ΑρχικήΑπόψειςΤα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια

Τα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια

Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου έως το 1974, τη χρονιά που έπεσε η χούντα, είχαμε το χωρισμό των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και μη. Όσοι είχαν την ατυχία (από ρουφιανιά) ή βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν (ανήκαν στην Αριστερά), δηλαδή μη εθνικόφρονες, στα ράφια της ασφάλειας είχαν φάκελο. Τότε αυτοί και τα παιδιά τους δεν μπορούσαν, ανεξαρτήτως προσόντων, να καταλάβουν θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα όπως π. χ. αστυνομικοί στρατιωτικοί, δάσκαλοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και σκουπιδιάρηδες. Ήταν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σύμφωνα με την επίσημη ηθική της τότε εξουσίας.

Πέρασαν πενήντα χρόνια μιας σχετικής ισονομίας, τουλάχιστον για όσους η ταυτότητα έγραφε «χριστιανός ορθόδοξος», διότι για τους υπόλοιπους Έλληνες άλλων θρησκειών, ο κοινωνικός αποκλεισμός ακόμα ισχύει.

Φτάσαμε αισίως το 2021 και το υπουργείο παιδείας επιδιώκει να επαναφέρει το φακέλωμα των Ελλήνων, και τον διαχωρισμό τους, τώρα σε πρόβατα και ερίφια, αντικαθιστώντας τον χωροφύλακα με τον παπά και την ασφάλεια με την Μητρόπολη του εκάστοτε νομού, αποκλείοντας μερίδα των ελληνοπαίδων από κομμάτι της ανώτατης εκπαίδευσης λόγω θρησκευτικού φακελώματος!!!

Αναφέρομαι στο καυτό ζήτημα για την ίδρυση εκκλησιαστικών πανεπιστημίων. Εν ολίγοις η επιθυμία της εκκλησίας είναι να ιδρύονται κρατικά πανεπιστήμια που μέρος των Ελλήνων, μόνο θα πληρώνει για τη συντήρηση τους και τα λειτουργικά τους έξοδα!!! Αλλά από τη φοίτηση θα είναι αποκλεισμένοι, επειδή δεν θα έχουν συστατική επιστολή από το εκάστοτε Μητροπολίτη της περιοχής τους, δηλαδή μία φαρσοκωμωδία που δεν θα παρέχει ίσες ευκαιρίες προς όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν διακαώς να φοιτήσουν σε αυτά.

Όποιος δεν θα σκύβει το κεφάλι, δεν θα κάμπτει τη μέση, δεν θα εκκλησιάζεται σε εβδομαδιαία βάση, δεν θα εξομολογιέται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, δεν θα κάνει τέσσερα ευχέλαια το χρόνο, είκοσι γονυκλισιές, και έναν αγιασμό κάθε πρώτη του μηνός, αυτός θα έχει φάκελο στη Μητρόπολη. Άρα τα παιδιά του, ίσως και τα εγγόνια του, θα αποκλείονται από τη φοίτηση σε κρατικά πανεπιστήμια, που αν αύριο θα βγάζουν μόνο μουλάδες, μεθαύριο θα αποφοιτούν ανεγκέφαλοι φιλόλογοι και ιστορικοί, οι οποίοι θα διορίζονται καθηγητές, για να διδάσκουν τα ελληνόπουλα του μέλλοντος, στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας μας. Ποιος θα μπορεί να τους το απαγορέψει, από τι στιγμή που θα είναι απόφοιτοι ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος;

Από τις πολιτικές διακρίσεις πέσαμε στις θρησκευτικές!!! Και από την έρευνα, που είναι ένας από τους κυριότερους σκοπούς ενός Α. Ε. Ι., θα πέσουμε στην δογματική αποβλάκωση του εκκλησιαστικού Α. Ε. Ι.!!! Σαν πρότυπο και παράδειγμα έχουμε την Ανώτατη Χριστιανική Σχολή ή Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης που ίδρυσε ο Θεοδόσιος ο Β’ το 425 μ. χ.

Απορία μου. Που είναι οι λογικοί αριστεροί, οι κεντρώοι και ορθολογιστές δεξιοί, και όχι μόνο, δημοκράτες αγωνιστές του παρελθόντος; που κατέβαλαν κόπους και μόχθους για μία καλύτερη Ελλάδα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες τα παιδιά της; Η απάντηση είναι απλή αγαπητοί μου φίλοι. Τους μετάλλαξε ο καναπές και η τηλεόραση; Είναι έτοιμοι να σκύψουν το κεφάλι στους υποτιθέμενους σωτήρες που δήθεν μάχονται για το καλό μας, αλλά κατά βάθος εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα, που δεν συνάδουν με το κοινό καλό της χώρας μας.

Ντροπή.

Τέλος, θεωρώ χρέος μου να επισημάνω ότι στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας (δηλαδή από την επίσημη ίδρυση του κράτους) ο επίσημος θεσμός της εκκλησίας ήταν πάντα κοντά στον πονεμένο, στον αδύναμο και στο φτωχό, και ποτέ δεν έκανε διακρίσεις.

Συνεπώς, ελπίζω να συμβεί τώρα, ούτε στο μακρινό μέλλον, διότι τότε, όλοι οι ευσυνείδητοι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη τους στην εκκλησία, και θα απαρνηθούν τον χριστιανισμό, και φυσικά με το ρυθμό που τρέχει το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, κάποτε θα έχουμε πιο πολλούς μουσουλμάνους, παρά χριστιανούς.

Όταν, αντί για θεό λατρεύεις το απόλυτο τίποτα, λογικό είναι να ψάχνεις τρόπους για να δώσεις υπόσταση σε αυτό το τίποτα. Όμως όποιο μανδύα και αν διαλέξεις για να το ντύσεις, είναι δύσκολο να κρύψεις παντελώς την κενότητα του εσωτερικού του. Η πρώτη σου ενέργεια θα είναι να ψάξεις να βρεις συμμάχους, αισθανόμενος αδύναμος να αντιμετωπίσεις μόνος τις επιθέσεις που θα δεχτείς και τα σκωπτικά σχόλια των αντιπάλων οπαδών, τους οποίους θα προσπαθείς να προσηλυτίσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166