρχεται το βράδυ αδειάζουν το ψυγείο και καταλήγουν να κοιμούνται με γεμάτο στομάχι. Η διατροφική συμπεριφορά τους μπορεί να κρύβει το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας. Εντούτοις, οι περισσότεροι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μόνο και μόνο επειδή τσιμπολογούν τη νύχτα.

Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία;

Είναι η συστηματική συνήθεια να τρώει κάποιος λιγότερο την ημέρα και πολύ έως υπερβολικά τη νύχτα. Προς το παρόν, αντιμετωπίζεται ως προβληματική συμπεριφορά, που είναι πιθανόν να κρύβει αγχώδεις διαταραχές. Για να παρουσιάζει κάποιος το σύνδρομο, θα πρέπει να τρώει ανεξέλεγκτα τις νύχτες για πάνω από δύο μήνες. Βέβαια σε περίπτωση που νομίζετε πως ανήκετε σε αυτήν την ευαίσθητη ομάδα θα πρέπει να μιλήσετε απευθείας με τον προσωπικό σας γιατρό για να σας καθοδηγήσει, και να μην συμβουλεύεστε τον κάθε αδαή τσαρλατάνο που μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ποια είναι τα ειδικά συμπτώματα;

Το άτομο δεν έχει όρεξη για πρωινό και μπορεί να περάσει πολλές ώρες προτού βάλει κάτι στο στόμα του. Το μεσημεριανό του είναι συνήθως μετρημένο. Τρώει κυρίως το βράδυ και τη νύχτα. Όσον αφορά το βραδινό του, μπορεί να είναι επίσης κανονικό, σαν το μεσημεριανό, αλλά 1-2 ώρες μετά, όταν είναι ουσιαστικά ώρα για χαλάρωση και ύπνο, ξανατρώει. Τελικά, στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να φάει περισσότερο από όσο είχε φάει όλη μέρα. Ίσως να ξυπνήσει δύο-τρεις φορές μόνο για να φάει.

Έχουν αναφερθεί μερικές σπάνιες περιπτώσεις υπνοβασίας που το άτομο δεν έχει πλήρη συναίσθηση ότι ξυπνάει τη νύχτα για φαγητό. Όμως, οι περισσότεροι δεν υπνοβατούν και έχουν πλήρη συνείδηση. Συνήθως μάλιστα νιώθουν άγχος και εκνευρισμό ή και ενοχές την ώρα που τρώνε μέσα στη νύχτα. Είναι κάτι σαν το τσιμπολόγημα! Δεν πρέπει να συγχέεται με το τσιμπολόγημα, γιατί όποιος παρουσιάζει συμπεριφορά νυχτερινής υπερφαγίας, δεν τσιμπάει απλώς μια-δυο μπουκιές ή ένα γλυκό, αλλά τρώει υπολογίσιμη ποσότητα τροφής.

Τι ποσοστό έχει τέτοιο πρόβλημα; Έρευνες δείχνουν ότι το παρουσιάζει περίπου το 1%-2% του πληθυσμού. Όμως, ειδικά στον παχύσαρκο πληθυσμό, το ποσοστό είναι υψηλότερο και μπορεί να φτάσει και το 25%.

Τι προτιμούν να τρώνε;

Τρόφιμα με υδατάνθρακες ή λίπος, γλυκά, ψωμί ή μακαρόνια. Ανεξάρτητα από το είδος, πάντως, έχει υπολογιστεί ότι τείνουν να προσλαμβάνουν στη διάρκεια της νύχτας το 1/3 έως και το 1/2 του συνολικού αριθμού θερμίδων που παίρνουν μέσα σε όλο το 24ωρο.
Πού οφείλεται το πρόβλημα;

Κατά κανόνα στο άγχος, στην κατάθλιψη ή και στα δύο. Εξαιτίας του στρες, το σώμα παράγει πολλή κορτιζόλη και ο οργανισμός ζητάει φαγητό για να καθυστερήσει την παραγωγή της. Ίσως ευθύνονται τα γονίδια και κάποια συναισθηματικά προβλήματα. Η νυχτερινή υπερφαγία συνοδεύεται συχνά και από ήπια ή και έντονη κατάθλιψη.

Πως αντιμετωπίζεται;

Καλό είναι να αυξηθεί η ποσότητα φαγητού την ημέρα και να προστεθούν ενδιάμεσα σνακ, για να μειωθεί ο βραδινός παρορμητισμός που σε βάθος χρόνου επιβαρύνει τον οργανισμό και κατ’ επέκταση την υγεία. Όμως, η πιο ουσιαστική λύση βρίσκεται στην ψυχοθεραπεία, για να καταπολεμηθεί το στρες ή η κατάθλιψη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166