ΑρχικήΑπόψειςΤα ενεργειακά ποτά επηρεάζουν την υγεία και την ψυχολογία με κρίσεις πανικού

Τα ενεργειακά ποτά επηρεάζουν την υγεία και την ψυχολογία με κρίσεις πανικού

Ο λόγος που έχουν διαδοθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό τα ενεργειακά ποτά και τα έχει βάλει ο απλός ο κόσμος στην καθημερινότητά του, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ό,τι οι εταιρείες που τα παράγουν έχουν προβεί σε επιθετικό μάρκετινγκ εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, με συνέπεια οι διαφημίσεις τους να προβάλλονται σε καθημερινό επίπεδο και σε αρκετά μεγάλη συχνότητα, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, όπως την τηλεόραση, το ράδιο, τις εφημερίδες, στο διαδίκτυο και ούτω καθεξής.

Μάλιστα ετούτες οι εταιρείες χρηματοδοτούν διαφορά αθλητικά events, και πιο συγκεκριμένα τα extreme sports με απώτερο σκοπό να προσεγγίσουν με ακόμη πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα τους νεαρούς ανθρώπους, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα πως εάν θέλεις να διακριθείς στα δύσκολα αθλήματα, τότε θα ήταν μία έξυπνη τακτική να χρησιμοποιήσεις τα ενεργειακά ποτά τους, κάτι που φυσικά δεν το λένε ευθέως, αλλά έμμεσα μέσα από τα διαφημιστικά σποτάκια τους.

Δείτε το Βίντεο σχολιασμού παρακάτω:

https://youtu.be/3DRCPzIJihI

Όλη αυτή η δαιδαλώδης διαφημιστική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα να απενοχοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τις κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ανθρώπους που τα καταναλώνουν. Εν τούτοις αξίζει να επισημάνουμε πως φυσικά κινδυνεύουν περισσότερο εκείνα τα άτομα που ανήκουν ιδιαίτερα σε ευαίσθητες, ευπαθείς και ευάλωτες όμάδες, από άποψη υγείας, δηλαδή εκείνα τα άτομα που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, οι άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας και ούτω καθεξής

Ωστόσο αυτό που κάνουν αυτές οι εταιρείες περίτεχνα είναι να κρύβουν τους κινδύνους των ενεργειακών ποτών για τους ανθρώπους. Για να καταλάβετε επακριβώς τι εννοώ θα σας παραθέσω το παράδειγμα με το κάπνισμα, όπου πλέον σε όλα τα πακέτα τσιγάρων αναγράφονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τους καπνιστές, κάτι που δεν συμβαίνει όμως με τα ενεργειακά ποτά, πράγμα που θεωρείται αντικειμενικά μία απαράδεκτη ενέργεια, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως δεν γίνεται σκόπιμα.

Τι είναι ένα ενεργειακό ποτό;

Ένα ενεργειακό ποτό είναι ένας τύπος αναψυκτικού που διατίθεται στο εμπόριο με τρόπο που υποδηλώνει ό,τι θα προσφέρει στους καταναλωτές αυξημένα επίπεδα σωματικής διέγερσης και ψυχικής εγρήγορσης, ούτως ώστε οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές δραστηριότητες τους.

Τα ενεργειακά ποτά επίσης περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα καφεΐνης και ταυρίνης για να επιφέρουν την επιθυμητή σωματική διέγερση και πρακτικά είναι από τους βασικούς λόγους που αρκετοί ειδικοί προτιμούν την απαγόρευση τους. Επιπρόσθετα ορισμένα εξ αυτών μπορεί να περιέχουν και άλλα συστατικά που συνδέονται με την αύξηση της ενέργειας, όπως το τζίνσενγκ, το γκουαράνα, την καρνιτίνη. Επίσης περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Ενεργειακά ποτά και κρίσεις πανικού

Δυστυχώς οι κρίσεις πανικού εξαπλώνονται σαν επιδημία μέσα στην κοινωνία και με την πάροδο των ετών όλο και περισσότερα άτομα τυχαίνει να κυριεύονται από αυτήν την περίεργη ψυχολογική ασθένεια.

Ωστόσο αυτά τα άτομα για να μην επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση τους οφείλουν να λάβουν ορισμένα δραστικά μέτρα για να προστατευτούν όπως να μην πίνουν καθόλου ενεργειακά ποτά επειδή έχουν την ιδιότητα να διογκώνουν το πρόβλημα και να φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση του εκάστοτε άτομο. Επομένως είναι περιττό να αναφέρουμε πως δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα ενεργειακά ποτά, εφόσον δεν επιθυμούν να επιδεινώσουν ετούτες τις διαταραχές που συνδέονται με τον ψυχικό τους κόσμο.

Επιθετικές συμπεριφορές από τα ενεργειακά ποτά

Πολύς κόσμος αγνοεί την παράμετρο ό,τι τα ενεργειακά ποτά ενισχύουν τις επιθετικές συμπεριφορές των ανθρώπων με συνέπεια να διαταράσσουν την διαπροσωπική τους ζωή με τον περίγυρό τους. Ορισμένες φορές αυτά τα άτομα φτάνουν σε σημείο ακόμη και να βιαιοπραγούν έναντι των συνανθρώπων τους, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να ελέγχουν το θυμό τα νεύρα και τη συμπεριφορά τους, με συνέπεια να είναι πιο ευέξαπτοι και να αρπάζονται με το παραμικρό στραβό που τους τυχαίνει.

Να θυμάστε ό,τι ορισμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα εν αντιθέσει με κάποια άλλα, που σημαίνει πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να αποφεύγεται η χρήση των ενεργειακών ποτών όταν διαπιστώνεται πως το εκάστοτε άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα νεύρα του μετά από κατάχρηση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών;

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διατροφολόγο Rhiannon Lambert, τα ενεργειακά ποτά προσφέρουν “μηδενική θρεπτική αξία” και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να τα καταναλώνουν. Πόσο μάλλον σε μεγάλες ποσότητες.

Οι υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εμετό και σπασμούς.

Άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση των energy drinks, περιλαμβάνουν: άγχος, αϋπνία, γαστρεντερική αναστάτωση, πονοκεφάλους, υπερκινητικότητα και διούρηση.

Μια επιστημονική μελέτη στη Σουηδία βρήκε επίσης δεσμούς μεταξύ των ενεργειακών ποτών και της διάβρωσης των οδοντοστοιχιών.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν άμεσα την παχυσαρκία και τη φθορά των δοντιών, τα οποία είναι γνωστά προβλήματα σε παιδιά και εφήβους.

Εν τω μεταξύ, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης σε παιδιά και εφήβους μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση στο σχολείο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των ενηλίκων;

Ενώ οι ενήλικες είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές. Εν τούτοις αποδεικνύεται πως ορισμένα άτομα δεν ελέγχουν τις επιθυμίες τους και φτάνουν να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενεργειακών ποτών, ακόμη και να καταστούν εθισμένοι από αυτά τα αναψυκτικά.

Τώρα όσον αφορά τις παρενέργειες και τα προβλήματα, ισχύουν ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω και για τα παιδιά. Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η αυξημένη ζάχαρη, οι πολλές θερμίδες και η αρκετή καφεΐνη είναι οι πιο πιθανές παγίδες και επιπτώσεις στην υγεία των ενηλίκων, αφού επιδρούν ακόμη πιο δραστικά σε μία μεγάλη μερίδα ατόμων που πιθανόν να πάσχουν ήδη και από κάποιες ασθένειες.

Οι κίνδυνοι μπορεί να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, δεδομένου ό,τι οι ενήλικες, αντίθετα από τα παιδιά, καταναλώνουν περισσότερο ενεργειακά ποτά με αλκοόλ (το Red Bull είναι ένας δημοφιλής μίκτης που συνήθως χρησιμοποιείται για την αραίωση των αλκοολούχων ποτών όπως η βότκα).

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφεΐνης (όπως εμφανίζεται στα ενεργειακά ποτά) μειώνει την ικανότητα να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί κανονικά και ήρεμα, δηλαδή υπάρχει σαφής ενδειξη ό,τι προκαλούνται διαταραχές στον ύπνο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166