ΑρχικήΑπόψειςΤα ελληνικά αεροδρόμια πωλήθηκαν στο γερμανικό κράτος μέσω της Fraport

Τα ελληνικά αεροδρόμια πωλήθηκαν στο γερμανικό κράτος μέσω της Fraport

Πριν γίνει οποιαδήποτε αγοραπωλησία πρέπει αρχικά να δοθεί η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της εκάστοτε χώρας που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη που θέλει να πωλήσει τα υπάρχοντα της, για να διαπιστωθεί κατά κύριο λόγο αν κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια της χώρας, και κατά δεύτερο λόγο εάν βλάπτει τα συμφέροντα της ως έθνος, και κατ’ επέκταση αν βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Δείτε το Βίντεο σχολιασμού αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα:

https://youtu.be/KZjZ3tWo0uw

Για να καταλάβετε τη σημαντικότητα του θέματος, πριν λίγους μήνες όταν μία ξένη εταιρεία πήγε να αγοράσει την αμερικανική Qualcomm η οποία παράγει ημιαγωγούς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής απέτρεψαν και απέρριψαν ετούτη την αγοραπωλησία επειδή βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, προφανώς γιατί η τεχνολογία αυτής της εταιρείας θα πέσει σε ξένα χέρια με συνέπεια να την καρπωθούν στο μέλλον ίσως και οι αντίπαλες χώρες του κράτους.

Εν ολίγοις θα μπορούσα να σας αναφέρω άπειρα τέτοια παραδείγματα για να κατανοήσετε την αληθινή διάσταση των πραγμάτων.

Τώρα όσον αφορά τα ελληνικά αεροδρόμια που πωλήθηκαν στη fraport, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα που πραγματικά εγείρει αρκετές υποψίες για ετούτη τη συμφωνία που επισυνάφθηκε άρον-άρον για να ξεφορτωθούμε υποτίθεται αυτά τα ζημιογόνα οικονομικά αεροδρόμια.

  1. Η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε πως στην εταιρεία Fraport μέτοχος είναι και το γερμανικό κράτος;
  2. Εάν το γνώριζε, τότε δεν είναι παράλογο που συμφώνησε να δώσει μέσω αυτής της εξαγοράς τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων της σε μία άλλη χώρα;
  3. Τελικά αυτή η συμφωνία βλάπτει την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας ή όχι;
  4. Και γιατί ήταν τόσο βιαστικό να πωληθούν ντε και καλά όλα στη Fraport και όχι σε κάποια άλλη εταιρεία;

Να εξηγήσω για εκείνους που δεν γνωρίζουν πως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι συγκοινωνίες, το νερό και η ενέργεια μιας χώρας θεωρούνται κομβικής σημασίας, διότι εάν πέσουν σε ακατάλληλα χέρια ενδέχεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα το κοινό συμφέρον, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη κι αν έχει πάρει πολλά λεφτά η Ελλάδα από αυτές τις εξαγορές, σε βάθος χρόνου θα ζημιωθούν οι πολίτες από την υψηλή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει η εκάστοτε εταιρεία.

Αφού αναμφισβήτητα κάθε επιχείρηση κοιτάει να καταστεί κερδοφόρα με οποιοδήποτε τρόπο, και όχι να παράγει κοινωνικό έργο, κάτι που αντικειμενικά συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη και δεν θεωρείται ως πέμπτο στοιχείο από τη στιγμή που θεωρούμαστε μία ελεύθερη και ανοικτή οικονομία, αλλά όταν θα κόψεις το νερό στο σπίτι του πολίτη που δεν θα έχει να πληρώσει το λογαριασμό μέσα στο κατακαλόκαιρο, τότε γεννιούνται άπειρα ερωτήματα για τον ορθολογισμό αυτών των πράξεων που σχετίζεται με τις αγοραπωλησίες.

Να επισημάνω επίσης πως ακόμη κι αν επιβάλλεται να πωλήσεις βιαστικά τα αεροδρόμια σου λόγω ανωτέρας βίας, απαγορεύεται δια ροπάλου για ευνόητους λόγους να τα δώσεις όλα σε μία επιχειρηματική οντότητα, αλλά τα δίνεις σε πολλές για να μην υπάρξουν θέματα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας οφείλουν να έχουν στην άκρη του μυαλού τους πως δεν αποκλείεται το σενάριο ό,τι κάποια στιγμή, μετά από αρκετά χρόνια, μπορεί μία εταιρία τουρκικών συμφερόντων να αγοράσει τη Fraport για να βάλει το πόδι της στην Ελλάδα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Με λίγα λόγια αυτά συμβαίνουν μόνο σε υποανάπτυκτες και τριτοκοσμικές χώρες που είθισται να επικρατεί πολιτικό χάος και δεν ελέγχονται τα πράγματα από την κυβέρνηση, αλλά από διεφθαρμένους επιχειρηματίες που τους νοιάζει να πλουτίσουν πατώντας επί πτωμάτων.

Βέβαια, για να είμαι ακριβοδίκαιος στα λεγόμενα μου, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω πως ο αντίλογος λέει ό,τι με αυτή την πώληση η Fraport θα αναβαθμίσει τα ελληνικά αεροδρόμια από άποψης υποδομών, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει υποτίθεται το ελληνικό κράτος, γιατί απαιτούνταν τεράστια χρηματικά ποσά και σαφώς δεν υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ως έθνος.

Εφόσον έγινε ετούτη η εξαγορά βάσει αυτής της συμφωνίας, λογικά θα έχουν μπει κάποιες ρήτρες για την αναβάθμιση των αεροδρομίων από πλευράς της Fraport, και σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις στο χρονικό διάστημα που έχει συμφωνηθεί τότε θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο στη γερμανική εταιρεία λόγω αθέτησης των όρων που υπάρχουν στη συμφωνία.

Αυτές είναι μερικές απορίες που θα πρέπει να μας απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση για το πως έχουν τα πράγματα, ούτως ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μην αιωρούνται στον αέρα υπόνοιες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166