Τα αμάξια χωρίς οδηγό ίσως να σκοτώνσυν ζώα και να τραυματίσουν ανθρώπους, λέει ο Γερμανός Υπουργός Μεταφορών, συντάσσοντας κανόνες δεοντολογίας για τα μελλοντικά αυτόνομα αυτοκίνητα.
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπορεί να θυσιάσουν τα ζώα και την περιουσία των πολιτών με την προοπτική να εξυπηρετήσει αλλότριους σκοπούς (εννοώντας την αυτοκινητοβιομηχανία), επίσης δεν μπορούν να λάβουν απόφαση βασισμένη στην ηλικία ή τη φυσική κατάσταση οποιουδήποτε εμπλεκόμενου, ανέφεραν οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές.
Οι κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογίας που καταρτίζονται από κυβερνητική επιτροπή δηλώνουν ότι, όταν παρουσιάζεται μια αναπόφευκτη κατάσταση, τα αυτόνομα αμάξια πρέπει να ενεργούν για να αποφευχθεί η βλάβη του ανθρώπου με κάθε κόστος. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αλλάξουν κατεύθυνση για να μην να βλάψουν την ιδιοκτησία των πολιτών ή να χτυπήσουν τα ζώα για να αποτρέψουν τραυματισμό των επιβατών, των πεζών και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.
Ωστόσο, μολονότι τα οχήματα θα έχουν άδεια να λειτουργούν ως κανονικοί οδηγοί, δεν μπορούν να λάβουν μια απόφαση που θα ευνοούσε ένα άτομο έναντι άλλου, για παράδειγμα, τα παιδιά να μην έχουν προτεραιότητα πάνω από τους συνταξιούχους, . Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το αυτοκίνητο δεν μπορούν να βασίζονται στην ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή τις αναπηρίες.
Ένα τέτοιο μέτρο έχει συζητηθεί στο παρελθόν ως μια πιθανή πορεία δράσης για τα αυτόνομα αυτοκίνητα που παρουσιάζουν κατάσταση χωρίς κερδοσκοπία . Μια αποκαλούμενη «Ηθική Μηχανή» που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης επέστησε την προσοχή σε αυτό το 2016, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν ποιον θα έσωζαν σε περίπτωση επικείμενου ατυχήματος ενός αυτόνομου αυτοκινήτου.
“Οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπων και μηχανών δημιουργούν νέα ηθικά ζητήματα στην εποχή των συστημάτων ψηφιοποίησης και αυτοεκπαίδευσης”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Alexander Dobrindt. Πρόσθεσε: «Η επιτροπή δεοντολογίας του υπουργείου πρωτοστάτησε στην υπόθεση και συνέταξε το πρώτο σύνολο οδηγιών για αυτοματοποιημένη οδήγηση στον κόσμο».
Επίλυση του προβλήματος του τρόλεϊ
Η εκπόνηση των αυτόνομων αυτοκινήτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πηγάζει από το πρόβλημα του τρόλεϊ , μια υποθετική κατάσταση όπου μπορείτε είτε να μετακινήσετε ένα διακόπτη για να αλλάξετε τη διαδρομή ενός τρένου που τρέχει για να σώσετε πέντε άτομα και να σκοτώσετε ένα, είτε να μην κάνετε τίποτα και αφήστε το τρένο σκοτώσει πέντε, πραγματοποιώντας μία τεράστια αδικία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν θα βρισκόντουσαν μπροστά σε αυτή την επιλογή θα άλλαζαν τη διαδρομή του τρόλεϊ για να σώσουν τα πέντε άτομα, τουλάχιστον έτσι λέει η λογική.
Αυτό επιβεβαιώνει και μία έκθεση σχετικά με το θέμα που εξηγεί: Όταν μια άλλη έκδοση σας ζητά να χτυπήσετε με το τρένο ένα ηλικιωμένο άνθρωπο σκοτώνοντας τον, για να σώσετε τους άλλους πέντε, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι δεν θα έκαναν τίποτα, προτιμώντας να σώσουν τους πολλούς.
Οι νέοι κανόνες αναφέρουν επίσης ότι σε κάθε αυτόνομο όχημα θα πρέπει να εγκατασταθεί ένα σύστημα καταγραφής μαύρου κουτιού, όπως στα αεροπλάνα, δηλαδή θα κατέγραφε τη στιγμή του συμβάντος, και σε τι κατάσταση βρισκόταν ο οδηγός και το αμάξι.
Το τελευταίο είναι κάτι που έχει ήδη υλοποιηθεί από την Tesla, τα αυτοκίνητα της οποίας καταγράφουν κάθε εισερχόμενο οδηγό και ανεβάζουν αυτά τα δεδομένα στους διακομιστές της εταιρείας. Μετά από ατύχημα, η Tesla μπορεί να καθορίσει εάν ο οδηγός ή το σύστημα Autopilot της εταιρείας ήταν σε θέση να ελέγξει το περιστατικό πριν συμβεί. Ωστόσο, και σύμφωνα με τους νέους γερμανικούς κανόνες, η Tesla επιμένει ότι οι οδηγοί είναι τελικά υπεύθυνοι για το αν το σύστημα είναι ενεργοποιημένο ή όχι.