Θα το φανταζόσασταν ποτέ πως ο μικρός, αθόρυβος και φαινομενικά ακίνδυνος ηλεκτρονικός υπολογιστής σας είναι το ίδιο υπεύθυνος για την υπερθέρμανση του πλανήτη με τα αεροπλάνα που σχίζουν τον ουρανό αφήνοντας πίσω τους σύννεφα καπνού;
Και όμως, όσο παράδοξο κι αν σας φαίνεται, τα κομπιούτερ είναι άκρως ενεργοβόρα και μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν, εκλύουν στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα, όσο εκπέμπουν και οι αεροπορικές πτήσεις. Το φαινόμενο ακούει στο όνομα «κυβερνο-υπερθέρμανση» και έχει ήδη αρχίσει να πονοκεφαλιάζει επιστήμονες και οικολόγους ανά τον κόσμο, που αναζητούν τώρα λύσεις.
35 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της λειτουργίας αλλά και της καταστροφής των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών. Πρόκειται ουσιαστικά για ποσότητα αερίων ανάλογη με αυτή που εκπέμπουν περίπου ένα εκατ. πτήσεις αεροπλάνων από και προς τη Βρετανία.
1,8 τόνοι από χημικά, ορυκτά καύσιμα και νερό απαιτούνται για να παρασκευαστεί ένας μέσος προσωπικός υπολογιστής. Η συγκεκριμένη συσκευή, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, καταναλώνει σε ετήσια βάση ηλεκτρικό ρεύμα για την παραγωγή του οποίου εκλύονται στην ατμόσφαιρα 0,1 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.
Η δυσβάσταχτη οικολογικά σπατάλη έγκειται στο γεγονός πως το 50% αυτής της ενέργειας χάνεται ως θερμότητα κατά τη μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος του δικτύου ηλεκτροδότησης σε συνεχές ρεύμα 12 Volt που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές.
3 χρόνια όριο ζωής
Η ζωή ενός προσωπικού υπολογιστή σπάνια ξεπερνά τα τρία χρόνια και συνήθως τελειώνει άδοξα με τη συσκευή να καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων ως «ηλεκτρονικό απόβλητο».
Απόβλητα Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) ονομάζονται όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες έχουν περιέλθει σε αχρηστία. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2015, περισσότεροι από 50 εκατ. τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο με ρυθμούς που αυξάνονται κατά 3% ετησίως.
Τα «αζήτητα» του προηγμένου τεχνολογικά κόσμου καταλήγουν κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Αφρικής, της Ινδίας και της Κίνας.
Νεκροταφεία υπολογιστών
Οι άχρηστες συσκευές διαλύονται και λιώνονται στα «νεκροταφεία υπολογιστών» προκειμένου να αποσπαστούν τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, χαλκός) που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους. Αφού αυτά αφαιρεθούν, τα συχνά τοξικά απομεινάρια πετιούνται χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις σε χωματερές και ποτάμια ή απλά καίγονται.
Τα εξαρτήματα των υπολογιστών, κατά την αποτέφρωσή τους, απελευθερώνουν βαρέα μέταλλα ικανά να εισχωρήσουν στην τροφική αλυσίδα, ενώ, σε περίπτωση ενταφιασμού τους, μπορούν να μολύνουν το έδαφος με κάδμιο, υδράργυρο και άλλα χημικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πόλης Γκουιγιού στις νοτιοανατολικές ακτές της Κίνας, η οποία βλέπει σήμερα το 90% των κατοίκων της να υποφέρουν από ποικίλα προβλήματα υγείας.
Εκεί καταλήγουν λαθραία εκατομμύρια υπολογιστές από κάθε γωνιά της γης. 5.500 επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών αποβλήτων λειτουργούν στην περιοχή υπό καθεστώς παντελούς απουσίας κρατικών και υγειονομικών ελέγχων.
Πρωτοβουλία για πράσινα pc απο Google και Intel
Αντιλαμβανόμενες τον βαθμό στον οποίο επιβαρύνεται το περιβάλλον, οι εταιρείες Google και Intel ανακοίνωσαν πρόσφατα, σε συνεργασία με κατασκευαστές εξαρτημάτων για υπολογιστές, μια συντονισμένη προσπάθεια αύξησης της αποδοτικότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών με την ονομασία «Πρωτοβουλία Σωτηρίας του Κλίματος».
Λύσεις στο πρόβλημα ήδη υπάρχουν, απλά κοστίζουν κατιτί παραπάνω και η χρήση τους αναμένεται να αυξήσει ελαφρώς τις τιμές των PC, πράγμα που αποθαρρύνει πολλούς από το να τις υιοθετήσουν. Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να έχει αυξηθεί η αποδοτικότητα PC και διακομιστών τουλάχιστον στο 90% μέχρι το 2023. Εάν αυτό επιτευχθεί, θα εξοικονομούνται 71,6 Kilowatt ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα έχουν μειωθεί κατά 54 εκατ. τόνους.