ΑρχικήΔιαδίκτυοOneWeb: Πρόσβαση στο δορυφορικό διαδίκτυο με παγκόσμια κάλυψη

OneWeb: Πρόσβαση στο δορυφορικό διαδίκτυο με παγκόσμια κάλυψη

OneWeb: Πρόσβαση στο δορυφορικό διαδίκτυο με παγκόσμια κάλυψη.

Δεδομένου ότι τα πάντα εξαρτώνται από τη σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, από την παρακολούθηση ενός βίντεο έως μία σημαντική εργασία για κάποια επιχείρηση, οπότε δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν θεωρείται απλά μια ακόμα υπηρεσία κοινής ωφέλειας.

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς οι χρήστες αναμένουν να είναι η τέλεια ευρυζωνική σύνδεση» όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ηλεκτρική ενέργεια όταν ενεργοποιούν το φως με το πάτημα ενός διακόπτη ή το νερό με το άνοιγμα μιας βρύσης. Ωστόσο, σχετικά με το ίντερνετ δεν έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα, ούτως ώστε να αποκτήσει την αξιοπιστία των δύο παραπάνω παραδειγμάτων.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 4G έχουν σίγουρα αυξήσει την ποιότητα του διαδικτύου σε ορισμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε μερικά τμήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αλλά δεν είναι παγκόσμιο, και δεν είναι καν σε όλη τη χώρα. Δεν είναι σίγουρα το 99,999999% όπως συμβαίνει στη λειτουργία του ρεύματος στις αναπτυγμένες χώρες. Παρόλα αυτά, το τοπίο επρόκειτο να αλλάξει ριζικά και δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε εικασία.

Λόγω των δραστηριοτήτων δορυφορικού συστήματος OneWeb το 2018, που αποσκοπεί να παρέχει διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά μέσω δορυφόρου και όχι μέσω καλωδίων ή από χερσαίες μεταδόσεις.

Παράκαμψη των καθιερωμένων συνδέσεων του διαδικτύου.

Με τη βοήθεια των σχεδίων του Facebook και της Google, τα οποία χρησιμοποίησαν αεροσκάφη και αερόστατα για να προσφέρουν συνδεσιμότητα διαδικτύου σε τοποθεσίες από ψηλά, ο δορυφόρος θα κάνει ακριβώς το ίδιο, αλλά πραγματικά σε μια παγκόσμια κλίμακα και όχι μεμονωμένα σε κάποια περιοχή

Τι είναι το OneWeb;

Το OneWeb είναι ένα δίκτυο 648 μικρών δορυφόρων που περιβάλλουν τη Γη, χρησιμοποιώντας τις ζώνες συχνοτήτων Ka (20/30 GHz) και Ku (11/14 GHz). Μέχρι το 2027 θα παρέχει αμφίδρομη ευρυζωνική σύνδεση από και προς το έδαφος σε παγκόσμια κάλυψη. Τα μικρά τερματικά και τα chipset χρηστών χαμηλού κόστους θα διασυνδέονται με το δορυφορικό δίκτυο, θα μεταδίδουν υπηρεσίες δεδομένων και Wi-Fi στις γύρω περιοχές, επίσης κάποια δορυφορικά ευρυζωνικά chipsets θα είναι ενσωματωμένα απευθείας σε ορισμένες συσκευές.

Ο βασικός υποστηρικτής του OneWeb, είναι η Softbank, η οποία θεωρείται ως πρωτοπόρος κατασκευαστής κινητών chipset ARM. Αυτή η γνώση των ημιαγωγών που διαθέτει είναι απαραίτητη, όχι μόνο για το OneWeb, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία που θα λειτουργήσει και θα δημιουργηθεί μελλοντικά με βάση τη Γη.

Οι προσδοκίες σε μικρότερους, φθηνότερους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που είναι ικανοί να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας, αμφίδρομων δεδομένων έχουν καταστήσει αυτή την φιλοδοξία δυνατή.

Με την τοποθέτηση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, αντί για γεωστατικές κατασκευές, οι επεξεργαστές χαμηλής ισχύος και οι ασύρματοι πομποδέκτες για τις συσκευές έχουν δει τον τελευταίο καιρό μεγάλα τεχνολογικά κέρδη, που Βεβαίως τα έχει επωμιστεί ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Η χαμηλού κόστους επαναχρησιμοποιήσιμη τεχνολογίας πυραύλων έχει μειώσει το κόστος εκτόξευσης των δορυφόρων, όπως και το γεγονός ότι μια μη γεωστατική τροχιά απαιτεί λιγότερα καύσιμα για να φτάσει σε κάθε σημείο.

Αυτή τη φιλοσοφία την ενστερνίζεται ενεργά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει νομοθετήσει νομοσχέδιο για τη διαστημική βιομηχανία με την προοπτική να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μια σημαντική αγορά για την εκτόξευση δορυφόρων, επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων και άλλων εμπορικών διαστημικών μεταφορών, καθώς και για τη δημιουργία σταθμών εδάφους που θα τροφοδοτούν δεδομένα σε αυτά τα εναέρια δίκτυα και θα τα συνδέουν με το διαδίκτυο, τα κέντρα δεδομένων και άλλους πόρους.

Όλη αυτή η διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω, ενδεχομένως θα επιτρέψει στο OneWeb να κατασκευάζει γρήγορα και οικονομικά, ένα αποτελεσματικό παγκόσμιο δίκτυο για ευρυζωνικές συνδέσεις διαδικτύου. Ωστόσο προκύπτουν ορισμένα ζητήματα, δηλαδή θα παρακάμψει τους παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, παρεεμποδίζοντας το δίκτυο διανομής των τεσσάρων υφιστάμενων τηλεπικοινωνιών σε κάθε αγορά – της εκάστοτε χώρας, ξεπερνώντας τα σύνορα.

Αλλά θα παρακάμψει πραγματικά τους υφιστάμενους παρόχους τηλεπικοινωνίας;

Φυσικά και όχι. Αυτό το νέο δίκτυο, όπως και με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου, θα βασίζεται σε διασυνδέσεις υψηλού εύρους ζώνης με τις υπάρχουσες υπηρεσίες telcos και τις υπηρεσίες over-the-top (OTT).

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο εύρος ζώνης. Ενώ το OneWeb είναι αναμφισβήτητα μια λύση για την παροχή υπηρεσιών σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και για απρόσιτες ή δαπανηρές καλωδιακές περιοχές, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί όπως το παραδοσιακό εύρος ζώνης των παρόχων τηλεπικοινωνίας.

Κάθε δορυφόρος θα παρέχει συνολική χωρητικότητα downlink από 17 έως 23 gigabits ανά δευτερόλεπτο. Εξαιρετικά χρήσιμο, απλά θεωρείται λίγο και είναι ένα κλάσμα του τι μπορεί να επιτευχθεί με τις σύγχρονες ίνες. Οι επίγειες διασυνδέσεις ινών φτάνουν χαλαρά τα 400 gigabit ανά δευτερόλεπτο και σε πολλά κράτη ήδη, οι εγχώριες ευρυζωνικές ίνες είναι πάνω από 100 gigabits, ο δορυφόρος αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά ευέλικτη, αλλά μέτρια λύση εύρους ζώνης. Είναι συμπληρωματική και όχι αντικατάσταση της σταθερής υποδομής.

Γιατί δορυφόρο;

Με απλά λόγια, η δορυφορική τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα για χαμηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες (CapEx). Πρέπει να σεβαστούμε ότι φορείς εκμετάλλευσης καλωδιακής τηλεόρασης και οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για την τοποθέτηση καλωδίων, την εκσκαφή πεζοδρομίων και δρόμων με δαπανηρό και χρονοβόρο τρόπο.

Για ένα έργο μικρότερης κλίμακας, όπως η σύνδεση κέντρων δεδομένων, είναι βιώσιμο να τοποθετούνται καλώδια και ίνες από σημείο σε σημείο, αλλά σε εθνικό επίπεδο τα πράγματα περιπλέκονται λίγο, ειδικά αν πρέπει να καλυφθεί τεράστια γεωγραφική έκταση όπως είναι στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Αφρική και ούτω καθεξής, εκεί απαιτείται να δράσει η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση.

Στη Βόρειο Αμερική, η δορυφορική τεχνολογία μεταμόρφωσε τον τρόπο που πολλοί άνθρωποι ακούνε ράδιο στο συσκευής. Η Sirius XM, προέκυψε από τη συγχώνευση δύο ανταγωνιστικών εταιρειών για να αποτελέσει έναν βιώσιμο πάροχο σε εθνικό επίπεδο, με πραγματική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο. Κάτι που δεν θα ήταν βιώσιμο με τους πομπούς της γης ή με την καλωδίωση μόνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δορυφόρος έχει μετατρέψει παντελώς τα τεκταινόμενα της παρακολούθησης της τηλεόρασης. Ο δορυφορικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Sky έχει απολαύσει 100% αποτελεσματική κάλυψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από την πρώτη μέρα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον κύριο φορέα εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Έχει υποκαταστήσει με επιτυχία το καλώδιο ως τον κύριο μηχανισμό παράδοσης για την τηλεόραση, καθώς και για την ευρυζωνικότητα των καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρήση δορυφόρου για την παράδοση δεδομένων όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβατική χερσαία ευρυζωνική και κυψελοειδή λύση είναι ένα λογικό επόμενο βήμα. Όμως, το κεντρικό στοιχείο ενός τέτοιου σχεδίου είναι να διασφαλιστεί ότι το δορυφορικό δίκτυο δεν θα γίνει κλειστό δίκτυο,

Παρόλο που είναι εφικτή η εκπομπή από τον δορυφόρο απευθείας σε ένα χρήστη ή η ανάπτυξη επίγειων αναμεταδοτών για την κατασκευή ενός αντιπάλου ασύρματου δικτύου στους κατεστημένους φορείς, δεν είναι μια 100% βιώσιμη λύση. Θα εξακολουθεί να είναι αναγκαία η σύνδεση σταθμών βάσης εδάφους με βασικές υποδομές, όπως κέντρα δεδομένων, ανταλλαγές μέσω διαδικτύου και άλλα βασικά σημεία επικοινωνίας. Για να μην αναφέρουμε το ρόλο των μεγάλων δορυφορικών ανερχόμενων ζεύξεων που θα τροφοδοτούν δεδομένα εντός και εκτός του παγκόσμιου δικτύου σε μεγάλα σημεία επιβίβασης όπως το Goonhilly .

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία πολλών περισσότερων σημείων που εμπλέκονται σε εθνικές και διεθνείς υποδομές, όπως υποθαλάσσια καλωδίωση δεδομένων οπτικών ινών, μεγάλα κέντρα δεδομένων, όπως αυτά των κορυφαίων παρόχων cloud σε όλοι τον κόσμο, καθώς και οι εθνικές τηλεπικοινωνίες. Οι τεχνολογίες διασύνδεσης με οπτικές ίνες θα είναι κρίσιμες για τη σύνδεση της επόμενης γενιάς σταθμών ανερχόμενης ζεύξης με μεγάλα δίκτυα – παρέχοντας ένα σημείο υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης μεταξύ της φυσικής υποδομής του κόσμου και της νέας εποχής υποδομής πάνω από τα κεφάλια μας.

Η κάλυψη της ζήτησης.

Για τις εγκατεστημένες τηλεπικοινωνίες, τα παγκόσμια δορυφορικά δίκτυα προσφέρουν μια απρόσμενη ευκαιρία. Ένας τρόπος να επεκταθεί η κάλυψη σε περιοχές όπου απλά δεν είναι οικονομικά αποδοτικό να γίνει επίγεια. Επιπλέον, οι ευκαιρίες χονδρικής πώλησης για τη διασύνδεση και το ζεύγος ανερχόμενων ζωνών θα εξασφαλίσουν ότι οι μεγάλοι εθνικοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων δεν θα αποκλειστούν από την άφιξη της δορυφορικής ευρυζωνικότητας, αλλά ότι θα ληφθούν μαζί. Σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα βασικά δίκτυα και άλλα σχέδια υποδομής για να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο σκέλος συνδετικότητας. Περισσότερα σημεία διασύνδεσης, σημαίνει περισσότερη διασύνδεση των κέντρων δεδομένων και μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση των πόρων για να διευκολυνθεί ετούτη η κατάσταση.

Για παράδειγμα, δεν πρόκειται απλώς για την άμεση σύνδεση από μια πλατφόρμα γραφείου με βάση το σύννεφο, στο δίκτυο. Πρόκειται επίσης για τη διασφάλιση ότι ολόκληρο το οικοσύστημα του χρήστη συνδέεται με αυτό το ευρυζωνικό δίκτυο. Ακριβώς όπως η διασύνδεση των υπαρχόντων δικτύων τηλεπικοινωνιών μεταξύ τους, θα υπάρξει και ένα παγκόσμιο δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο. Και αυτή η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος, όχι στον αέρα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166