Τα δικαιώματα του τουρίστα, αναλυτική εξήγηση

Τα δικαιώματα του τουρίστα, αναλυτική εξήγηση

Το καλοκαίρι αποτελεί, συνήθως, την περίοδο των διακοπών μας και της πολυήμερης απόδρασης από την ανιαρή και κουραστική καθημερινότητα, για αυτό και συνηθίζουμε να οργανώνουμε τα ταξίδια μας με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή. Μαζί, όμως, με τον όποιο προγραμματισμό κάνουμε, ώστε να είναι όλα τέλεια στον υπερπολύτιμο χρόνο τον οποίο διαθέτουμε, καλό θα ήταν να εκπαιδευτούμε από πριν, στο να είμαστε εκτός από οργανωμένοι τουρίστες, αλλά και καλοί καταναλωτές.

Η γνώση των δικαιωμάτων μας ως παραθεριστές και καταναλωτές αποτελεί ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην «επίθεση» που θα δεχτεί το πορτοφόλι μας, από τα ύπουλα «αρπακτικά» που θα προσπαθήσουν να μας εκμεταλλευθούν, χρεώνοντας μας υπέρογκα ποσά που δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Πριν προχωρήσετε, λοιπόν, στις κρατήσεις εισιτηρίων και δωματίων, φροντίστε να διαβάσετε για να μάθετε και βάλτε στις αποσκευές σας αυτόν τον σύντομο οδηγό δικαιωμάτων, για να χαρείτε τις διακοπές σας, χωρίς παρατράγουδα.

Οργανωμένα ταξίδια

Στην περίπτωση που έχετε σκοπό να απευθυνθείτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο για μια οργανωμένη εκδρομή θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο διοργανωτής είναι υποχρεωμένος να σας προμηθεύσει με φυλλάδιο που θα αναφέρει τον προορισμό, το δρομολόγιο και τα μέσα μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσετε. Ακόμη, έχετε δικαίωμα να μεταβιβάσετε την κράτησή σας σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Η τιμή που αναφέρεται στο συμβόλαιο που θα υπογράψετε δεν μπορεί να αλλάξει, εκτός αν οι συνθήκες εμφανώς το επιβάλλουν και, τέλος, ο διοργανωτής είναι υπεύθυνος για κάθε αποτυχία εκπλήρωσης των όρων του συμβολαίου.

Αεροπορικό ταξίδι

Οι περισσότεροι από εσάς που συνηθίζετε να ταξιδεύετε με αεροπλάνο, γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να φτάσετε στο αεροδρόμιο εγκαίρως, με το εισιτήριό σας, και για κάποιο λόγο η εταιρία να αρνηθεί την επιβίβασή σας, λόγω υπεράριθμων κρατήσεων. Σε αυτή την περίπτωση δικαιούστε:

 1. Να πάρετε πίσω τα χρήματά σας για το μέρος του ταξιδιού που δεν πραγματοποιήθηκε,
 2. Να ταξιδέψετε με την επόμενη συντομότερη πτήση,
 3. Να κάνετε το ταξίδι σας σε κάποια άλλη ημερομηνία.

Επιπλέον η αεροπορική εταιρία θα πρέπει να σας αποζημιώσει σε μετρητά ως εξής:

150 ευρώ για πτήσεις έως 3.500 χιλιόμετρα, εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των δύο ωρών, 300 ευρώ για πτήσεις άνω των 3.500 χιλιομέτρων, εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 4 ωρών (σε αυτή την περίπτωση η αποζημίωση είναι 150 ευρώ για καθυστέρηση μικρότερη των 4 ωρών). Ωστόσο, η αποζημίωση δεν μπορεί να ξεπερνά την αξία του εισιτηρίου.

Επίσης, η αεροπορική εταιρία υποχρεούται να προσφέρει δωρεάν τη δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής φαξ στον τόπο προορισμού σας, γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα με το χρόνο παραμονής, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, εφόσον αυτό απαιτείται και μεταφορά σας σε άλλο αεροδρόμιο στην περίπτωση που πρέπει να κάνετε απαραιτήτως το ταξίδι σας.

Ταξίδι με πλοίο

Εάν ταξιδέψετε με πλοίο και υπάρξει καθυστέρηση δικαιούστε:

 1. Την κάλυψη εξόδων διατροφής και διαμονής και
 2. Να ακυρώσετε το εισιτήριο και να πάρετε πίσω όλο το ποσό που έχετε δώσει γι αυτό.
 3. Αν δεν ταξιδέψετε λόγω δικής σας ευθύνης, αλλά ειδοποιήσετε εγκαίρως, παίρνετε πίσω το 50% της αξίας του εισιτηρίου σας.
 4. Αν η ταλαιπωρία είναι υπερβολική μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση.

Μίσθωση ταξί

Για τα ταξί γίνεται συχνά συζήτηση, επειδή λίγοι κακοί επαγγελματίες εκμεταλλεύονται την αφέλεια ή την άγνοια των τουριστών και παραβιάζουν τους κανόνες που αφορούν είτε τη μεταφορά επιβάτη και αποσκευών είτε τον τιμοκατάλογο. Γι αυτό πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο ταξιτζής οφείλει, σε κάθε περίπτωση, να σας πάει στον προορισμό σας, να μεταφέρει τις αποσκευές σας από το πεζοδρόμιο στο ταξί και αντιστρόφως και να μην επιβιβάσει άλλο άτομο, εκτός αν του το επιτρέψετε.

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Όταν νοικιάσετε αυτοκίνητο ή δίκυκλο για τις μετακινήσεις σας πρέπει να ξέρετε ότι το κατάστημα ενοικίασης είναι υποχρεωμένο να έχει ειδικό σήμα του Ε.Ο.Τ. και το όχημα πρέπει να είναι ασφαλισμένο για κλοπή και φωτιά.

Πριν από την ενοικίαση, πάντως, δώστε προσοχή στους όρους σύμβασης που θα υπογράψετε.

Διαμονή

Εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας μείνετε σε ξενοδοχείο μάθετε ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα αλλά επιβάλλεται:

1.Να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο,
2.Να τηρούνται οι διαφημιζόμενες παροχές.

Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη.

Εάν προτιμήσετε τη λύση του ενοικιαζόμενου δωματίου έχετε υπόψη σας ότι αυτά πρέπει:

 1. Να φέρουν το ειδικό σήμα του Ε.Ο.Τ.
 2. Να διαθέτουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο, κουζίνα, σκεύη και χώρους υγιεινής)
 3. Να έχουν σωστό φωτισμό και να είναι καθαρά
 4. Να σας παρέχουν πετσέτες και σεντόνια και
 5. Να αναγράφουν τις τιμές υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο.

Διατροφή

Η περίπτωση του φαγητού κατά τη διάρκεια των διακοπών σας είναι η πλέον «αμαρτωλή» υπόθεση, καθώς η επιλογή εστιατορίου είναι η μόνη που δεν μπορούμε εύκολα να προγραμματίσουμε από πριν, αλλά γίνεται με βάση τις πληροφορίες που έχουμε από φίλους που έχουν ταξιδέψει στο ίδιο μέρος ή από ντόπιους. Προσοχή, λοιπόν, στα παρακάτω:

 1. Κάθε εστιατόριο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει τιμοκατάλογο, αλλά ακόμη κι αν δεν έχει έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε να ενημερωθούμε επακριβώς για τις τιμές,
 2. Δικαιούστε νερό βρύσης και αν ζητήσετε εμφιαλωμένο ή άλλο αναψυκτικό ή ποτό πρέπει να ανοίγεται ενώπιόν σας.
 3. Οι τιμές των διαφόρων ειδών είναι οι τελικές και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξησή τους, ούτε στον τελικό λογαριασμό.

Η απόλαυση της φύσης

Δυστυχώς η καταπάτηση του λεγόμενου Αιγιαλού δεν είναι ασυνήθιστη περίπτωση σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Επειδή η ανάγκη για κολύμπι και απόλαυση της θάλασσας είναι ό,τι πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, πολλοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται αυτή μας την ανάγκη και προχωρούν σε διάφορες εμπορικές δραστηριότητες, περιορίζοντας τη δική μας ελευθερία κινήσεων μπροστά στη θάλασσα. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε ότι:

 1. Ο Αιγιαλός ορίζεται από τη θάλασσα και μέχρι εκεί που φτάνει συνήθως το χειμωνιάτικο κύμα,
 2. Αποτελεί δημόσιο αγαθό,
 3. Οι πολίτες πρέπει να έχουν εξασφαλισμένες και ανεμπόδιστες προσβάσεις στους αιγιαλούς της χώρας και
 4. Αντιβαίνει το πνεύμα και το γράμμα του νόμου οποιαδήποτε παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματός μας.

Οι υποχρεώσεις του τουρίστα

Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίσετε τα δικαιώματα σας και να αποκτήσετε καταναλωτική συνείδηση ως τουρίστας, ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι άλλο σημαίνει ελευθερία και άλλο ασυδοσία και όπως και εσείς περιμένετε να σας σέβονται ως καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο κι εσείς, με τη σειρά σας, επιβάλλεται να σέβεστε τον τόπο που κάθε φορά σας φιλοξενεί και να τον προστατεύετε.

Υπάρχουν δραστηριότητες, όπως το άναμμα φωτιάς, το ελεύθερο κάμπινγκ και το πέταμα σκουπιδιών, που αντιβαίνουν στην ελληνική νομοθεσία και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, ενοικιάζοντας ένα οποιαδήποτε κατάλυμα θα πρέπει να συμπεριφέρεστε όπως σε μια μακροχρόνια μίσθωση, σεβόμενοι τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, κοινής ησυχίας και καθαριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να δείχνουμε ως πολίτες την υπευθυνότητά μας και να γινόμαστε εμείς οι ίδιοι προστάτες της ομορφιάς που απλόχερα προσφέρθηκαν σ’ αυτό τον τόπο και αποτελούν την πολυτιμότερη περιουσία του. Αναλογιστείτε ότι σε ένα καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης τιμών, τη δύναμη την έχουμε εμείς ως καταναλωτές, φτάνει να είμαστε ενημερωμένοι και να διεκδικούμε.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή καταγγελία επικοινωνήστε με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. στο τηλέφωνο 210 3304444.

Προηγούμενο άρθροΠρόβλημα με τη μέση, όταν η ρημάδα πονάει
Επόμενο άρθροΜπραντ Πιτ: Ας μην το κάνουμε θέμα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας