Τοπικό πάχος. Μακριά για να είστε πιο όμορφοι και λεπτοί

Τοπικό πάχος. Μακριά για να είστε πιο όμορφοι και λεπτοί

Όλοι οι άνθρωποι ανησυχούν για την εμφάνιση τους. Θέλουν να φαίνονται πιο όμορφοι, πιο νέοι και πιο λεπτοί. Ιδιαίτερα οι άντρες συνδέουν την προσωπική και επαγγελματική τους επιτυχία με την εμφάνιση τους. Έτσι, η ανάπτυξη τοπικού πάχους, στην σύγχρονη εποχή της εικόνας, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοαντίληψη.

Τι είναι το τοπικό πάχος

Ο λιπώδης ιστός είναι ένας χαλαρός συνεκτικός ιστός που αποτελείται από λιποκύτταρα. Βρίσκεται κάτω από το δέρμα και γύρω από εσωτερικά όργανα. Ο ρόλος του λιπώδους ιστού είναι μεταξύ άλλων η μόνωση, η στήριξη και η προστασία των οργάνων που περιβάλλει αλλά κυρίως η αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή λίπους.

Που οφείλεται

Η εμφάνιση τοπικού πάχους οφείλεται στην αύξηση του αποθηκευμένου λίπους στα λιποκύτταρα και γίνεται πιο εμφανής όσο αυξάνει η ηλικία ενός ατόμου. Τυπικά στις γυναίκες το τοπικό πάχος σχηματίζεται στους γοφούς και τους μηρούς ενώ στους άντρες γύρω από την μέση. Είναι δε ιδιαίτερα ορατό από τα πλάγια.

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η αύξηση του τοπικού πάχους οφείλεται στη διατροφή. Ωστόσο ο αριθμός του και η ιδιαίτερη τους κατανομή στις επίμαχες περιοχές οφείλεται στην κληρονομικότητα. Με απλά λόγια, όταν ένας άντρας παχαίνει, το λίπος του αυξάνεται σε όλα τα λιποκύτταρα αλλά επειδή ακριβώς έχει περισσότερα στη μέση και την κοιλιά εμφανίζει τοπικό πάχος.

Υπάρχουν λύσεις;

Πολλές ιστοσελίδες και πολλά περιοδικά υπόσχονται δίαιτες, προϊόντα και όργανα γυμναστικής που μπορούν να εξαφανίσουν το τοπικό πάχος και στη θέση τους να εμφανίσουν τους κοιλιακούς μύες. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι στη σφαίρα της επιστημονικής (εμπορικής καλύτερα) φαντασίας. Αν ένας άντρας κάνει δίαιτα ή γυμναστική, τότε θα χάσει λίπος από όλο του το σώμα και δεν πρόκειται να χάσει τα «ψωμάκια» αφού η κατανομή των λιποκυττάρων δεν αλλάζει.

Με την παρούσα τεχνολογία, ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το τοπικό πάχος είναι η λιποαναρρόφηση και δυστυχώς περιλαμβάνει χειρουργείο. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται κάποιες τεχνικές που δεν περιλαμβάνουν νυστέρι ή βελτιώνουν τις υπάρχουσες μεθόδους λιποαναρρόφησης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν γίνεται να χάσει κάποιος τα ψωμάκια με ένα χάπι ή ένα όργανο γυμναστικής.

Γιατί να καταφύγει ένας άντρας στο νυστέρι;

Εδώ είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι εμφάνιση τοπικού πάχους δεν έχει καμία σχέση με την παχυσαρκία ή το αφύσικα μεγάλο σωματικό βάρος. Έτσι όταν κάποιος αποφασίσει να κινηθεί δραστικά εναντίον του τοπικού πάχους, αυτό δεν είναι για λόγους υγείας αλλά για λόγους αισθητικής. Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας. Μια αισθητική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχολογίας και να συμβάλλει στη βελτίωση της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής ενός άντρα.

Η λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι ένα σύνολο επεμβάσεων για την αφαίρεση του τοπικού πάχους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, περιλαμβάνει μια μέθοδο για την επιλεκτική καταστροφή των λιποκυττάρων και τη ρευστοποίηση του λίπους. Στη συνέχεια με τη χρήση μιας μεταλλικής κάνουλας (αγωγός) που συνδέεται με μια αντλία, το λίπος αναρροφάται και απορρίπτεται. Η κάνουλα εισέρχεται στο επίμαχο σημείο με μια μικρή τομή.

Λιποαναρρόφηση κενού

Η λιποαναρρόφηση κενού είναι η πιο παλιά μέθοδος. Ο χειρούργος χρησιμοποιεί την ίδια την κάνουλα για να ρευστοποιήσει το λίπος και στη συνέχεια για να το αναρροφήσει. Οι κινήσεις της κάνουλας και η δράση της αντλίας επιδρούν μηχανικά στα κύτταρα και η μέθοδο αυτή προκαλεί συγκριτικά τους περισσότερους τραυματισμούς. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες.

Μηχανικά υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση

Όπως και στην προηγούμενη μέθοδο, το λίπος ρευστοποιείται μηχανικά, με την πρόκληση μια παλίνδρομης κίνηση που τροφοδοτείται από ηλεκτρική συνήθως ενέργεια. Η τεχνική αυτή προσφέρει πιο ομοιόμορφη απομάκρυνση του ανεπιθύμητου λίπους και συμβάλλει καλύτερα στη εξαφάνιση των πτυχών.
Η συχνότητα επιπλοκών είναι περίπου η ίδια με τη λιποαναρρόφηση κενού.

Η οιδηματώδης λιποαναρρόφηση

Με τη μέθοδο αυτή, ο χειρούργος εγχυει ένα σχετικά μεγάλο όγκο αποστειρωμένου διαλύματος άλατος, λιδοκαϊνης (αναισθητικό) και επινεφρίνης (συσταλτικό των αιμοφόρων αγγείων) κάτω από το δέρμα πριν προχωρήσει σε λιποαναρρόφηση. Η μέθοδος αυτή ελαχιστοποιεί τις απώλειες σε αίμα και τους μετεγχειρητικούς πόνους. Σήμερα είναι η πιο διαδεδομένη.

Λιποαναρρόφηση με υπέρηχους

Η ρευστοποίηση του λίπους επιτυγχάνεται με τη χρήση μια κάνουλας που μεταφέρει τον υπέρηχο στα λιποκύτταρα και τα σπάει. Στη συνέχεια το τοπικό λίπος αφαιρείται με αναρρόφηση. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι η μείωση της απώλειας αίματος και η ευκολία στην αφαίρεση του λίπους. Πολλοί επιστήμονες ωστόσο, θεωρούν ότι έχει επιπλοκές και συμβάλλει στη σύσφιξη του δέρματος (το δέρμα πρέπει να είναι ελαστικό για να αναρρώσει).

Τι πρέπει να περιμένει κάποιος στην επέμβαση

Οι περισσότερες μέθοδοι λιποαναρρόφησης απαιτούν μόνο τοπική αναισθησία. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα σας κάνει αρκετές ενέσεις στην περιοχή που θα γίνει η επέμβαση πριν την ρευστοποίηση του λίπους. Πριν γίνει η λιποαναρρόφηση θα χρειαστούν νέες αναισθητικές ενέσεις που θα γίνουν βαθύτερα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί η χορήγηση ηρεμιστικών χαπιών ή ενέσεων.

Κατά τη διάρκεια της τοπικής αναισθησίας μπορεί να νιώσει κάποιος ερεθισμούς. Αυτό οφείλεται στη διείσδυση της κάνουλας κάτω από το δέρμα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να σηκωθεί κάποιος αρκετές φορές για εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη αφαίρεση λίπους.

Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές ώρες αναλόγως την έκταση της αφαίρεσης λίπους και όσο πιο εκτεταμένη είναι τόσο περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι.

Τι πρέπει να περιμένει κάποιος μετά

Μετά την επέμβαση μπορεί, για μερικές εβδομάδες, να είναι επιβεβλημένη η χρήση ελαστικών επιδέσμων ή στενών υφασμάτων για να αποφευχθεί το πρήξιμο. Αναμενόμενοι είναι επίσης κάποιοι μετεγχειρητικοί πόνοι και μελανιές. Ίσως επίσης χρειαστεί η απουσία από την εργασία για μερικές μέρες. Περίπου 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση, το πρήξιμο θα έχει υποχωρήσει και η περιοχή θα έχει μια πιο λεπτή εμφάνιση.

Τι μπορεί να πάει στραβά

Αν και οι τομές στο δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς είναι πολύ μικρές, το δέρμα μπορεί να εμφανίσει πτυχές και ανωμαλίες εξαιτίας της ανομοιόμορφης απομάκρυνσης του λίπους. Επίσης το δέρμα μπορεί να χάσει τοπικά την ελαστικότητα του όπως μετά την χρήση υπέρηχων. Οι ούλες συνήθως δεν είναι εμφανείς αλλά μπορεί να υπάρξουν στίγματα.

Τοπικοί θύλακοι από τη συγκέντρωση ορρού μπορούν να δημιουργηθούν μετά την εφαρμογή της οιδηματώδους τεχνικής. Οι μολύνσεις, αν και σπάνιες, μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και αν συμβούν μπορεί να χρειαστούν επιπλέον χειρουργεία.

Τα θανατηφόρα συμβάντα, όπως αυτό στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικά χρόνια, οφείλονται κυρίως στη ολική αναισθησία. Οι οιδηματώδεις τεχνικές γενικά θεωρούνται οι πιο ασφαλείς.

Τι κοστίζει και που θα πρέπει να απευθυνθεί κανείς

Τιμοκατάλογος δεν υπάρχει και όλα εξαρτώνται από το είδος της επέμβασης και την περίπτωση. Το κόστος επίσης εξαρτάται από τη χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Υπάρχουν ιατρεία στο εξωτερικό που πραγματοποιούν τέτοιες επεμβάσεις με πολύ μικρό κόστος, αλλά λόγω ελλιπούς ελέγχου οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.

Επειδή, όπως είπαμε, η λιποαναρρόφηση γίνεται για αισθητικούς λόγους θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ προσεκτικός στην επιλογή γιατρού και στο είδος της επέμβασης που θα κάνει. Αν και πολλές επεμβάσεις χαρακτηρίζονται πλέον ρουτίνα κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και ο γιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει για όλες τις παραμέτρους και τελικά θα διαμορφώσει το κόστος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας