ΑρχικήΛογισμικάBest Antivirus Protection, οι καλύτερες σουίτες

Best Antivirus Protection, οι καλύτερες σουίτες

Δοκιμάσαμε τις οκτώ πιο διάσημες all-in-one σουίτες προστασίας σε συνεργασία με τα γερμανικά εργαστήρια ερευνών AV-Test.org οι καλύτερες σουίτες για να δούμε και να βρούμε το Best Antivirus Protection.

Το έργο των ολοκληρωμένων σουιτών προστασίας είναι αρκετά δύσκολο έργο. Νέοι ιοί, νέα προγράμματα e-mail spam αλλά και καινούργια αμφίβολης αξιοπιστίας sites κάνουν την εμφάνισή τους με σκοπό, φυσικά, την προσβολή οποιουδήποτε υπολογιστή.

Για να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε τη σουίτα που θα σας προστατεύσει πλήρως από κάθε είδους απειλή, επιλέξαμε οκτώ και τις δοκιμάσαμε σε ένα σύστημα με Windows 10 (έκδοση 64bit). Όπως πάντα, απευθυνθήκαμε στα εργαστήρια AV-Test.org προκειμένου να αξιολογήσουμε τις λειτουργίες antivirus και antispyware, καθώς και το firewall κάθε σουίτας.

Σε ό,τι αφορά την προστασία από malware, διερευνήσαμε τις νέες μεθόδους ευρετικής (heuristics) που χρησιμοποιούνται για την αποκάλυψη άγνωστου επικίνδυνου κώδικα είτε προβαίνοντας σε συγκρίσεις με γνωστούς κώδικες malware είτε παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του εκάστοτε malware (μια νεότερη μέθοδος ανίχνευσης που ονομάζεται συμπεριφοριστική – behavior analysis).

Avira Internet Security Suite

Η σουίτα Avira Premium Security κάνει σπουδαία δουλειά στην απομάκρυνση malware. Εντούτοις, υστερεί σε ένα βαθμό στους υπόλοιπους τομείς. Σταμάτησε το κακόβουλο λογισμικό που ανιχνεύθηκε στον υπολογιστή σε ποσοστό 98%, ένα σκαλί κάτω από την απόλυτη επίδοση. Εξίσου καλά τα κατάφερε στην ανίχνευση μη αναγνωρισμένου λογισμικού, ενώ εντυπωσιακή ήταν η επίδοσή της στην ανίχνευση κάθε είδους απειλής σε ποσοστό 21% – η δεύτερη καλύτερο επίδοση στο συγκριτικό τεστ.

Το λογισμικό της Avira κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην ανίχνευση spyware και adware και, παράλληλα, κέρδισε τις εντυπώσεις με την απόδοση της μηχανής ανίχνευσης ακολουθιών – μόνο η σουίτα της Norton εμφανίστηκε ταχύτερη. Από την άλλη μεριά, υστερεί ελάχιστα στον έλεγχο των εισερχόμενων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (POP3), ενώ αξιοσημείωτο είναι το ότι αγνοεί στιγμιαία την κυκλοφορία του μηνύματος. Απέδωσε ικανοποιητικά στον καθαρισμό malware, καθώς αφαίρεσε μόνο το 40% των αρχείων και των καταχωρήσεων στη Registry.

Το firewall εμφάνισε σημάδια αδυναμίας. Συγκεκριμένα, άφηνε ανοικτή μία θύρα σε εξωτερικές επιθέσεις και, παράλληλα, δεν έκρυβε τις κλειστές θύρες (η συγκεκριμένη αδυναμία εντοπίστηκε και από την εταιρεία, οπότε στο πρώτο update θα υπάρχει η απαραίτητη διόρθωση). Επιπλέον, το πλήθος των pop-ups που εμφανίζονταν κατά τη λειτουργία των firewalls ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Η λειτουργία antispam δεν διαθέτει άμεσες συνδέσεις με τα υπόλοιπα προγράμματα του υπολογιστή, όπως το Outlook, ώστε να προσδιορίζει και να εμποδίζει αμέσως τα προγράμματα spam. Επίσης, υπάρχει λειτουργία antiphishing για τους e-mail clients, όχι όμως για web mails. Τέλος, αρκετή δουλειά χρειάζεται το interface της εφαρμογής, καθώς αρκετές επιλογές και ρυθμίσεις μένουν κρυμμένες, ειδικά κάτω από το μενού “Expert”.

Με μια ματιά: Όταν η Avira καταφέρει να αποκλείσει το ενοχλητικό bug του firewall και ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής λειτουργιών γονικού ελέγχου και back-up των αρχείων, τότε η πρότασή της θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ως προς το βασικό προορισμό της, το μπλοκάρισμα των ιών, η εφαρμογή είναι σαφώς αποτελεσματική, ωστόσο της λείπουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού.

Avira: Το Avira ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στην προστασία από ιούς, δεν συνοδεύεται ωστόσο από σημαντικά επιπλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Bitdefender Total Security

Η σουίτα της BitDefender είναι ένα συνδυαστικό αποδοτικό εργαλείο προστασίας. Ξεπέρασε κάθε άλλη συμμετοχή στο συγκριτικό τεστ σε ό,τι αφορά την ανίχνευση σημαντικού malware, επιτυγχάνοντας σχεδόν απόλυτη επίδοση (98%). Επίσης, ήρθε δεύτερη στις ξεχωριστές δοκιμές για απειλές spyware και adware.

Όσον αφορά στην ανίχνευση με τη μέθοδο της ευρετικής (heuristics), οι επιδόσεις της κατακτούν την απόλυτη κορυφή, ενώ αποδείχθηκε η ταχύτερη στο χρόνο αντίδρασης κατά την εμφάνιση νέου malware (το πολύ σε δύο ώρες), επίδοση που την τοποθετεί δίπλα στη σουίτα της Kaspersky.

Η ανίχνευση rootkits ήταν εκπληκτική, εντούτοις συνδυάστηκε με μερικές εσφαλμένες προειδοποιήσεις. Αντίστοιχα, ο καθαρισμός κακόβολου λογισμικού δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι απέτυχε να καθαρίσει πλήρως τη Registry του υπολογιστή.

Το firewall εμπόδισε όλες τις προσπάθειες εξωτερικής απειλής. Μοναδικό αρνητικό στοιχείο η εμφάνιση αρκετών προειδοποιήσεων κάθε φορά που γινόταν σύνδεση στο Internet με τον Firefox.

Διαθέτει μια αρκετά χρήσιμη ομάδα δευτερευόντων προγραμμάτων προστασίας, καθώς ενσωματώνει λειτουργίες antiphishing, γονικού ελέγχου, antispam και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Προσοχή χρειάζεται το εργαλείο antiphishing στα web mails, καθώς η εργοστασιακή ρύθμισή του το θέλει απενεργοποιημένο.

Η προστασία έναντι spam είναι αρκετά περιορισμένη (στα Outlook και Outlook Express). Η δε λειτουργία ελέγχου ταυτότητας (Identity Control) του χρήστη θα σας αναγκάσει να ορίσετε μια σειρά από δεδομένα τα οποία θεωρείτε ευαίσθητα (π.χ. αριθμοί πιστωτικών καρτών).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σουίτα δεν ανταποκρίθηκε σωστά όταν εντόπισε ένα worm σε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Αντί να το διαγράψει, το μετέφερε σε αρχείο zip και το αγνόησε.

Με μια ματιά: Αν το περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής και η εμφάνιση προειδοποιητικών μηνυμάτων ήταν εξίσου καλά με τη μηχανή ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού, αναμφίβολλα θα ήταν μία από τις προτάσεις μας. Όμως, η αυστηρή εμφάνιση μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εσφαλμένων προειδοποιήσεων, την καθιστούν πολύ καλή επιλογή μόνο για όσους διαθέτουν αρκετές τεχνικές γνώσεις, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές χωρίς τη βοήθεια του προγράμματος.

Bitdefender: Είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες που δεν έχουν αρκετή εμπειρία, ενώ θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα πιο προσεχτικό περιβάλλον εργασίας.

Kaspersky Internet Security

Η σουίτα που φέρει τη σφραγίδα “Kaspersky” ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για το εξαιρετικό interface της και τις πανίσχυρες δυνατότητες ανίχνευσης απειλών. Είναι μία από τις ακριβότερες σουίτες που δοκιμάσαμε, κάτι ωστόσο που σύντομα το λησμονήσαμε χάρη στην εξαιρετικά λεπτομερή δουλειά που κάνει.

Οι τεχνικοί της AV-Test.org μας επισήμαναν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανίχνευση malware κρυμμένου σε συμπιεσμένα αρχεία και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, μας εντυπωσίασε η πολύ γρήγορη ενημέρωση (περίπου δύο ώρες) που μας πρόσφερε για τις πρόσφατες απειλές malware. Αποδείχτηκε κάτι περισσότερο από καλή στην ανίχνευση των περισσότερων τύπων malware και στην “απολύμανση” των αρχείων.

Από την άλλη, αν και ανίχνευσε αμέσως τους έξι διαφορετικούς τύπους rootkits που χρησιμοποιήσαμε, αφαίρεσε μόνο τους δύο, ποσοστό επιτυχίας όχι και τόσο εντυπωσιακό.

Ήταν η μοναδική σουίτα που εντόπισε και μας προειδοποίησε για το e-mail worm Warezov. Η προειδοποίηση που εμφάνισε δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής: “Ένας πολύ έντονος συριστικός ήχος ακούστηκε τη στιγμή που το worm προσπάθησε να γραφτεί στο σκληρό δίσκο!”

Η ανίχνευση άγνωστων απειλών με τη μέθοδο της ευρετικής δεν υπήρξε το ίδιο εντυπωσιακή – μόλις το 14% του malware εντοπίστηκε μέσω παλαιότερων κατά ένα μήνα signatures.

Αν και το firewall ανταποκρίθηκε πλήρως, νομίζουμε ότι υστερεί ελάχιστα σε σχέση με το επίπεδο που συναντάμε στις υπόλοιπες λειτουργίες προστασίας και αντιμετώπισης απειλών που ενσωματώνει. Χαρακτηριστικό είναι το ότι οι αρχικές ρυθμίσεις επιτρέπουν σε όλα τα προγράμματα του υπολογιστή την ελεύθερη πρόσβαση στο Internet. Όταν όμως αυξήσετε το επίπεδο ασφάλειας, ξαφνικά θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα σωρό προειδοποιήσεις, ακόμη και για εντελώς ασφαλείς διεργασίες.

Οι χρήστες του Internet Explorer έχουν στη διάθεσή τους αρκετά πλεονεκτήματα προστασίας των δεδομένων, όπως η προστασία πληροφοριών (κώδικες πρόσβασης) που χρησιμοποιείται από το χρήστη. Η ενεργοποίηση της προστασίας γονικού ελέγχου σας ζητά να επιλέξετε ηλικιακή κατηγορία. Επιλέγοντας την κατηγορία “Παιδί”, η προστασία μπορεί να κριθεί υπερβολική, καθώς εμποδίζει την επίσκεψη σε αρκετά μη επικίνδυνα sites.

Με μια ματιά: Η σουίτα προστασίας της Kaspersky είναι απλή στον έλεγχό της χάρη στο ευδιάκριτο και λιτό περιβάλλον εργασίας που παρουσιάζει περιλήψεις των εκάστοτε ελέγχων που πραγματοποιείτε. Μοναδικό αρνητικό το ότι δεν προσφέρεται για τη δημιουργία χρονικά αυτοματοποιημένων ελέγχων. Η επιλογή χειροκίνητου ελέγχου για απειλές είναι αρκετά πολύπλοκη και καταλήξαμε ότι δεν ενδείκνυται για άπειρους χρήστες. Τελικά, μια τις καλύτερες λύσεις προστασίας ανάμεσα στις σουίτες που δοκιμάσαμε.

Kaspersky: Η εφαρμογή της Kaspersky μας εντυπωσίασε και για το εύχρηστο interface της και για την εκπληκτική της δυνατότητα προστασίας του υπολογιστή. Μοναδική παραφωνία η τιμή της.

McAfee Internet Security

Η σουίτα της McAfee είναι εξοπλισμένη με πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα (π.χ. λογισμικό λήψης αντιγράφων ασφάλειας), ενώ θα μπορούμε με μια απλή βελτίωση να τελειοποιήσει το επίπεδο προστασίας που προσφέρει – στην αντιμετώπιση, για παράδειγμα, των απειλών malware.

Θέτοντας την απέναντι σε 674.589 αρχεία malware, η σουίτα τα αναγνώρισε σε ποσοστό 86%, μόλις η έκτη καλύτερη επίδοση των δοκιμών μας. Περιορισμένη αποτελεσματικότητα παρουσίασε και κατά την ανίχνευση απειλών spyware και adware, επιτυγχάνοντας επίδοση κάτω του μέσου όρου του τεστ (85%).

Η μηχανή ανίχνευσης λειτουργεί με σχετικά αργούς ρυθμούς, ενώ “καθάρισε” μόλις τα μισά κακόβουλα αρχεία και τα κατάλοιπά τους στη Registry του υπολογιστή.

Όμως, το ισχυρό όπλο της σουίτας είναι η δυνατότητα προσδιορισμού άγνωστου malware, χάρη στην οποία επιτυγχάνει την καλύτερη επίδοση από όλες τις υπόλοιπες σουίτες.

Το firewall προστάτευσε με απόλυτη επιτυχία τον υπολογιστή από οποιαδήποτε εξωγενή προσπάθεια σύνδεσης, ενώ με τη διατήρηση των εργοστασιακών ρυθμίσεων είναι εφικτή η σύνδεση στο Διαδίκτυο όλων των προγραμμάτων. Για τους χρήστες που επιθυμούν να φράξουν το δρόμο προς το Internet στα υπόλοιπα προγράμματα του υπολογιστή τους, η σουίτα της McAfee χρησιμοποιεί έναν κατάλογο γνωστών εφαρμογών, περιορίζοντας αρκετά τη συνεχή εμφάνιση των ενοχλητικών προειδοποιήσεων pop-up.

Η λειτουργία Antispam επιτρέπει τη χρήση πλήκτρων ελέγχου αλλά και φίλτρων (spam filters) στα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Outlook, Outlook Express, Windows Mail, Eudora και Thunderbird, αρκεί να μην εγκαταστήσετε αυτές τις εφαρμογές μετά την εγκατάσταση του McAfee.

Η λειτουργία γονικού ελέγχου ήταν αποτελεσματική και στη συγκεκριμένη πρόταση, εμφανίζοντας μήνυμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν μας επέτρεπε να συνδεθούμε σε συγκεκριμένα sites.

Οι επιλογές “Data Privacy” απαιτούν τη χειροκίνητη εισαγωγή όλων των κωδικών που πρόκειται να ασφαλιστούν, όπως ο αριθμός μιας πιστωτικής κάρτας.

Στα θετικά έξτρα της εφαρμογής περιλαμβάνονται το εργαλείο ρύθμισης του οικιακού δικτύου και η λειτουργία back-up αρχείων και φακέλων.

Με μια ματιά: Η πρόταση της McAfee εμφανίζεται ελαφρώς υποδεέστερη στους τομείς της αντιμετώπισης απειλών και του interface. Από την άλλη, είναι καλοσχεδιασμένη και διαθέτει ευπρόσδεκτες επιπλέον λειτουργίες. Περιμέναμε καλύτερη επίδοση στον εντοπισμό malware.

McAfee: Η σουίτα της McAfee είναι μια ισχυρή πρόταση ολοκληρωμένης προστασίας του υπολογιστή, παρ’ ότι δεν πέτυχε το καλύτερο ποσοστό ανίχνευσης malware.

Norton Internet Security

Το Norton Internet Security της Symantec είναι μια εύχρηστη σουίτα προστασίας με αρκετά επιπλέον χρήσιμα εργαλεία, όπως ο Security Inspector. Πρόκειται για μια ξεχωριστή λειτουργία που ελέγχει τις ρυθμίσεις του browser και διάφορα κενά ασφάλειας του συστήματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν η μόνη σουίτα προστασίας που δεν μας έδωσε ούτε μία λανθασμένη αναφορά για κακόβουλο λογισμικό.

Ανίχνευσε το 91% των δειγμάτων malware που χρησιμοποιήσαμε στο τεστ, λαμβάνοντας την πέμπτη θέση, ενώ στην κατηγορία ελέγχου άγνωστου malware έλαβε τη δεύτερη θέση από το τέλος, εντοπίζοντας ένα 10%. Πάντως, αποδείχτηκε η καλύτερη όλων στην απομάκρυνση οποιουδήποτε κακόβουλου λογισμικού με ποσοστό επιτυχίας 80% (συμπεριλαμβανομένων και των καταχωρήσεων στη Registry). Εξίσου εξαιρετική ήταν η αντιμετώπιση άγνωστων απειλών με βάση τη συμπεριφορά τους (behavioral analysis).

Εκπληκτική δουλειά έκανε στην αντιμετώπιση rootkits, ανιχνεύοντας και εξουδετερώνοντας κάθε ενεργό ή ανενεργό rootkit. Επίσης, ήταν η μοναδική εφαρμογή που εντόπισε μη αναγνωρισμένο malware μόνο και μόνο από τον τρόπο που εμφανιζόταν στον υπολογιστή.

Στον τομέα του firewall εμπόδισε όλες τις εξωτερικές απόπειρες σύνδεσης με τον υπολογιστή, ενώ δεν εμφάνισε κανένα περιττό προειδοποιητικό μήνυμα κατά τη χρήση των Firefox και Internet Explorer. Εμφάνισε χρήσιμα προειδοποιητικά pop-ups κατά την προσπάθεια σύνδεσης σε ασύρματο μη κρυπτογραφημένο δίκτυο. Οι πληροφορίες σε log entries αναφορικά με το πού εντοπίστηκε η εκάστοτε απειλή δεν είναι ιδιαίτερα αναλυτικές.

Στη γραμμή εργαλείων Norton Confidential συναντήσαμε λειτουργίες που μπλόκαραν την απόσπαση προσωπικών πληροφοριών (phishing) μέσω του browser που χρησιμοποιήσαμε (Firefox ή Internet Explorer), ενώ την ίδια στιγμή ο Browser Defender “έκλεινε” τα επισφαλή κενά των Internet Explorer 6.0 και 7.0. Επίσης, μια ασφαλής λειτουργία (Identity Safe) προσφέρεται για τη διατήρηση και την προστασία ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών (π.χ. κωδικοί πιστωτικών καρτών).

Η λειτουργία Antispam αλλά και αυτή του γονικού ελέγχου δεν ενσωματώνονται στη σουίτα, μπορείτε όμως να τις κατεβάσετε δωρεάν από το επίσημο site της εταιρείας. Το interface είναι ιδιαίτερα φιλικό, ενώ όλα τα προειδοποιητικά μηνύματα είναι απόλυτα κατανοητά.

Κατά την απεγκατάσταση της εφαρμογής ανακαλύψαμε ότι παρέμεινε η ξεχωριστή λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης “LiveUpdate”. Συνεπώς, πρέπει να εγκαταστήσετε ξεχωριστά τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Με μια ματιά: Το Norton Internet Security έχει μία εξαιρετικά σχεδιασμένη επιφάνεια εργασίας. Ίσως να μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα στην προστασία του υπολογιστή απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, ωστόσο επάξια αναδεικνύεται πρώτη επιλογή μεταξύ των οκτώ σουιτών που συμμετείχαν στο συγκριτικό τεστ.

Trend Micro Internet Security Software

Δεν μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα από τη συνολική προστασία που προσφέρει η σουίτα της Trend Micro, ωστόσο η παρουσία χρήσιμων λειτουργιών σε συνδυασμό με την πολύ καλή τιμή τής δίνουν δίκαια την πέμπτη θέση.

Η εφαρμογή εντόπισε το 90% του malware, στον τομέα του spyware/adware δεν εντυπωσίασε, ενώ κατά την ανίχνευση άγνωστων ιών με τη μέθοδο της ευρετικής το ποσοστό επιτυχίας έπεσε στο 13%.

Ιδιαίτερα ισχυρή αποδείχθηκε στη διαδικασία καθαρισμού του εντοπισμένου κακόβουλου λογισμικού, απομακρύνοντας το 70% των αρχείων αλλά και των προσθηκών στη Registry. Σε αυτόν τον τομέα μόνο η εφαρμογή της Norton πέτυχε καλύτερες επιδόσεις.

Παρακάμπτοντας την όχι και τόσο ισχυρή μηχανή της, ανήκει δίκαια στις καλύτερες σουίτες προστασίας της αγοράς σε ό,τι αφορά αυτά που αναζητά ο χρήστης για τη συνολική προστασία του υπολογιστή του, όπως λειτουργία antispam, γονικού ελέγχου αλλά και antiphishing.

Το firewall αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απόπειρας σύνδεσης, ενώ απέφυγε την εμφάνιση περιττών προειδοποιητικών μηνυμάτων, ειδικά για τα γνωστά προγράμματα.

Η λειτουργία γονικού ελέγχου δεν είναι η καλύτερη που συναντήσαμε. Αν ενεργοποιηθεί, όλα τα φίλτρα που ενσωματώνει η λειτουργία τίθενται σε ισχύ για όλους τους χρήστες του υπολογιστή. Δυστυχώς, δεν παρέχεται δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός κύριου κωδικού πρόσβασης, κάτι που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε χρήστης του υπολογιστή μπορεί να απενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις προστασίας που έχετε δώσει.

Το εργαλείο antispam συνοδεύεται από την προσθήκη πλήκτρου στα Outlook, Outlook Express και Windows Mail, επιτρέποντας το μπλοκάρισμα λήψης ενοχλητικής αλληλογραφίας από συγκεκριμένους χρήστες. Εντυπωσιακά ανταποκρίθηκε η λειτουργία προστασίας των προσωπικών δεδομένων antiphishing.

Με μια ματιά: Η σουίτα της Trend Micro διακρίνεται εξ αρχής χάρη στο ξεκάθαρο περιβάλλον εργασίας. Ιδιαίτερα εύκολα γίνεται οποιαδήποτε επιπλέον ρύθμιση, ενώ από την εβδομαδιαία αναφορά της εφαρμογής μπορείτε να εξάγετε χρήσιμα συμπεράσματα. Στα θετικά της σουίτας συγκαταλέγεται η εμφάνιση προειδοποιητικών μηνυμάτων μόνο όταν δεν μπορεί να “αποφασίσει” αυτόματα για την εμφανιζόμενη απειλή. Βέβαια, μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν η εμφάνιση ενός πραγματικά επισφαλούς μηνύματος, ώστε να γνωρίζει και ο χρήστης τι πρέπει να αποφεύγει σε μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

Trend Micro: Μέτριες οι επιδόσεις της σουίτας στην ανίχνευση malware, ενώ στα θετικά της συγκαταλέγεται σειρά χρήσιμων χαρακτηριστικών καθώς επίσης η χαμηλή τιμή του.

ZoneAlarm Extreme Security

Στο ξεκίνημά της η εφαρμογή της ZoneAlarm διέθετε μόνο τη λειτουργία firewall και σιγά-σιγά προστέθηκαν σε αυτήν οι λοιπές λειτουργίες προστασίας. Από τις πιο εντυπωσιακές προσθήκες είναι η μηχανή ανίχνευσης που φέρει τη σφραγίδα της Kaspersky διατηρώντας, παράλληλα, αρκετές ομοιότητες ιδίως με την έκδοση Internet Security, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι διαθέτει και τις εξεζητημένες επιλογές διαμόρφωσης.

Η συμβατότητα με τα Windows 10 πραγματικά δεν μου γέμισε το μάτι και θα έλεγα πως είναι μετρίου επιπέδου, κάτι που σημαίνει ότι η χρήση της με το εν λόγω λειτουργικό συνοδεύεται από αδυναμία ελέγχου της κυκλοφορίας των μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Με λίγα λόγια, πρέπει να πραγματοποιήσετε την εγκατάσταση ξεχωριστού λογισμικού antispam από το SonicWall’s MailFrontier.

Στην κορυφαία του έκδοση για οικιακή χρήση, δηλαδή το ZoneAlarm Extreme Security δεν συναντάμε προηγμένες λειτουργίες γονικού ελέγχου, κάτι που συνεπάγεται πως οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιούν, για ευνόητους λόγους. Επίσης, σε καμία από τις εκδόσεις για ιδιώτες (και όχι για επιχειρήσεις) δεν συναντάμε κάποιο δυναμικό λογισμικό προστασίας έναντι ενδεχόμενης απόσπασης προσωπικών δεδομένων (antiphishing).

Σε εξαιρετικό επίπεδο παραμένει η λειτουργικότητα του firewall της σουίτας, καθώς διαθέτει τις περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή του τεστ. Είναι εφοδιασμένη με μια κεντρική βάση δεδομένων, με τη βοήθεια της οποίας αποφασίζει αν θα επιτρέψει την πρόσβαση ενός προγράμματος στο Internet, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τον υπολογιστή από εξωτερικές απόπειρες σύνδεσης μαζί του.

Το πρόβλημα αυτό το συναντήσαμε μόνο στην έκδοση Windows 10, η οποία κατάφερε να κλείσει όλες τις θύρες επικοινωνίας αφήνοντας ανοικτή την 135, κάτι που δεν συναντήσαμε στις firewall λειτουργίες των λοιπών εφαρμογών. Αντίθετα, η έκδοση για Windows 8 ανταποκρίθηκε πλήρως στην προστασία του υπολογιστή κλείνοντας επιτυχώς όλες τις “πόρτες”.

Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας ανίχνευσης malware ήταν παρόμοια με εκείνη που συναντήσαμε στην εφαρμογή της Kaspersky, με ποσοστό επιτυχίας 96%. Αντίστοιχα, στον έλεγχο άγνωστου malware τα κατάφερε σε ποσοστό 14%. Επίσης, η λειτουργία antispyware πέτυχε τα ίδια αποτελέσματα με αυτήν της Kaspersky με ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90%.

Η μηχανή ανίχνευσης της εφαρμογής αποδείχτηκε η πιο αργή από όλες όσες συμμετείχαν στο τεστ, ενώ παράλληλα εμφάνισε τις περισσότερες ψευδείς προειδοποιήσεις – συγκεκριμένα, για δώδεκα “αθώα” αρχεία. Κατά τον καθαρισμό του εντοπισμένου κακόβουλου λογισμικού είχε αρκετά προβλήματα, ενώ κατάφερε να απομακρύνει μόλις το μισό αυτού.

Με μια ματιά: Η σουίτα προστασίας της ZoneAlarm είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι καλύτερα να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες αυτόνομες λύσεις προστασίας παρά μία πλήρης σουίτα. Ξεχωρίζει για το εξαιρετικό της firewall και τις πολύ καλές επιδόσεις ως antivirus και antispyware.

CA Internet Security Suite Plus

Από την Computer Associates έρχεται η επόμενη ολοκληρωμένη σουίτα προστασίας. Από την πρώτη στιγμή διακρίνεται για τη λειτουργική επιφάνεια εργασίας και τις χρήσιμες λειτουργίες που ενσωματώνει. Αν και δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει ό,τι απαιτείται από μια ολοκληρωμένη σουίτα για την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε κακόβουλου λογισμικού, στην πράξη δεν αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματική με τους ισχυρούς του ανταγωνισμού.

Δυστυχώς, τέσσερα στα δέκα προγράμματα malware κατάφεραν να ξεφύγουν από τις ασπίδες προστασίας της εφαρμογής, ενώ η αντιμετώπιση άγνωστου malware (με χρήση παλαιότερων signatures) άγγιξε μόλις το 3,5%. Επίσης, δεν τα πήγε καλά στην ανίχνευση spyware και adware, με ποσοστό επιτυχίας 56%.

Στα θετικά της συγκαταλέγεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση rootkits, καθώς εντόπισε και τα έξι “στοιχεία” που χρησιμοποιούσαμε (μόνο η σουίτα της Norton πέτυχε παρόμοια απόλυτη επιτυχία στη συγκεκριμένη κατηγορία). Εμφάνισε λανθασμένα προειδοποιητικό μήνυμα απειλής για ένα “αθώο” αρχείο, ενώ λάμβανε αρκετά καθυστερημένα ενημερώσεις για τις πιο πρόσφατες απειλές malware.

Η πολύ καλή λειτουργία Firewall εμπόδισε επιτυχώς οποιαδήποτε προσπάθεια επίθεσης, ενώ χρήσιμη είναι η παροχή ενημέρωσης όταν κάποιο πρόγραμμα προσπαθεί να συνδέσει τον υπολογιστή με το Διαδίκτυο – φυσικά, έχει προηγηθεί έλεγχος ολόκληρου του καταλόγου των γνωστών προγραμμάτων, ώστε να μη σας ανησυχήσει χωρίς λόγο.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι εμφανίζει σημάδια απειρίας στο χειρισμό και την καταπολέμηση προσπαθειών phishing, καθώς μας έδωσε το “πράσινο φως”, όταν επισκεφτήκαμε πρώτη φορά site που απαιτούσε επαλήθευση ID και κωδικού.

Η λειτουργία αντιμετώπισης spam εξαρτάται πλήρως από την εγκεκριμένη λίστα των αποστολέων στα Outlook, Outlook Express και Windows Mail. Συνεπώς, για να αποφύγετε την ενοχλητική αλληλογραφία πρέπει να ενημερώσετε αναλόγως τη λίστα. Η λειτουργία γονικού ελέγχου της εφαρμογής προσφέρει αρκετές δυνατότητες επιπλέον προστασίας του υπολογιστή σας, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτει αποτελεσματικό φίλτρο spam.

Με μια ματιά: Παρά τα πλεονεκτήματά της, η σουίτα αποδεικνύεται λιγότερο αποτελεσματική έναντι άλλων ανταγωνιστικών. Διακρίνεται για την απλή λειτουργία της, προσόν για τους αρχάριους του είδους και τον απλό χρήστη που δεν θέλει να παιδεύεται με τα προγράμματα ασφάλειας του συστήματός του.

CA: Ξεχωρίζει για το ιδιαίτερα φιλικό interface και την εξαιρετική δυνατότητα ανίχνευσης rootkit. Δεν εντυπωσιάζει στην αντιμετώπιση του malware.

Συμπεράσματα για Best Antivirus Protection

Η επιλογή σουίτας ασφάλειας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς έχουμε να κάνουμε με πολύ σύνθετες λύσεις, των οποίων όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά είναι σημαντικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τη συνολική ασφάλεια του συστήματος.

Δυστυχώς, καμία απολύτως πλήρης λύση δεν είναι πραγματικά… πλήρης. Υπάρχουν σουίτες με πανίσχυρη μηχανή αλλά μέτριες δυνατότητες και λίγα χαρακτηριστικά. Επίσης, υπάρχουν οι πληρέστατες από πλευράς λειτουργικότητας και χαρακτηριστικών σουίτες, των οποίων όμως οι antimalware επιδόσεις δεν ξεπερνούν τη μετριότητα.

Κατά συνέπεια, όπως θα παρατηρήσετε και από τη συνολική βαθμολογία, η απόσταση από τον πρώτο ως τον τελευταίο του συγκριτικού δεν είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα καμία σουίτα δε μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη.

Αν θέλετε μία πλήρη λύση για το οικιακό σύστημά σας, αλλά δεν έχετε επαγγελματικού επιπέδου απαιτήσεις, όλες οι εφαρμογές θα κάνουν ικανοποιητικά τη δουλειά τους, από τη στιγμή μάλιστα που και οι οκτώ εντοπίζουν το 100% των ιών και τη μέγιστη πλειονότητα του γνωστού malware (ιοί, spyware, Trojans, rootkits). Επιπλέον, επαρκή χαρακτηρίζονται τα συνοδευτικά firewall σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχουν εξασφαλισμένη τη συνεργασία των επιμέρους τμημάτων τους και δεν θα σας κουράσουν με περιττές ρυθμίσεις και προβλήματα ασυμβατότητας.

Αν, από την άλλη, απαιτείτε την απόλυτη ασφάλεια τόσο για την “υγεία” του PC σας όσο και για τη διασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων σας, μονόδρομος είναι η επιλογή επιμέρους stand-alone εφαρμογών (άλλο antivirus, άλλο antispyware, άλλο firewall κ.λπ.) και η ταυτόχρονη εγκατάστασή τους στο σύστημά σας.

Διάβασε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166