ΑρχικήΕπιστήμηΤα αποτσίγαρα είναι το επόμενο υλικό αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής απόδοσης

Τα αποτσίγαρα είναι το επόμενο υλικό αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής απόδοσης

Τα αποτσίγαρα είναι το επόμενο υλικό αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής απόδοσης.

Οι γόπες τσιγάρων είναι ένα κακό απόβλητο και κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αλλά οι χημικοί στο Πανεπιστήμιο του Nottingham έχουν ανακαλύψει ότι ο άνθρακας που προέρχεται από το τσιγάρο έχει εξαιρετικά μεγάλη επιφάνεια και πρωτοφανή ικανότητα αποθήκευσης του υδρογόνου.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Robert Mokaya, καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Energy and Environmental Science.

Ο καθηγητής Mokaya δήλωσε: «Έχουμε χρησιμοποιήσει απορρίμματα τσιγάρων ως υλικά εκκίνησης για την προετοιμασία ενεργειακών υλικών που προσφέρουν άνευ προηγουμένου ιδιότητες αποθήκευσης υδρογόνου. Αυτό μπορεί όχι μόνο να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πρόβλημα ρύπανσης του περιβάλλοντος που είναι οι γόπες τσιγάρων- αλλά και νέα στοιχεία για τη μετατροπή ενός μεγάλου αποβλήτου προϊόντος σε πολύ ελκυστικά υλικά αποθήκευσης υδρογόνου».

Το υδρογόνο είναι ελκυστικό ως καύσιμο επειδή καίγεται για να παράγει θερμότητα και γιατί αντιδρά με τον αέρα σε μια κυψέλη καυσίμου για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή έχει σπουδαία οφέλη για την κοινωνία.

Επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος μέσω της χρήσης των αποβλήτων.

Κάθε χρόνο περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα καπνίζονται παγκοσμίως. Αυτό δημιουργεί περισσότερους από 800.000 τόνους τσιγάρων. Εκτός από την πρόκληση ανεπιθύμητων απορριμμάτων, τα τσιγάρα περιέχουν ρύπους όπως τα τοξικά βαρέα μέταλλα τα οποία μπορούν να διέλθουν σε υδάτινες οδούς που ενδέχεται να βλάψουν τόσο τους ανθρώπους όσο και την άγρια ​​φύση.

Τα χρησιμοποιούμενα φίλτρα των τσιγάρων – είναι ένας παρατεταμένος κίνδυνος ρύπανσης επειδή περιέχουν κυρίως οξική κυτταρίνη η οποία δεν είναι βιοδιασπώμενη. Ωστόσο, η οξική κυτταρίνη τους καθιστά ελκυστικό αρχικό υλικό για την αξιοποίηση σε πορώδεις άνθρακες. Η εν λόγω αξιοποίηση είναι σύμφωνη με την τρέχουσα τάση απομάκρυνσης από ανθρακούχους προδρόμους με βάση τον άνθρακα σε αρχικά υλικά που προέρχονται από βιομάζα ή απόβλητα για πορώδη σύνθεση άνθρακα.

Μετατροπή των αποβλήτων σε καύσιμα ή πηγές ενέργειας

Ο υδροθερμικός άνθρακας, μια διαδικασία που απαιτεί μόνο νερό και θερμότητα, των απορριφθέντων τσιγάρων αποδίδει ένα προϊόν άνθρακα που ονομάζεται υδρογέφυρα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όταν ενεργοποιείται ο υδρογέφυρος δημιουργεί πλούσιο σε οξυγόνο πορώδη άνθρακα που έχει πολύ μεγάλη επιφάνεια.

Ο καθηγητής Mokaya είπε: «. Δείχνουμε ότι ο ενεργοί πορώδεις άνθρακες πού προέρχονται από αποτσίγαρα ή φίλτρα, μέσω διαδοχικής καλοήθης υδροθερμικής απανθράκωσης , είναι ένα υπερ-πορώδη υλικό με εξαιρετικά μεγάλο εμβαδόν επιφανείας και παρουσιάζει άνευ προηγουμένου ικανότητα αποθήκευσης υδρογόνου Το έργο αυτό αυξάνει όχι μόνο το ενδιαφέρον ερώτημα για το αν η αξιοποίηση μπορεί να λύσει το δύσκολο πρόβλημα του τσιγάρου αλλά προσφέρει και πορώδεις άνθρακες που επιτυγχάνουν νέα επίπεδα αποθήκευσης υδρογόνου».

Στο πλαίσιο της «οικονομίας υδρογόνου», στην οποία χρησιμοποιείται υδρογόνο ως πηγή ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, η τεχνική αυτή θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει, για παράδειγμα, τη βενζίνη ως καύσιμο μεταφοράς ή φυσικό αέριο ως καύσιμο θέρμανσης.

Αυτή η έκδοση αποτελεί μέρος της συνεχούς αναζήτησης της ομάδας για βιώσιμους άνθρακες με βελτιστοποιημένες ιδιότητες ως ενεργειακά υλικά, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης υδρογόνου .

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166